Art. 219 Cod penal Distrugerea din culpă INFRACŢIUNI CONTRA DEMNITĂŢII

Capitolul IV
INFRACŢIUNI CONTRA DEMNITĂŢII

Art. 219

Distrugerea din culpă

Distrugerea, degradarea ori aducerea în stare de neîntrebuinţare, din culpă, a unui bun, chiar dacă acesta aparţine făptuitorului, în cazul în care fapta este săvârşită prin incendiere, explozie sau prin orice alt asemenea mijloc şi dacă rezultă pericol public, se pedepsesc cu închisoare de la o lună la 2 ani sau cu amendă.

Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează distrugerea ori degradarea din culpă a unei conducte petroliere sau de gaze, a unei reţele electrice, a echipamentelor şi instalaţiilor de telecomunicaţii sau pentru difuzarea programelor de radio şi televiziune ori a sistemelor de alimentare cu apă şi a conductelor magistrale de alimentare cu apă, dacă a avut ca urmare aducerea în stare de neîntrebuinţare a acestora.

Distrugerea, degradarea sau aducerea în stare de neîntrebuinţare, din culpă, a unui bun, chiar dacă acesta aparţine făptuitorului, în cazul în care a avut consecinţe deosebit de grave, se pedepsesc cu închisoare de la unu la 6 ani, iar dacă a avut ca urmare un dezastru, pedeapsa este închisoarea de la 3 la 12 ani.

Când dezastrul ori consecinţele deosebit de grave s-au produs ca urmare a părăsirii postului sau a săvârşirii oricărei alte fapte de către personalul de conducere al unui mijloc de transport în comun ori de către personalul care asigură direct securitatea unor asemenea transporturi, pedeapsa este închisoarea de la 5 la 15 ani.

Cod penal actualizat prin:

Ordonanţă de urgenţă nr. 198/2008 - privind modificarea şi completarea Codului penal din 4 decembrie 2008, Monitorul Oficial 824/2008;

Vezi şi alte articole din aceeaşi lege:

Comentarii despre Art. 219 Cod penal Distrugerea din culpă INFRACŢIUNI CONTRA DEMNITĂŢII
# Florina Dedu 28-Aprilie-2014
A avut loc un scandal si mai multi indivizi au distrus masina paguba ridicanduse la aprox 5000 euro care sant etapele ce trebuiesc parcurse si ce o sa pateasca persoanele care mi au distru masina .va multumesc
Răspunde
 
# defara 04-Februarie-2014
Corespondența cu noul Cod Penal (Legea nr. 286/2009):
► Art. 255 "(1) Distrugerea, degradarea ori aducerea în stare de neîntrebuinţare, din culpă, a unui bun, chiar dacă acesta aparţine făptuitorului, în cazul în care fapta este săvârşită prin incendiere, explozie sau prin orice alt asemenea mijloc şi dacă este de natură să pună în pericol alte persoane sau bunuri, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.
(2) Dacă faptele au avut ca urmare un dezastru, pedeapsa este închisoarea de la 5 la 12 ani."

Detalii: legeaz.net/noul-cod-penal/art-255
Răspunde
 
# Miki 21-Mai-2013
am si eu o intrebare un prieten a fost in vizita la mine si mia spart LCD fara sa vrea si eu am pretenti sa ma despagubesca in ce articol intra pentru distugere din culpa . multumesc
Răspunde