Art. 180 Cod penal Lovirea sau alte violenţe Lovirea şi vătămarea integrităţii corporale sau a sănătăţii INFRACŢIUNI CONTRA VIEŢII, INTEGRITĂŢII CORPORALE ŞI SĂNĂTĂŢII

Capitolul I
INFRACŢIUNI CONTRA VIEŢII, INTEGRITĂŢII CORPORALE ŞI SĂNĂTĂŢII

Secţiunea II
Lovirea şi vătămarea integrităţii corporale sau a sănătăţii

Art. 180

Lovirea sau alte violenţe

Lovirea sau orice acte de violenţă cauzatoare de suferinţe fizice se pedepsesc cu închisoare de la o lună la 3 luni sau cu amendă.

Faptele prevăzute la alin. 1 săvârşite asupra membrilor familiei se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la un an sau cu amendă.

Lovirea sau actele de violenţă care au pricinuit o vătămare ce necesită pentru vindecare îngrijiri medicale de cel mult 20 de zile se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

Faptele prevăzute la alin. 2 săvârşite asupra membrilor familiei se pedepsesc cu închisoare de la unu la 2 ani sau cu amendă.

Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate. În cazul faptelor prevăzute la alin. 11 şi 21 acţiunea penală se pune în mişcare şi din oficiu.

Împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală, producându-şi efectele şi în cazul în care acţiunea penală a fost pusă în mişcare din oficiu.

Cod penal actualizat prin:

Lege nr. 197/2000 - pentru modificarea şi completarea unor dispoziţii din Codul penal din 13 noiembrie 2000, Monitorul Oficial 568/2000;

Vezi şi alte articole din aceeaşi lege:

Comentarii despre Art. 180 Cod penal Lovirea sau alte violenţe Lovirea şi vătămarea integrităţii corporale sau a sănătăţii INFRACŢIUNI CONTRA VIEŢII, INTEGRITĂŢII CORPORALE ŞI SĂNĂTĂŢII
# jurubita 11-Iunie-2016
Am o intrebare va rog cine stie sa imi raspunda: daca sunt in proces cu cineva care are certificat medico legal de 3-5 zile si pe el scrie ca a avut escoriatii adica zgarieturi si la final spune ca nu are traume ce pedeapsa pot sa iau si ce daune poate sa se aprobe in instanta. Precizez ca cere 8000 Ron. Multumesc
Răspunde
 
# Roxana 29-Mai-2016
Bună ziua...numele meu este roxana și lucrez la un supermarket. .la locul de munca directorul adjunct mi-a dat o palma la locul de munca dupa cap și m-a jignit în fata colectivului și al clienților. ..Am fost la Parchet. ..spre ai face plângere credeți ca se rezolva? ?
Răspunde
 
# Adrian Moise 11-Mai-2016
Buna ziua.am dat o palma unui copil.a avut 8 zile de tratament fara spitalizare .care sunt consecintele ? In declaratia facuta la politie am recunoscut tot ai mi-am cerut scuze. Tatal copilul a depus plangere .copilul are varsta de 15 ani iar eu 24.ce poate sa mi se intample in istanta? Amenda sau inchisoare?
Răspunde
 
# #Angela 11-Aprilie-2016
Nu mai inteleg NIMIC! Am fost batuta,agresata fizic si.verbal grav de concubinul meu(chiar la un pas de moarte),de frica si teama am sunat la 112,politia a ajuns repede,a constatat faptele dupa care amenda am primit amandoi(eu 500 lei,el 1000 lei),eu am primit pt ca concubinul le-a aratat politistilor urme de zgarieturi pe gat si le-a spus ca eu am.inceput bataia,desi eu.m-am aparat cat am putut de loviturile lui,dar in socul din care nu mai puteam iesii nu le-am putut pune nici o intrebare politistilor de ce primesc si eu amenda cand era vizibil ca fata mea si gatul erau pline de vanatai,sange si umflaturi. Acum nu stiu ce sa fac,am semnat amenda dar nu vreau sa o platesc,e o suma mare pt mine si nu e corect ca eu sa fiu si batuta si cu.banii luati! La cine sa apelez cand se intampla asa ceva? Cum sa mai am incredere in politie? Mai bine il lasam sa ma omoare?
Răspunde
 
# Diaconu Stefan 06-Aprilie-2016
Daca i-am dat o palma cuiva si are 8-9 zile de spitalizare ,ce mi se poate intampla va rog sa imi spuneti
Răspunde
 
# Cristian 02-Aprilie-2016
Buna ziua!am si eu o intrbare,in 1997 am avut o amenda penala la acest articol(180cp) in cazier nu apare dar cand m-am inscris in anul 2006 la un examen la jandarmi mi s-a comunicat ulterior ca nu pot sa dau examenul respectiv pt ca figurez in baza de date cu antecedente penale,intrebarea e dupa 19 ani s-o fi sters din baza de date? O fi survenit reabilitarea? Va multumesc
Răspunde
 
# Dediu Florin 07-Februarie-2016
Am fost victima unui accident rutier pe trecerea de pietoni,cu urmari grave pentru toata viata .Am un implant metalic format din 20 suruburi ,cui de compresiune ,placa,multiple afectiuni neurologice,etc. La expertiza de la INML MINA MINOVICI am avut 200-250 zile de ingrijiri medicale ,numai ca instanta nu a tinut cont de doc. medicale .Despagubirea a fost foarte mica SC ASTRA SA.Pot solicita celui care m-a schilodit pe viata ,renta viagera ? traiesc din 400 roni . Va rog sa ma ajutati cu un sfat .Multumesc .scris de I .C. mandatata cu procura speciala nr. 362 de catre D.F.care din pacate din cauza numeroaselor afectiuni ,ca urmare a accidentului nu mai poate face acest lucru .
Răspunde
 
# emilian constantin 07-Decembrie-2015
Am fost pacient al spitalului judetean arges la sectia neurologie cu diagnostic DIPLOPIE BIOCULARA si echilibru afectat 80 % . In spital , o asistenta care de teama sa nu o fotografiez ca nu purta ecuson , ma agresat fizic , a tras de mine si de telefonul care il aveam in mana, m-a impins cu forta in salon (eu fiind pe culuar ) dupa ca a blocat usa salonului sa nu mai pot iesi timp de aprox. 30 min. CE POT SA FAC CA ACEASTA SA RASPUNDA PENTRU AGRESIUNE ASUPRA UNUI BOLNAV INTERNAT ?
Răspunde
 
# GUTU MARIUS 04-Noiembrie-2015
BUNA ZIUA AS DORI O INFORMATIE IN LUNA MAI ANUL 2015 IN URMA UNEI CERTE CU COMCUBINA MEA I-AM DAT O PALMA ,IN URMA CAREIA I SA RUPT O BUCATICA DIN PROTEZA SI I SA SPART O BUZA SI INFERIOR SI EXTERIOR DUPA CITEVA ZILE NE-AM DESPARTIT ACUM SUNTEM INTR-UN PARTAJ DE CONCUBINAJ LA CARE PE DATA DE 26 OCTOMBRIE IA A DEPUS UN CERTIFICAT MEDICO LEGAL DE 5-7 ZILE VREAU SA STIU DACA ARE VRE-O RELEVANTA ACEL CERTIFICAT IN ACEST PROCES SAU TREBUI ASA DESCHIDA RECLAMANT AUN ALT PROCES. DE ASEMNEA VREAU SA STIU DUPA CIT TIMP TREBUIA SA DESCHIDA UN PROCES DE LOVIRE DE LA SCOATEREA CERTIFICATUL AVI-ND IN VEDERE CA RECLAMANTA LA DEPUS DUPA 5 LUNI DAR IN ALT PROCES CA ACELA DE PARTAJ SI CARE SUNT COSENCINTELE IN URMA ACELUI CERTIFICAT FII-ND SI LA PRIMA ABATERE VA MULTUMESC VA DORESC O ZI BUNA SI ASTEPT RASPUNSUL DUMNEAVOASTRA LA ACEASTA NELAMURIRE
Răspunde
 
# andreea 28-Iulie-2015
"Faptele prevăzute la alin. 1 săvârşite asupra membrilor familiei se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la un an sau cu amendă." In categoria membrii familiei se incadreaza si fostul sot? Multumesc.
Răspunde
 
# simona 08-Decembrie-2014
La sfarsitul lunii aprilie, sotul meu a fost lovit in cap, pe la spate, de 2 indivizi inarmati, unul cu o furca si celalalt cu un par.dupa ce a cazut la pamant, l-au calcat pe mana si i-au smuls ceasul de la mana. In urma celor doua lovituri, medicul legist a constatat : plaga suturata chir. cu 4 fire de cca 5 cm lung., echimoza antebrat stg, hematom epicranian dr. si stg. a avut 9 zile de spitalizare. am facut plangere, dosarul a mers la Parchet, unde, prim procurorul Parchetului a decis ca fapta nu se incadreaza la ¨Tentativa de omor¨. precizez faptul ca a fost lovit in cap cu o furca ( obiect contondent) in ¨moalele capului¨,si , cu siguranta ar fi fost posibil sa cauzeze moartea, multumesc lui Dumnezeu ca nu s-a intamplat asta, dar vreau ca cei doi sa plateasca pentru fapta lor, si vad ca in aceasta tara , nu se iau masuri. am facut recurs, dar a fost respins.
Răspunde
 
# mariana 02-Iunie-2014
Buna ziua as avea si eu o intrbare cum e posibil:parintii meii au fost batutii de ginere in propria casa in momentul cand politia a avenit au luat doar declaratii si au spus ca nu au ce sa faca ca legiile nu mai sunt ca pe vremuri nu pot sa inteleg asa ceva acel barbat umbla ca si cum nu s-a intamplat nimic iar parintii mei zac .cum politia spune" nu putem face nimic" asa ceva nu exista.desi as dori sa-mi raspunda cineva.VA MULTUMESC
Răspunde
 
# Patrickandreea 16-Decembrie-2015
Sincer . Tot ce poti fave e sal bati mar . Sau sa platesti pe cineva sa o faca . Azi trebuie sa merg si eu la politie si sunt curios daca mi se rezolva problema . Alt sfat nuti pot da fiinda am trecut si eu prin asa ceva cu unchiu si tusica . Si unchiu o batea des pe tusica , si asta o fost solutia care iam dat.o si dupa cateva incidente sa potolit :) iti recomand si tie ca aceasta este tara lui Papură Vodă . Mult succes .
Răspunde
 
# nicu 08-Octombrie-2014
Mariana nu politia face dreptate ci doar instanta, politia doar cerceteaza si propune solutii conform legii care sunt sau nu insusite de procuror.
Răspunde
 
# defara 03-Februarie-2014
Corespondența cu noul Cod Penal (Legea nr. 286/2009):

► Art. 199 "(1) Dacă faptele prevăzute în art. 188,art. 189 şi art. 193-195 sunt săvârşite asupra unui membru de familie, maximul special al pedepsei prevăzute de lege se majorează cu o pătrime.
(2) În cazul infracţiunilor prevăzute în art. 193 şi art. 196 săvârşite asupra unui membru de familie, acţiunea penală poate fi pusă în mişcare şi din oficiu. Împăcarea înlătură răspunderea penală."
Detalii: legeaz.net/noul-cod-penal/art-199
Răspunde
 
# defara 03-Februarie-2014
Corespondența cu noul Cod Penal (Legea nr. 286/2009):

► Art. 193 "(1) Lovirea sau orice acte de violenţă cauzatoare de suferinţe fizice se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
(2) Fapta prin care se produc leziuni traumatice sau este afectată sănătatea unei persoane, a cărei gravitate este evaluată prin zile de îngrijiri medicale de cel mult 90 de zile, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani sau cu amendă.
(3) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate."

Detalii: legeaz.net/noul-cod-penal/art-193
Răspunde
 
# gogu 12-Februarie-2014
INTELEG CA DE LA 1LA90 ZILE INGRIJIRI MEDICALE (EU AM 7-8 ZILE) POATE SCAPA NUMAI CU AMENDA....AMENDA DATA INAINTEA INTOCMIRII DOSARULUI PENAL SE IA IN CONSIDERARE PT. ACEASTA SITUATIE??!!PAI DACA E ASA NU-L FAC EU DE 80 ZILE DE NU MAI POATE VORBI LA PROCES!!!
Răspunde
 
# silvius 12-Decembrie-2013
Sunt acuzat de un individ ca ias fi dat un pumn in fata.Are un certificat de la medicul legist de 5 zile.Martori are doi sunt angajati,martori mincinosi dar eu nu pot dovedi.Pot dovedi ca el a doua zi dupa fapta reclamata a plecat pana la Bacau cale de vreo 400 de km.Mai vrea si 10 ooo euro daune.Nu a fost spitalizat ,nu anecesitat nici on interventie medicala.Ce mi se poate intampla ? E cazul sa imi iau avocat datorita faptului ca sa dat urmarire penala in urma plangeri ?
Răspunde
 
# ionescu anamaria 03-Octombrie-2013
eu am luat bataie de la sotu meu,ma batut doar in cap si in coste nu am avut bani sa merg la doctor legist si lui nu ia facut nimic k nu am martori.ce pot face?
Răspunde
 
# gogu 12-Februarie-2014
EU AM LUAT BATAIE SI AM MARTORI SI DUPA 8 LUNI SI NOUL COD PENAL S-AR PUTEA SA MA TRANSFORM INTR-UN JUSTITIAR ASPRU...
Răspunde
 
# daniela 21-Februarie-2013
Mama mea traieste o viata de cosmar alaturi de tatal meu de cca 38 de ani. Marea greseala a vietii ei este ca a facut o casa pe un teren care apartinea bunicii dinspre tata si el se crede stapan absolut peste toata munca mamei. Desi a fost chemata in repetate randuri pentru scandalurile provocate de taica-miu in familie, politia sustine ca nu poate decat sa-i dea o amenda.Asta in conditiile in care mama a intentat divort care s-a si pronuntat, cu hotarare definitiva. Pentru ca nu s-a efectuat inca partajul,taica-miu sustine ca tot ce e acolo ii apartine si o agreseaza verbal si uneori fizic pe mama de o maniera pe care numai un tiran o poate face.Politistul chemat la fata locului se rasteste si el la mama, si il ia de dupa umeri in semn de amicitie pe tata!Teatru absurdului e nimica toata pe langa ce traieste m,ama ,saraca.
Răspunde
 
# stefan 11-Iunie-2013
toate bunurile dobandite in timpul casatoriei sunt bunuri comune si se impart la partaj,chiar dak este construita pe terenul bunicii cum spui u,este bun comun
Răspunde
 
# SERBANESCU DANIELA 09-Februarie-2013
AM FOST BATUTA DE O ANGAJATA SI DE SOTUL ACESTEIA,NIMENI NU LE-A FACUT NIMIC,BA DIN CONTRA AU FOST CONSILIATI,LA CATEVA LUNI ACEASTA ANGAJATA CARE STATEA NUMAI IN CONCEDII MEDICALE M-A ATACAT DIN NOU,POLITIA DIN CRAIOVA DE LA SECTIA 6 A INCERCAT DE NENUMARARE ORI SA MA CONVINGA SA RENUNT CA DACA NU O SA RENUNT ACEASTA ANGAJATA POATE SI EA SA-MI FACA RECLAMATII PESTE TOT,LUCRU CARE S-A SI INTAMPLAT FIIND INCURAJATA DE DOMNII POLITISTI,IN DATA DE 09-02-2012,ACEASTA A TRECUT PE LANGA MAGAZIN INJURANDU-NE SI SCUIPAND LANGA USA MAGAZINULUI.LA CATEVA ORE SOTUL ACESTEIA TOMA IONUT DIN CRAIOVA NE-A SUNAT DE ZECI DE ORI CU NUMAR PRIVAT INJURANDU-NE SI PUNAND UN COPIL PE CARE IL ARE IN PLASAMENT SA MA FACA TIGANCA,APOI A SUNAT CU NUMAR DE ITALIA SI NU MAI STIM CUM SA MA PROCEDAM PENTRU CA POLITIA DE LA SECTIA 6 DIN CRAIOVA NU FACE NIMIC IN ACEST SENS.CE TREBUIE SA SE INTAMPLE?SA MA OMOARE CA SA POATA LUA CINEVA MASURI?MI-AU FOST INCALCATE DREPTURILE DE NENUMARATE ORI,BA DIN CONTRA UN DOMN POLITIST DE LA SECTIA 6 DIN CRAIOVA PE NUME POPESCU CRISTI M-A INJURAT,M-A DRACUIT,M-A FACUT NEBUNA SI PROASTA.ASA SANTEM RESPECTATI IN ACEASTA TARA?ESTE NORMAL SA TRAIM IN TEROARE?AM PLATIT IMPOZITE SI TAXE LA STAT GRAMADA,DE CE MI SE INCALCA DREPTURILE MELE?
Răspunde
 
# stefan 11-Iunie-2013
mergi la sectia de politie cu o camera ascunsa filmezi sau inregistrezi knd politistul te
injura si dai si u imaginiile la o televiziune si sa vezi cum se rezolva atunci
Răspunde
 
# gogu 12-Februarie-2014
COLEGII, MAI NOU NU AI VOIE SA INTRI CU TLF. MOBIL IN INCINTA ,,MILITIEI,,...DECI
Răspunde
 
# radu daniela 09-Mai-2013
in data de 09.05.2013 am fost agresata fizic si verbal in trafic de un individ necunoscut mie, am sunat la 112 unde s-a si prezentat un echipaj de politie.Acestia ne-a indrumat sa depunem plangere la politie. Agresorul tinundu-se tare ne-a spus ca este din politie si nu i se va intampla nimic. Pe parbrizul masinii avand un aptipild cu sindicatul politiei romane... dupa ce am depus plangerea penala la sectia de politie acesta a zis ca vrea sa depuna o plangere ca i-am lovit masina cu piciorul chemand inca 2 indivizi presupusii politisti care au urcat la un alt etaj al sectiei de politie, vorbind ca vor sa intre la comandant. Acum trebui sa ma prezint la un cabinet medical de specialitae sa se constate ca in urma lovirii peste cap si ureche nu mai aud bine. Dar nu stiu daca imi va fiii de folos , daca acesta fiind cu relatii la politie.Asa ne reprezinta pe noi cetateni ai romaniei politia, ei ne ar trebui sa ne apere drepturile ....
Răspunde
 
# gogu 12-Februarie-2014
AM FOST LOVIT DE UN EXCROC IN FATA MARTORILOR , DUPA CE AM SUNAT LA II2 MILITIENII L-AU AMENDAT SI M-AU TRIMIS LA URGENTA . AM CERTIFICAT IML, 8 ZILE RECUPERARE MEDICALA SI DUPA 8(OPT) LUNI ABIA, ABIA, S-A INTOCMIT UN DOSAR PENAL DE CATRE MILITIENI SI AM INTELES CA A FOST AMENDAT LA DATA FAPTEI DE ,,ORGANELE,, IN DREPT SI SE PARE CA PT. ACEEASI FAPTA NU SE POATE DA DOUA PEDEPSE (AMENDA FIIND O PEDEAPSA) . NU STIU CE URMEAZA DAR STIU CA TRBUIE SA-MI FAC SINGUR DREPTATE!!!!
Răspunde
 
# Alex 20-Martie-2012
Recent, am avut parte de o situatie rupta din filmele SF. In urma cu 1 luna, am fost lovit de catre un vecin cu o lopata in cap. Am chemat politia, cu care s-a certat jumatae de ora. Am fost la spital, am scos certificat Medico-Legal si am zis ca am sa il pastrez asa...ca sa ma gandesc daca am sa deschid actiune in instanta. Azi, m-am trezit cu citatie de la acelasi agent de politie, in calitate de faptuitor, cu dosar penal deschis pe numele meu. Fratilor, asta e Romania...nu-mi vine sa cred
Răspunde