Art. 50 Codul muncii Suspendarea contractului individual de muncă

CAPITOLUL IV
Suspendarea contractului individual de muncă

Art. 50

Contractul individual de muncă se suspendă de drept în următoarele situaţii:

a) concediu de maternitate;

b) concediu pentru incapacitate temporară de muncă;

c) carantină;

d) exercitarea unei funcţii în cadrul unei autorităţi executive, legislative ori judecătoreşti, pe toată durata mandatului, dacă legea nu prevede altfel;

e) îndeplinirea unei funcţii de conducere salarizate în sindicat;

f) forţă majoră;

g) în cazul în care salariatul este arestat preventiv, în condiţiile Codului de procedură penală;

h) de la data expirării perioadei pentru care au fost emise avizele, autorizaţiile ori atestările necesare pentru exercitarea profesiei. Dacă în termen de 6 luni salariatul nu şi-a reînnoit avizele, autorizaţiile ori atestările necesare pentru exercitarea profesiei, contractul individual de muncă încetează de drept;

i) în alte cazuri expres prevăzute de lege.

Vezi şi alte articole din aceeaşi lege:

Comentarii despre Art. 50 Codul muncii Suspendarea contractului individual de muncă
# IRENA 18-Noiembrie-2015
Am avut un salariat care a fost ales primar, i s-a suspendat contractul pe durata exercitarii mandatului , dar majorarile de salariu facute de Primarie au venit la societate sa le completam pana la un anumit moment, cand primarul a venit si si-a luat cartea de munca, si in ea a operat primaria si tot ea aoperat in cartea de munca incetatarea contractului individual de munca (nu stim daca a incheiat cu ea alt contract).La societate salariatul a ramas cu contractul individual suspendat, ce trebuia sa facem noi ca si societate cu capital privat?
Răspunde
 
# Constantiinescu Claudia 16-Octombrie-2015
Am am avut contract de mandat care a incetat la solicitarea mea. Postul ocupat anterior si din care am fost suspendat pe perioada mandatului a fost desființat. Eu vreau sa plec de tot din firma dar angajatorul dupa incetarea contractului de mandat mi-a suspendat fara playa contractul indivudual de munca fara plata si fara sa ma anunte in vreum fel. Ce pot face legal?
Răspunde
 
# Alexandra 10-Aprilie-2015
Are dreptul sa ma concedieze si sa imi inchida asigurarea, tinand cont ca sunt in spital si sunt insarcinata?
Răspunde
 
# Alexandra 10-Aprilie-2015
sunt insarcinata in 6 luni si am aflat ca am sarcina cu risc, datorita faptului ca am muncit 10 ore,risc sa nasc prematur,iar doctorita mea mi-a dat bilet de internare in spital pt mai multe investigatii, sunt de 2 sapt in spital, iar in acest timp seful meu mi-A inchis asigurare si ma ameninta cu concedierea,cu toate ca stie de situatia mea! Ce pot face?
Răspunde
 
# Boarna Miluta 26-Februarie-2015
Buna seara! Lucrez intr-o institutie publica. In septembrie 2014 sefa de serviciu careia i s-a retras viza de CFFP a intrat in concediu medical(chiar si in prezent). Intre timp a suferit o interventie chirurgicala. Am facut greseala si am semnat o decizie prin care ii tin locul cat timp este in incapacitate temporara de munca(fara sa am niciun beneficiu financiar). Colega mea care prin fisa postului i-a tinut locul dintotdeauna are aceleasi atributii de serviciu beneficiind de indemnizatie de conducere si de 10% spor de viza CFFP. Va rog sa-mi spuneti cat ar mai putea dura "incapacitatea ei temporara" de munca. Cum as putea sa scap de a semna in locul contabilului sef in conditiile in care nu am luat nicio zi de concediu de odihna pe anul 2014. Multumesc!
Răspunde
 
# Matei Luiza 10-Februarie-2015
Buna ziua! Decizia de suspendare a contractului individual de munca pentru intrarea in concediul de crestere copil se poate elibera de catre angajator inainte de terminerea concediului post natal?
Am inteles ca se poate depune dosarul pentru indemnizatie inainte cu 30 de zile de terminerea concediului post natal, dar angajatorul mi-a spus ca nu-mi poate da decizia de suspendare decat dupa terminarea concediului post-natal (cel de 126 de zile).
Răspunde
 
# vechiu vasile 28-Noiembrie-2014
Lucrez la ofirma de 1an si 5 luni din cauza unor probleme financiare la firma.Am hotarit cu mai multi colegi de munca sa stam de vorba cu seful de santier,sa ne spuna si noua de ce de 2 luni nu mai primim avansul intreg.Ba ne da 40%,ba 80%di avans ,chipurile diferenta o vedem la lichidare ,care bineiteles nu a fost asa.La care seful de santier ne-a,amenintat cui ii convine bine cui nu sasi de ademisia.CE ESTE DE FACUT CA SIGUR SE TINE DE CAPUL NOSTRU SA GASEASCA UN MOTIV SA NE DEA AFARA
Răspunde
 
# urse cornelia 17-Noiembrie-2014
buna seara, in situatia in care un salariat a fost suspendat doar pe motive verbale fara nimis in scris, conform codului muncii cate zile maxim poate fi aceasta suspendare?exista drepturi salariale pe aceasta durata atat timp cat nu exista nimic in scris din ce motiv a fost aplicata aceasta suspendare?unde trebuie sa ne adresam, carei institutii???multumim,
Răspunde
 
# Natalia 01-Octombrie-2014
Buna ziua!va rog sa ma lamuriti si pe mine sunt insarcinata si sunt in concediu medical,am fost chemata la firma sa semnez o decizie de suspendare a contractului de munca pe perioada în care salariatul se află în incapacitate temporară de muncă.intrebarea este:mi se va plati concediul medical de societate daca am semnat aceasta decizie s-au ma va afecta cu ceva ???va rog ajutati-ma cu un sfat.
Răspunde
 
# Ghencea Elisabeta 13-Septembrie-2014
sunt asistent maternal si am fost suspendata 6 luni ,total nefondat ,pentru care am dovezi,fapt pentru care am dat in judecata directia.In toata aceasta perioada nu am fost platita.Din ce se poate trai in aceasta perioada?
Răspunde
 
# olteanu constantin 06-Septembrie-2014
Buna ziua
In ce conditii se poate angaja o persoana a carui contract de munca a fost suspendat, motivat de arestatarea preventiva, în condiţiile Codului de procedură penală, cu posibilitate de reintoarcere la locul vechi de munca? Sau este necesara demisia pentru a se putea angaja la un alt loc de munca ?
Astept raspuns , va multumesc .
Răspunde
 
# cristina02 15-Mai-2014
Buna ziua,am nevoie de un sfat urgent pt care va multumesc anticipat!
Am fost angajata la o firma si mi s-a suspendat contractul de munca pt absente nemotivate!mentionez ca suspendarea a fost facuta in luna octombrie anul trecut si pana in momentul de fata 15.05.2014,eu figurez la itm tot cu cim suspendat pe perioada nelimitata!ce pot face sa scap de aceasta problema!Cand pot sa demisionez,ca am inteles ca nu se poate demisiona pe perioada suspendarii!Va rog un raspuns
Răspunde
 
# Chitu Constantin 28-Decembrie-2013
Pe o perioada de timp de aproximativ 9 luni, am avut contractul de munca desfacut in mod abuziv de catre angajator. In urma judecatii s-a dovedit ca nu ma faceam vinovat pentru faptele imputate mie de angajator, si astfel am fost repus in drepturi si la acelasi loc de munca, detinut anterior desfacerii contractului. Atat inainte cat si dupa aceasta perioada de 9 luni, eu eram incadrat in grupa 1 de munca. Intrebare: Pentru aceasta perioada, de 9 luni, mi se recunoaste grupa 1 de munca la calcularea pensiei ?
Răspunde
 
# olteanu ileana mirela 14-Decembrie-2013
Ma numesc Olteanu Ileana Mirela,am 39 ani , din iulie 2010 am lucrat ca vanzatoare la o firma,(in contract apar din luna octombrie 2010 ca angajat,deoarece contabila nu se putea duce tot timpul cu CM la fortele de munca.. nu stiu de ce), dar problema mea este ca pe data de 18 noiembrie 2013 m-am dus ca se obicei la munca si patroana m-a chemat si mi-a spus sa plec acasa,pe motiv ca nu mai doreste sa mai colaboreze cu mine si sa o caut dupa data de 2 decemb. sa imi dea lichidarea si nu mi-a spus nici un motiv care sa duca la asa incident. Pe data de 3 dec 2013 ne-am vazut,mi-a dat lichidarea si garantia care o aveam la ei,am intrebat de acte pt somaj si mi-a spus ca a inchis cartea de munca si nu imi poate da nimic pt somaj ca nu mai are cum.Dupa data de 20 dec mi-a spus sa ne mai vedem pt cartea de munca si atat.Nu am cerut demisie,nu am semnat nimic, nu stiu pe ce motiv m-a dat afara,aveam gestiune comuna si cel putin 6 camere de luat vederi in jurul casei de marcat,in care eram urmarite toate fetele minut cu minut(6 vanzat),la inventar a fost ok,nu n-i s-a adus imputari. Am incercat sa gasesc de munca,am fost la o gramada de interviuri si nimic.Mai am putin,fac o luna se zile si nu imi gasesc de munca.Vreau sa depun acte pt somaj si am inteles ca nu se poate fara adeverinta de la firma.MA POATE AJUTA CINEVA?contractul de munca a fost pe periada nedeterminata.MULTUMESC!
Răspunde
 
# ana 13-Decembrie-2013
am nevoie de fisa de risc profesional ,si intrep ,nu vrea ,ma amina ,.....
Răspunde
 
# maica viorel 20-Noiembrie-2013
in perioada aprilie 24 iunie18 2013 am fost in somaj. ajofm
mi-a facut o ofrta de munca in perioada imediat urmatoare am accept-o,iar dupa doua zile de la angajarea in societatea respectiva,am primit o noua oferta de la societatea unde lucrasem inainte de a itra in somaj. bineinteles mi-am dat demisia de la societatea care m-a angajat prin AJOFM,si am lucrat ia vechea mea societate care m-a agat in somaj.cu contract pe ferioada determinata de 6 luni.din cauza lipsei de fonduri de investitii societatea ne-a trimis acasa pia vom avea din nou fonduri.am dorit sa intru din nou in somaj dar am fost avertizat ca nu mai am dreptul deoarece am avut incheiera contractului de munca cu ar.50/C CE AS PUTEA FACESA AM DREPT DE SOMAJ DEOARECE NU MAI SUNT OFERTE DE MUNCA IN CONSTRUCTII IN ACEASTA PERIOADA?
Răspunde
 
# Mihalciuc 02-Octombrie-2013
Am fost in concediu de odihna 10 zile de drept,planificat si aprobat apoi dupa ce am revenit am constatat ca in ziua de salariu am luat mai putin, desi am lucrat incontinuare si mi s-a spus de catre seful locului de munca ca in perioada concediului sunt absente nemotivate. Ce sa mai faci mi-a suspendat contractul individual de munca si m-a chemat la comisia de disciplina sa justific zilele absente. Foarte dezgustator de ce numai la noi se pot intampla toate greselile altora care nu-si fac datoria si nu respecta codul muncii.
Răspunde
 
# Emilia Bucur 27-August-2013
Pe scurt: am fost in concediu medical, boala obisnuita(75%), am revenit la serviciu si mi s-a pus in fata o decizie de suspendare temporara a contr. ind. de munca. Nu am semnat-o. Vroiam intai sa ma informez. Din ceea ce am citit, am inteles ca suspendarea a fost hotarata prin lege si o DECIZIE a angajatorului este inutila. S-a schimbat ceva in 2013? Va multumesc anticipat. O ZI FRUMOASA!
Răspunde
 
# Pop Ana 24-Aprilie-2013
am fost revocata din functie in timpul concediului medical. Mentionez ca am lucrat ca si functionar public. Cuum se poate asa ceva?
Răspunde
 
# andreea 05-Aprilie-2013
Buna ziua! Pot beneficia de somaj , daca am contractul de munca suspendat de drept, datorita unei arestari preventive?
Răspunde
 
# anonim 07-Februarie-2013
in caz de forta majora pot sa demisionez de la actualul loc de munca fara a efectua cele 15 zile de preaviz , tinand cont de faptul ca am primit o alta oferta de munca iar acolo, la locul viitor de munca incepe perioada de training de luni 11.02. ?
Răspunde
 
# marius 02-Octombrie-2012
buna ziua ! am o intrebare la care nu gasesc raspuns in codul muncii, drept pt care, va rog mult sa ma lamuriti si pe mine . sotia angajata la o firma particulara ramane insarcinata , iar eu care sunt angajat la o societate de stat , in cazul unor concedieri coşective, sunt oarecum protezat prin lege ? multumesc !
Răspunde
 
# Alexandru S. 29-August-2012
Buna ziua!
Sunt profesor pensionat cu grad de invaliditate 3.Conform alin.9)introdus prin OUG 21/2012 la art.255,din legea educatiei nationale nr.1/2011,contractul de munca este suspendat pana la data......
In ce conditii mai pot profesa (cu jumatate norma conform legii)la acelasi liceu in anul scolar 2012-2013?
Va multumesc.
Cu respect,Alexandru.
Răspunde
 
# Serban 26-Iulie-2012
Cand inceteaza contractukl de munca al unei persoane aflata cu C.M. suspendat pentru crestere copil in cazul intrarii societatii in procedura de faliment?
Răspunde
 
# av. iulia doljan 07-Mai-2012
Suspendarea de drept intervine în virtutea legii şi nu din voinţa vreuneia din părţile contractante.

Astfel, pentru protejarea sănătăţii mamei şi copilului, în conformitate cu dispoziţiile Capitolului IV al Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 158/20051, femeilor însărcinate li se acordă concediu pentru sarcină şi lăuzie pe o perioadă de 126 zile calendaristice (art. 23 alin. I). Reglementarea noastră este conformă cu dispoziţiile Convenţiei Organizaţiei Internaţionale a Muncii nr. 183 din 2000 privind revizuirea Convenţiei asupra protecţiei maternităţii din 1952, ratificată de România prin Legea nr. 452/2002 (publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 535 din 23 iulie 2002). Potrivit art. 4 pct. 1 din Convenţia nr. 183 durata minimă a concediului de maternitate este de 14 săptămâni din care 6 săptămâni obligatoriu, după naştere.

De concediu de maternitate şi alte drepturi de asigurări sociale prevăzute de lege pentru femeile salariate beneficiază şi femeile, cadre militare în activitate (art. 15 din Legea nr. 80/1995 privind Statutul cadrelor militare, modificat prin Legea nr. 18/2006, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea 1, nr. 38 din 16 ianuarie 2006).

Distinct de concediul de maternitate, prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 96/2003 se prevede acordarea concediului de risc maternal în situaţia în care salariata desfăşoară la locul de muncă o activitate care prezintă riscuri pentru sănătatea sau securitatea sa ori cu repercusiuni asupra sarcinii şi alăptării, iar angajatorul, din motive justificate, nu poate să-i modifice corespunzător condiţiile şi/sau orarul de muncă ori să o repartizeze la un alt loc de muncă (art. 9).

Concediul de risc maternal se poate acorda, în întregime sau fracţionat, pe o perioadă ce nu poate depăşi 120 de zile, de către medicul de familie sau de medicul specialist, care va elibera un certificat medical în acest sens, dar nu poate fi acordat simultan cu alte concedii prevăzute de legislaţia privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale (art. 10).

Contractul se suspendă pe perioada în care salariatul se află în incapacitate temporară de muncă, din cauza unei boli obişnuite sau profesionale ori a unui accident (de muncă sau în afara muncii). în astfel de situaţii, salariatul este în imposibilitate să presteze munca din motive independente de voinţa sa, ceea ce determină şi neplata salariului pe întreaga perioadă a incapacităţii. El va fi totuşi îndrituit să primească o indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă. în condiţiile prevăzute de art. 12-17 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005. Art. 12 al acestei ordonanţe prevede că: Indemnizaţia pentru incapacitate temporară de muncă se suportă după cum urmează:

A. de către angajator, din prima zi până în a 5-a zi de incapacitate temporară de muncă a asiguratului, astfel:
B. din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, începând cu:

a) ziua următoare celor suportate de angajator, conform lit. A, şi până la data încetării incapacităţii temporare de muncă a asiguratului sau a pensionării acestuia:

b) prima zi de incapacitate temporară de muncă, în cazul persoanelor asigurate.

Suspendarea contractului durează până la însănătoşirea salariatului şi redobândirea capacităţii de muncă.

Printre prestaţiile pentru prevenirea îmbolnăvirilor şi recuperarea capacităţii de muncă, reglementate de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005, se numără şi indemnizaţia pentru carantină (art. 20).

Ea se acordă asiguraţilor cărora li se interzice continuarea activităţii din cauza unor boli contagioase pe durata stabilită prin certificatul eliberat de direcţia de sănătate publică.

în cazul exercitării unor funcţii în cadrul autorităţii executive, legislative ori judecătoreşti, pe toată durata mandatului, este vorba de contractele individuale de muncă ale salariaţilor care, la un moment dat, au fost aleşi sau numiţi în funcţii de demnitate publică, în Parlament, Guvern, consilii judeţene sau locale, prefecturi, primării etc.

Consecinţă a îndeplinirii oricăreia din aceste funcţii, contractul de muncă nu încetează, ci se suspendă pe perioada îndeplinirii mandatului, urmând ca executarea lui să reînceapă după expirarea acestui mandat. Este posibil însă ca acel contract să nu şe suspende, ci să-şi producă în continuare efectele, în condiţiile unui cumul de funcţii, dacă legea specială prevede o atare posibilitate.

Suspendarea de drept a contractului de muncă în situaţia persoanelor din organele de conducere salarizate în sindicate reprezintă o soluţie logică, având menirea de a permite desfăşurarea activităţii acestor organizaţii în beneficiul membrilor lor. Pe perioada cât îşi îndeplinesc mandatul cu care au fost învestite, acestor persoane li se suspendă (de drept) contractul de muncă, iar această perioadă constituie vechime în muncă (art. 11 din Legea dialogului social nr. 62/2011).

Forţa majoră] este considerată o împrejurare externă, absolut imprevizibilă şi invincibilă; deci, ea nu poate fi nici prevăzută şi nici înlăturată, fiind un fapt exterior celui afectat de acea împrejurare. Aprecierea invincibilităţii se realizează in abstracto, având in vedere condiţia şi posibilitatea unei persoane capabile care depune diligenţa şi prudenţa maximă de care este în stare.

Sunt considerate cauze de forţă majoră: catastrofele naturale (cutremure, secetă, inundaţii, furtuni); criza gravă de materii prime, dificultăţi în aprovizionare şi transport; deteriorarea utilajelor de producţie; conflictele de muncă (grevele) etc.

La acestea pot fi adăugate şi altele, de exemplu: condiţiile meteorologice nefavorabile etc.

Sigur că forţa majoră trebuie dovedită de partea care o invocă.

Deoarece perioada cât acţionează forţa majoră prestarea muncii este imposibilă, contractul este suspendat în virtutea legii.

Deşi, conform art. 51 lit. f) din Codul muncii, participarea la grevă este o situaţie de suspendare a contractului de muncă din iniţiativa salariatului, totuşi, greva, pentru neparticipanţii la aceasta, constituie o cauză de forţă majoră, ca şi pentru angajator, de altfel.

Codul de procedură penală reglementează atât arestarea preventivă a învinuitului (art. 146), cât şi cea a inculpatului (art. 148).

Măsura poate fi luată de organul de cercetare penală, dacă există probe sau indicii temeinice că cel în cauză a săvârşit o faptă prevăzută de legea penală (art. 143) şi dacă în interesul urmăririi penale este necesară privarea de libertate a persoanei respective.

Durata arestării inculpatului nu va putea depăşi 30 de zile [art. 149 alin. (1)] şi poate fi prelungită de către instanţa de judecată (art. 159).

Suspendarea durează până la încetarea arestării, clasarea, scoaterea de sub urmărire, încetarea acesteia (art. 11 din Codul de procedură penală), dată de la care salariatul trebuie să revină la locul său de muncă.

Dacă însă arestarea preventivă depăşeşte 30 de zile, angajatorul este îndreptăţit, în temeiul art. 61 lit. b) din Codul muncii, să dispună concedierea celui în cauză.

în cazul unor activităţi, meserii sau profesii etc., pentru încheierea contractului individual de muncă, trebuie să existe, după caz, un aviz (de pildă, pentru personalul de pază), o autorizaţie (pentru meseria de artificier etc.) sau un atestat (pentru asistentul maternal profesionist etc.), emis (emisă) de organele competente.

Atunci când un astfel de act este eliberat pentru o anumită perioadă de timp, el trebuie apoi reînnoit. Expirarea perioadei de valabilitate a lui va conduce, ope legis, la suspendarea contractului individual de muncă, urmând ca în maxim 6 luni salariatul în cauză să obţină prelungirea documentului. în caz contrar, la expirarea celor 6 luni contractul va înceta de drept.

Evident că sunt posibile şi alte cauze legale de suspendare în condiţiile prevăzute de acte normative speciale.
Răspunde
 
# Ciprian 21-Decembrie-2011
am avut un contract pe perioada de 3 luni si in acest timp m-am imbolnavit de tbc, contractul de munca a incetat, cine va trebui sa ma plateasca in continuare? cum va trebui sa procedez? sau pur si simplu am ramas asa? va rog frumos sa imi dati si mie un sfat
Răspunde
 
# Av. Tudor Ioana 22-Decembrie-2011
In acest caz, in mod normal, trebuia sa va luati concediu medical.

Contractul de munca a fost de pe perioada determinata de 3 luni sau atat ati muncit dvs.?

De asemenea, contractul de munca a incetat de comun acord?
Răspunde
 
# Ciprian 22-Decembrie-2011
contractul a fost pe perioada determinata de 3 luni, in timpul acestui contract m-am imbolnavit, am stat o luna internat in spital la tbc, in timpul internarii mele in spital contractul a expirat, in momentul de fata nu trebuie sa fiu platit pe perioada concediului medical? cine ma plateste pe mine? eu nu am voie si nu am dreptul de a munci
Răspunde