Art. 217 Cod penal Distrugerea INFRACŢIUNI CONTRA DEMNITĂŢII

Capitolul IV
INFRACŢIUNI CONTRA DEMNITĂŢII

Art. 217

Distrugerea

Distrugerea, degradarea ori aducerea în stare de neîntrebuinţare a unui bun aparţinând altuia sau împiedicarea luării măsurilor de conservare ori de salvare a unui astfel de bun, precum şi înlăturarea măsurilor luate, se pedepsesc cu închisoare de la o lună la 3 ani sau cu amendă.

În cazul în care bunul are deosebită valoare artistică, ştiinţifică, istorică, arhivistică sau o altă asemenea valoare, pedeapsa este închisoarea de la unu la 10 ani.

Distrugerea, degradarea sau aducerea în stare de neîntrebuinţare a unei conducte petroliere sau de gaze, a unui cablu de înaltă tensiune, a echipamentelor şi instalaţiilor de telecomunicaţii sau pentru difuzarea programelor de radio şi televiziune ori a sistemelor de alimentare cu apă şi a conductelor magistrale de alimentare cu apă, se pedepsesc cu închisoare de la unu la 10 ani.

Dacă distrugerea, degradarea sau aducerea în stare de neîntrebuinţare se săvârşeşte prin incendiere, explozie ori prin orice alt asemenea mijloc şi dacă rezultă pericol public, pedeapsa este închisoarea de la 3 la 15 ani.

Dispoziţiile prevăzute în alin. 2, 3 şi 4 se aplică chiar dacă bunul aparţine făptuitorului.

Dacă bunul este proprietate privată, cu excepţia cazului când acesta este în întregime sau în parte al statului, acţiunea penală pentru fapta prevăzută în alin. 1 se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate. Împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală.

Vezi şi alte articole din aceeaşi lege:

Comentarii despre Art. 217 Cod penal Distrugerea INFRACŢIUNI CONTRA DEMNITĂŢII
# Eftimie Andrei Alexandru 16-Octombrie-2015
Am dat o masina la un prieten in 2014 si a zis ca imi da banii pe ea in 2 saptamani, nu am facut acte cu el si a avut accident cu ea,nu mi a dat banii nici acum.Cum pot sa procedez?
Răspunde
 
# tufeanu ion 21-Mai-2015
Distrugerea unui gard de lemn din proprietatea privată
Răspunde
 
# mirela 19-Ianuarie-2015
poate sa ma dea in judecata magazinul caufland pt distrugere daca desfacut 2.sau 3 bucati odorizant masina dupa care le am platit sirprins fiind de paznic?mentionez ca am platit16 lei pe ele.va rog mult sa imi raspundeti...
Răspunde
 
# eugen 23-Noiembrie-2014
in baza unui ordin de servici emis de catre un functionar public cu functie de conducere alti functionari publici au fost desemnati a lucra pe o masina ( care era ghidata prin unde radio) si pentru care se cerea un permis special iar cel care a dat ordinul stia despre acel permis, in urma unui incident masina a fost avariata dar nu in masura a periclita munca cu ea sau siguranta persoanelor continuind a se lucra pana cind au decis ca trebuie reperata, in urma incidentului un functionar public a fost dat afara .cum se poate actiona inpotriva celui care a dat ordinul.multumesc
Răspunde
 
# defara 04-Februarie-2014
Corespondența cu noul Cod Penal (Legea nr. 286/2009):
► Art. 253 "(1) Distrugerea, degradarea sau aducerea în stare de neîntrebuinţare a unui bun aparţinând altuia ori împiedicarea luării măsurilor de conservare sau de salvare a unui astfel de bun, precum şi înlăturarea măsurilor luate se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
(2) Distrugerea unui înscris sub semnătură privată, care aparţine în tot sau în parte altei persoane şi serveşte la dovedirea unui drept de natură patrimonială, dacă prin aceasta s-a produs o pagubă, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
(3) Dacă fapta prevăzută în alin. (1) priveşte bunuri care fac parte din patrimoniul cultural, pedeapsa este închisoarea de la unu la 5 ani.
(4) Distrugerea, degradarea sau aducerea în stare de neîntrebuinţare a unui bun, săvârşită prin incendiere, explozie ori prin orice alt asemenea mijloc şi dacă este de natură să pună în pericol alte persoane sau bunuri, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani.
(5) Dispoziţiile prevăzute în alin. (3) şi alin. (4) se aplică chiar dacă bunul aparţine făptuitorului.
(6) Pentru faptele prevăzute în alin. (1) şi alin. (2) acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.
(7) Tentativa faptelor prevăzute în alin. (3) şi alin. (4) se pedepseşte."

Detalii: legeaz.net/noul-cod-penal/art-253
Răspunde
 
# grecu 04-Februarie-2013
am si eu o intrebare; daca am spat 2 geamuri tip termopan unul cu o valoare de 2 mil si unu cu o valoare de 6 mil lei vechii si acum 5 ani am suferit o condamnare cum as putea fi sanctionat acum?
Răspunde
 
# alina petrea 12-Iulie-2012
Fapta inculpatului de a fi distrus o gheţărie pe care partea civilă o construise legal, în baza unei autorizaţii eliberată de primărie, pe un teren intravilan - atribuit ulterior, prin hotărârea comisiei jueţene pentru aplicarea Legii nr. 18/1991, inculpatului - constituie infracţiunea de distrugere prevăzută în art. 217 alin. 1 C. pen.; deşi, la data săvârşirii faptei, suprafaţa de teren în litigiu se afla, în baza sus menţionatei hotărâri, în posesia inculpatului, acesta nu era îndreptăţit să distrugă gheţăria, ci trebuia să folosească mijloacele legale pentru îndepărtarea acelei construcţii, despre care ştia că este proprietatea părţii civile.

C. Apel Bucureşti, s. I pen., dec. nr. 1680/1996
Răspunde