Art. 222 Plângerea Sesizarea organelor de urmărire penală EFECTUAREA URMĂRIRII PENALE

Capitolul IV
EFECTUAREA URMĂRIRII PENALE

Secţiunea I
Sesizarea organelor de urmărire penală

Art. 222

Plângerea

Plângerea este încunoştinţarea făcută de o persoană fizică sau de o persoană juridică, referitoare la o vătămare ce i s-a cauzat prin infracţiune.

Plângerea trebuie să cuprindă: numele, prenumele, codul numeric personal, calitatea şi domiciliul petiţionarului, descrierea faptei care formează obiectul plângerii, indicarea făptuitorului, dacă este cunoscut şi a mijloacelor de probă.

Plângerea se poate face personal sau prin mandatar. Mandatul trebuie să fie special, iar procura rămâne ataşată plângerii.

Plângerea făcută oral se consemnează într-un proces-verbal de organul care o primeşte.

Plângerea se poate face şi de către unul dintre soţi pentru celălalt soţ, sau de către copilul major pentru părinţi. Persoana vătămată poate să declare că nu-şi însuşeşte plângerea.

Pentru persoana lipsită de capacitatea de exerciţiu, plângerea se face de reprezentantul său legal. Persoana cu capacitate de exerciţiu restrânsă poate face plângere cu încuviinţarea persoanelor prevăzute de legea civilă.

Plângerea greşit îndreptată la organul de urmărire penală sau la instanţa de judecată se trimite pe cale administrativă organului competent.

Plângerea îndreptată la organul de urmărire penală, care nu cuprinde elementele prevăzute la alin. 2, se restituie petiţionarului pe cale administrativă, cu indicarea elementelor care lipsesc.

În cazul în care plângerea este întocmită de către o persoană care locuieşte pe teritoriul României, cetăţean român, străin sau persoană fără cetăţenie, prin care se sesizează săvârşirea unei infracţiuni pe teritoriul unui alt stat membru al Uniunii Europene, organul judiciar este obligat să primească plângerea şi să o transmită organului competent din ţara pe teritoriul căruia a fost comisă infracţiunea. Regulile privind cooperarea judiciară în materie penală se aplică în mod corespunzător.

Codul de procedură penală actualizat prin:

Legea 202/2010 - privind unele măsuri pentru accelerarea soluţionării proceselor din 25 octombrie 2010, Monitorul Oficial 714/2010;

Legea 356/2006 - pentru modificarea şi completarea Codului de procedură penală, precum şi pentru modificarea altor legi din 21 iulie 2006, Monitorul Oficial 677/2006;

Legea 281/2003 - privind modificarea şi completarea Codului de procedură penală şi a unor legi speciale din 24 iunie 2003, Monitorul Oficial 468/2003;

Vezi şi alte articole din aceeaşi lege:

Comentarii despre Art. 222 Plângerea Sesizarea organelor de urmărire penală EFECTUAREA URMĂRIRII PENALE
# Radu Paraschiva 28-Septembrie-2013
Buna ziua!Am terminat in 2011 facultate la Univ.Ovidius Constanta.Pe parcursul anului universitar 2010-2011 am fost cazata la caminul Universitatii.La data de 15 aprilie 2011,mi-am reziliat contractul.Pentru a-mi sustine licenta, am avut nevoie de stampila si semnatura administratorului de camin,pe extrasul de cont, ceea ce reprezinta ca nu am avut nici o datorie fata de Universitate.Acum cand sa-mi ridic diploma de licenta apare contractul nereziliat si datorie pe ultimile 3 luni.Ei nu vor sa-mi rezolve problema si ma pun sa platesc.Ce ma sfatuiti sa fac?Extrasul de cont anuleaza contractul nereziliat?
Răspunde
 
# Marin Topoloveanu 06-Iulie-2013
Ce poti sa faci cand vecinul de langa casa cultiva maci(papaver somniferum) si iti arde cateii , pisicile si pomii fructiferi cu apa tare(acid azotic)? A lucrat la Institutul de Fizica Atomica si de acolo are apa tare.Daca faci sesizare laDIR.de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog indivizii iti anunta odraslele si-ti dau foc la casa noaptea! Cine te apara de psihopati cu veleitati de altchimisti in Romania?Desi psihopatii stau la 2 pasi de Bucuresti si fac tot felul de fapte antisociale,adica si excrocherii isi otavesc vecinii fara scrupule!Respectivii stau in Orasul Magurele, pe Str ATOMISTILOR nr 205 ,Jud. ILFOV si primesc vizite dese de la indivizi cu masini inmatriculate in Bulgaria!
Răspunde
 
# Ady 01-Iulie-2013
Buna,ma numesc Ady,vreau sa va spun ca,ce se intampla in Drajna cu vanzatori de fructe de pe marginea soselei este de neimaginat,li se cer taxe de protective pentru a mai putea vinde.As vrea sa puneti pe cineva din echipa Dumneavoastra cu o camera ascunsa pentru ca sunt implicate si 1 sau 2 personae din politie,ii protejeaza pe cei care cer taxe de protectie.Va multumesc.
Răspunde
 
# parvu irina 14-Iunie-2012
Plângere penală adresată direct instanţei.

Plângerea penală adresată direct instanţei se trimite, prin sentinţă, organului de urmărire penală competent, în temeiul prevederilor art. 222 alin. (7) C. proc. pen. Sentinţa prin care instanţa se desesizează şi trimite plângerea penală la organul de urmărire penală competent poate fi atacată cu recurs (I.C.C.J., s. pen., sentinţa nr. 41 din 15 ianuarie 2007)
Răspunde
 
# Tudor Raneti 26-Septembrie-2013
Art. 21 (2) din Constitutia Romaniei. Nici o lege nu poate ingradi accesul la justitie. Instanta penala este obligata sa judece. ICCJ nu face legea, constata legea
Răspunde