Art. 2517 Noul cod civil Termenul general de 3 ani Termenul prescripţiei extinctive

CAPITOLUL II
Termenul prescripţiei extinctive

Art. 2517

Termenul general de 3 ani

Termenul prescripţiei este de 3 ani, dacă legea nu prevede un alt termen.

Vezi şi alte articole din aceeaşi lege:

Comentarii despre Art. 2517 Noul cod civil Termenul general de 3 ani Termenul prescripţiei extinctive
# Ioana 10-August-2016
Buna ziua. In 2011 mama mi-a vandut mie si sotului meu un apartament cu o suma modica. Inainte de incheierea contractului la notar am incheiat o conventie secreta intre mine si mama prin care imi doneaza doar mie terenul ca sa ma protejeze. In 2013 am divortat si acum as vrea sa fac o actiune in declararea simulatiei. Fiind o actiune constatatorie este prescrisa? Opereaza tot termenul de 3 ani?
Multumesc
Răspunde
 
# Laura 10-August-2016
Buna ziua...parintii mei au divortat in anul 1986 iar tata trebuia sa ii plateasca o sulta dar nu a facut-o.daca vrea sa imi faca acum acte pe apartament eu trebuie sa ma angajez sa ii platesc mamei sulta pe care el nu a facut-o?nu mai stim nimic de ea...cum ar trebui sa procedez? cumva se prescrie?
Răspunde
 
# Bazalau Cristian 24-August-2016
Sulta reprezinta sau este o suma de bani si ca orice suma de bani este supusa prescriptiei de 3 ani .Deci daca au trecut 3 ani de cand trebuia sa o plateasca , s-a prescris sau numai e valabila . Mama dvs. trebuia sa faca demersurile necesare la timp iar daca nu le-a facut inseamna ca a stat in pasivitate si a pierdut acea sulta.
Răspunde
 
# Martac Gabriela 30-Mai-2016
Buna ziua.Am avut un credit la Provident in 2010.Ultima chitanta de plata are data de 28.02.2011.Fara instiintare,executorul mi-a pus poprire.Din 550 lei,mi-a oprit 200 de lei(pensie de boala).Nu s-a prescris?Cat ma costa sa fac contestatie? Daca este intemeiata.Va multumesc mult si va doresc numai bine.
Răspunde
 
# Ari 30-Iulie-2016
nu se prescrie automat, iar daca sunteti executata silit, faceti contestatie in 15zile.
Răspunde
 
# adrian 27-Martie-2016
in anul 2007 am incheiat un leasing cu impulse, in2009 am predat autoturismul cu toate ratele la zi in baza unui proces verbal iar hotararea definitiva este din apr 2013.cand intervine prescriptia si ce pot face? procesul verbal nu mai exista la dosar iar eu nu il mai am.ms ptr ajutor
Răspunde
 
# Sabina 30-Iulie-2016
Dacă au fost prevăzute rate de restituire a leasingului / cre­ditului, fiecare sumă este exigibilă la o dată distinctă, prestaţiile fiind succesive, iar dreptul la acţiune pentru fiecare rată se prescrie într-un termen distinct (3 ani de la exigibilitatea fiecarei rate)

Vedeti si o hotarare judecatoreasca:
legeaz.net/spete-drept-comercial/contract-de-leasing-penalitati-de-246-2008
Răspunde
 
# Mari 19-Februarie-2016
Buna ziua,
In anul 2008 fiica mea, atunci in varsta de 15 ani, a suferit o operatie pe creier in Germania Hannover, la clinica de neurochirurgie INI. Am avut costuri de peste 40.000 euro. Statul roman nu mi-a dat 1 leu. Ea a ramas cu tratament pe viata. Tratament care nu se gaseste in Romania. Mergem in Vienna. Se poate sa cer rambursarea costurilor din 2008? Stiu ca nu o sa iau tot atatia bani, insa oricat tot ar fi mai mult decat deloc. Eu am nevoie de bani pentru tratament si analize la 6 luni in Vienna. Sau as putea sa cer rambursarea acestor costuri din Vienna?
Multumesc anticipat.
Răspunde
 
# Avocat Daniela Petrescu 25-Martie-2016
Nu, termenul de prescriptie este de 3 ani.
Răspunde
 
# iuliana 21-Decembrie-2015
Buna ziua,
Am avut doua abonamente"cosmote", unul incheiat in dec.2007. In dec.2015 printr-o notificare de la o firma de recuperatori am aflat cu surprindere ca am o creanta; ultima fact. ramasa din dec. 2007 neachitata(val. 26.97 lei).Este normal sa aflu dupa 8 ani ca am o restanta la firma de telefonie, in situatia in care am fost abonatul lor cu un al doilea nr..pana in 2012 si niciodata in acest interval de timp nu am fost instiintat de acest lucru? In acest caz se poate invoca prevederile prescriptiei extinctive, privind termenul? Multumesc.
Răspunde
 
# Avocat Daniela Petrescu 25-Martie-2016
Pot cere aceste sume doar pe ultimii 3 ani. Daca toate sumele au fost datorate de peste 3 ani, sunt prescrise toate.
Răspunde
 
# Cristi 19-Decembrie-2015
In 2010 iunie Am fost prins de radar cu o viteza destul de mare pt a mi suspenda permisul, in schimb am contestat pv in instanta iar dupa judecata am fost declarat invins , asta se intampla in octombrie 2010 de atunci si pana azi nu am primit nicio notificare prin care sa predau prmisul, insa cu cateva zile in urma am primit prin posta o instiintare prin care mi se cere sa predau permisul. Eu va intreb , nu a trecut destul timp incat sa se prescrie fapta? Va miltumesc
Răspunde
 
# Serban G 12-Septembrie-2015
Federatia Asociatiei de Proprietari cere asociatiei de proprietari a blocului in care locuiesc plata cotizatiilor restante pe ultimii 15 ani ,cu penalizarile de rigoare.Asocierea la federatia in cauza s-a facut printr-o cerere a asociatiei neurmata de un contract cu clauze de prescriptie a datoriilor.Federatia nu a exclus asociatia ca membra ptr neplata cotizatiei dar cere dupa 15 ani blocarea contului asociatiei prin....ANAF.
Rog sa ne precizati care este perioada de prescriptie pentru acest caz?Nu cumva dupa trei ani?
Va multumesc pentru raspuns prin email,cu precizarea articolului respectiv!
Cu stima,
Serbanescu G
Răspunde
 
# Sabina 30-Iulie-2016
Serban G, se aplica tot termenul general de prescriptie care este de 3 ani.
Răspunde
 
# Iom 07-Octombrie-2015
Buna ziua.am imprumutat in 2009 pe un var cu suma de 4000 euro.am facut act in notariat si trebuia sa-mi restituie banii in timp de 2 ani .nu am promit banii nici pana in 2015.se poate invoca motivul prescriptiei pt a nu mi se mai restitui banii
Răspunde
 
# Sabina 30-Iulie-2016
Iom, da, poate invoca prescriptia.. ce ati facut pana acum?
Răspunde
 
# pavel 29-August-2015
Buna ziua.
Plecand la munca in Israel in 2000, am ipotecat o proprietate a bunicului in favoarea unei firme. Pot cere in instanta anularea ipotecii ca fiind nula luand in considerare faptul ca firma nu a invocate nici un drept de atunci?
Multumesc.
Răspunde
 
# Sabina 30-Iulie-2016
Acesta nu este un motiv de nulitate (nici relativa, nici absoluta). Motivele de nulitate sunt expres prevazute de lege - dati o cautare pe google aici sau pe Google dupa "motivele de nulitate" ca sa va lamuriti
Răspunde
 
# RENATA POPESCU 12-Iunie-2015
TERMENUL DE PRESCRIPTIE DE 5 ANI PENTRU IMPOZITE PE CASA LA PRIMARIA LOCALA SE INTRERUPE ODATA CU EMITEREA SOMATIEI DE PLATA?
Răspunde
 
# Cortege 14-Iunie-2015
Da, se intrerupe.
Răspunde
 
# nina nicolae 27-Mai-2015
Am facut un credit de nevoi personale fara garantii la cetelem in mai 2008 am platit ratele pana in iunie 2011.In ianuatie 2012 instanta sa pronuntat pt executare silita dar pana in acest moment nu au execitat nic
Răspunde
 
# Ari 30-Iulie-2016
Instanta are 6luni sa puna in aplicare hotararea de executare sillita, iar dupa acest termen decizia se perimeaza. Ceea ce inseamna ca trebuie sa reia din nou procesul de excutare silita.
Răspunde
 
# Cortege 14-Iunie-2015
Mai au timp si isi vor face sigur daca aveti bunuri "pe persoana fizica"
Răspunde
 
# andrei constantin cristian 05-Decembrie-2014
am luat o amenda deoarece nu aveam rovigneta.Inluna a10 a 2011 am primit procesul verbal de instiintare de plata in valoare de 250 lei.Am platit amenda in 48 ore adica 125 lei.fara a citi integral pv din care reesea ca aveam de plata si 28 eur catre CNADR/Anul acesta in luna a11 26 am primit executare de la o casa de avocatura de 392 lei pt acei 28 eur.Ce trebuie sa fac in aceasta situatie.
Răspunde
 
# Cortege 14-Iunie-2015
Cel mai bine platiti pentru ca din cate ati scris nu prea aveti sanse, fiind culpa dvs ca nu ati observat toate datoriile care reieseau din inscris.
Răspunde
 
# vicentiu 26-Septembrie-2014
buna ziua .am avut un credit la Raifaisen bank . nu am mai putut plati ratele din 2009. Kruk mi-a blocat contul de salariu cu ajutorul executorului judecatoresc. se poate invoca termenul prescriptiei extinctive ? va multumesc mult pentru ajutor .
Răspunde
 
# Cortege 14-Iunie-2015
Problema este mai complicata la credite in sensul ca pentru fiecare rata curge un nou termen de prescriptie.
Răspunde
 
# isac.violeta 03-Martie-2014
Reglementarea anterioară: Decretul nr. 167/1958: „Art. 3. (1) Termenul prescripţiei este de 3 ani".

1. Termenul de prescripţie extinctivă este intervalul de timp, stabilit de lege sau chiar de părţi, înăuntrul căruia trebuie exercitat dreptul la acţiune, sub sancţiunea stingerii dreptului material la acţiune.

2. Ca orice termen, şi termenul de prescripţie extinctivă are un început (marcat de momentul la care începe să curgă prescripţia extinctivă), o durată, precum şi un sfârşit (marcat de momentul împlinirii prescripţiei extinctive).

3. Spre deosebire de reglementarea anterioară, termenul de prescripţie extinctivă nu mai este un termen esenţialmente legal, deoarece, în condiţiile art. 2515 NCC, părţile pot reduce sau mări termenele de prescripţie extinctivă prevăzute de lege.

4. Termenele de prescripţie extinctivă pot fi clasificate, în funcţie de izvorul lor, în termene legale şi termene convenţionale.

5. După vocaţia sau sfera tor de aplicare, se poate face distincţie între termenul legal general de prescripţie extinctivă şi termenele legale speciale de prescripţie extinctivă.

6. în raport de izvorul normativ, deosebim între termene legale de prescripţie extinctivă instituite de Codul civil şi termene legale de prescripţie extinctivă instituite de alte acte normative (G. Boroi, C.A. Anghelescu, op. cit., p. 165).

7. Deşi, ca regulă, durata termenului de prescripţie nu poate fi modificată decât prin acordul expres al părţilor, există totuşi un caz de prorogare legală a termenului de prescripţie extinctivă. Astfel, potrivit art. 1394 NCC, în toate cazurile în care despăgubirea derivă dintr-un fapt supus de legea penală unei prescripţii mai lungi decât cea civilă, termenul de prescripţie a răspunderii penale se aplică şi dreptului la acţiunea în răspundere civilă (G. Boroi, C.A. Anghelescu, op. cit., p. 165).

8. Prin termen general de prescripţie extinctivă înţelegem acel termen care se aplică practic ori de câte ori nu îşi găseşte aplicaţie un termen special de prescripţie extinctivă într-un anume caz dat sau părţile nu au convenit un alt termen.

9. Potrivit art. 2517 NCC, termenul de prescripţie extinctivă este de 3 ani, dacă legea nu prevede un alt termen. Acest termen se aplică tuturor acţiunilor personale (prin care se valorifică drepturi de creanţă), cu excepţia cazurilor în care există termene speciale de prescripţie sau părţile au convenit un alt termen, indiferent de izvorul concret al raportului juridic obligaţional (act juridic sau fapt juridic stricto sensu licit sau ilicit), inclusiv în cazul pretenţiilor patrimoniale care însoţesc o acţiune, indiferent dacă aceasta din urmă este sau nu prescriptibilă extinctiv (spre exemplu, pretenţiile patrimoniale ce însoţesc acţiunea în nulitate, acţiunea în reducţiune, acţiunea în rezoluţiune sau reziliere etc.), în măsura în care acţiunea prin care se valorifică asemenea pretenţii are caracterul unei acţiuni patrimoniale şi personale.

10. Cu titlu exemplificativ, menţionăm că termenul general de prescripţie extinctivă de 3 ani poate fi aplicat în cazul: acţiunii oblice (subrogatorii), în măsura în care nu are natura juridică a unei acţiuni reale imprescriptibile sau, după caz, supuse unui alt termen de prescripţie, cererii pentru plata contravalorii fructelor, cererii prin care se solicită rezoluţiunea unui antecontract de vânzare-cumpărare, cererii prin care mandantul solicită mandatarului restituirea bunurilor primite de acesta din urmă în temeiul contractului de mandat, acţiunea în stabilirea unui termen de restituire în cazul împrumutului de consumaţie (art. 2163 NCC), acţiunea în despăgubire exercitată de proprietarul fondului aservit împotriva proprietarului fondului dominant [art. 620 alin. (1) NCC) etc. Acest termen general de prescripţie extinctivă este aplicabil şi acţiunilor nepatrimoniale prescriptibile extinctiv pentru care legea nu stabileşte un termen special de prescripţie extinctivă, cum este cazul acţiunii în nulitatea relativă a recunoaşterii copilului [art. 419 alin. (2) NCC).

11. Termenul general de prescripţie de 3 ani nu îşi va găsi aplicare în cazurile când, printr-o dispoziţie legală expresă, se instituie un termen special de prescripţie tot de 3 ani. Precizarea prezintă utilitate practică în situaţia în care legiuitorul ar modifica termenul general de prescripţie extinctivă, fără însă a modifica şi normele speciale, ţinând cont de corelaţia care există între normele generale şi normele speciale (o normă specială nu poate fi modificată sau abrogată decât expres de o normă generală ulterioară) (G. Boroi, C.A. Anghelescu, op. cit., p. 165-166).

12. Distincţia dintre termenul general şi termenele speciale are, în esenţă, din punct de vedere practic, aceleaşi consecinţe ca şi distincţia dintre normele generale şi normele speciale. Aceasta deoarece, termenul general este cuprins într-o normă generală, pe când termenele speciale sunt cuprinse în norme speciale. Ca urmare: a) atunci când legea prevede un termen special, acesta va fi prioritar în aplicare, înlăturându-l pe cel general;

b) atunci când există un termen special de prescripţie, prevăzut expres pentru o anumită acţiune, el nu poate fi aplicat şi la alte acţiuni, chiar dacă acestea din urmă ar avea un obiect asemănător, or ar exista o conexitate a lor cu cea dintâi acţiune; aşa, de exemplu, termenul de 6 luni privitor la acţiunea întemeiată pe viciile ascunse, găseşte aplicare doar în cazul în care viciile „nu au fost ascunse cu viclenie" şi este vorba despre un lucru predat sau de o lucrare executată (art. 5 din Decretul nr. 167/1958); prin urmare, aplicarea lui nu poate fi extinsă nici la situaţia în care viciile au fost ascunse cu viclenie şi nici la situaţia în care viciile ascunse privesc o construcţie; în aceste din urmă situaţii va găsi aplicare termenul general de trei ani; c) atunci când termenul general este modificat printr-o nouă reglementare, termenele speciale, inclusiv acelea care sunt egale ca durată cu termenul general, rămân neschimbate (/. Reghini, Ş. Diaconescu, P. Vosilescu, Introducere în dreptul civil, voi. 2, Ed. Sfera Juridică, Cluj-Napoca, 2007, p. 650).
Răspunde
 
# alexandra 07-Noiembrie-2013
Aşadar, în lipsa unui termen anume prevăzut de lege (sau eventual fixat de părţi, pe cale convenţională, în condiţiile art. 2.515 alin. 4), orice drept la acţiune prescriptibil extinctiv se stinge în termenul de 3 ani, prevăzut de art. 2.517.

De remarcat că tot un termen de 3 ani prevedea şi art. 3 alin. 1 din Decretul nr. 167/1958, termen care a fost calificat în doctrină şi jurisprudenţă ca termen „general” de prescripţie, aplicabil, în principal, acţiunilor personale prescriptibile extinctiv.

Aplicându-se ori de câte ori prin lege nu se stabileşte un alt termen de prescripţie, termenul de 3 ani este, neîndoielnic, termenul general de prescripţie prevăzut de Noul Cod civil, singura chestiune rămasă în discuţie fiind determinarea caracterului general al acestuia. într-adevăr:
Mai întâi, în lipsă de orice altă precizare sau referire legală, acest termen se aplică tuturor acţiunilor personale (întemeiate pe drepturile de creanţă lato sensu), cu excepţia cazurilor pentru care există termene speciale de prescripţie, indiferent de izvorul concret al raportului obligaţional (act juridic, unilateral ori bilateral, sau fapt juridic stricto sensu, licit ori ilicit), inclusiv pretenţiilor patrimoniale care însoţesc o acţiune principală, chiar dacă aceasta este sau nu prescriptibilă (precum acţiunea în constatarea nulităţii absolute, acţiunea în simulaţie, acţiunea în rezoluţiune sau reziliere, acţiunea pauliană etc.).

Apoi, termenul general de prescripţie este aplicabil şi acţiunilor nepatrimoniale prescriptibile extinctiv (cum este acţiunea în anularea unei recunoaşteri a filiaţiei) pentru care nu există un termen special de prescripţie.

în sfârşit, acest termen nu trebuie confundat şi nici aplicat atunci când, printr-o dispoziţie legală expresă, s-ar institui un termen special, care este tot de 3 ani (de ex. termenul de 3 ani prevăzut la art. 428 alin. 3, art. 695 alin. 3, art. 892 alin. 3, art. 897 alin. 3, art. 990 alin. 5, art. 1.027 alin. 3, art. 1.095 alin. 1, art. 1.933 alin. 3, art. 1.936 alin. 1 NCC).
Răspunde
 
# irina.bianca 11-Ianuarie-2013
Acest termen este aplicabil însă numai raporturilor juridice obligaţionale şi în măsura în care nu există reglementate termene speciale prin alte dispoziţii.
Răspunde
 
# moga 02-Iunie-2012
o sentinta de divort an 1981 la divort sa precizat sulta de 10000 lei bani care sau dat sotului dupa terminarea procesului dar fara nici o chitanta fostul sot este decedat de 20 ani cum fac sa scap de sulta dupa atitia ani
Răspunde
 
# ileana 02-Iunie-2012
Daca sotul a avut mostenitori, faceti o actiune prin care solicitati radierea sultei cucu motivarea ca este prescris dreptul mostenitorilor acestora de a mai solicita aceasta sulta si in baza hotararii judecatoresti mergeti la OCPI si cereti radierea mentiunii respective. Daca nu a avut mostenitori, cu dovezi in acest sens si cu certificatul de mostenitor, incercati direct la OCPI sa cereti radierea. Daca OCPI-ul refuza, initiati in contencios administrativ actiune speciala si bineinteles contactati un avocat pentru ambele actiuni pentru ca nu este asa usor.
Răspunde