Art. 58 Pensia pentru limită de vârstă Pensii

CAPITOLUL IV
Pensii

SECŢIUNEA 1
Pensia pentru limită de vârstă

Art. 58

Persoanele care au realizat un stagiu de cotizare în condiţii de handicap preexistent calităţii de asigurat beneficiază de reducerea vârstelor standard de pensionare prevăzute în anexa nr. 5, în funcţie de gradul de handicap, după cum urmează:

a) cu 15 ani, în situaţia asiguraţilor cu handicap grav, dacă au realizat, în condiţiile handicapului preexistent calităţii de asigurat, cel puţin o treime din stagiul complet de cotizare;

b) cu 10 ani, în situaţia asiguraţilor cu handicap accentuat, dacă au realizat, în condiţiile handicapului preexistent calităţii de asigurat, cel puţin două treimi din stagiul complet de cotizare;

c) cu 10 ani, în situaţia asiguraţilor cu handicap mediu, dacă au realizat, în condiţiile handicapului preexistent calităţii de asigurat, stagiul complet de cotizare.

Vezi şi alte articole din aceeaşi lege:

Comentarii despre Art. 58 Pensia pentru limită de vârstă Pensii
# ovesea nicolai 15-Februarie-2016
Mai este o discriminare a pensionarilor cu handicap,respeciv cei pensionati in baza legii 19/2000,care nu au mai primit sporul de 1%pe an pentru fiacre an de cotizare peste stagiul prevazut de art 47 di legea 19/2000,dealtfel nici persoanele cu handicap pensionate in baza legii263/2010 nu au primit sporul pentru anii de cotizatie ce depasesc stagiile prevazute de art 58 din legea 263/2010,dar evident nimeni nu incearca sa corecteza aceste discriminari
Răspunde
 
# un roman prostit 13-Iulie-2014
Multumesc pentru raspuns.
Stiu articolul....l-am citit si pe "dunga"...dar discrimineaza...
De ce in acest art. se incadreaza numai cei cu handicapul dobandint in copilarie?
Si daca l-ai dobandit dupa 3 luni de la prima angajare??? Numai pentru 3 luni diferenta, esti discriminat?...
Calitatea de asigurat in zilele noastre se obtine de mai multe ori, functie de cate locuri de munca schimbi.
Deci la a doua angajare rezulta ca te incadrezi la "preexistent"?
Are cineva vre-o statistica, daca a beneficiat cineva efectiv de acest articol?
Eu cred ca este "praf in ochi", pentru prosti.
Cine are handicap grav, poate se angajeaza 1 la 1000, dar nu prea cred, pentru-ca are pensie de handicap+ pensie de insotitor. La handicapul accentuat aproximativ la fel.
La handicapul mediu, se cere stagiu complet, deci nici un avantaj...
Am vazut pe internet un proiect de lege pe acest art., si este scos punctul c.
Deci cei cu handicap mediu, care mai pot munci, vor fi "pedepsiti"...
Răspunde
 
# un roman prostit 09-Iulie-2014
Da! art.58 este discriminatoriu intai, pentru cuvantul "PREEXISTENT" si pentru "CALITATEA DE ASIGURAT"; apoi pentru lit,a;b;c.
Am trimis memoriu la 7 institutii de stat, am trimis e-mailuri la ministri si televiziuni; si: ori ignorare totala, ori nu este problema lor, ori raspund referindu-se la altceva...
1. De ce handicapul trebuie sa fie preexistent calitatii de asigurat (dobandit in copilarie)? Ar trebui sa se ia in calcul stagiul in conditii de handicap.
2. Calitatea de asigurat se obtine si se pierde de mai multe ori in functie de locurile de munca pe care in zilele noastre le ai sau le pierzi....
3. Lit.a;b, sunt discriminatorii pentru ceea ce am spus la pct.1 si 2, si apoi ca nimeni nu (se) angajeaza cu handicap grav sau accentuat, dobandit in copilarie pentru-ca sunt pensii de handicap; iar la lit.c, adica cei care mai pot munci... li se cere stagiu complet, deci nu primesc nimic.
Da, d-na Luminita trebuie sa dam statul in judecata, dar tocmai pe asta se merge, pe faptul ca nu dispunem de bani, pe faptul ca ne considera prosti (si nu contam), ori si mai grav ..citesc si ei articolul si nu-l inteleg.
Răspunde
 
# gavrilelena 17-Mai-2013
Buna ziua.Sotul meu a avut certificat de handicap accentuat revizuibil La revizuire i s a dat certificat de neincadrare in grad de handicap cu valabilitate LEGEA 263 2010 Este nascut la 20 02 1959 cu o vechime in munca de 26 ani din care 7 gr 2 Poate depune cerere de pensionare la limita de varsta Daca poate sa ma ajute cineva
Răspunde
 
# n 22-Mai-2013
stimata doamna ca sa beneficeze de prevederile legi 263 art.58 litera b. trebuie sa indeplineasca urmatoarele criteri:varsat 55 de ani impliniti,mai aveti putin de asteptat pana in 2014 ,vechime 24 de ani se pare c o aveti ATENTIE CONDITA PRINCIPALA CAND A DOBANDIT HANDICAPUL ,ACESTA TREBUIE SA FIE DOBANDIT INAINTE DE ANGAJARE ,LEGEA SPUNE SA FIE LUCRAT IN CONDITI DE HANDICAP PERSISTENT ,DACA HANDICAPUL A SURVENIT DUPA ANGAJARE NU SE INCADREAZA ,DACA ESTE DOBANDIT INAINTE DE ANGAJARE POATE DOVEDI CU LIVRETUL MILITAR DACA A FOST DECLARAT INAPT SI CU ACTELE MEDICALE DIN DOSARUL DE RECRRUTARE CARE SE GASESTE LA UNITATEA MILITARE DE ARHIVE DIN PITESTI ,DRESATI-VA ACESTEI UNITATI EI ELIBEREAZA COPII DUPA ACTELE MEDICALE CONTRA COST OFICIAL E BINE SA MERGETI LA PITESTI FIINDCA DUREAZA MULT ,CRERE,COPIE DUPA LIVRET BULETIN SI BANI PT A PLATI DOCUMENTELE SAN ATATE SI NUMAI BINE
Răspunde
 
# gabi c 12-Iunie-2013
sunt persoana cu handicap gr 2 din copilarie am activitate in munca de 27 ani si cu grupa1 si cu grupa2 handicapul este vizual certificatul de handicap este permanent pot iesi la pensie pentru limita de virsta ?va rog mult astept un raspuns
Răspunde
 
# Balanescu Luminita 07-Noiembrie-2012
Art. 58 din L.263/2010 este discriminatoriu si abuziv. Persoanele cu handicap prevazute la acest articol de lege beneficiaza nu de o protectie speciala, ci de o discriminare speciala din partea statului roman. Ex. art. 52 din L.263 prevede ca pentru persoanele normale pensia pentru limita de varsta se acorda in cazul indeplinirii stagiului minim de cotizare (15 ani), art. 58 din aceeasi lege prevede ca persoanele cu handicap mediu preexistent datei de incadrare in munca trebuie sa realizeze stagiul complet de cotizare (35 ani). Astep comentarii.
Răspunde
 
# cam 31-Ianuarie-2013
Gresit. Stagiul complet este mai mic cu 10 ani, in cazul dvs.dar in unele articole pe internet am gasit ca poti beneficia oricand de pensie de handicap, alte doar daca ai 2/3 sau stagiu necesar intreg.toate articolele invocand legea 263. mai cautati si dvs.
Răspunde
 
# florea gheorghe 16-Octombrie-2012
sunt persoana cu handicao din 2000 dar boala o am din nastere am malformatie congenitala hidronefroza pe stinga din nastere din anu 199o sunt cunoscut cu boala existenta din 2010 sunt persoana cu handicap accentuat permanent in prezent am nefrostomie permanenta am numai 5 ani lucrati din cauza boli toate usile imi sunt inchise cum pot face sa beneficiez de pensie in momentul de fata beneficiez de ajutor special de 234 ron va rog ajutatima cu un sfat daca stiti ce pot face sa beneficiez de alta pensie va multumesc
Răspunde
 
# cam 31-Ianuarie-2013
In primul rand statul acorda un ajutor social de 350 lei sau dif. pana la 350 lei venit pe cap de familie, de la primaria de care apartineti.Pana faceti actele de handicap, cereti ajutorul asta, doar daca va incadrati cu venit de pana la 350 lei pe cap de familie. Cum de numai tiganii stiu de asta?
Răspunde
 
# Luci Mesaros 19-Octombrie-2012
in primul rind trebuie sa faceti o vizita la medicul de familie care sa va trimita la specialistul care se ocupa de nefrostomie si acel medic o sa va faca un referat medical cu care va veti prezenta la COMISIA DE EXPERTIZA in orasul unde locuiti ptr a primi o modesta pensie de boala.Mentionez ca eu dupa 22 ani lucrati am doar 447 lei MULT SCCES!!
Răspunde
 
# mesaros lucia 08-Octombrie-2012
Sunt nascuta in 15.10.1967. Am certificat de incadrare in handicap grav din cauza unei boli din nastere.In iulie 2009 am fost pensionata de boala ,am vechime in munca de 21 ani 10 luni si 9 zile.Pe decizia primita de la casa de pensii CLUJ scrie ca pot intra la limita de virsta la 60 de ani Conform legii 263 din 2010 art 58 am o reducere de 15 ani ptr a iesi la limita de virsta.Mentionez ca peste o saptamina implinesc 45 de ani,deci 60-15 ani reducerea e exact virsta de pensionare la limita de virsta.Dar am fost sa ma informez la casa de pensii sa vad ce acte imi trebuie si mi s-a spus ca am dreptul sa intru in pensie doar la 48 de ani. Vreau sa stiu concret in ce situatie ma aflu. Cu multumiri, Mesaros!
Răspunde
 
# n 07-Noiembrie-2012
stimata doamna din pacate din 2011 a intrat in vigoare legea pensilor 263 care mareste varsta de pensionare in cazul dumeavoastra cu 3 ani ,decizia pe care o aveti e din 2009 pe vechea lege legea 19 din 2000 ,raspunsul de la casa de pensi e corect din pacate va trebui sa mai asteptati ,se anunta la anul modificarea legi 263 sa speram ca va fi in favoarea cetatenilor ,va trebui sa va prezentati la comisia de expertiza a persoanelor cu handicap de la judeti pt a cere certificat la legea 263 cu o luna sau 2 inainte de a implini 48 de ani sanatate .
Răspunde
 
# dan daniel 27-Mai-2012
sa ai actele medicale de la recrutare, te ajuta mult in aceasta problema...
Răspunde
 
# n 02-Iulie-2012
urmeaza in aceasta toamna sa ma prezint la comisie fiindca fac 55 de ani si o vechime de 27 de ani in anul 2005 cand am fost pensionat pe caz de boala ,la casa de pensi plus ca am certificat de handicap gradul 2 tot din 2005 acesta este permanent dar mam interesat trebuie intocmit un nou dosar mers dinou la camisia de evaluarea a persoanelor cu hadicap sa elibereze unul pt legea 263 .
Răspunde
 
# n 02-Iulie-2012
da si eu am obtinut fisa medicala de la recrutare ,cu diagnosticul cu care am fost declarat inapt de la unitatea militara unde se pastraza arhivele de la pitesti ,dureaza mult si se plateste oficial prin manmdat postal eu la aceea data am platic echivalentul de azi a 40 de lei cu tot confirmari de primire taxe .
Răspunde
 
# dan daniel 27-Mai-2012
trebuie sa mergi la comisia de handicap judeteana cu actele de handicap preexistent si sa primesti certificatul de handicap cu grad accentuat in care sa fie facuta mentiunea ca beneficiezi de Legea 263, art.59 eu sunt in aceiasi situatie...
Răspunde
 
# florea danut 22-Februarie-2012
Buna ziua. sunt pensionat gr.3 handicap,dat de C.E. M Mun Moinesti din 2009 , dispensarizat (definitiv) si am si gr. 2 handicap accentuat definitiv dat de C.E.M. Bacau,, dat in 2005, am 32 ani vechime in munca din care 27 ani in gr. 2 si 1 de munca. la vârsta de 55 ani conf. legii aveam dreptul la pensie limita de vârstă când am depus la casa de pensii Onesti doc. necesare, in luna iulie 2011.din motive necunoscute casa nu a binevoit a ma trece la pensia de drept conf. legii cu toate ca am solicitat in mai multe rânduri . in februarie 2012 casa ma trimite din nou la comisie pe motiv ca s-a schimbat legea. va rog sa ma lamuriti ce pot face si unde e dreptatea.va multumesc anticipat.
Răspunde
 
# Balanescu Luminita 07-Noiembrie-2012
Art. 58 din L.263/2010 este lege discriminatorie. Solutia este de a da statul in judecata pentru discriminare si abuz.
Răspunde
 
# NISTOR IONEL 13-Iulie-2014
DE UNDE SA PLATESC ASIGURARE CRIMINALILOR DINTR-O PENSIE DE HANDICAP ? M-AM IMBOLNAVIT CA AM VRUT EU CRIMINALILOR ?
Răspunde
 
# florea danut 22-Februarie-2012
am omis sa spun ca handicapul este preexistent de a ma angaja in munca va multumesc
Răspunde