Art. 529 Noul cod civil Cuantumul întreţinerii Stabilirea şi executarea obligaţiei de întreţinere

CAPITOLUL IV
Stabilirea şi executarea obligaţiei de întreţinere

Art. 529

Cuantumul întreţinerii

(1) Întreţinerea este datorată potrivit cu nevoia celui care o cere şi cu mijloacele celui care urmează a o plăti.

(2) Când întreţinerea este datorată de părinte, ea se stabileşte până la o pătrime din venitul său lunar net pentru un copil, o treime pentru 2 copii şi o jumătate pentru 3 sau mai mulţi copii.

(3) Cuantumul întreţinerii datorate copiilor, împreună cu întreţinerea datorată altor persoane, potrivit legii, nu poate depăşi jumătate din venitul net lunar al celui obligat.

Vezi şi alte articole din aceeaşi lege:

Comentarii despre Art. 529 Noul cod civil Cuantumul întreţinerii Stabilirea şi executarea obligaţiei de întreţinere
# Lily 05-Mai-2016
Buna seara, in 2009 instanta a stabilit pensia de intretinere raportata la salariul minim pe economie .
Mentionez ca tatal copilului meu a fost deja stabilit in Anglia. Ne avand adresa si dovezi concrete am ramas cu suma de 135 lei. El a lucrat la negru iar bunurile lui (casa) sunt trecute pe numele sotiei. Ce credeti ca se mai poate face ?
Răspunde
 
# Gabi David 05-Mai-2016
Buna ziua,
pe langa salariul lunar, exista indexari periodice, prime de sarbatori si bonus anual substantial. Pensia alimentara se plateste si pentru ele sau doar pentru venitul net lunar?
Multumesc,
Răspunde
 
# Tofan Nicolaie 01-Mai-2016
Bună ziua . sunt despărțit de fosta iubita din 2006, în 2007 Mai am primit decizia instanței de judecata definitivă și irevocabila , cu stabilirea plății de pensie alimentară, custodia copilului am câștigat eu, că mama copilului nici nu s-a prezentat la procese . îl cresc singur. intre timp, în August 2014, m-am căsătorit cu o femeie care a plecat în 2015 August .nu am alt copil anterior. Dar mama, copilului nu a plătit nici un ban copilului de la stabilirea pensiei .a fost stabilită suma de 100 Ron pe lună nu am văzut nici un ban din 2007 Mai și până în prezent 01 Mai 2016
Răspunde
 
# georgeta 28-Aprilie-2016
cum se stabileste pensia de intretinere pentru un adult student . mentionez ca tatal este doctor = sef de sectie . se poate stabili pensia si din veniturile pe care le realizeaza din garzi?
Poate fi stabilita pensia de intretinere conform fisei fiscale?
Răspunde
 
# Marian 22-Aprilie-2016
Bună ziua,
Doresc sa va întreb ce obligatii are un angajator caruia i s-a adus la cunoștința ca un angajat are de platit o obligatie de întreținere. Menționez ca in sentința se precizeaza faptul ca obligatia la plata ii apartine pârâtului( angajatul nostru ).
Mulțumesc!
Răspunde
 
# Nadia 20-Aprilie-2016
Bună ziua ,am divorțat din 2009 și copii minori mi-au fost încredințați mie , el fiind obligat la plata unei pensii de intretinere de 74 lei pentru fiecare copil( lucra ca tehnician veterinar și operator însămânțari artificiale dar , cum suntem în România , pe contract apărea minimul pe economie) , avand in vedere ca nu avea alti copii.Pe perioada divorțului , din 2008 , pana la pronunțare în 2009 , adică mai bine de un an de zile , acesta nu a contribuit cu nimic la creșterea acestora , nici financiar nici fizic(dar cum nu aveam un avocat și trebuia sa întrețin copii și sa lucrez ,nu am putut sa mă prezint la proces) .După decizia de divorț , din septembrie 2009 pana in decembrie 2013 acesta a plătit pensia stabilita , fără a mari în funcție de creșterea salariului minim pe economie .În ianuarie 2014 , unul din copii a împlinit vârsta de 18 ani dar acesta inca studia la liceu.In 2015 a intrat la facultate , și eu în șomaj pe sfârșitul anului și a trebuit sa întocmim un dosar de bursa sociala .La dosar trebuia o dovada a plății pensiei de întreținere (cum el nu plătea ...nu aveam)asa ca primul semestru a pierdut dreptul de a face dosar......In ianuarie anul acesta fiul meu, după ce a discutat cu fostul meu soț , a deschis un proces pentru a cere pensie de intretinere. A fost stabilita o pensie de întreținere de 130 lei (acesta având un alt copil dintr-o relație ulterioara )i spunând ca nu are venituri și prezentând la proces (înfățișarea fiind in aprilie )un preaviz emis în decembrie 2015 .In numele celuilalt copil ,deja am facut o plangere in ianuarie 2016 , pentru abandon de familie .Întrebarea mea ar fi , dacă nu plateste (pentru ca zice ca nu are venituri )cum pot dovedi , ce pot face , pentru ca la orice dosar , inclusiv pentru ajutor de incalzire imi trebuia o dovada de plata (faptul ca aveam plângeri la parchet nu mă ajuta cu nimic).Cu privire la anii în care nu a plătit nimic ,unde as putea cere recuperarea si calcularea sumei totale, pentru ca totuși a lucrat în tot acel timp și își putea permite vacante (în cazul în care în viitor demonstrez ca are sau avea venituri )Dacă exista o decizie pentru copilul major în care e stabilita suma de 130 lei , pentru copilul minor trebuie sa deschid un proces de cerere de mărire a pensiei de intretinere ?

va mulțumesc pentru rabdare .
Nadia
Răspunde
 
# Paraschiv Mihaela 18-Aprilie-2016
Nepotica mea are 4 ani si nu a fost recunoscuta de tatal ei . Acum inaintam proces ptr paternitate, el este recasatorit si are un copil, cat din salariu ii revine nepotelei mele? Multumesc !
Răspunde
 
# Gana Daniel 12-Aprilie-2016
Buna ziua,sunt divorțat de 2 luni am câștigat custodie exclusiva a celor 2 minori in vârsta de 14 ani respectiv 10 ani.Am obținut si pensie alimentara ptr cei doi copii dar nu am primit nimic pana acum,ținând cont ca am depus cerere de divorț pe data de 25-05-2015.Am vorbit cu fosta soție care s-a mutat de 2 ani in Brașov cu concubinul si a spus ca nu are de unde sa îmi dea pensie alimentara deoarece are un copil de 4 luni in creștere.Ce variante sunt de câștig dacă fac plângere la poliție ori la parchet.Va mulțumesc dacă ma puteți ajuta.
Răspunde
 
# Elena Draghici 11-Aprilie-2016
Buna seara sunt o mama cu un minor divortata din 2014 tatal lui este plecat in Canada cu serviciul din Romania si o data pe an vine in concediu anul acesta m a anuntat ca vine in vacanta de vara a copilului si il i a o luna la el dar nu i mai plateste pensie alimentara in aceasta perioada, puteti sa mi spune ti va rog ceea ce vrea sa faca este legal? Pe perioada cat il tine la el nu este obligat sa plateasca pensie alimentara? Multumesc anticipat pentru raspuns. Multumesc.
Răspunde
 
# tucaliuc petru 11-Aprilie-2016
bonurile de masa se iau an calcul ca si venit ptr. plata pensiei alimentare?
Răspunde
 
# Vasi 07-Aprilie-2016
Buna,platesc pensie de intretinere cu propire pe salar..Vreau sa vand masina personala,poate cere mama copilului o patrime din suma obtinuta pe autovehicul? Multumesc
Răspunde
 
# Larisa 07-Aprilie-2016
Hotărârile judecătorești intra on acest procent daca se iau semestrial?
Răspunde
 
# antonio 07-Aprilie-2016
Am doi copi din a doua casatorie si unul di a doua scade pensia la un copil sau si la al doilea
Răspunde
 
# Elena 07-Aprilie-2016
Buna ziua ,am o fetita de 9 ani ,sunt divortata iar tatal fetitei este plecat din tara de 3 ani ,in ultimii 2 ani am primit cate 100 de euro pe luna si as dori sa stiu daca as putea sa fac o majorare a pensiei alimentare daca am doar adresa la care locuieste tatal fetitei.Multumesc anticipat.
Răspunde
 
# Larisa 06-Aprilie-2016
Hotărârile judecătorești intra?fiind drepturi salariale daca ai procent de plata ex.33%din venitul lunar net?
Răspunde
 
# trifan_andreea 04-Aprilie-2016
Ce înseamnă o treime din venitul minim pe economie
Răspunde
 
# Roberta Filip 04-Aprilie-2016
Buna ziua. SUnt divortata si am cu fostul sot un copil pentru care plateste pensie alimentara. De un an fostul sot mai are un copil cu actuala sotie. Este posibil ca daca face cerere de recalculare, in urma nasterii noului copil, pensia pe care mi-o plateste in prezent sa se diminueze?
Răspunde
 
# Lepar Georgeta 21-Martie-2016
Bună ziua, sunt o mama divortata cu un copil minor. Va rog sa-mi spuneți în cazul în care sunt divorțată din 2013(definitiv și irevocabil) și nu am primit pensie alimentara pentru minor, îl mai pot da în judecata pe fostul sot(tatăl copilului). Mai am o problema, fostul soț este plecat din tara în Suedia și deși lucrează angajat legal, nu a trimis niciodată pensie alimentara. Ce pot sa fac în situația asta, deoarece tatăl copilului este de rea credință. Copilul are 11 ani, iar tatăl a abandonat domiciliul conjugal. Divorțul sa petrecut în lipsa lui. Va rog sa-mi spune-ți cum as putea sa-l fac sa contribuie la educația copilului măcar bănesc, dacă cu prezenta nu vrea. Va mulțumesc. O zi buna!
Răspunde
 
# Luana 25-Martie-2016
Puteti face inclusiv plangere penala pentru abandon de familie si sa incercati executarea silita.
Răspunde
 
# Cristi 28-Februarie-2016
Buna seara. Ce inseamna venit net. Veniturile inainte de a plati taxele si impozitele sau ce a ramas dupa ce le- am platit? Multumesc.
Răspunde
 
# Luana 25-Martie-2016
Venitul după plata taxelor și impozitelor.
Răspunde
 
# Claudia 28-Februarie-2016
Bună ziua!sunt divorțată de 5 ani ,copilul este la mine iar tatăl plătește pensie 130lei.As dori să îmi spuneți dacă pot înainta cerere ptr majorare pensie,el având salariul minim.În fiecare lună tatăl a mai pus 70 lei ,asta insemnînd ca mi-a dat 200 lei în total.De luna acesta pune doar 130 cît a decis atunci instanța.Dacă înaintez majorare se ia în calcul cei 70 lei în plus puși pe cupon?
Răspunde
 
# Luana 25-Martie-2016
Daca nu plateste mai putin decat a stabilit instanta, nu aveti ce sa faceti. Sigur, puteti face cerere de majorare, insa doar daca au crescut si veniturile tatalui de atunci, altfel nu aveti motive. Suma pe care a platit-o in plus nu dovedeste ca i-ar fi crescut veniturile, poate ca asa a dorit el.
Răspunde
 
# Alexandra12 27-Ianuarie-2016
Bună ziua. Plătesc pensie alimentara pt 2 copii din prima căsătorie de 10 luni am încă un copil din cea dea doua căsătorie. Avocatul meu a făcut cerere sa plătesc mai puțin și a fost respinsă eu având același salariu. Timp de 10 luni an plătit la fel banii pt cei doi copii. Se poate face ceva sa plătesc mai putin???
Răspunde
 
# Busuioc Daniela 16-Februarie-2016
Buna ziua platesc este posibil sa platesc o pensie alimemtara de 220€ neavand nici un venit...acesti bani s.au calculat in urma cu doi ani dat fiind ca am ptimit ajutor de somaj de 820€ in italia pentru opt luni.Menzionez ca am facut un ptoces pentru micsoarea pensiei dat fiind ca nu mai am posibilitate sa platesc aceea suma si mi s.a respins.....ce sanse am la apel? multumesc!
Răspunde
 
# eu 02-Februarie-2016
Sigur, platesti tu mai putin ca sa plateasca mama mai mult, pentru ca, cap de moluska, nevoile copiilor nu se pot miscora, ele cresc cu varsta; in plus ea sta si-si macina si nervii zii de zi, caci(poate nu stiai ) dar copiii au nevoie si de atentie...Asa ca mai bine iti mai tai din portia de BAUTURA/ eventual si de la TIGARI, ca MANCAREA este ceva necesar si alea nu-s!!
Răspunde
 
# Diana 31-Ianuarie-2016
In afara de ce a incercat avocatul, nu.
Răspunde
 
# Ion narcisa 25-Ianuarie-2016
Dl/D-na avocat eu am fost dată în judecată pt pensie alimentară țin să menționez k am doi copii și nu am nici un venit copii sunt la tatăl lor .Întrebarea mea este cum pot dovedi ca nu am nici un venit și cât ar trebui să plătesc pensie alimentară celor 2 copii
Răspunde
 
# Diana 31-Ianuarie-2016
La venitul minim daca nu aveti nicio sursa de venit.
Răspunde
 
# Albu Maria 20-Ianuarie-2016
buna seara in hotarirea judecatoreasca scrie clar ca tb sa platesc o pensie de intretinere in cuantum de 1/3 din minimul pe economie cit ar tb sa dau din anul 2013 luna a saptea si pina astazi 20 ianuarie cu toate cresterile salariale pe fiecare an va rog
Răspunde
 
# Diana 31-Ianuarie-2016
Aici este forum de juristi nu de contabilitate. Calculati si dvs.
Răspunde
 
# Robert 07-Ianuarie-2016
Buna seara! In prezent primesc pensie alimentara 150 ron minimul acela, care s-a stabilit cand am incheiat procesul. As dori sa stiu cum se procedeaza pentru a solicita 1/4 din veniturile nete ale fostei? Mentionez totodata ca ea este plecata in strainatate, stabilita acolo. Cum se procedeaza in astfel de situatii? Va multumesc anticipat!
Răspunde
 
# Luana 10-Ianuarie-2016
Cerere in instanta prin care solicitati majorarea pensiei de intretinere.

Adaptati modelul asta: legeaz.net/modele/actiune-majorare-pensie-intretinere-copii
Răspunde
 
# Baticzky Noemi 07-Ianuarie-2016
In urma abrogarii prevedeilor art.453 alin 2C proc.civ,infiintarea popririi in vederea realizarii creantelor,reprezentand
pensie de intretinere, nu se realizeaza din oficiu de catre instanta judecatoreasca,ci in caz de neexecutare din partea debitorului,se potesolicita executarea silita conf.art 781Noul cod civ.De unde sa stiu cat trebuie sa plateasca,cine hotareste cat are de platit?
Răspunde
 
# Luana 10-Ianuarie-2016
Executorul judecatoresc stabileste suma iar daca debitorul este nemultumit de calcul, poate formula contestatie la executare in instanta.
Răspunde
 
# Avocat Daniela Petrescu 21-Decembrie-2015
DECIZIE RIL ICCJ nr. 21/2015:

"în interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 527 alin. (2) şi art. 529 alin. (1) şi (2) din Codul civil, echivalentul valoric al normei de hrană prevăzute de art. 2 alin. (4) şi art. 4 alin. (4) din Ordonanţa Guvernului nr. 26/1994 privind drepturile de hrană, în timp de pace, ale personalului din sectorul de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, nu se include în totalul veniturilor nete lunare în raport de care se stabileşte pensia de întreţinere datorată de către părinte copilului."

Detalii:
legeaz.net/monitorul-oficial-943-2015/decizie-iccj-ril-21-2015-norma-hrana-pensie-intretinere-copil-minor
Răspunde
 
# Toader Daniela 03-Decembrie-2015
Pensia de întreținere major continuarea studiilor se calculează din salariu minim pe economie? sau din salariu net?
Răspunde
 
# Avocat Daniela Petrescu 21-Decembrie-2015
Se calculează din veniturile nete cu caracter permanent.
Răspunde
 
# david 25-Noiembrie-2015
as vrea sa imi spuna cineva cat de legal este ca o instanta din romania sa imi stabileasca o pensie de intretinere dupa minim pe economia germaniei mentionez ca la calcul au luat ca bazade calcul o informare de pe internet care zice ca e 8.50 euro pe ora dar nu au tinut cont de faptul ca la dosar in urma unei cereri catre finantele germane nu au primit de la acestea raspuns cu vreo suma si eu sant cetatean roman nu am cetatenie germana nu realizez venit permanent si nu exista vreo informatie cu referire la venituri realizate , eu stau cu cineva in germania si cred ca nici o lege nu ma obliga sa locuiesc in romania
Răspunde
 
# Alin 10-Martie-2016
Nu ai ce sa faci legal. Judecatorii din Romania sunt asa de inteligenti in drept international ca impun eliberarea de documente fiscale din UE dupa ureche. Te obliga pe tine ca parte in proces, nu autoritatile din tara in care lucrezi... ca sa aiba motiv sa "inlature" actele de la dosar si sa stabileasca pensia dupa ureche , cum au auzit ei la radio şanț destepti tare...
Răspunde
 
# Paula43 05-Octombrie-2015
Ce este de facut in cazul in care tatal ,care trebuie sa plateasca pensie nu are loc de munca legal
Răspunde
 
# Dana 10-Ianuarie-2016
Iti spun din experienta ca mai nimic. Incearca o plangere penala pentru abandon de familie.
Răspunde
 
# vasile catalin 13-Iulie-2015
Buna ziua,

Eu am un sal destul de maricel, peste20. 000 si sotia mea mi-a deschis dosar pr recalculare pensie , baiat 19 ani, acum a terminat cls X!! .Eu mai am inca 2 copii din a doua casatorie si rugamintea mea este sa imi spuneti daca exista o limita maxima pt stabilirea pensiei alimentare, procent, ani suma...??
multumesc,
Răspunde
 
# Dana 10-Ianuarie-2016
Nu exista limita maxima.
Răspunde
 
# Ana 22-Iunie-2015
Ce pensie alimentara este dator un tata sa plateasca pt 2 copii de 13 si respectiv 16 ani, daca el - taximetrist fiind- aduce acte ca are venituri foarte mici?
Multumesc
Răspunde
 
# Luana 10-Ianuarie-2016
Cota prevazuta de lege, aplicata la salariul lui sau venitul minim pe economie (care este mai mare). Cum altfel - ar fi incorect sa fie aplicata cota la un salariu mai mare. Omul acela din ce ar mai trai?
Răspunde
 
# Irina 17-Noiembrie-2014
L-am dat in judecata pe fostul sot pentru plata pensiei alimentare,dar acesta a avut obiectii.Acum asteptam sa vedem care sunt acestea.Exista posibilitatea sa fie scutit de plata pensiei?
Răspunde
 
# cortege 07-Aprilie-2015
Da, este posibila si respingerea cererii dvs. daca sotul dovedeste instantei de exemplu ca nu are posibilitatile materiale pentru a achita aceasta pensie.
Răspunde
 
# daniela 26-Septembrie-2014
Buna ziua,
Care ar fi nivelul indemnizatiei pe care ar trebui sa o achite fostul sot copilului rezultat din casatorie, in conditiile in care el are acum o alta partenera de viata (fara acte legale) si un alt copil recunoscut?
Multumesc
Răspunde
 
# oana 31-Octombrie-2014
nu conteaza ce partenera are nu conteaza ca are un alt copil..pensia alimentara pt un copil este de un sfert din venit..daca face dovada ca nu lucreaza si e apt de munca va plati un sfert din salariul minim pe economie
Răspunde
 
# Titi 08-Martie-2016
Nu-i adevarat daca mai are un copil recunoscut plateste 1/3 pt primul copil
Răspunde
 
# oprea georgiana 20-Februarie-2014
buna ziua, trec printr-o situatie destul de dificila. m-am certat cu iubitul din anumite motive iar tatal sau ma dat afara din casa, eu cu copilul de 7 luni. am fost nevoita sa chem politia pentru ca nu mai vroia sa-mi dea copilul. pot solicita pensia alimentara daca tatal copilul nu lucreaza? dar, cum pot sa-l decat din drepturi, nu mai vreau ca numele lui sa apara pe certificatul de nastere al copilul.
Răspunde
 
# oana 31-Octombrie-2014
chiar daca nu lucreaza pensia alimentara i se va stabili in functie de venitul minim pe economie.din drepturi nu poti sa il decazi atata timp cat nu reprezinta un pericol pentru copil(nu e criminal ,pedofil ..etc)crede-ma ca sunt Stan patitu
Răspunde
 
# Tămaș Olga 10-Februarie-2014
Fostul meu soț nu a plătit de bună voie niciodată pensia alimentară pentru copilul său. La ultima plângere penală s-a scuzat că îl întreține nevasta. Menționez că nu este invalid, că în ultimii 10 ani de zile a muncit cu carte de muncă o zi în țară și el știe câte peste graniță, de unde am informații că ar fi fost angajat la un circ din Spania. Dacă în decurs de 15 ani am primit doar 4 mandate poștale de la acesta, mandate care nu au acoperit cuantumul acumulat, iar pensia nu a fost reactualizată la zi - ce credeți că se mai poate face?
Răspunde
 
# Dana 10-Ianuarie-2016
Din pacate doar plangeri penale in continuare. Asta am facut si eu si singurele rezultate au fost ca mi-a mai platit asa cate o pensie de frica.
Răspunde
 
# Maria 28-Ianuarie-2014
Daca o persoana are un venit fix lunar de 1400 roni si are comisioane din vânzări dar care nu sunt permanente si sunt conditionate de atingerea targetului lunar,cum se va stabilii pensia alimentara?
Răspunde
 
# Avocat Daniela Petrescu 21-Decembrie-2015
Se va stabili pensia doar la veniturile nete permanente (fara acele comisioane)
Răspunde
 
# Denisa Nelson 15-Ianuarie-2014
JURISPRUDENŢĂ

1. în actualele condiţii, în care sursele de venituri licite s-au multiplicat, nu se instituie vreo interdicţie formală în ceea ce priveşte raportarea pensiei de întreţinere şi la alte venituri decât cele din muncă. Dimpotrivă, stabilirea pensiei de întreţinere se poate face în funcţie de orice venituri ale debitorului, în temeiul prevederilor art. 94 alin. (1) şi (2) C. fam. [art. 529 alin. (1) şi art. 531 alin. (1) NCC, n.n.], potrivit cărora „întreţinerea este datorată potrivit cu nevoia celui care o cere şi cu mijloacele celui ce urmează a o plăti", iar „dacă se iveşte o schimbare în ceea ce priveşte mijloacele celui care prestează întreţinerea şi nevoia celui care o primeşte, instanţa de tutelă, potrivit împrejurărilor, poate mări sau micşora pensia de întreţinere sau poate hotărî încetarea plăţii ei". Este cert că, în asemenea situaţii, nu vor opera limitările instituite prin alin. (3) al art. 94 C. fam. [alin. (2) al art. 529 NCC, n.n.], care îşi vor găsi aplicare exclusiv în cazul în care pensia de întreţinere este stabilită în raport cu câştigul din muncă, instanţa fiind suverană în a determina cuantumul acesteia în funcţie de situaţia de fapt (C.C., dec. nr. 327/2004, M. Of. nr. 866/2004; dec. nr. 168/2006, M. Of. nr. 269/2006).

2. La stabilirea obligaţiei de întreţinere se ţine seama numai de veniturile cu caracter permanent, nu şi de cele cu caracter sporadic, cum sunt, de exemplu, veniturile acordate pentru efectuarea orelor suplimentare, Indemnizaţiile de deplasare, de transfer, diurna, sporul pentru condiţii deosebite de muncă etc. (Trib. Mun. Bucureşti, $. a IV-a civ., dec. nr. 513/1992, în Tribunalul Municipiului Bucureşti, Culegere de practică judiciară civilă pe anul 1992, p. 57; C.A. Craiova, s. civ., dec. nr. 5146/1997, în F. Ciutacu, Dreptul familiei. Culegere de speţe. Modele de acţiuni, Ed. Themis Cart, 2005, p. 76).

3. Prin lege, nu este determinat înţelesul noţiunii de „mijloace" ale debitorului întreţinerii, dar, în sensul art. 94 C. fam. [art. 527 NCC, n.n.], mijloacele debitorului nu sunt limitate la veniturile din muncă cu caracter de continuitate. Aparţin acestei categorii şi mijloacele asimilate veniturilor din muncă. De aceea, în ipoteza desfacerii contractului de muncă, sunt mijloace asimilate atât indemnizaţia de şomaj, cât şi compensaţia acordată ca urmare a disponibilizării, care este echivalentul a mai multor salarii plătite anticipat. Suma încasată cu titlu de compensaţie nu are caracter personal, deoarece, prin lege, nu i s-a stabilit o destinaţie specială, iar conform art. 409 alin. (4) C. proc. civ., compensaţia acordată salariaţilor în caz de desfacere a contractului individual de muncă pe baza oricăror dispoziţii legale poate fi urmărită pentru obligaţii de întreţinere şi deci luată în calcul la determinarea mijloacelor materiale ale debitorului (I.C.C.J., S. civ., dec. nr. 2648/2004; dec. nr. 2649/2004; C.A. Cluj, s. civ., dec. nr. 2211/2000, în D. Tiţian, A. Constantin, M. Cîrsteo p. 289).

4. în sens contrar, s-a reţinut că la calcularea pensiei de întreţinere nu se iau în calcul decât veniturile obţinute, nu şi cele întâmplătoare, cum sunt cele din ore suplimentare, indemnizaţiile de deplasare, de transferare, de concediere şi, în general, sumele care nu au un caracter permanent. Salariile compensatorii nu au un caracter permanent, astfel încât acestea nu pot constitui bază de calcul pentru pensia de întreţinere (I.C.C.J., s. civ. şi de propr. int., dec. nr. 3317 din 25 aprilie 2005).

5. Venitul minim pe economia naţională este avut în vedere şi atunci când nu pot fi stabilite criterii de determinare a posibilităţilor materiale ale debitorului (de exemplu, atunci când la dosarul cauzei există probe că debitorul realizează venituri, însă din aceste probe nu rezultă că ar realiza un cuantum mai mare decât cel minim pe economie) (I.C.C.J., s. civ., dec. nr. 3795/2004).

6. Debitorul obligaţiei de întreţinere nu poate fi obligat la o pensie de întreţinere calculată aleatoriu, cât timp nu s-a făcut dovada unor venituri certe realizate în străinătate pe baza unui contract de muncă. în lipsa unor dovezi certe pe baza cărora să se poată stabili veniturile reale pe care reclamantul, în speţă, le deţine, cuantumul pensiei de întreţinere urmează a se stabili în funcţie de venitul minim pe economia naţională (C.A. Galaţi, s. civ, dec. nr. 544/2011, portal. just.ro).

7. Sunt considerate cauze exoneratoare de plată a întreţinerii: boala, satisfacerea serviciului militar, faptul că părintele debitor nu realizează venituri pentru că urmează cursurile de zi ale unei facultăţi (Trib. jud. laşi, dec. civ. nr. 8091/1969, în R.R.D. nr. 9/1969, p. 142, cu notă de E. Oancea), executarea unei pedepse privative de libertate, cu excepţia situaţiei în care pedeapsa s-a aplicat pentru săvârşirea infracţiunii de abandon de familie (Trib. Jud. Neamţ, dec. civ. nr. 295/1982, în R.R.D. nr. 12/1982, p. 142; Trib. Bistriţa-Năsăud, s. civ., dec. nr. 75/2009, nepublicată).

8. Motivul invocat de pârât, faptul că realizează lunar un venit limitat numai la ajutorul social de şomaj, nu este de natură să-l exonereze pe acesta de obligaţia de întreţinere statuată de Codul familiei în art. 86, în sarcina părintelui pentru copilul său minor, obligaţie de care trebuie să se achite ambii părinţi. Instanţa, în raport de datele speţei, nevoile minorului care au crescut odată cu vârsta şi condiţiile specifice ale părinţilor, a apreciat corect că se impune majorarea pensiei stabilite în urmă cu patru ani (I.C.C.J., s. civ., dec. nr. 3659/2004).

9. Norma de hrană de care beneficiază personalul din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Administraţiei şi Internelor, Ministerul Justiţiei - Direcţia Generală a Penitenciarelor, S.R.I., S.I.E.,

S.P.P. şi S.T.S., chiar dacă, în mod excepţional, poate lua forma bănească, nu poate fi inclusă în baza de calcul a veniturilor realizate de debitorul obligaţiei de întreţinere, această normă de hrană având o destinaţie expresă, de protecţie a respectivului personal, pe timp de pace (C.A. Galaţi, s. civ., dec. nr. 540/2011, portal.just.ro).

10. La stabilirea cuantumului pensiei de întreţinere trebuie avute în vederea veniturile lunare permanente obţinute în calitate de pensionar de către pârât, nu şi suma reprezentând cuantumul chiriei de care beneficiază lunar o altă persoană, respectiv societatea comercială la care pârâtul are calitate de asociat unic. Articolul 94 C. fam. se referă doar la veniturile realizate periodic şi permanent de către debitorul întreţinerii, iar nu şi cele aparţinând unei alte persoane fizice ori juridice. Suma reprezentând cuantumul chiriei nu intră direct în activul patrimonial al pârâtului, ca persoană fizică, ci aparţine şi trebuie evidenţiată în contabilitatea unei societăţi comerciale, la care pârâtul este asociat, dar chiar şi în această situaţie suma respectivă trebuie avută în vedere la stabilirea anuală a rezultatelor economico-financiare ale societăţii menţionate, iar doar în situaţia în care ar fi profitabilă, pârâtul ar obţine un venit personal, dar care însă nu are caracter lunar, ci anual, deci nu poate fi avut în vedere la plata unei pensii de întreţinere lunare, în această situaţie, singurele venituri certe, permanente, obţinute lunar de către pârât sunt cele din pensia de boală, în cuantum de 437 lei, iar în funcţie de aceste venituri certe, tribunalul a stabilit în favoarea minorului o pensie lunară de întreţinere de 109 lei, pe care pârâtul va fi obligat să o plătească reclamantei începând cu data pronunţării hotărârii de către prima instanţă şi până la majoratul minorului (Trib. Bistriţa-Nâsâud, s. civ., dec. nr. 12/2009, nepublicotâ).

11. Venitul minim pe economie este stabilit la suma de 680 lei prin H.G. nr. 1193/2010, iar intimatul nu a făcut dovada incapacităţii sale de a munci, deci se prezumă că ar putea realiza cel puţin acest venit. în schimb, potrivit art. 94 alin. (3) C. fam., când întreţinerea este datorată de părinte sau de cel care adoptă, ea se stabileşte până la o pătrime din câştigul sau din munca pentru un copil, o treime pentru doi copii şi o jumătate pentru trei sau mai mulţi copii. Având în vedere deocamdată vârsta fragedă a copilului, se presupune că nevoile acestuia nu sunt aşa de mari ca şi ale unui copil care frecventează şcoala sau are alte necesităţi, şi raportat la veniturile intimatului, se poate socoti că instanţa a stabilit corect cuantumul lunar al pensiei de întreţinere în sarcina pârâtului la 150 lei (C.A. Cluj, s. civ., dec. nr. 1795/2011, nepublicotâ).

12. Prevederile art. 94 alin. (3) C. fam. stabilesc cuantumul întreţinerii datorate copilului minor de către părintele firesc sau de către adoptator sub forma unor cote procentuale ce variază în funcţie de numărul copiilor beneficiari. Astfel, legiuitorul a stabilit un plafon maxim din câştigul din muncă, datorat ca pensie de întreţinere pentru copilul minor, pentru a nu-l lipsi nici pe debitorul obligaţiei de mijloacele necesare traiului. Articolul 94 alin. (3) C. fam. nu instituie nicio interdicţie formală în ceea ce priveşte raportarea întreţinerii şi la alte venituri decât cele din muncă. Dimpotrivă, prevederile art. 94 alin. (3) C. fam. îşi găsesc aplicare numai în cazul în care pensia de întreţinere este stabilită prin raportare exclusiv la câştigul din muncă al debitorului obligaţiei, nu şi în cazul în care acesta din urmă realizează şi alte categorii de venituri. Aceasta deoarece, potrivit art. 94 alin. (1) C. fam., „întreţinerea este datorată potrivit cu nevoia celui care o cere şi cu mijloacele celui ce urmează a o plăti". Acest text de lege reprezintă regula generală a determinării cuantumului întreţinerii, aplicabilă în situaţia în care debitorul obligaţiei de întreţinere are şi alte surse de venit în afara câştigului din muncă, iar alin. (3) al art. 94 este o normă specială ce determină plafonul maxim al întreţinerii pentru cazul în care executarea obligaţiei se face exclusiv asupra câştigului din muncă al părintelui (C.C., dec. nr. 327/2004, M. Of. nr. 866/2004; dec. nr. 168/2006, M. Of. nr. 269/2006; decizia nr. 140/2009, M. Of. nr. 318/2009).

13. în ipoteza desfacerii căsătoriei prin divorţ, contribuţia părinţilor la cheltuielile de creştere, educare, învăţătură şi pregătire profesională a copilului se stabilesc, prin hotărârea de divorţ, chiar dacă părţile nu au făcut cerere în acest sens. Faptul încredinţării copilului unuia dintre părinţi, chiar dacă acesta are mijloace suficiente de trai, nu scuteşte pe celălalt părinte de a contribui la cheltuielile de întreţinere a copilului şi aceasta, deoarece ambii părinţi au aceleaşi drepturi şi obligaţii faţă de copiii lor. Astfel, prin hotărârea de divorţ, instanţa va obliga pe părintele căruia nu i-a fost încredinţat copilul să plătească celuilalt părinte sau persoanei căreia i-a fost încredinţat copilul suma fixată pentru întreţinerea acestuia. Potrivit art. 86 alin. (1) coroborat cu art. 107 alin. (2) C. fam., obiectul acestei obligaţii îl formează asigurarea mijloacelor necesare întreţinerii, respectiv alimente, locuinţă, îmbrăcăminte, medicamente, precum şi a mijloacelor necesare pentru creşterea, educarea, învăţătura şi pregătirea profesională a copiilor. Stabilirea obligaţiei de întreţinere se face în funcţie de veniturile părintelui obligat, în temeiul prevederilor art. 94 alin. (1) şi (2) C. fam., care prevăd că „întreţinerea este datorată potrivit cu nevoia celui care o cere şi cu mijloacele celui ce urmează a o plăti", iar „instanţa judecătorească va putea mări sau micşora obligaţia de întreţinere sau hotărî încetarea ei, după cum se schimbă mijloacele celui care dă întreţinerea sau nevoia celui ce o primeşte". în cazul în care întreţinerea este datorată de către părinţi sau adoptatori care obţin venituri din muncă, art. 94 alin. (3) C. fam. instituie anumite plafoane maxime până la care se poate stabili obligaţia de întreţinere, ţinând seama de numărul copiilor ce urmează a beneficia de acest drept. De altfel, instanţa de judecată este suverană în a determina cuantumul pensiei de întreţinere în funcţie de situaţia de fapt (C.C., dec. nr. 15/2010, M. Of. nr. 79/2010; dec. nr. 77/2010, M. Of. nr. 128/2010). Notă. în prezent, ca urmare a abrogării Codului familiei, începând din 1 octombrie 2011 dispoziţiile art. 94 alin. (3) C. fam. se regăsesc în art. 529 alin. (2) NCC, astfel încât considerentele instanţei constituţionale sunt valabile.

14. Potrivit art. 42 alin. (3) şi (4) C. fam. [art. 402 NCC, n.n.), cu ocazia pronunţării desfacerii căsătoriei dintre părţi, instanţa judecătorească este ţinută a stabili contribuţia fiecărui părinte la cheltuielile de creştere, educare, învăţătură şi pregătire profesională a copiilor, iar învoiala părinţilor privitoare la încredinţarea copiilor şi la contribuţia fiecărui părinte la cheltuielile de creştere, educare, învăţătură şi pregătire profesională a acestora va produce efecte numai dacă a fost încuviinţată de instanţa judecătorească. Câtă vreme pârâtul, în calea de atac, nu face dovada faptului că la data manifestării acordului de voinţă în sensul achitării unei sume fixe lunar în favoarea minorilor, s-a aflat într-o eroare de fapt cu privire la această sumă sau că această convenţie a fost încheiată cu vicierea consimţământului său, nu se poate deroga de la aplicabilitatea art. 42 alin. (4) C. fam. în favoarea art. 94 alin. (3) C. fam., câtă vreme învoiala părţilor a fost încuviinţată de către instanţă raportat la nevoile de creştere şi educare ale copiilor (C.A. Ploieşti, dec. nr. 118/2010, portal.just.ro).
Răspunde
 
# Denisa Nelson 15-Ianuarie-2014
Reglementarea anterioară: C. fam.: „Art. 94. (1) întreţinerea este datorată potrivit cu nevoia celui care o cere şi cu mijloacele celui ce urmează a o plăti. (2) Instanţa judecătorească va putea mări sau micşora obligaţia de întreţinere sau a hotărî, încetarea ei, după cum se schimbă mijloacele celui care dă întreţinerea sau nevoia celui ce o primeşte. (3) Când întreţinerea este datorată de părinte sau de cel care adoptă, ea se stabileşte până la o pătrime din câştigul sau din munca pentru un copil, o treime pentru doi copii şi o jumătate pentru trei sau mai mulţi copii".

1. Regula generală este aceea potrivit căreia întreţinerea este datorată conform cu nevoia celui care o cere (creditorul) şi cu mijloacele celui care urmează a o plăti (debitorul).

2. întreţinerea datorată de părinte se stabileşte până la un anumit cuantum, în funcţie de numărul copiilor îndreptăţiţi la întreţinere, astfel: a) până la 1/4 din venitul lunar net, în cazul în care există un singur copil; b) pană la 1/3 din venitul lunar net, în cazul în care există 2 copii; c) până la 1/2 din venitul lunar net, în cazul în care există 3 sau mai mulţi copii.

3. întinderea întreţinerii se stabileşte în funcţie de numărul copiilor pe care îi are părintele obligat, indiferent dacă aceşti copii sunt rezultaţi din aceeaşi căsătorie, din căsătorii diferite sau sunt adoptaţi.

4. întreţinerea datorată copiilor împreună cu cea datorată altor persoane conform legii nu poate depăşi jumătate din venitul net lunar al debitorului.

5. Procentul se raportează la totalul veniturilor nete lunare realizate de debitor, cu caracter permanent.

6. Actuala reglementare stabileşte ca bază de calcul a obligaţiei de întreţinere venitul lunar net al debitorului întreţinerii, în timp ce reglementarea anterioară face referire la câştigul sau munca acestuia. Ca atare, în timp ce conform vechii reglementări, în calcul intra exclusiv venitul din muncă, în actuala reglementare se are în vedere venitul lunar net, fie că acesta provine din munca prestată, fie că provine din alte surse (chirii, dividende, drepturi de autor etc.).

7. La stabilirea întreţinerii, apreciem, alături de alţi autori (T.R. Popescu p. 219;I.P. Filipescu, Tratat, 2000, p. 475), că se are în vedere totalitatea mijloacelor patrimoniale ale debitorului, şi nu exclusiv veniturile sale din muncă (pentru opinia conform câreia pensia se stabileşte numai în raport de veniturile din muncâ, a se vedea A.Gh. Govrilescu, Discuţii privind determinarea cuantumului întreţinerii pe care părintele sau adoptatorul o datorează copilului, în Dreptul nr. 6/2009, p. 131-132).

8. în condiţiile în care s-ar lua în considerare doar veniturile din muncă, dacă debitorul nu ar presta muncă, astfel că nu ar realiza venituri din muncă, însă ar fi beneficiarul unor venituri din alte surse, precum chirii, dividende, exploatarea unor drepturi de proprietate intelectuală sau industrială, ar însemna că acesta nu poate fi obligat la întreţinere, întrucât nu dispune de mijloacele necesare cerute de lege (adică venituri din muncă).

9. La stabilirea obligaţiei de întreţinere se ţine seama numai de veniturile cu caracter permanent, nu şi de cele cu caracter sporadic (cum sunt, de exemplu, veniturile acordate pentru efectuarea orelor suplimentare, îndemnizaţiile de deplasare, de transfer, diurna, sporul pentru condiţii deosebite de muncă, ajutorul pentru îngrijirea copilului bolnav,

ajutorul de maternitate, ajutorul de deces etc.). Astfel, în calculul pensiei trebuie să se ia în considerare toate veniturile cu caracter permanent ale debitorului, de la toate locurile de muncă, inclusiv cele care corespund salariilor compensatorii acordate angajaţilor disponi-bilizaţi, care reprezintă echivalentul mai multor salarii plătite în avans, compensaţiile acordate în cazul desfacerii contractului individual de muncă, veniturile rezultate din închirierea de bunuri, din prestarea de activităţi aducătoare de venit în timpul liber, retribuţia cuvenită unui cadru didactic universitar pentru activitatea de cercetare (Trib. Suprem, dec. civ. nr. 1627/1987, în R.R.D. nr. 4/1988, p. 74). Totodată, în cadrul veniturilor cu caracter permanent intră şi sporul acordat pentru vechimea în muncă, indemnizaţia de conducere, ajutorul pentru incapacitate temporară de muncă, pensia, ajutorul de şomaj, alte sporuri cu caracter permanent cum ar fi: cel de confidenţialitate, de risc şi suprasolicitare neuropsihică, de fidelitate.

10. în cazul copilului major aflat în continuarea studiilor, la stabilirea obligaţiei de întreţinere trebuie să se ţină seama şi de cuantumul bursei pe care o primeşte.

11. în cazul în care debitorul obligaţiei de întreţinere nu este angajat în muncă şi astfel nu realizează venituri, întreţinerea se acordă în raport de cuantumul venitului minim pe economia naţională, prezumându-se că debitorul este apt de muncă (cu excepţia cazului când dovedeşte cu acte medicale că este bolnav, în imposibilitate de a munci, execută o pedeapsă privativă de libertate, cu excepţia situaţiei în care pedeapsa s-a aplicat pentru săvârşirea infracţiunii de abandon de familie) sau deţine bunuri care pot fi vândute pentru obţinerea venitului minim pe economie, altfel nu se explică cum îşi asigură el existenţa.

12. La stabilirea posibilităţilor materiale ale debitorului întreţinerii se ţine seama nu numai de veniturile cu caracter permanent pe care acesta le realizează, ci şi de sarcinile cărora trebuie să le facă faţă, cum ar fi existenţa şi a unei alte obligaţii legale de întreţinere, cheltuieli impuse pentru nevoile personale, cum ar fi cele pentru îngrijirea sănătăţii, costurile gospodăriei, apreciindu-se că nu este posibil a se da satisfacţie unei persoane împovărând peste măsură o altă persoană, periclitând astfel dreptul debitorului de a-şi asigura mijloace necesare unui trai decent (£. Florian, Dreptul familiei, 2011, p. 325).
Răspunde
 
# nicolae gabriel 06-Decembrie-2012
in conditiile cind perioada anilor de studiu sau redus, care e virsta maxima de atribuire a pensiei alimentare.
Răspunde
 
# Denisa Nelson 15-Ianuarie-2014
26 de ani.
Răspunde
 
# nicolae gabriel 06-Decembrie-2012
pina la ce virsta se plateste pensia alimentara in conditile in care copilul continua studiile dar e si angazat.
Răspunde
 
# Denisa Nelson 15-Ianuarie-2014
Părinţii sunt obligaţi să îl întreţină pe copilul devenit major, dacă se află în continuarea studiilor, până la terminarea acestora, dar fără a depăşi vârsta de 26 de ani.
Răspunde
 
# iulian 26-Octombrie-2014
copilul a facut 18 ani an septembrie si a intrat an ultimul an de liceu an hotararea judecatoreasca scrie ca se plateste pana la 18 ani el no sa dea la facultate dupa spusele lui ai mai platesc pensia pana termina liceul?
Răspunde
 
# popescu emiliana 24-Noiembrie-2012
Cum se poate ca la venituri pe ultimele 6 luni osciland intre 3200 si 2000 lei un judecator sa stabileasca obligatia de intretinere in suma fixa? sa he judecam in fiecare luna? deoarece in fiecare luna ar rezulta un alt cuantum al acesteia. Halal dreptate. Si ne mai miram ca populatia nu are incredere in justitie?
Răspunde
 
# Luana 10-Ianuarie-2016
Aveti o solutie mai buna care sa fie echitabila pentru AMBELE PARTI? Ma indoiesc. E usor sa criticam.
Răspunde
 
# Alin 10-Martie-2016
Da. O patrime din venit, 25%... e greu tare...
Răspunde
 
# Alina 11-Ianuarie-2016
Da. Dea mai buna solutie ar fi poprirea pe statul de plata. Insa cei care au intocmit legile, au tinut cont de situatiile lor. Obligatiile parintelui trebuie sustinute. Copilul nu a venit pe lume pentru ca a vrut el.
Răspunde
 
# grasu steluta 27-Iunie-2012
va rog sa-mi raspunda cineva la intrebarea"in instanta sa hotarat ca tatal copiluliu sa plateasca pensiea alimentara dar,tinand cont ca el este plecat la munca in strainatate nu vrea nici macar sa auda de asa ceva"ce este de facut in cazul acesta dak nu pot lua legatura cu el?
Răspunde
 
# Denisa Nelson 15-Ianuarie-2014
Plangere penala pentru abandonarea familiei (Art. 305 Cod Penal)
Răspunde