Art. 51 Codul muncii Suspendarea contractului individual de muncă

CAPITOLUL IV
Suspendarea contractului individual de muncă

Art. 51

(1) Contractul individual de muncă poate fi suspendat din iniţiativa salariatului, în următoarele situaţii:

a) concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, până la împlinirea vârstei de 3 ani;

b) concediu pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 7 ani sau, în cazul copilului cu handicap, pentru afecţiuni intercurente, până la împlinirea vârstei de 18 ani;

c) concediu paternal;

d) concediu pentru formare profesională;

e) exercitarea unor funcţii elective în cadrul organismelor profesionale constituite la nivel central sau local, pe toată durata mandatului;

f) participarea la grevă.

(2) Contractul individual de muncă poate fi suspendat în situaţia absenţelor nemotivate ale salariatului, în condiţiile stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil, contractul individual de muncă, precum şi prin regulamentul intern.

Vezi şi alte articole din aceeaşi lege:

Comentarii despre Art. 51 Codul muncii Suspendarea contractului individual de muncă
# Maria 10-August-2015
Buna ziua, am si eu o curiozitate: o angajata a fost in Ingrijire copil pana in decembrie 2014, de la acea data a solicitat concediu fara plata pentru un an, adica pana la finele anului curent (I s-a aprobat cererea), dar acum ne aduce la cunostinta faptul ca dansa a nascut al doilea copil si solicita suspendarea contractului de munca pentru 2 ani, pana in 2017, pentru ingrijirea copilului pana la implinirea varstei de 2 ani.
ce solutii avem noi in calitate de angajator?
Răspunde
 
# vasile gheorghe 13-Mai-2014
daca sunt inculpat intr-un dosar penal si sunt in cercetari mi se poate suspenda contractul de munca si daca pot beneficia de concediul pt cresterea copilului in cazul in care nu am decat 11 luni cu venituri profesionale supuse impozitului si mentionez faptul ca eu stiam ca se poate acorda concediul si cu 6 luni supuse impozitului
Răspunde
 
# cristina 04-Iunie-2013
Buna-seara! Ma aflu in C.C.C. (2 ani) . Sunt functionar public cu statut special = agent de penitenciare , incadrat pe agent paza.
In urma studiilor absolvite si a perfectionarii in cariera intreprinse individual , am profesia de psiholog inscris in Colgiul Psihologilor si detinator de atestat de libera practica .
Am dorit sa trec la urmatoarea treapta de specializare in Colegiul Psihologilor , pentru asta este nevoie de 1 an de supervizare cu un indrumator si efectuarea unei practici .Aceasta practica ar fi fost concretizata intr-o adeverinta din care sa reiasa ca pe perioada supervizarii am prestat , conform competentelor din atestatul detinut , servicii psihologice minim 1 ora/zi .
Am facut o cerere catre directorul unitatii ......raspunsul a fost ca nu se poate sa fac aceasta practica pana cand nu termin concediul de crestere a copilului . Oare de ce , daca eu nu eram incadrata pe postul de psiholog si faceam doar practica neremunerata ????
Multumesc
Am cautat raspunsuri la cei in masura , dar ....e greu....
Unde pot gasi ceva legat de ...activitatile pe care am voie sa le prestez in C.C.C. ?
Răspunde
 
# Branda Radu 26-Aprilie-2013
Avand functia de Inspector sef zonal,pe linie de paza si securitate, intr-o seara, seful meu direct, pe care nu l-am cunoscut pana atunci,( el fiind nou incadrat), mi-a spus ca a hotarat ca de maine dimineata(era vorba de a doua zi 15.04.2013) sa ma prezint la unul din magazinele pe care le aveam in supraveghere si sa preiau functia unui agent de paza care avea si atributii de sef de obiectiv ca nu mai vrea ca sa fiu Inspector Zonal, sa dea aceasta functie altei persoane. L-am refuzat categoric, in primul rand ca nu am atestat pt. functia de agent de paza, eu aveam salarul net de 1600 lei pt. functia pe care o detineam, agentul de paza 750 lei si apoi, conf. legilor in vigoare, dreptul la munca este garantat si fiecare persoana are dreptul sa-si aleaga locul de munca si functia. A interzis subordonatilor sa mi se subordoneze si stabilit ca din data respectiva am absentat nemotivat de la locul de munca(pe care nu l-am acceptat), a emis o decizie de suspendare a contractului de munca pana la terminarea cercetarii disciplinare, urmand sa ma concedieze. Va rog sa ma ajutati cu sfaturi in domeniu.
Răspunde
 
# elena 06-Martie-2013
de ce la legea 53/203 nu apare in revisal art 51 a
Răspunde
 
# MARIA RAMONA 10-Noiembrie-2012
Va rog sa-mi spuneti daca am concediu medical cod 14 , cancer malign al tiroidei din ce luna voi avea contractul de munca suspendat si daca societatea la care am lucrat se inchide de unde voi primi banii pe concedium medical
Răspunde
 
# jiji 07-Noiembrie-2012
Da, o sa beneficiezi de indemnizatie de crestere a copilului, pana nasti probabil ajungi sa cotizezi 12 luni
Răspunde
 
# anda 03-Noiembrie-2012
am si eu o intrebare.am ramas insarcinatasi nu am decat 6 luni lucrate consecutiv.as vrea sa stiu daca pot sa beneficiez de prenatal si am contractul pe perioadda determinata.imi poate rasp cneva?
Răspunde
 
# av. iulia doljan 07-Mai-2012
în aplicarea textului urmează să facem referire la dispoziţiile actelor normative care reglementează situaţiile avute în vedere de Codul muncii şi care vor fi reproduse în continuare.


în temeiul prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010, persoanele care, în ultimul an anterior datei naşterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit2 beneficiază, la cerere, de concediu pentru creşterea copilului până la împlinirea vârstei de 1 an, respectiv 2 ani şi, în cazul copilului cu handicap până la împlinirea vârstei de 3 ani, precum şi de o indemnizaţie lunară.

Indemnizaţia lunară este stabilită în cuantum de 75% din media venitorilor nete realizate pe ultimele 12 luni, dar nu poate fi mai mică de 600 lei, iar în funcţie de perioada pentru care se face cererea nu poate depăşi:

- pentru un an sau pentru copilul cu handicap 3400 lei;

- pentru 2 ani 1200 lei;

Potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005, salariaţii au dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 7 ani, iar în cazul copilului cu handicap, pentru afecţiunile intercurente, până la împlinirea vârstei de 18 ani (art. 26).

Concediul paternal este reglementat de Legea nr. 210/19994.

Se acordă în scopul de a asigura participarea efectivă a tatălui la creşterea nou-născutului, indiferent dacă copilul este din căsătorie, din afara ei sau adoptat de titularul dreptului.

Durata suspendării contractului este, de regulă, 5 zile lucrătoare şi, excepţional, de 15 zile lucrătoare.

Codul muncii prevede dreptul salariaţilor de a beneficia, la cerere, de concedii pentru formare profesională, cu plată sau fără plată (art. 154).

Este evident că pe perioada unui astfel de concediu contractul se suspendă deoarece nu se prestează muncă.

Exercitarea unei funcţii elective în cadrul organismelor profesionale reprezintă un caz distinct de suspendare a contractului individual de muncă; poate interveni în ipoteza desemnării şi exercitării activităţii în unele organisme profesionale constituite la nivel central sau local.

Pe perioada mandatului - atunci când nu este posibil cumulul de funcţii -contractul individual de muncă al celui în cauză rămâne în fiinţă, el fiind însă suspendat. La terminarea mandatului persoana respectivă revine la locul său de muncă.

Participarea la grevă constituie o situaţie de suspendare a contractului la iniţiativa salariaţilor participanţi la grevă, prevăzută de art. 195 din Legea dialogului social nr. 62/2011. Numai că pe perioada suspendării se menţin doar drepturile de asigurări de sănătate.

Privind absenţele, cauză de suspendare a contractului, trebuie precizat că întotdeauna cele care au un caracter nemotivat constituie abatere disciplinară şi salariatul poate fi sancţionat de către angajator.

Dacă absenţele sunt nemotivate, contractul nu poate fi suspendat în condiţiile stabilite prin contractul colectiv sau regulamentul intern, ci el este suspendat pur şi simplu, fără să fie nevoie de o reglementare specială.

Chiar dacă s-ar stabili doar anumite ipoteze de suspendare în cazul unor absenţe nemotivate şi în altele nu, consecinţa este aceeaşi în orice situaţie de absenţe nemotivate: suspendarea contractului individual de muncă.

Cum nicio sancţiune disciplinară nu poate fi dispusă mai înainte de efectuarea cercetării prealabile, cu această ocazie se va clarifica dacă este vorba de absenţe nemotivate propriu-zise ori salariatul respectiv a fost ţinut de un motiv obiectiv să se prezinte la serviciu (a fost bolnav, a suferit un accident, a avut de rezolvat o problemă familială urgentă etc., prezentând documentele necesare). Se poate constata astfel, de exemplu, că în cauză a operat o suspendare de drept a contractului (art. 50 lit. b sau g din Codul muncii) şi nu una din iniţiativa salariatului.

Doar în situaţia în care absenţele nu au avut la bază un motiv obiectiv atunci ele au caracter nemotivat şi vor determina aplicarea unei sancţiuni disciplinare, chiar desfacerea contractului de muncă (concedierea disciplinară).
Răspunde