Art. 292 Cod penal Falsul în declaraţii FALSURI ÎN ÎNSCRISURI

Capitolul III
FALSURI ÎN ÎNSCRISURI

Art. 292

Falsul în declaraţii

Declararea necorespunzătoare adevărului, făcută unui organ sau instituţii de stat ori unei alte unităţi dintre cele la care se referă art. 145, în vederea producerii unei consecinţe juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci când, potrivit legii ori împrejurărilor, declaraţia făcută serveşte pentru producerea acelei consecinţe, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

Vezi şi alte articole din aceeaşi lege:

Comentarii despre Art. 292 Cod penal Falsul în declaraţii FALSURI ÎN ÎNSCRISURI
# Ionită Aneta 23-Iulie-2016
Cineva mi-a dat o procură specială prin care să pot cumpăra o suprafață de 0,87ha, prețul a fost plătit de către mine în fața notarului, urmând să fac actele ulterior, dar după un timp am aflat că acea persoană a vândut altuia acel teren. Cui trebuie să mă adresez pentru rezolvarea acestei probleme?
Răspunde
 
# Florin 12-Ianuarie-2016
Buna ziua !
Am depus o declaratie mincinoasa si mai exact mi.am schimbat permisul cel Roman cu unu Englezesc.
Am fost anu trecut in U.K. mai exact in vara lui 2015, timp in care mi.a revenit permisul in luna octombrie 2015, timp in care n.am avut nici o pb pana mai astazi cand mi s-a facut dosar penal si mi-a dat 3 variante. Inchisoare, amenda sau munca in folosul comunitati.
Cum as putea sa scap de toate cele fara a-mi se intocmi acel dosar penal.
Va multumesc anticipat !
O zi buna!
Răspunde
 
# Sorin 15-August-2015
Daca uin cursul unei cercetari penale daio declaratie necorespunzatoare adevarului si apoi revii asupra ei fara ca dosarulsafie i aintat instantei deci revii asupravdeclaratiei in faza cand dosarul se afla tot la procuror ti se mai retine fals in deckaratii..
Răspunde
 
# Teodora 15-Iulie-2015
Dacă se depune o declarație falsa iar dosarul nu a ajuns încă la parchet, iar declarația a fost schimbată, de la cât la cât este amenda? Și as mai vrea sa știu dacă exista posibilitatea de a avea cazierul pătat.
Răspunde
 
# gombos ana 13-Februarie-2015
Daca secretarul unei primarii declara in DECLARATIA DE AVERE proprietati si bunuri care nu-i apartin sa ia vreo masura?
Răspunde
 
# M.C. 01-Septembrie-2014
Sunt asigurat la CAS fara sa fiu platitor de cass, avand pensia sub 740 de lei. La medicul de familie am dat declaratii timp de 4 ani ca nu am alte venituri decat pensia, desi am niste dividende si niste bani de zile negre in banca. Nu am stiut ca aceste dobanzi intra la venituri din "investitii", credeam ca venituri inseamna daca ai firme sau un alt serviciu in afara de pensie (nici medicul de familie nu m-a informat, mi-a pus declaratiile sa le semnez fara sa ma informeze). Dupa ce am aflat din mass-media ca aceste dobanzi intra la "alte venituri" am dat in continuare declaratii adevarate precum ca am si alte venituri. Intrebari: 1) voi fi acuzat de declaratii false chiar daca am dat pe urma declaratii adevarate in dosarul meu de la medicul de familie ? 2)daca voi plati repede prejudiciul (diferenta de compensare a medicamentelor) CAS imi va face in continuare plangere ? Multumesc celor care-mi vor raspunde aici.
Răspunde
 
# iustina 27-Iunie-2014
e gresit, art. 145 in noul cod penal face referire la cu totul altceva. Art. 145 Noul Cod Penal Afişarea sau publicarea hotărârii de condamnare Regimul pedepselor complementare aplicate persoanei juridice
Răspunde
 
# Georgiana Popa 07-Aprilie-2014
Buna seara
Citeva nelamuriri as avea va rog frumos daca aveti timp =
1)Cit poate minti - avocatul in inscrisurile depuse?
2) Incheierile de sedinte pot contine - declaratii false ?
3)Incheierea de sedinta- numai semnata de toti - poate servi ca proba in caz de - inlocuire ?
4) Sentinta civila poate contine declaratii false ?
5)Cine stabileste si dupa ce criterii - daca declaratiile sint false sau adevarate?
6)Daca minciuna este facuta de - meseriasi si este la limita= adevar/minciuna - cine stabileste/apreciaza,si dupa ce criterii( banul ?) daca declaratia este - falsa/mincinoasa sau este adevarata ?
Va multumesc - anticipat pt raspunsul dvs - de care depinde soarta mea viitoare
Răspunde
 
# GABI 11-Februarie-2014
la terminarea unui contract de munca m-am trezit cu 126 de zile ca fiind concedii fara plata,pe care nu l-am avut niciodata,cei de la itm nu au cereri atasate ,dar au inchis cm fara a avea cererile,cine este raspunzatot?itm sau firma unde am lucrat?
Răspunde
 
# defara 04-Februarie-2014
Corespondența cu noul Cod Penal (Legea nr. 286/2009):
► Art. 326 "Declararea necorespunzătoare a adevărului, făcută unei persoane dintre cele prevăzute în art. 175 sau unei unităţi în care aceasta îşi desfăşoară activitatea în vederea producerii unei consecinţe juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci când, potrivit legii ori împrejurărilor, declaraţia făcută serveşte la producerea acelei consecinţe, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă."

Detalii: legeaz.net/noul-cod-penal/art-326
Răspunde
 
# Ilie 27-Iunie-2014
Revin cu un raspuns complet. Tocmai s-a judecat procesul si nu am certitudinea ca s-au citit probele aduse de mine, la Judecatoria din Craiova,si nici siguranta ca aceste probe sunt luate in considerare. Singura proba a CAS- un extras cu 2 lei ascunsi de "inamic"- care nici num mai este lucid tot timpul. Oare este corect sa fie chemat in judecata un om care vegeteaza paralizat, care nu poate vorbi corect si inteligibil, echipat cu pampers, mai ales in conditiile in care ca am gasit un extras din 2011, de la ING in care se confirma ca nu are dobanda? De unde a aparut suma de 2 lei in contul sau in 2013, pentru 2011, daca in 2011 nu avea nimic si am dovada de la banca(extras de cont). Se pot depune dobanzi retroactiv?Cine este in culpa? De ce nu am primit raspuns(la adresele inaintate in noiembrie si decembrie, 2013) de la ING, Administratia financiara, carora le-am cerut lamuriri? Cui trabuie sa ma adresez in tara asta?Exista dreptate sau doar raspunsuri automate?
Răspunde
 
# Ilie 12-Februarie-2014
Multumesc pentru raspuns, dar acesta pare automat, lasand impresia ca nu s-a inteles continutul comentariului meu. Banca nu a trimis extrasuri de cont lunar, pentru ca oamenii fara alte venituri, care aveau un cont nedesfiintat si care depuneau doar rata lunara, sa stie adevarul. Este normal sa nu stie clientii despre contul propriu, chiar si de 10 bani, si sa aflam de la finante sau CAS? Ar putea parea un lucru premeditat?
Răspunde
 
# Ilie 11-Februarie-2014
Dar in situatia in care persoana este paralizata, imobilizata, afazica, cu luciditatea afectata si nici nu a fost informata de banca cu privire la existenta ,, dobanzii", cine este de vina?
Răspunde
 
# Ilie 30-Ianuarie-2014
Am o problema serioasa, sper sa gasesc pe cineva competent sa fie capabil sa ma lamureasca.Sotul meu s-a pensionat pe caz de boala in urma cu 7 ani, dupa ce a suferit doua infarcte, obtinand nobila pensie de 340 lei lunar. In 2012 a suferit un accident vascular ischemic si a ramas paralizat, are afazie( nu se poate exprima clar si nici corect, uneori are probleme si cu discernamantul).In prezent este dat in judecata de CAS, pentru fal in declaratii, pentru ca a beneficiat de compensare mai mare la medicamente, avand veniturile mentionate,incadrandu-se in limita de pana la 700 lei lunar. A dus la medic o adeverinta de la administratia financiara , in care apar 2 lei venituri din dobanzi. M-am dus la ING, unde avea card,(pensia venea prin posta) si am cerut lamuriri. Sotul meu a avut o descoperire de card si, inainte de 2012 se ducea lunar sa depuna 100 lei, neputand sa depuna la bancomat suma exacta.Banca i-a dat acolo la suma ramasa din rata, cate 10-15 bani, din cand in cand, strangandu-se fabuloasa suma de 2 lei, nedeclarati(NICI NU STIA DE EI).ANAF a facut cercetari si a gasit cei doi lei in cont si l-a dat pe lista la CAS.CAS pretinde acum 530 lei, diferente de compensare.Am citit definitia veniturilor si asta presupune o activitate sau proprietati, chirii etc.Este logic si legal sa se intample asta? Nu este un abuz din partea CAS?Sper ca LEGEA NU ESTE PATUL LUI PROCUST!Prefer sa dau venitul de 2 lei la CAS.
Răspunde
 
# rad marius 27-August-2014
Ca peste tot, si acolo se gaseste cate un gunoi de om care face ilegalitati la bani gramada dar ca sa se vada cat e de vigilent, prinde pe unul cu 2 lei si-l zapaceste, apoi mai zice : LEGEA-I LEGE PENTRU TOTI. MI-E SCARBA DE EI ..... DAR IN CAP NU LE POTI DA
Răspunde
 
# sabina 22-Aprilie-2013
JURISPRUDENŢĂ FALS ÎN DECLARAŢII

Latura obiectivă a infracţiunii de fals în declaraţii, prevăzută în art. 292 C. pen., presupune o declaraţie necorespunzătoare, în total sau în parte, adevărului, făcută unei unităţi din cele la care se referă art. 145 C. pen., care era competentă să ia act de acea declaraţie. Declaraţia trebuie să fie dintre acelea care, potrivit legii sau împrejurărilor, serveşte la producerea unei consecinţe juridice.

Sub aspectul laturii subiective, infracţiunea se comite cu intenţie directă şi în vederea unui anumit scop (producerea unei consecinţe juridice), urmărit de făptuitor, fără însă a fi necesar ca acesta să fie efectiv realizat. Nu interesează dacă făptuitorul a urmărit acel scop pentru sine sau pentru altul.

Consumarea infracţiunii are loc în momentul în care declaraţia mincinoasă este primită (cea scrisă) ori consemnată de organul competent (cea verbală).

Dacă de declaraţia neadevărată s-a luat act în cuprinsul unui act autentic, instanţa de judecată, pronunţând condamnarea, urmează a dispune anularea ei din conţinutul acelui act.

C. Apel Bucureşti, s. a Il-a pen., dec. nr. 640/1997
Răspunde
 
# eu 08-Martie-2013
ce exact inseamna fals in acte? Am de eliberat adeverinte, in cartile de munca sunt facute inscrieri, dar nu pentru fiecare luna in parte se gasesc tabele nominale, cum ar fi grupa a doua; dc in cursul unui an il gasesc intr-un tabel fara data si numar, iar pe anul urmator il gasesc in 12 tabele nominale...inseamna ca el pierde un an de grupa, desi are inscris in cartea de munca, sau ii dau grupa si aferent anului in care am gasit un singur tabel nominal dar unde in cartea de munca ii acopera tot anul? organismele astea de control, dupa ce au sterpelit banii de pensii si au incasat CASS aferent grupa a doua, acu iti gasecs toate aberatiile posibile ca sa nu mai acorde grupa. Asta-i marlania in tara asta, cand e de luat bani, se iau pe toate canalele, automat, cand e de acordat facilitati/dat bani, atunci iti tre' relatii/rude in puscarie, petitii, etc fara sa ai garantia ca si castigi
Răspunde
 
# corado 29-Octombrie-2012
sPUNETI-MI SI MIE DACA FALSUL IN DECLARATII SE PRESCRIE.
Răspunde
 
# alina petrea 12-Iulie-2012
Fapta inculpatului care, pentru a obţine o locuinţă în centrul civic al Municipiului Bucureşti, în perioada 28 ianuarie - 27 februarie 1990, a dat mai multe declaraţii scrise, prezentate atât la Primăria Municipiului Bucureşti, cât şi la ICRAL Berceni, în care a arătat, în mod neadevărat, că locuieşte într-o garsonieră de 10 m.p., împreună cu soţia, mama sa şi doi copii minori, deşi avea şi o locuinţă proprietate personală, era divorţat iar soţia şi copiii, încredinţaţi acesteia, locuiau în altă parte, constituie infracţiunea de fals în declaraţii prevăzută în art. 292 C. pen., comisă în mod continuat, deoarece inculpatul a dat - la diferite intervale de timp - toate aceste declaraţii, în realizarea unui scop unic.

C. Apel Bucureşti, s. I pen., dec. nr. 42/1996
Răspunde
 
# dutescu vasile 18-Februarie-2012
am un proces de evacuare la care partea adversa a folosit un avocat fara drept de practicare conform tabelului de la baroul bucuresti CARE SANT PASII URMATORI ASTEPT UN RASPUNS
Răspunde
 
# simona 09-Iunie-2013
plangere penala pentru practicarea unei meserii fara drept, numai vezi sa nu fie inscris in tabelul din alt oras, adica sa apartina de baroul altui oras, eu am avut probleme cu un avocat neavocat din asa numitul barou paralel, baroul bota si astfel am pierdut un proces foarte important mie.
Răspunde
 
# tomescu 29-Noiembrie-2011
in romania nu se pedepseste acest lucru deoarece chiar aia care ar trebui sa verifice aceasta legalitate o comit ei sau rudele lor sau soti...cica pana la al IV-lea grad de rudenie.
Răspunde
 
# tomescu laurentiu-ge 18-Februarie-2012
sau poate se sezizeaza alte organe competente si JUSTITIA nu mai este CURVA.
Răspunde