Art. 290 Cod penal Falsul în înscrisuri sub semnătură privată FALSURI ÎN ÎNSCRISURI

Capitolul III
FALSURI ÎN ÎNSCRISURI

Art. 290

Falsul în înscrisuri sub semnătură privată

Falsificarea unui înscris sub semnătură privată prin vreunul din modurile arătate în art. 288, dacă făptuitorul foloseşte înscrisul falsificat ori îl încredinţează altei persoane spre folosire, în vederea producerii unei consecinţe juridice, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

Tentativa se pedepseşte.

Vezi şi alte articole din aceeaşi lege:

Comentarii despre Art. 290 Cod penal Falsul în înscrisuri sub semnătură privată FALSURI ÎN ÎNSCRISURI
# Felicia 10-Iunie-2016
Va rog sa ma ajutati si in problema mea.Am dat o declaratie falsa in mai 2008.In ian.2016 procurorul de pe langa judecatoria teritoriala da NUP,fapta fiind prescrisa.In martie 2016,procurorul sef al judetului da deasemeni NUP ,cauza fiind prescrisa.CNSAS a facut plangere catre camera preliminara a judecatoriei teritorile.Ce se poate intampla?
Răspunde
 
# Grigorescu nicoleta 23-Februarie-2016
Care sunt consecintele daca mi sa facut un contract de apa potabilă cu semnătura falsa cum se pedepseste va rog va multumesc
Răspunde
 
# marinica nicoleta 05-Mai-2014
in 2010 am facut un contract pt un telefon in numele fostei mele nore cu acordul acesteia telefonic ea aflindu-se in strainatate, ulterior fiul meu s-a divortat de ea , acum êntru a se razbuna a facut plingere la politie in sensul ca am semnat in fals in numele ei implicit cred ca vor avea de suferit si gestionarele de la firma oringe , acum ea nu mai recunoaste ca a fost de acord. cu respect va rog sa- spuneti daca fapta se prescrie sau ce pedeapsa se poate aplica va multumesc
Răspunde
 
# defara 04-Februarie-2014
Corespondența cu noul Cod Penal (Legea nr. 286/2009):
► Art. 322 "(1) Falsificarea unui înscris sub semnătură privată prin vreunul dintre modurile prevăzute în art. 320 sau art. 321, dacă făptuitorul foloseşte înscrisul falsificat ori îl încredinţează altei persoane spre folosire, în vederea producerii unei consecinţe juridice, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
(2) Tentativa se pedepseşte."

Detalii: legeaz.net/noul-cod-penal/art-322
Răspunde
 
# vasi 26-Ianuarie-2014
care sunt consecintele daca cineva face act de vanzare cumparare al unei masini,persoana fiind sora proprietarului(fara imputernicire)?
Răspunde
 
# alina petrea 12-Iulie-2012
Fapta inculpatului de a fi întocmit, pentru o altă persoană, o cerere de eliberare a unui certificat de urbanism şi de a fi semnat aceea cerere cu numele acelei persoane nu constituie infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată, prevăzută în art. 290 C. pen., atâta vreme cât inculpatul a scris şi a semnat actul cu acordul autorului aparent al scrierii, iar conţinutul înscrisului reprezintă voinţa acestuia.

Contrafăcând semnătura persoanei în cauză inculpatul a săvârşit acţiunea ce constituie elementul material al infracţiunii sus menţionate; de asemenea, este evident că înscrisul întocmit de inculpat, având aparenţa unui act veridic, era apt să producă consecinţe juridice (de altfel, în speţă, pe baza lui s-a şi pornit procedura de eliberare a certificatului de urbanism); dar, în cauză, existând acordul beneficiarului, nu se poate reţine că inculpatul a comis fapta cu intenţia de a săvârşi un fals.

C. Apel Bucureşti, s. Il-a pen., dec. nr. 21/Al1996

NOTĂ. în literatura juridică se consideră că consimţământul autorului aparent al scrierii falsificate poate justifica falsul numai atâta vreme cât folosirea înscrisului nu este generatoare de consecinţe juridice faţă de terţi, deoarece "cel care consimte poate dispune de propriile sale interese, dar nu şi de acelea ale altora" (V. Manzini, Tratatto di diritto penale italiano, voi. n, Torino, 1945, p. 224).
Răspunde