Art. 221 Modurile de sesizare Sesizarea organelor de urmărire penală EFECTUAREA URMĂRIRII PENALE

Capitolul IV
EFECTUAREA URMĂRIRII PENALE

Secţiunea I
Sesizarea organelor de urmărire penală

Art. 221

Modurile de sesizare

Organul de urmărire penală este sesizat prin plângere sau denunţ, ori se sesizează din oficiu când află pe orice altă cale că s-a săvârşit o infracţiune. În cazul în care organul de urmărire penală se sesizează din oficiu, încheie un proces-verbal în acest sens.

Când, potrivit legii, punerea în mişcare a acţiunii penale se face numai la plângerea prealabilă ori la sesizarea sau cu autorizarea organului prevăzut de lege, urmărirea penală nu poate începe în lipsa acestora.

De asemenea, urmărirea penală nu poate începe fără exprimarea dorinţei guvernului străin în cazul infracţiunii prevăzute în art. 171 din Codul penal.

Când prin săvârşirea unei infracţiuni s-a produs o pagubă uneia din unităţile la care se referă art. 145 din Codul penal, unitatea păgubită este obligată să sesizeze de îndată organul de urmărire penală, să prezinte situaţii explicative cu privire la întinderea pagubei, date cu privire la faptele prin care paguba a fost pricinuită şi să se constituie parte civilă.

Codul de procedură penală actualizat prin:

Legea 356/2006 - pentru modificarea şi completarea Codului de procedură penală, precum şi pentru modificarea altor legi din 21 iulie 2006, Monitorul Oficial 677/2006;

Vezi şi alte articole din aceeaşi lege:

Comentarii despre Art. 221 Modurile de sesizare Sesizarea organelor de urmărire penală EFECTUAREA URMĂRIRII PENALE
# Moldovan Elisabeta 05-Ianuarie-2015
Pe Motiv ca fiul meu a lovit cu o piatra autoutilitara politiei -si ia amenintat cu o bata pe doi politisti -la cererea acestor politisti un subcomisar,unul dintr-e politistii care sa constituit parte vatamata pt. ca afost amenintat de fiul meu ,un criminalist din cadrul IPJ Alba si un martor din comuna au semnat un proces verbal de cercetare la fata locului scris de catre politistul ,,parte vatamata ,, in care acesta a descris ceia ce a vrut el cum ca sar fi intamplat in urma cu cateva ore. Acest proces verbal de cercetare la fata locului este actul de sesizare a organulului de cercetare a politiei in baza caruia sa dispus arestarea fiului meu.Procesul verbal de cercetare la fata locului contine invinuiri scrise de catre ,,partea vatamata ,,fara ca celelalte persoane care au semnat acest proces verbal sa fi fost de fata cand sar fi intamplat infractiunile comise de fiul meu .Este legala arestarea dispusa de procuror in baza acestui proces verbal de cercetare la fata locului semnat de cei de care am facut aratare mai sus fara ca ei sa vada ,,la fata locului nimic din ceia ce sa scris in acest proces verbal ?.
Răspunde
 
# Radivoiu Constantin 12-Noiembrie-2013
Doresc un model de adresare cu o plingere penala privind abuzul unui director
Răspunde