Art. 509 Noul cod civil Întinderea decăderii Decăderea din exerciţiul drepturilor părinteşti

CAPITOLUL IV
Decăderea din exerciţiul drepturilor părinteşti

Art. 509

Întinderea decăderii

(1) Decăderea din exerciţiul drepturilor părinteşti este totală şi se întinde asupra tuturor copiilor născuţi la data pronunţării hotărârii.

(2) Cu toate acestea, instanţa poate dispune decăderea numai cu privire la anumite drepturi părinteşti ori la anumiţi copii, dar numai dacă, în acest fel, nu sunt primejduite creşterea, educarea, învăţătura şi pregătirea profesională a copiilor.

Vezi şi alte articole din aceeaşi lege:

Comentarii despre Art. 509 Noul cod civil Întinderea decăderii Decăderea din exerciţiul drepturilor părinteşti
# Marian 10-Iulie-2016
Buna ziua!Sunt in proces de divort si am un baietel de 10 ani.As dorii sa stiu daca baiatul ramane in grija mamei ea poate sa plece in strainatate si sa lase copilul in grija parintilor ei daca eu nu sunt deacord.precizez daca copilul are custodia comuna.Va rog ajutatima cu un raspuns si ce as putea sa fac in cazul acesta.
Răspunde
 
# Cristi 10-Iulie-2015
buna ziua , daca unul dintre parinti a scos copii de la protectia copilului imprepreuna cu concubinul si pe baza acestuia au fost scosi , si dupa 10 ani copii minori au fost (fete) maritate de vmama lor sa scape de obligatia de a le mai creste ,pentru fericirea ei gasindu-si alt iubit , ce lege se mai aplica in cazul acersta ,,,,,, sa sesizat acum si protectia copilului , credeti ca daca ajung iara la pc mai pot fi scosi si a doua oara de mama lor ? pe baza unui alt nou iubit ?
Răspunde
 
# florentina 12-Iunie-2015
Eu si sotul am luat un copil in plasament cnd avea 2 sapt si acum avem plasament definitive stabilit de instant. mama este minora si in fata jud atat ea cat si mama ei au spus ca nu doresc sa il creasca pe bebe si nici nu au sentimente pentru el dar nici posibilit material sa il creasca. Putem sa speram ca va fii decazuta din dreptirile parintesti? astfel sa il putem infia pe bebe, acum are 10 luni si nimieni nu l-a cautat. Va multumesc :)
Răspunde
 
# Andreea Dumitru 23-Octombrie-2014
Buna ziua! Am si eu o intrebare si v as ruga sa ma ajutati...tatal fetitei mele este de accord sa renunte la drepturile parintesti...anul trecut l am dat in judecata pt pensia alimentara si pt exercitarea autoritatii parintesti insa el nu isi permite sa plateasca suma respectiva, desi este o suma foarte mica.Eu si cu fetita locuim in Italia impreuna cu concubinul meu si as vrea sa o trec pe numele lui.credeti ca as putea face ceva daca tatal renunta la ea? Va multumesc
Răspunde
 
# Denisa Nelson 15-Ianuarie-2014
JURISPRUDENŢĂ

Decăderea totală din drepturile părinteşti se dispune atunci când părinţii dau dovadă de neglijenţă gravă în îndeplinirea îndatoririlor părinteşti, astfel că pentru protejarea interesului minorului este necesară scoaterea sa de sub orice influenţă provenind de la părintele sancţionat (Trib. Min. şi Fam. Braşov, sent. civ. nr. 44/2005, în D. Tiţian p. 6).
Răspunde
 
# Denisa Nelson 15-Ianuarie-2014
Reglementarea anterioară: C. fam.: „Art. 111. Autoritatea tutelară va îngădui părintelui decăzut din drepturile părinteşti să păstreze legături personale cu copilul, afară numai dacă, prin asemenea legături, creşterea, educarea, învăţătura sau pregătirea profesională a copilului ar fi în primejdie".

Deciderea din drepturile părinteşti poate fi totală sau parţială. în cazul decăderii parţiale, instanţa judecătorească are obligaţia să stabilească, prin hotărârea de admitere a acţiunii, drepturile care formează obiectul decăderii (D. Lupaşcu, Dreptul familiei, Ed. Rosetti, Bucureşti, 2005, p. 311).
Răspunde