Art. 264 Cod penal Favorizarea infractorului INFRACŢIUNI CARE ÎMPIEDICĂ ÎNFĂPTUIREA JUSTIŢIEI

Capitolul II
INFRACŢIUNI CARE ÎMPIEDICĂ ÎNFĂPTUIREA JUSTIŢIEI

Art. 264

Favorizarea infractorului

Ajutorul dat unui infractor fără o înţelegere stabilită înainte sau în timpul săvârşirii infracţiunii, pentru a îngreuia sau zădărnici urmărirea penală, judecata sau executarea pedepsei ori pentru a asigura infractorului folosul sau produsul infracţiunii, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 7 ani.

Pedeapsa aplicată favorizatorului nu poate fi mai mare decât pedeapsa prevăzută de lege pentru autor.

Favorizarea săvârşită de soţ sau de o rudă apropiată nu se pedepseşte.

Vezi şi alte articole din aceeaşi lege:

Comentarii despre Art. 264 Cod penal Favorizarea infractorului INFRACŢIUNI CARE ÎMPIEDICĂ ÎNFĂPTUIREA JUSTIŢIEI
# defara 04-Februarie-2014
Corespondența cu noul Cod Penal (Legea nr. 286/2009):
► Art. 269 "(1) Ajutorul dat făptuitorului în scopul împiedicării sau îngreunării cercetărilor într-o cauză penală, tragerii la răspundere penală, executării unei pedepse sau măsuri privative de libertate se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.
(2) Pedeapsa aplicată favorizatorului nu poate fi mai mare decât pedeapsa prevăzută de lege pentru fapta săvârşită de autor.
(3) Favorizarea săvârşită de un membru de familie nu se pedepseşte."

Detalii: legeaz.net/noul-cod-penal/art-269
Răspunde
 
# sabina 22-Aprilie-2013
JURISPRUDENŢĂ FAVORIZAREA INFRACTORULUI

Fapta inculpatului care, după ce un prieten al său a furat, fără ştirea sa, un autoturism, în scopul folosirii fără drept, a condus pe drumurile publice acel autoturism, despre a cărui provenienţă a aflat între timp, asigurând astfel autorului furtului, care nu avea permis de conducere, folosul infracţiunii, constituie infracţiunea de favorizare a infractorului, prevăzută în art. 264 C. pen., şi nu aceea de tăinuire, prevăzută în art. 221 C. pen.

C. Apel Bucureşti, s. I pen., dec. nr. 840/1997
Răspunde
 
# diana 14-Iulie-2012
Favorizatorul nu poate fi obligat la despăgubiri civile, în solidar cu autorul infracţiunii principale - chiar dacă infracţiunea principală este o faptă de daună, ca în speţă (furt) - deoarece fapta de favorizare nu se angrenează în cauzalitatea infracţiunii anterioare, a cărei săvârşire încetase în momentul favorizării.

C. Apel Bucureşti, s. Ipen., dec. nr. 310/1998

Notă: Acestei soluţii - corectă în speţă - nu i se poate atribui însă o valoare de generalitate, căci favorizatorul poate răspunde solidar cu autorul infracţiunii principale, dacă fapta sa a contribuit la majorarea pagubei sau la zădărnicirea posibilităţii părţii civile de a obţine repararea daunei de la autorul infracţiunii.
Răspunde
 
# alina petrea 12-Iulie-2012
Fapta unei persoane care, aflându-se în executarea unei pedepse privative de libertate cu durată mare, sesizează organele de urmărire penală afirmând că este autorul unei anume infracţiuni, pe care el nu o comisese, pentru a zădărnici urmărirea penală împotriva adevăraţilor vinovaţi, pe care îi cunoştea, constituie infracţiunea de favorizare a infractorilor, prevăzută în art. 264 C. pen.

C. Apel Bucureşti, s. Il-a pen., dec. nr. 216/1996
Răspunde
 
# ella 31-Iulie-2011
cum as putea sa denunt o infractiune un furt si un drogat fara sa afle ca eu iam denuntat scrietimi pe adresa
Răspunde