Art. 75 Codul muncii Dreptul la preaviz Încetarea contractului individual de muncă

CAPITOLUL V
Încetarea contractului individual de muncă

SECŢIUNEA a 6-a
Dreptul la preaviz

Art. 75

(1) Persoanele concediate în temeiul art. 61 lit. c) şi d), al art. 65 şi 66 beneficiază de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 20 de zile lucrătoare.

(2) Fac excepţie de la prevederile alin. (1) persoanele concediate în temeiul art. 61 lit. d), care se află în perioada de probă.

(3) În situaţia în care în perioada de preaviz contractul individual de muncă este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzător, cu excepţia cazului prevăzut la art. 51 alin. (2).

Vezi şi alte articole din aceeaşi lege:

Comentarii despre Art. 75 Codul muncii Dreptul la preaviz Încetarea contractului individual de muncă
# anv 24-Noiembrie-2015
Buna ziua,
Am inceput sa lucrez pe data de 9 noiembrie 2015, intr-un SRL. Pana in momentul de fata, angajatorul nu mi-a inaintat contdactul individual de munca, pentru a-l semna, de asemenea nu mi-a fost facuta nici protectia muncii. Am primit o mica suma de bani pentru prima saptamana lucrata, eu neavand niciun contract semnat. Intrebarea mea este, in momentul actual, neavand CIM semnat si nefiind adus la cunostinta de catre angajator, am obligatia sa mai continui activitatea? Avand in vedere cele de mai sus si neseriozitatea societatii cu privire la cim, nu vreau sa mai continui.
Pot exista repercursiuni daca de maine nu ma mai prezint la munca, in conditiile in care nu mi a fost prezentat si nu am putut semna cim?
Va multumesc
Răspunde
 
# mihucristi 13-Noiembrie-2015
Buna ziua! am lucrat 6 luni la o societate! dupa aceste 6 luni am fost dat afara! Am dreptul sa primesc banii de concediu pe aceasta jumatate de an?
Răspunde
 
# Mary Sirbu 20-Octombrie-2015
Buna. Mi-am dat demisia fara sa doresc sa mai stau in preaviz, si nu au acceptat sa imi semneze la zi, singura varianta fiind sa imi dea indisciplinar pentru neprezenta, cat au dreptul sa ma tina asa? Adica au zis ca pot sa ma tina si 3 luni asa si pe mine ma incurca sa ma angajez...au dreptul sa ma tina atat cu neprezenta? Am citit ca pot cere demisia la zi daca nu au fost respectat contractul de munca, e un motiv bun faptul ca eu am avut contractul pe 6h si planificarea am avut-o de 8-10h pentru un liber automat? Si le-am cerut sa fiu trecuta la 8 h in contract si au tot amanat, am fost pusa si la inventar pe noapte si am inteles ca la contract de 6h nu se lucreaza noaptea. Nu ma pricep la legi, cum pot solutiona problema in favoarea mea. Multumesc
Răspunde
 
# CARMEN 29-Septembrie-2015
Mi-am dat demisia si momentan sunt in preaviz pana pe data de 09/10/2015 cu incetare 12/10/2015. Dar as vrea sa imi dau demisia la zi, pentru ca au inceput sa vorbeasca urat, si ne politicos, fie pentru faptul ca plec si nu le convine lucrul acesta, fie pentru alte motive care doar ei le stiu. Este foarte stresant. Ce as putea scrie in Demisia la zi? sunt obligati sa imi plateasca toate zilele lucrate pana acum?
Răspunde
 
# szabo sandor 17-August-2015
Buna ziua.Doresc sa stiu daca pot sa-mi dau demisia de 24 de ore din motive personale?
Răspunde
 
# turcu 16-August-2015
Am semnat un contract de munca,la care abia dupa aceea am observat neregulile :alt program fata de ce mi s-a zis,mult mai putini bani.Abia maine este oficial prima zi de munca ,daca nu ma duc au ce sa-mi faca?
Răspunde
 
# neagu irina 03-August-2015
eu mam angajat la o firma si miau facut un contract doar pe o luna =print-ro firma intermediara= contractul sa terminat si nu mi lau mai prelungit pe motiv ce linia respectiva nu mai au comenzi ,adica mie nu mil mai prelungeste dar fabrica face angajari .nu am semnat inca lichidarea ,ce pot face in cazul acesta ,cu cine trebe sa vorbesc sa ma puna pe alta linie cu cei dela fabrica sau cu firma intermediara .multumesc
Răspunde
 
# neagu irina 03-August-2015
am fost angajata la o firma pe 0 luna .nam lipsit miam facut treaba constincios ,nam nici o abatere, si mam trezit ca nu mai vor sami prelungiasca cu pretestul ca linia sa desfintat .dar firma respectiva fac angajari .intrebarea mea este ei pot face acest lucru sa ma dea afara???sau ma poate muta la o alta linie de exemplu
Răspunde
 
# cojocaru daniel 24-Iulie-2015
pe perioada de preaviz se pot plati si posturile lucrate anterior preavizului
Răspunde
 
# Iza 16-Iunie-2015
Am și eu o mică întrebare:firma să închis și am primit un preaviz de 20 de zile.după cele 20 de zile cât timp am la dispoziție sămi depun actele pt șomaj?
Răspunde
 
# Olaru nicoleta 10-Iunie-2015
La ctr de 4 ore se mai da preaviz de angajat?
Răspunde
 
# ßðð Corina 26-Mai-2015
Buna ziua, am si eu o intrebare ,am inceput lucrul la un supermarket si vreau sa mai raman ,eu am 6 zile de cand lucru , sunt cumva platita acele zile? Multumesc!!
Răspunde
 
# chermenschi lucica 18-Mai-2015
Completarea mesajului de mai sus.....la cine pot comunica harababura financiar-contabila existenta la acesta asociatie. Eu sunt contabila cu vechime de peste 35 de ani de munca si cunosc foarte bine si contabilitatea in partida simpla(leg.230/2007). Simt ca vor un angajat care sa nu stie meserie si care sa nu observe haosul financiar existent... Multumesc frumos!!!!
Răspunde
 
# chermenschi lucica 18-Mai-2015
La asociatia de proprietari postul de administrator, casier-contabil ocupat prin concurs se incheie contract individual de munca sau contract in conventie(????). Foste-i angajate cu contract in conventie pe postul de mai sus nu i s-a dat preaviz, mie presedintele mi-a incheiat contract in conventie( nu sunt pensionara- motivul fiind ca nu vrea sa beneficiez de CM si nici C. odihna????!!!), dar cetateanca , fosta angajata nu pleaca, credeti ca acel concurs mai are vre-un rost? Multumesc frumos!!!
Răspunde
 
# Andreea 30-Aprilie-2015
Buna ziua , daca eu in momentul acesta sunt in preaviz si lucrez si sambata , duminica ,inclustv si pe 1 mai care este libera, angajatorul imi spune ca aceste zile nu se pun pt ca nu sunt zile lucratoare iar eu in loc de 20 de zile voi stau 24 fe zile in preaviz . Ce pot face in aceasta situatie?
Răspunde
 
# ionita 31-Martie-2015
Pensionarii primesc preaviz la incetareaactivitatii la solicitarea angajatorului?
Răspunde
 
# CRISTI 26-Februarie-2015
Cum poti ca director de firma sa minti uni angajatii ca au toate actele in regula si ca pot sa mearga la somaj sasi bage dosaru dar in final cind ajungi cu dosaru la verificat la AJOFM sa tise spuna ca nu sunt toate actele si cati mai trebuie o amarita de adeverinta cu venitu pe prima luna din anul 2015 pe noua firma .
Răspunde
 
# Tanasel Marian Mitricoiu 08-Februarie-2015
Ctie zile se stau in preaviz din punct de vedere legal itrucit mi sa zis de la firma ca trebuie sa stau 21 de zile lucratoare
Răspunde
 
# trofin florin 08-Ianuarie-2015
Buna seara..Muncesc de 6 luni la un restaurant si am semnat un contract cu 8 ore de munca..Mentionez ca lucrez o zi da una nu.Mi am gasit in alta parte dar conducerea din restaurantul actual ma obliga sa muncesc o zi da una nu de la 9 dimineata pana la 2 noaptea..nu pot lucra in doua locuri cu acelasi program..cum pot sa procedez legal.Multumesc anticipat.
Răspunde
 
# nisulescu constantin 07-Ianuarie-2015
La data implinirii celor trei luni pentru care a fost incheiat contractul de munca pe perioada determinata ma aflam in concediu medical.
Mi s-a comunicat ca acest contract de munca a incetat si nu va mai fi prelungit, motivandu-mi-se ca am avut concediu medical si internare in spital in aceasta perioada de trei luni.
Era obligatoriu sa mi se dea preaviz in aceasta situatie? multumesc!
Răspunde
 
# Cornel Neagu 12-Noiembrie-2014
Am fost anuntat ca de azi sa i-mi caut de lucru de angajatorul meu si mi-a dat 15 zile preaviz verbal nu inscris .
Desi eu lucrez o zi da si una nu 12 ore pe zi m-i s-a facut contract de munca de 4 ore pe zi.
Asadar in acest context am dreptul la un preaviz de 20 de zile lucratoare inscris si semnat sau nu.

Va multumesc
Răspunde
 
# miha09 02-Octombrie-2014
Buna ziua doresc sa ma informez despre preavizul inainte de somaj, durata timpului de lucru este de 8 ore/ zi, 40 ore / saptamana conform contractului individual de munca si conform contractului colectiv de munca aplicabil programul de lucru a putut fi modificat in conditiile regulamentului intern. Obigatorii sunt cele 20 de zile lucratoare in preaviz? Durata zilei de lucru consta in 8 ore /zi consecutive sa-u aleatori de catre angajat si / sau
40 ore / saptamana, nr. de ore pe zi respectand dupa programul actual stabilit de la inceputul contractului? Sau pot sa efectuez 4 ore / zi conform Legii? Va multumesc!.
Răspunde
 
# miranda 25-Septembrie-2014
Buna ziua,Vreau sa stiu ce se intampla in cazul in care contractul de munca expira in 6 zile si mi se comunica atunci cand mai sunt 5 zile, ca nu se va prelungi, adica sunt concediata de pe acum, si dupa a 5 zi deja sunt fara loc de munca.
Răspunde
 
# analates 18-Septembrie-2014
Buna!Am primit preavizul de somaj astazi in mare parte datorita faptului ca nu reuseam sa mai fac fata cerintelor de la munca. Pentru postul din care am fost eliberata se fac angajari atat la firma respectiva cat si la altele din oras, ma intereseaza daca voi primi indemnizatia de somaj saul cei de la fortele de munca vor incerca sa ma angajeze la o alta firma.Tin sa mentionez ca mai am 5 ani pana la pensie si randamenul meu este mult mai scazut fata a celorlalte angajate mai tinere, chiar doresc sa primesc aceasta indemnizatie de somaj penteu ca nu mai simt apta da munca si am si unele probleme de sanatate.Credeti ca voi beneficia de indemnizatia de somaj sau cei de la fortele de munca opri aceast preaviz.Va multumesc!
Răspunde
 
# Denisa Tomulescu 08-Septembrie-2014
Buna ziua,
M.am angajat pe data de 25iulie iar pe 27august am primit un telefon de la locul de munca ca se inchide hotelul pt renovare si sa venim sa ne luam banii.este a3a oara cand ma duc si ma tot amana.as vrea sa ma duc la itm sa ii fac reclamatie.credeti ca se v.a rezolva ceva?va multumesc!
Răspunde
 
# adrian 05-Septembrie-2014
Buna ziua...as vrea sa aflu si eu cum e cu preavizul de 20 de zile...adica eu lucrez la o firma...si mi-am gasit in alta parte de lucru si vreau sa plec de la acea firma in cealalta parte...si imi bag preavizul la firma de 20 de zile..si unde mi-am gasit eu ma cheama sa zicem sa incep lucrul peste 3 zile...cum fac in continuare? ca sa ma duc in celalat loc...
Răspunde
 
# Alexandru 27-Iulie-2014
Buna ziua!
Mentionez ca in momentul de fata sunt angajat cu carte de munca la o firma.
Si vreau sa plec fara sa stau in preaviz deaorece vreau sa ma angajez la alta firma.
Care ar fii consecintele? Va multumesc anticipat!
Răspunde
 
# LIDIA NEAGU 21-Iulie-2014
Lucrez ca director de institutie prescolara,DIN SEPTEMBRIE 2014 TOTI DIRECTORII VOR FI DEMISI DIN FUNCTIE ,IN CAZUL CIND NU V-OI TRECE CONCURSUL, AVIND 2 ANI PINA LA PENSIE ,CE VA FI CU MINE?
Răspunde
 
# Alexandra17 11-Iulie-2014
Buna ziua ...Muncesc intr-o firma de 3 ani si un pic...ieri m-am trezit acasa cu o notificare de preaviz incepand cu data de 1.07.2014-28.04.2014...adica de 10 zile eu sunt in preaviz si nu stiam nimic...motivul invocat de ei mi se pare putin ciudat...si anume incetarea colaborarii cu supermarketurile mari.Eu nu mai aveam treaba in supermarketurile mari de 1 an cel putin,si tocmai acum s-au trezit???Este normal sa fiu anuntata dupa 10 zile ca sunt in preaviz??? ce pot face?
Răspunde
 
# Sorin 09-Iulie-2014
Buna ziua.

In prezent lucrez la o firma de 500 oameni. Am un contract care imi expira la 1 august, nu stiu daca imi va fi prelungit sau nu contractul.
Daca nu imi este prelungit contractul intru in preaviz? In prezent mai am de luat 10 zile de CO. Le pot lua si in perioada de preaviz?
Răspunde
 
# RALUCA P 30-Iunie-2014
Va multumesc pt raspuns,dar in decizia mea de,, REZILIERE" nu este stipulat niciun articol, ci doar:

,,Va informam prin prezenta ca Societatea intelege sa denunte unilateral Contractul, care va inceta la data de 31.01.2014(,,Data Incetarii"), si prin urmare va solicita sa incetati executarea oricarei prestatii derivand din Contract incepand cu aceasta data."

Aceasta instiintare mi-a fost trimisa prin posta in data de 14.01.2014.
Aceeasi scrisoare a fost trimisa si colegilor mei din tara.
Nu vreau sa las aceasta Societate sa-si bata joc de noi si sa ne trateze altfel decat prevede legea.
Va rog frumos sa ma sfatuiti carei Institutii de Stat ma pot adresa pentru a,,denunta acest abuz".


Va multumesc anticipat!
Răspunde
 
# marycornea 30-Iunie-2014
dar dak merge ,sa fac sa nu pierd nici somaju?
Răspunde
 
# marycornea 30-Iunie-2014
dak sunt in somaj pot sa intrerup si sa imi bag medical pentru o problema de sanatate?
Răspunde
 
# marycornea 30-Iunie-2014
Eu momentan sunt in somaj,si vreau sa fac o intrebare :potsaintrerup somaju si saimi iau medical pentru o problema de sanatate?
multumesc
Răspunde
 
# dragos 24-Iunie-2014
in timpul preavizului angajatoru ma poate baga in concediu de odihna?
Răspunde
 
# RALUCA P 11-Iunie-2014
Am uitat sa mentionez ca in toata aceasta perioada, angajatorul nu a platit contributiile catre stat, nici macar partea angajatului ( integral), cu toate ca acestia au fost retinuti din veniturile noastre. Drept urmare, nu am beneficiat nici macar de somaj.
Răspunde
 
# RALUCA P 11-Iunie-2014
Pe data de 14.01.2014 am primit prin posta decizia de reziliere a contractului de mandat, care urma sa inceteze cu data de 31.01.2014, in care se mentioneaza ca,,se reorganizeaza compania".Am fost director de agentie la acea companie, dar in situatia mea au fost peste 1000 de pers. Ma intereseaza catre ce institutie a statului ma pot adresa, deoarece nu mi se pare corect sa fiu instiintata de incetarea contractului printr-o scrisoare trimisa prin posta ( nefiind angajata printr-o scrisoare trimisa prin posta). Am citit ca dreptul de preaviz este de 20 de zile,nu de 13-14 zile lucratoare. In data de 21.05.2014 au fost reziliati si ceilalti colegi ai mei,consilieri ( cei selectati pe nu se stie ce criterii), pe motiv de neincredere. Pana in acest moment nici ei nu au primit raspuns de ce au fost reziliati si de ce pe neincredere. Mentionez ca am lucrat la aceasta companie timp de 7 ani. Va rog sa ma ajutati cu un sfat, deoarece nu meritam sa fim tratati astfel si sa nu avem niciun drept de a contesta legal astfel de situatii.
Va multumesc anticipat!
Răspunde
 
# maria 19-Mai-2014
Buna nu am luat salariul de 6 luni de zile . De munca nu prea au de lucru , am lucrat si cate 12 - 14 zile pe luna pentru a lua somaj trebuie sa fac eu cerere cu preaviz de 20 de zile . Pot lua somaj daca fac cerere cu preaviz ?
Răspunde
 
# George 08-Mai-2014
Mi-am depus demisia in data de 6 Mai, iar angajatorul a anuntat prime de performanta pentru anul 2013 pentru persoanele care au lucrat in anul 2013, si care au contractul activ in data de 6 Mai. Fiind in preaviz, contractul meu de munca este suspendat? Pot legal sa beneficiez de aceasta prima?
Multumesc
Răspunde
 
# Ciprian 07-Martie-2014
Mi am dat demisia de la locul de munca in dat de 17.02.2014 dorind sa incetam pe cale amiabila contractul de munca in data de 28.02.2014.nu sa putut.Am lucrat legal pana in data de 22.02.2014 dupa care am primit demisia aprobata si intr un colt scria ca praevizul sa l fac in concediu de odihna pe care nu l am luat de anul trecut(rog aprobati cu preaviz in care v a efectua concediu de odihan restant) {eu ne dorind asta}.de la personal trimite ca am concediu 21zile/2013 si 5 zile/2014 si mai scrie ca in perioada 21.02 18.03 CO si CIm inceteaza in data de 19.03.2014.
POt dovedi ca am lucrat pana in data de 22.02.2013 prin pontaj si foi parcurs.
Pe data de 5 trebuia sa primesc bonuri pe zile lucrate in luna februarie nu am primit.Luand legatura cu biroul personal mi s a spus ca cei care sunt in preaviz nu iau bonuri de masa ca asa vrea directorul.
Nu am facut nici o cerere in care sa cer ca perioada de preaviz sa stau in concediu.
Cum pot rezolva aceasta problema?
Răspunde
 
# alexandra 21-Februarie-2014
daca sunt deja in preaviz, dar am programul si in weekend, sunt obligata sa ma duc la lucru? ce se intampla daca refuz sa ma duc doar in weekend?
Răspunde
 
# ioan bordea 22-Ianuarie-2014
sint angajat la o firma in urma cu 4 zile miau venit cu cu fisa postului dar ue sint angajat de un an si in fisa postului erau obligati aberante si nu am fost de acord cu ele si mau rugat sa le semnez si eu leam spus daca semnez acest act eu imi dau demisia dupa care am si facut si nu am aceptat sa mai lucrez nici o zi nau vrut nici nr de inregistrare la cererea de lichidare
Răspunde
 
# Ioana 02-Ianuarie-2014
Buna!
Ma confrut cu o situatie si sper sa gasesc un ajutor/raspuns.
Mi-am depus cererea de demisie azi,din care reiese ca doresc ca de la 10 ianuarie 2014 sa mi se accepte cererea de demisie.Lucrez part time(4 ore\zi),in contract scrie ca trebuie sa stau 20 de zile lucratoare in preaviz.Doar ca de la 3.01.2014 pana in 10.01.2014 am un total de 60 de ore lucrate,pe care le voi lucra.Intrebarea mea este cate ore mai trebuie sa stau in preaviz?Multumesc
Răspunde
 
# Gabi B 31-Decembrie-2013
Buna ziua. am primit preaviz de 20 de zile pina pe data de 31 12 2013 datorita ca firma de paza la care lucrez a pierdut contractul cu beneficiarul datorita desfiintarii posturilor unde eu si colegii mei lucram.Mentionez ca beneficiarul a facut plata catre firma de paza inclusiv si pentru data de 31 12 2013 .Firma de paza este obligata sa imi plateasca drepturile salariale prevazute in contractul de munca ,conform preavizului inclusiv si pentu data de 31 12 2013 ? Va multumesc.
Răspunde
 
# sandor 03-Decembrie-2013
Am fost admis la un concurs ptr.un alt loc de munca.Pot sa-mi depun demisia de 24 de ore?
Răspunde
 
# edllweiss 14-Noiembrie-2013
buna ziua.in cazul in care am prieteni care ma ajuta la finisajele casei (gletuit, varuit) si sunt gasiti de catre ITM, au dreptul sa imi dea amenda?in conditiile in care si eu si prietenii sustinem ca la mijloc nu exista plati.multumesc anticipat
Răspunde
 
# elena 14-Noiembrie-2013
lucrez din iulie la un magazin pe postul de casiera cu contract pe perioada nedeterminata.pe 11 noiembrie mi s-a adus la cunostinta ca sunt concediata si ca am preaviz de 20 de zile.tin sa mentionez ca nu am avut nici un avertisment primit in legatura cu modul de a lucra si nici nu am gresit cu nimic.imi faceam treaba, uneori am mers si in zilele mele libere cate 2-3 ore pt diverse cerinte care nu erau obligatia mea.in preaviz ei au zis ca ma concediaza din cauza ca se desfiinteaza postul meu dar nu e adevarat pentru ca au angajat o alta persoana pe postul meu inainte sa ma concedieze pe mine(am dovezile necesare).intrebarea mea e: au voie sa faca acest lucru?
Răspunde
 
# fodor alexandra 28-Octombrie-2013
buna ziua. as vrea sa stiu daca se poate,in cazul in care imi bag preavizul la locul de munca,20 de zile lucratoare,acele zile trebuie sa le lucrez normal? ma refer la programul de lucru. va multumesc.
Răspunde
 
# elena 14-Noiembrie-2013
din cate am inteles dintr-un comentariu de mai sus da trebuie sa muncesti cu program normal dar nu te pot obliga sa faci lucruri ce nu sunt prevazute in contractul tau.
Răspunde
 
# madalinamaria 10-Octombrie-2013
am o intrebare daca esti in perioda de proba si te concediaza...nu trebuie primita o notificare care trebuie semnata de angajat pentru desfacerea contractului de munca?...daca nu primesti o astfel de notificare e legala desfacerea contractului?...si daca aflii ca esti gravida in perioada de proba te poate concedia?avand in vedere ca este instiinta prin notificare scrisa atasat si copie dupa adeverinta de la medicul de familie...astept urgent raspuns ....va multumesc
Răspunde
 
# madalinamaria 11-Octombrie-2013
va rog as vrea un raspuns ca nu stiu unde sa ma mai duc...
Răspunde
 
# radu corneliu dragos 30-Septembrie-2013
la data de 31 august2013 am intrat in concediu de odihna,pina la acea data nu ma anuntat nimeni ca as fi fost pe vreo lista pentru disponibilizare.cind pe data de 1 august 2013 ma suna maistrul sa imi comunice ca eu sunt trecut la preaviz si ca a adus pe altul in postul meu chiar daca nu sa desfiintat schimbul meu si sa desfiintat al celui care lau pus in postul meu.ce ma invatati sa fac inca nu am semnat nimic cum sa fac o contestatie?va multumesc..ps(sunt macaragiu la ductil buzau)
Răspunde
 
# mihaela280 30-Septembrie-2013
Buna ziua. Mama mea a primit acum 2 saptamani preaviz. Intrebarea mea este, in ce conditii poate iesi la pensie pe caz de boala? Va multumesc.
Răspunde
 
# alemimi 18-Septembrie-2013
Buna seara ,
Firma la care lucrez nu mai are sediu social, (a fost vandut de catre fisc) nici punct de lucru (nu sa achitat chiria de 5 luni, s-a intrupt si furnizarea utilitatiilor) nu avem unde sa ne mai desfasuram activitatea , nu am mai primit salariul de 3 luni iar seful meu nu vrea sa imi semneze actele pentru somaj si sa ne plateasca salariile restante . Ce este de facut?( a zisc ca daca nu vreau sa mai lucrez sa imi dau demisia, fiind sfatuit de contabila firmei ca nu este obligat sa semneze nimic.) La ultima discutie avuta a fost de acord cu somajul dar actele (PREAVIZ Aceasta masura se impune, deoarece , postul pe care il ocupati la ora actuala se desfiinteaza.
Pe perioada preavizului de 20 de zile lucratoare, beneficiati de un program de lucru normal de 8 ore/zi Prezentul preaviz a fost dat in conformitate cu art.73 alin.1 din Codul Muncii. )
nu au fost semnate.

va multumesc
Răspunde
 
# Alexandra 16-Septembrie-2013
Buna seara! As avea si eu o intrebare , in cazul in care imi scriu demisia si nu ma prezint in preaviz deoarece numai rezist psihic..si angajatorul ma ameninta ca daca nu stau in preaviz deoarce are nevoie de oameni si nu imi poate permite amiabila poate sa imi dea o litera in defavoarea mea si ce inseamna asta in ABSENTA astept raspuns !! Multumesc!
Răspunde
 
# draghici constantin 28-August-2013
buna ziua,va rog sa ma ajutati cu o informatie,am lucrat sofer pe tir 5 ani,firma a vindut doua camioane si ne,a dat afara.am primit o informare in legatura cu previz si decizia de incetarea munci vrea sa stiu ce articol trebuie sa scrie in decizie pentru a primi somaj ca urmeaza sa marg la firma sa semnez decizia.va multumesc
Răspunde
 
# maria 05-August-2013
Am facut cerere de intrerupere a contractului de munca pe 2 august. Am primit drept raspuns un preaviz de 20 zile lucratoare. Vreau sa stiu in cazul in care imi gasesc inlocuitor mai trebuie sa stau in preaviz? Mentionez ca nu am functie de conducere ci de executie.
Răspunde
 
# Magdalena 06-Iulie-2013
Salut . la 1 august imi expira CMI dupa cele 20 de zile de preaviz.La cite zile de concediu mai am dreptu si citi bani pe concediu trebuie sa primesc? Si daca imi "bag" eu cererea de preaviz mai pot intra in somaj?
Răspunde
 
# cocosnic 29-Iunie-2013
nu vreau sa stau in preaviz.ce se poate intampla?
Răspunde
 
# Ionescu Pop 01-Octombrie-2015
Am un angajat care pe perioada preavizului, ca urmare cererii de demisie, nu s-a mai prezentat nu s-a mai prezentat la serviciu. Cum procedez?
Răspunde
 
# aron adriana 13-Iunie-2013
Va rog sa imi spune-ti si mie cat preaviz trebui sa efectueze un administrator de bloc dupa ce si-a dat demisia?e functia de administrator cf noului cod civil este considerata functie de conducere sau de executie?poate imi spune-ti si mie unde scrie sa vad si eu ,caci ma forteaza sa stau 30 de zile.
multumesc.
Răspunde
 
# maryy 22-Mai-2013
cat timp se sta in preaviz daca sunt angajata din 208 ,si vreau sa mi dau demisia ,intrebare ce norma voi avea.
Răspunde
 
# istrate valerian 11-Mai-2013
este legal sa fii trecut in preaviz intr-o perioada cand esti efectiv in concediu de odihna, nerespectandu-se cele 20 de zile minime de preaviz ?
Răspunde
 
# ionica 07-Mai-2013
in zilele de preaviz daca intru in concediu medical se prelungeste preavizul ?
Răspunde
 
# corina g 22-Aprilie-2013
buna ziua.dak vreau sa stau in previz numai 9zile este ok?
Răspunde
 
# Biris Aurora 09-Aprilie-2013
Va rog sa ma ajutati cu o problema pe care o intampin.Doresc sa demisionez de la locul de munca, iar seful meu nu accepta aprobarea cererii mele de demisie doar atunci cand voi cauta un inlocuitor. Intrebarea mea este: Este legal sa mi se ceara asa ceva? Sa caut eu o alta persoana in locul meu? Va rag sa ma ajutati. va multumesc anticipat.
Răspunde
 
# MARIANA 04-Aprilie-2013
Buna ziua,m-am angaja la o firma pe data de 8 februarie 2013 si azi mi sa comunicat ca sunt concediata pe ce motiv nu stiu...stiu numai ca o persoana a mers si sa plans ca nu lucrez indeajuns de mult nu a verificat nimeni desi exista camere video si se poate demonstra contrariul acum vreau sa stiu daca ma poate concedia fara a semna un preaviz in contractul de munca scrie ca trebuie semnat preavizul in cazul concedierii sau a demisiei nu am semnat demisia o voi semna pe data de 18 aprilie cand voi merge sa ridic salariu unde ma pot adresa? multumesc
Răspunde
 
# ionel 04-Aprilie-2013
buna ziua.vreau sa va intreb daca pe perioada somajului ma imbolnavesc,pe perioada cert. medical se plateste si perioada somajului se suspenda la fel ca in preaviz.Va multumesc
Răspunde
 
# Enoiu D. 02-Aprilie-2013
Va solicit o lamurire!firma la care lucrez isi inceteaza activitatea.Cu o saptamana in urma am suferit o interventie chirurgicala si am intrat in concediul medical si in mod firesc nu am mai primit preaviz.Medicii apreciaza ca pentru recuperare imi vor fi necesare minim 60 de zile.In conditiile in care firma se desfiinteaza,cui mai predau concediile medicale si cine mi le mai plateste?
Răspunde
 
# tumbea t 01-Aprilie-2013
in preavizul de 20 zile lucratoare cite ore trebuie sa lucrez pe zi si cite ore sint platita la cele 20 zile lucratoare ale preavizului
Răspunde
 
# Arabela 29-Martie-2013
Daca sunt angajata la patru ore tot 20 de zile lucratoare trebuie sa stau in preaviz?
Răspunde
 
# tumbea t 01-Aprilie-2013
in preavizul de 2o zile lucratoare cite trebuie sa lucrez pe zi si cite ore sint platita la cele 20 de zile lucratoare
Răspunde
 
# Oana 25-Martie-2013
in cazul in care as vrea sa imi dau demisia si nu vreau sa stau in preaviz,iar angajatorul imi cere sa stau in preaviz,as avea vre-o posibilitate sa resping preavizul,tinand cont de faptul ca nu imi este respectat contractul in ceea ce priveste concediile , salariul ,orele de munca?As avea cum sa demonstrez ca este adevarat ceea ce sustin?
Răspunde
 
# Zaharia Lizica 14-Martie-2013
Va rog sa-mi comunicati si mie daca am dreptul la somaj sau nu dupa inminarea deciziei de concediere conform art. nr. 65 aliniat 1 si art. nr. 75 aliniat 1
Răspunde
 
# Mircea 08-Martie-2013
Si daca muncesc 12 ore pe tura câte zile de preaviz am? Multumesc.
Răspunde
 
# Narcisa 28-Februarie-2013
Buna ziua,

Sunt Manager Achizitii , COR 132448, si as vrea sa stiu daca aceasta functie este de conducere sau de executie si cate zile de preaviz trebuie executate.
Răspunde
 
# Dan 26-Februarie-2013
Ce se intampla daca plec de la locul de munca si nu stau in preaviz ce se poate intampla?
Răspunde
 
# lupu ionel 29-Ianuarie-2013
atunci cand mai timp sa-ti cauti de munca?da-ti si mie legea sau art.in care specica obligabilitatea a 8 ore?multumesc.
Răspunde
 
# Avocat Alexandru Surdescu 30-Ianuarie-2013
Nu mai există un text de lege care să reducă timpul de lucru în perioada preavizului. Pentru că legea nu mai prevede altfel, rămân aplicabile clauzele stabilite între angajator şi angajat în contractul individual de muncă. De ex., dacă lucraţi cu normă redusă, aveţi obligaţia să lucraţi tot 4 ore, cu normă întreagă, 8 ore etc.
Răspunde
 
# CRISTI 26-Februarie-2015
normal nu ar trebui sa fii anuntat cu citeva zile inainte ca firma o sa se desfinteze si ca trebuie sa intri in preaviz.Dece dupa ce se desfinteaza firma se informeaza angajatii ca nu mai au locuri de munca oare asa este legea in unele firme de paza.
Răspunde
 
# Ionel Barbu 10-Iulie-2013
Salutare , sunt intr-o situatie care nu o doresc la nimeni si nimeni sa ma ajute cu niste sfaturi- lucrez intr-un bar de 5 ani de zile ,in cei 5 ani de zile acum cateva luni am luat un avertisment in scris pt strangerea mai devreme a meselor orei inchideri. Perfect de acord nimic de zis. In ultima vreme managerul pune mare presing pe mine : Nu ai maieu pe sub camasa,cu tava aia vi la strans din birou,ca m-am saturat si o sa ne strangem mainile un fel de "Mobbing",intotdeauna nu ai voie sa spui ceva,tre sa fie ca ea,lucrez cate 8 zile si stau acasa o zi maxim 2 ..luna trecuta am iesit cu 6 libere in loc de 11 ,contractul il am de 8 ore si 1 h pauza,din lipsa angatilor sunt nevoit sa muncesc cate 7-8 zile in continu,acuma cauta nod in papura pt oriice sa mai iau 2 avertisment sa fiu dat afara.In cazul in care se ajunge la al 3 avertisment,voi fi obligat sa stau 15 zile muncitoare la servici,ceea ce o sa stau,am dreptul si la somaj ? De la un timp ma tot acuza de tot felul de chesti care sa ma faca sa imi cer scuze dar nici nu am gresit,acuzat,jignit pe alti termeni nu pe fata esti prost ,dar nu am mai putut lasa capul jos sa imi cer scuze aiurea,si mi-a zis ca am prins grai si ca cum vb asa cu managerul,am spus ca port toata stima si respectul da am dreptul sa vb si eu nu doar acuzat si bagat pe gat pe romaneste aiurea ! Am nevoie urgent de sfaturi,vreau sa nu cedez sa imi arunce demisia sa plec sa imi bage,pe gat sa demisionez eu.Stiu ca numai am zile de stat acolo ca va fi conflict si ca trebuie sa imi caut de munca,dar dupa o perioada de 5 ani aruncat ca pe un gunoi ,vreau sa ma de-a ei legal afara ce trebuie sa semnez si ce nu ..vreau sa plec legal si cu drepturile care mi se cuvin,daca le am !
Răspunde
 
# Rakoczi Tunde 27-Ianuarie-2013
Rog frumos un raspuns:in cazul in care am fost concediata conform articolului 65 am dreptul la preaviz sau nu si daca angajatorul este obligat sa ma instiinteze despre concediere??In ce perioada pot contesta concedierea?
Răspunde
 
# Avocat Alexandru Surdescu 30-Ianuarie-2013
Aveţi dreptul la un preaviz de minim 20 de zile, dacă nu a fost specificat un termen mai lung prin contractul individual de muncă şi angajatorul este obligat să vă notifice (prin preaviz) cu privire la concediere. Concedierea o contestaţi în 30 de zile de la data la care angajatorul v-a comunicat preavizul. Atenţie însă la contestaţiile respinse, instanţa îi poate acorda angajatorului cheltuieli de judecată destul de mari. Vedeţi aici un exemplu: legeaz.net/spete-dreptul-muncii/decizie-de-concediere-in-baza-549-2012
De aceea este bine să vă documentaţi foarte bine înainte de a introduce contestaţia sau să contactaţi un avocat specialzat în litigii de muncă.
Răspunde
 
# elena 24-Ianuarie-2013
in urma unei discutii avute cu sefa pentru eliberarea unei adeverinte de salariat ,mi s-a spus verbal ca am 15 zile sa-mi caut loc de munca ,deoarece eu am discutat problema asta si cu colega mea,iar sefii au spus ca-i barfes. am spus ca nu credca am contract de munca ,avand in vedere ca nu am semnat timp de 3 luni si 21 de zile nici un act si nu stiu undesa ma adreses .
Răspunde
 
# Avocat Alexandru Surdescu 30-Ianuarie-2013
Termenul minim de preaviz este 20 de zile, dar este aplicabil doar raporturilor de muncă încheiate legal(contract individual de muncă înregistrat la I.T.M. etc.) Pentru "munca la negru" sunt incidente în principal doar textele din Codul Muncii cu privire la pedepsele penale. De ex. Art. 264 (3) Codul Muncii:

"Constituie infracţiune şi se sancţionează cu închisoare de la unu la 2 ani sau cu amendă penală primirea la muncă a mai mult de 5 persoane, indiferent de cetăţenia acestora, fără încheierea unui contract individual de muncă."

Angajatorul nu poate încheia un contract individual de muncă prin care vă obligaţi să îndepliniţi anumite sarcini fără să îl semnaţi şi dvs.
Răspunde
 
# lupu ionel 20-Ianuarie-2013
Va rog un raspuns.pe perioada preavizului pot sa lucrez 4 ore ,si 4 ore sa mi caut de servici?sau 10 zile lucrez 8ore si 10 imicaut de lucru?daca mai este valabil disp.din 2007-2010 art 74 alin3.astept raspuns.
Răspunde
 
# rusucorina 23-Ianuarie-2013
Cum sa mai fie valabile daca a fost republicat Codul Muncii si articolul respectiv modificat. Durata programului de lucru in preaviz este durata normala prevazuta in contractul individual de munca pe care l-ati semnat cu firma.
Răspunde
 
# lupu ionel 20-Ianuarie-2013
buna ziua,sunt in preaviz 20 zilesi am o intrebare? Daca patronul refuza prezenta mea in firma pe perioada preavizului si eu vreau sa muncesc ,acel preaviz este platit?Ce trebuie sa fac?unde trebuie sa ma adresez? Va multumesc .
Răspunde
 
# rusucorina 23-Ianuarie-2013
Va prezentati la firma si insistati sa lucrati. Daca in continuare sunteti refuzat, solicitati-i angajatorului sa faceti un act din care sa rezulte refuzul de a va primi. Aveti obligatia sa lucrati in perioada preavizului asa cum si firma are obligatia sa va plateasca. Cititi si cea a scris colegul avocat mai sus.
Răspunde
 
# elamihaela 18-Ianuarie-2013
buna ziua,sunt in preaviz de 20 de zile,imi expira pe 12 februarie,conducerea ma obliga sa vin zilnic la munca 8ore.inclusiv sambata,concediul de odihna pe 2012 sa prestatai 2013 nu au vrut sa ne dea,nici banii pe concediu,va rog sa mi spuneti cate ore pe zi am dreptul sa muncesc,cat ma platesc ptr munca prestata in preaviz,ce drepturi salariale am?va multumesc.
Răspunde
 
# Avocat Alexandru Surdescu 18-Ianuarie-2013
În perioada preavizului produce în continuare efecte contractul individual de muncă pe care l-aţi semnat cu angajatorul. Aveţi obligaţia să lucraţi numărul de ore stabilit prin contract. Nu aveţi însă obligaţia să lucraţi sâmbăta dacă acest lucru nu este stipulat în contractul individual sau într-un act adiţional la contractul de muncă. Aveţi posibilitatea să solicitaţi în instanţă orice drepturi salariale cuvenite care nu v-au fost plătite.
Răspunde
 
# Neagu mihail 05-Decembrie-2012
Buna ziua doesc sa stiu daca Preavizul este valabil verbal? si daca este obligat angajatorul sa emita o decizie Scrisa si in ce termen? Daca angajatorul este obligat in aceasta perioda sa ma plateasca.
Răspunde
 
# Avocat Alexandru Surdescu 18-Ianuarie-2013
Preavizul trebuie să vă fie comunicat în scris, sub semnătură. De asemenea, după expirarea preavizului, angajatorul trebuie să emită şi decizia de concediere, tot în scris, iar decizia va produce efectiv efecte de la data comunicării ei salariatului. Tot de la data comunicării începe să curgă şi termenul în care decizia de concediere poate fi atacată în instanţă.

Angajatorul este obligat să vă plătească în această perioadă pentru că încă produce efecte contractul individual de muncă. Evident, obligaţiile contractuale rămân aceleaşi şi pentru dvs., nu doar pentru angajator.
Răspunde
 
# claudiu 20-Septembrie-2012
Dupa terminarea preavizului,angajatorul trebuie sa imi plateasca toate zilele lucrate pana la expirarea preavizului?multumesc anticipat!
Răspunde
 
# Avocat Alexandru Surdescu 18-Ianuarie-2013
Da, angajatorul trebuie să vă plătească şi zilele lucrate în perioada de preaviz. Contractul individual de muncă încetează să mai producă efecte de abia din momentul în care vă este comunicată decizia de concediere. Cu alte cuvinte, doar după ce aţi semnat şi luat la cunoştinţă de decizia de concediere înceteză raporturile contractuale între dvs. şi angajator şi nu va mai exista obligaţia ca acesta să vă plătească şi dvs. să prestaţi munca. În perioada de preaviz veţi fi plătită la fel ca până acum şi veţi lucra aceeaşi normă conform condiţiilor stabilite în contractul individual de muncă.
Răspunde
 
# padure beatrice 01-Octombrie-2015
da si daca nu ai stat in preaviz.mai pot primi banii pe zilele lucrate si bonurile???
Răspunde
 
# balogh attila 07-Martie-2014
amu lucrezi o firma si astazi am dat demisia si directorul nu e acceptat si o zis sa mai viu sa lucrezi 20 de zile si asta vreau sa stiu ca daca eu nu merg sa lucrezi 20 de zile sar putea sa intampla ceva
Răspunde
 
# rusucorina 07-Mai-2012
Obligaţia înştiinţării prealabile a celeilalte părţi despre încetarea raportului de muncă este prevăzută de lege atât în sarcina angajatorului, cât şi a salariatului, având drept scop evitarea consecinţelor negative pe care le-ar putea produce denunţarea unilaterală a contractului; pentru salariat, reglementarea preavizului constituie şi o garanţie a dreptului la muncă şi a stabilităţii în muncă.

El este prevăzut în cazul persoanelor concediate pentru inaptitudine fizică sau psihică, necorespundere profesională [art. 61 lit. c) şi d)] şi pentru motive care nu ţin de persoana lor (art. 65 şi art. 66).'

Deoarece prin textul sus menţionat s-a prevăzut o durată minimă a preavizului ce a fost ridicată de la 15 la 20 de zile lucrătoare prin Legea nr. 40/2011, înseamnă că durata lui efectivă se stabileşte prin contractele colective şi individuale de muncă.

Textul alin. (2) al art. 75, conform căruia sunt exceptate de la acordarea preavizului persoanele care se află în perioada de probă este neaplicabil, chiar abrogat implicit de vreme ce art. 31 alin. 3 din Codului muncii prevede: „Pe durata sau la sfârşitul perioadei de probă, contractul individual de muncă poate înceta exclusiv, printr-o notificare scrisă, fără preaviz, la iniţiativa oricăreia dintre părţi".

în ipoteza în care contractul individual de muncă este suspendat (în condiţiile stabilite de art. 49-54 din Codul muncii) cu excepţia suspendării în cazul absenţelor nemotivate ale salariatului, se suspendă corespunzător şi termenul de preaviz. După încetarea cauzei de suspendare (de pildă, pentru incapacitate temporară de muncă), termenul de preaviz va reîncepe să curgă, ceea ce presupune reluarea activităţii de către salariat până la împlinirea termenului respectiv.
Răspunde