Art. 307 Cod penal Nerespectarea măsurilor privind încredinţarea minorului INFRACŢIUNI CONTRA FAMILIEI

Capitolul I
INFRACŢIUNI CONTRA FAMILIEI

Art. 307

Nerespectarea măsurilor privind încredinţarea minorului

Reţinerea de către un părinte a copilului său minor, fără consimţământul celuilalt părinte sau al persoanei căreia i-a fost încredinţat minorul potrivit legii, se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 3 luni sau cu amendă.

Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează fapta persoanei căreia i s-a încredinţat minorul prin hotărâre judecătorească, spre creştere şi educare, de a împiedica în mod repetat pe oricare dintre părinţi să aibă legături personale cu minorul, în condiţiile stabilite de părţi sau de către organul competent.

Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

Împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală.

Vezi şi alte articole din aceeaşi lege:

Comentarii despre Art. 307 Cod penal Nerespectarea măsurilor privind încredinţarea minorului INFRACŢIUNI CONTRA FAMILIEI
# Epure Mircea 17-Martie-2016
Milotin Ionela soceni com Ezeris nu a respectat dreptul la vizita ,mai mult nu mi lăsa copilul la Telef și când îl lăsa îl anvatat să mi vorbească urât ,am fost cu martor de unde trebuia să l iau ,soceni cu martor am fost și la poliție Ezeris ,am așteptat o lună poate ne înțelegem dar au trecut trei .eu nu știu nimic de copil politia nu mi da nici un rezultat ,trebuie să deschid alt proces pentru să se rezolve primul ,de la poliție sunt trimis la tribunal,de la tribunal la poliție eu nu mai anteleg nimic .ea a schimbat adresa copilul nu mai locuiește în soceni ,eu nu știu unde .nu se ia nici o măsură
Răspunde
 
# dinu 19-Iulie-2014
am doua fetite una de 17 ani una de 10 nevasta a plecat de acasa fara sai fac nimic fetita cea de 10 ani o trimite noaptea citeoda ta sa doarma tot la mine mi se pare ceva incorect ce sa fac trb sa ma duc la politie
Răspunde
 
# andreea 20-Ianuarie-2013
Buna ziua,as dori sa stiu si eu ce masuri se pot lua in privinta urmatorului caz.Este vorba de o minora de 7 ani,ai carei parinti nu au fost casatoriti niciodata,cu toate astea parintii s-au despartit si au urmat o srie de judecari privind incredintarea fetei.Legea le-a dat incredintarea ambilor parinti cu domiciliul la mama,doar ca mama impiedica sub orice cale si sub orice pretext sa ii dea fata si tatalui.Spuneti-mi va rog daca legea 307 din cp se poate aplica in situatia de fata?va rog din suflet
Răspunde
 
# diana 05-Ianuarie-2013
ce poate face o tanara ,care a trait in concubinaj 8 ani, timp in care a fost abuzata emitional,fizic si sexual si care in urma unui scandal a fost data afara din casa concubinului si apoi batuta in strada;ce poate face sa si recupereze copilasul de 4 ani care a ramas in casa parintilor concubinului ? mentionez ca tatal este rrom si o ameninta el si familia lui ca nu si va putea lua copilul de acolo niciodata ,si daca o va face ii va omora toata familia!ce o sfatuiti sa faca ? poate sa obtina copilul si sa rupa legatura cu tatal ptr protectia ei si a copilului sau va trebui sa suporte hartuielile si abuzurile lui
atat timp cat ea va avea copilul? sau sa renunte oricat de greu i ar fi!? orice sfat ii va fi de mare ajutor!va multumim anticipat!
Răspunde
 
# Mihai Matei 06-August-2012
Art.307 in C.p. se refera la incredintare si nu la autoritatea parinteasca. Am un caz in care parchetul din valenii de Munte considera ca faptul de a nu permite mamaei accesul la minor nu este o incalcare a art.307 deoarece in aceea perioada divortul nu s-a incheiat si minorul nu a fost incredintat niciunui parinte. Intre timp am obtinut o ordonanta presedintiala care stabileste domiciliul minorului la mama si stabileste autoritatea parinteasca comuna. Cu toate acestea mama tot nu respecta programul de vizitare stabilit prin alta ordonanta. Este acum infractiune ? Din punct de vedere al codului penal autoritatea parinteasca si stabilirea domiciliului este asimilata cu incredintarea, avnad in vedere ca art.307 nu a fost adaptata inca la noul cod penal ?
Răspunde
 
# diana 16-Iulie-2012
Prin art. 307 alin. 1 C. pen. - în redactarea în vigoare până la adoptarea Legii nr. 140 din 14 noiembrie 1996 - era incriminată, sub denumirea de nerespectare a măsurilor de încredinţare a minorilor, reţinerea de către un părinte a copilului său minor, fără consimţământul celuilalt părinte sau al persoanei căreia i-a fost încredinţat minorul, potrivit legii, dacă creşterea şi educarea copilului ar fi primejduite.

Legea nr. 140/1996 a modificat textul, eliminând din conţinutul incriminării condiţia ca, prin săvârşirea faptei, creşterea şi educarea copilului să fie primejduite.

Din moment ce, în speţă, după rămânerea definitivă a hotărârii de divorţ - anterior datei de 16 noiembrie 1996 -, prin care copilul a fost încredinţat mamei, inculpatul a continuat şi continuă şi în prezent, să-l reţină pe minor, fapta constituie infracţiunea prevăzută în art. 307 alin. 1 C. pen., chiar dacă nu s-a făcut dovada că astfel creşterea şi educarea acestuia ar fi puse în primejdie.

Infracţiunea de nerespectare a măsurilor privind încredinţarea minorului, în varianta prevăzută în textul de mai sus, este o infracţiune continuă, astfel că regimul ei juridic este guvernat de legea în vigoare la data epuizării sale.

C. Apel Bucureşti, s. Ipen., dec. nr. 565/1998
Răspunde
 
# alina petrea 12-Iulie-2012
Fapta mamei - căreia i s-a încredinţat, prin hotărâre judecătorească de divorţ, spre creştere şi educare, minorul, cu obligaţia de a permite tatălui să-1 viziteze, la anumite date determinate - de a-1 împiedica, în mod repetat, pe tată, să ia legătura cu minorul în condiţiile stabilite prin hotărârea judecătorească, constituie infracţiunea de nerespectare a măsurilor privind încredinţarea minorului, în varianta prevăzută în art. 307 alin. 2 C. pen.

Susţinerea inculpatei, în sensul că, -în speţă, nu ar fi întrunite elementele infracţiunii prevăzute în art 307 alin. 2 C. pen., pentru motivul că subiecţi activi ai acestei infracţiuni nu pot fi decât alte persoane decât părinţii - aceştia putând săvârşi numai fapta incriminată prin art. 307 alin. 1 C. pen. - nu este întemeiată. în lipsa oricărei limitări în cuprinsul textului, este evident că infracţiunea prevăzută în art. 307 alin. 2 C. pen. poate fi săvârşită de orice persoană -inclusiv părintele - căreia i s-a încredinţat, prin hotărâre judecătorească, minorul, spre creştere şi educare.

C. Apel Bucureşti, s. I pen., dec. nr. 39II1996

NOTĂ. Subiect activ al infracţiunii prevăzute în art 307 alin. 2 C. pen. poate fi orice persoană căreia, prin hotărâre judecătorească, i s-a încredinţat îndatorirea de a veghea asupra creşterii şi educaţiei minorului. Această persoană poate fi: unul dintre părinţi, în caz de divorţ (art 42 alin. 1 C. fam.), o rudă sau o altă persoană atunci când, pentru motive temeinice, în caz de divorţ, copiii nu au fost încredinţaţi unuia dintre părinţi (art 42 alin. 2 C. fam.), persoana căreia i s-a încredinţat minorul, în cazul când dezvoltarea acestuia este primejduită în casa părintească (art. 104 C. fam.), persoana căreia i s-a încredinţat minorul, în cazul decăderii părintelui din drepturile părinteşti (art 109,111C. fam.).

NOTA2: Codul familiei a fost abrogat de la 1 octombrie 2011. Prevederile sale au fost partial preluate, modificate si completate prin Noul cod civil care reglementeaza in prezent si dreptul familiei.
Răspunde
 
# p constantin 06-Martie-2012
Buna ziua sunt un tanar din brasov si am o mar problem si nici nu stiu ce sa fac si cum sa fac sa fie mai bine.
Sunt insurat de un an si ceva am o fetita mica si un baietel pe care eu l am crescut de la sase luni si este trecut pe livretul de famile dar cu numele al mamei lui de fata,iar tatal ei o tine cu forta si o obliga sa traiasca cu barbatul cu care are si primul copil dar mentionez tatal sotie si cu tipul asta sunt homosexuali se iubesc etc si o tin si pe ia cu forta acolo ea la dat in judecata sa obtina tutela copililui si nu a putu sa se prezinte la procesele car au avut loc pana acum,ea si copiii se afla in casa tatalui ei ce pot sa fac sa pot sa imi scot familia de acolo si intrebarea mea e tatal copilului poate sa retina copilui daca eu l am crescut de la sase lui si e trecut in livretul meu de familie si la dc etc va rog astept un raspuns urgent va multumesc
tele 0747597203
Răspunde