Art. 101 cod procedura civila Termenele

Capitolul III
Termenele

Art. 101

(1)Termenele se înţeleg pe zile libere, neintrând în socoteală nici ziua când a început, nici ziua când s-a sfârşit termenul.

(2)Termenele statornicite pe ore încep să curgă de la miezul nopţii zilei următoare.

(3)Termenele statornicite pe ani, luni sau săptămâni se sfârşesc în ziua anului, lunii sau săptămânii corespunzătoare zilei de plecare.

(4)Termenul care, începând la 29, 30 sau 31 ale lunii, se sfârşeşte într-o lună care nu are o asemenea zi, se va socoti împlinit în ziua cea din urmă a lunii.

(5)Termenul care se sfârşeşte într-o zi de sărbătoare legală, sau când serviciul este suspendat, se va prelungi până la sfârşitul primei zile de lucru următoare.

Vezi şi alte articole din aceeaşi lege:

Comentarii despre Art. 101 cod procedura civila Termenele
# Ionut Nuta 10-Iunie-2015
Buna ziua. Va rog frumos ,daca se poate sa ma lamuriti si pe mine! Asi vrea sa stiu si eu, care este termenul legal, de redactare a motivarii apelului introdus de procuratura , cu privire la sentinta penala nr. 477 din data de 27 noiembrie 2014. Mentionez ca apelul a fost introdus de procuratura la data de 5 decembrie 2014 si nici pana astazi nu am primit nici o citatie acasa . Multumesc .
Răspunde
 
# av. icarol 23-Decembrie-2012
1. Termenele procesuale pot fi stabilite pe ore, zile, săptămâni, luni sau ani.

2. întrucât modul de calcul al termenelor procesuale este stabilit prin lege, părţile sau instanţa nu pot deroga de la acesta.

3. Numai termenele statornicite pe zile se calculează pe zile libere, şi aceasta indiferent dacă sunt imperative sau prohibitive.

4. Calculul termenelor procesuale se face potrivit acestui text indiferent dacă termenele sunt prevăzute în Codul de procedură civilă sau în legi speciale.

5. Deşi termenele se socotesc pe zile întregi, totuşi în ziua în care se împlineşte termenul partea trebuie să depună actul la registratura instanţei până la închiderea programului sau, dacă actul este trimis prin poştă, până la închiderea oficiului poştal.
Răspunde
 
# franco blanc 20-Decembrie-2012
Jurisprudenta art. 101 CPC

1. Zile care se exclud din calcul.

Instanţa a reţinut că sentinţa a fost comunicată la data de 16.03.1995, iar apelul a fost declarat la 7.04.1995, peste termenul de 15 zile prevăzut de art. 284 C. proc. civ.; pârâta a exclus din calcul toate zilele de sâmbătă şi duminică, or, potrivit art. 101 alin. ultim C. proc. civ., numai în cazul în care termenul se sfârşeşte într-o zi de sărbătoare legală sau când serviciul este suspendat, termenul se prelungeşte până la sfârşitul zilei de lucru următoare (C.A. Bucureşti, secţia comercială, decizia nr. 270/1995, înC.P.J. 1993-1998, p. 6).
Răspunde
 
# mitu p 21-Noiembrie-2012
este posibil ca o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila sa fie atacata dupa 16 ani?daca vede cineva aceste postari si poate sa-mi dea un sfat va rog
Răspunde
 
# Avocat Alexandru Surdescu 23-Noiembrie-2012
Da, de exemplu daca CEDO pronunţă o hotărâre prin care constată că reclamantului i s-a încălcat dreptul de acces la justiţie şi că reparaţia cea mai potrivită ce poate fi făcută este redeschiderea a procedurii interne. Totuşi, hotărârea Curţii Europene a Drepturilor Omului obligă instanţele doar să reanalizeze fondul, în timp util şi cu respectarea prevederilor art. 6 alin. 2 din Convenţie, nu şi să pronunţe neapărat o soluţie diferită.

Vedeţi o hotărâre judecătorească în acest sens aici:
legeaz.net/spete-civil/revizuirea-promovata-ca-urmare-a-434-2011
Răspunde
 
# mitu p 21-Noiembrie-2012
va rog sa-mi explicati si mie daca repunerea in termenul de apel la data de 03.07.2012 este legala tinand cont ca reclamantul a fost instiintat la data de 31.05.2012.multumesc
Răspunde