Art. 533 Noul cod civil Plata pensiei de întreţinere Stabilirea şi executarea obligaţiei de întreţinere

CAPITOLUL IV
Stabilirea şi executarea obligaţiei de întreţinere

Art. 533

Plata pensiei de întreţinere

(1) Pensia de întreţinere se plăteşte în rate periodice, la termenele convenite de părţi sau, în lipsa acordului lor, la cele stabilite prin hotărâre judecătorească.

(2) Chiar dacă creditorul întreţinerii a decedat în perioada corespunzătoare unei rate, întreţinerea este datorată în întregime pentru acea perioadă.

(3) De asemenea, părţile pot conveni sau, dacă sunt motive temeinice, instanţa de tutelă poate hotărî ca întreţinerea să se execute prin plata anticipată a unei sume globale care să acopere nevoile de întreţinere ale celui îndreptăţit pe o perioadă mai îndelungată sau pe întreaga perioadă în care se datorează întreţinerea, în măsura în care debitorul întreţinerii are mijloacele necesare acoperirii acestei obligaţii.

Vezi şi alte articole din aceeaşi lege:

Comentarii despre Art. 533 Noul cod civil Plata pensiei de întreţinere Stabilirea şi executarea obligaţiei de întreţinere
# maria 13-August-2016
buna ziua,am si eu o intrebare....platesc pensia alimentara la copil din 2013....acum de la avocatul tatalui mi-a trimis precum trebuie sa platesc 25% din urma de 3 ani di nou..a iesit o noua lege
Răspunde
 
# Ricarda 22-August-2016
Da, "a iesit" noul cod civil de ceva vreme..
Răspunde
 
# Radu 11-August-2016
Buna ziua. Am si eu cateva intrebari acum 14 ani am intalnit o persoana si ne-am (casatorit ) adica ne-am mutat ampreuna, dupa un an a venit pe lume un copilas, si nu ne mai intelegeam, consuma alchol era agresiv, si am decis ca este mai bine sa plec decat sa fie copilul traumatizat, dupa plecarea mea tatal ma dat in judecata pentru a lua copilul de la mine sa nui platesca pensie de intretinere. Si pentru custodia copiilului cu martori mincinosi si pe mama mea a tinuto afara pe hol sustinand ca nu este loc in sala , mia luat copilu. Dupa 12 ani mam trezit cu politia la usa saa prezint la sectie ca nu am platit pensia la copil, dar tatal spunandumi mie si mamei ca nu are dreptul, acum sunt recasatorita si am un copil de 1 an. Ce pot face??
Răspunde
 
# Adrian 22-August-2016
Trebuie să-i plătiți copilului pensia de întreținere. Sunteți obligată de lege. Dacă deja mai aveți 1 copil, veți plăti pentru primul, un procent de 16,50% din venitul lunar NET.
Răspunde
 
# Carmen 26-Iulie-2016
Bună ziua tuturor. Vă explic imediat povestea mea, defapt povestea nepoatei mele care are doar 4 anișori. Mama acesteia a părăsit-o de când avea doar trei luni, iar acum este în grija tatălui (fratelui meu) dar cu toate acestea "mama" nu a plătit niciodată pensie de întreținere sau să fi trimis vreodată bani sau bunuri. Cum pot face pentru ca fratele meu să obțină pensia de întreținere (pensia alimentara)? Precizez că ei nu sunt căsătoriți a fost o relație de scurtă durată. Este cineva care mă poate lămuri în această problemă? Vă mulțumesc anticipat.
Răspunde
 
# Adrian 22-August-2016
Să o dea în judecată, și garantat instanța o va obliga pe mamă să-i plătească copilului o pensie lunară de întreținere. E atât de simplu, și se poate reprezenta singur la proces, dacă nu-și permite avocat.
Răspunde
 
# natalia 23-Iulie-2016
sunt mama a4 copii de doi ani lam dat la alimente are demi dat 68000 nu mia dat nici un leu unde sa ma adresez
Răspunde
 
# Sirbu Valeria roxana 20-Iulie-2016
daca nu sunt divortata il pot da in judecata de pensie alimentara?
Răspunde
 
# Adrian 22-August-2016
Dar de ce nu divorțați`? E atât de simplu să obțineți pensie pentru copii odată cu divorțul.
Răspunde
 
# Sirbu Valeria roxana 20-Iulie-2016
Buna sunt casatorita cu acte si am un copil de de 3 ani.Sunt despartita de 2 ani aproape de sotul meu dar nu sunt divortata.In tinpul aceste am avut o relatie cu un alt baiat si am facut un copil nu a vrut sa recunoasca copilul.lam trecut tot pe numel sotului meu.
Răspunde
 
# Adrian 22-August-2016
Da, și ce doriți pe mai departe. Văd că nu întrebați nimic, doar povestiți o realitate tristă pentru nevinovatul copil.
Răspunde
 
# Elena 20-Iulie-2016
Buna ziua! Sora mea a divortat acum 15 ani, copilul ramanand in grija ei. La vremea respectiva pensia alimentara a fost stabilita la 107 RON, astazi suma fiind aceeasi, cu toate ca salariul tatalui a crescut la 2800 RON. Exista posibilitatea majorarii pensiei alimentare tinand cont si de faptul ca tatal mai are inca 2 minori? Daca da, cum ar trebui sa procedeze sora mea? P.S Incepand din toamna, copilul va merge la liceu, ceea ce va duce la cresterea cheltuielilor.
Răspunde
 
# Adrian 22-August-2016
2800 ron reprezintă venitul NET, sau BRUT`? Dacă are 3 copii în întreținere, trebuie să plătească un procent de câte 16,50% pentru fiecare copil, din salariul lunar NET, adică din cât primește în mână.

La un salariu BRUT de 2800 lei, mai primește în mână NET doar 1970 lei RON. Astfel raportat la acest venit NET, nepotul dvs. ar trebui să primească, după următorul calcul matematic 1970 x 16,50% = 325 lei.
Deci faceți comparația și vedeți că deja are dreptul la un cuantum exact TRIPLU, față de cât primește în prezent numai 107 lei`!!

Sora dvs. să depună la judecătorie o cerere de actualizare a pensiei copilului, care să se raporteze la 16,50% din veniturile prezente și reale ale tatălui debitor.
Răspunde
 
# Ricarda 22-August-2016
Gasiti aici un calculator al pensiei de intretinere cu care puteti sa calculati mai usor:
legeaz.net/utile/calcul-pensie-intretinere-minor
Răspunde
 
# balan felicia anca 19-Iulie-2016
Buna ziua ASI dori sa va intreb daca eu platea 150 roni PE luna dece mi au majorat la 230 roni PE luna eu nu am nici un venit nu lucrez nu am casa sau alte lucruri
Răspunde
 
# Adrian 22-August-2016
Salariul MINIM pe economie din România s-a majorat ÎN MAI-2016 la 1250 lei BRUT, respectiv 925 lei NET.
Deci NETUL minim de 925 lei x 25% pentru 1 copil = 231 lei, obligație lunară pentru întreținere minor.

Baza legală este dată de art. 529, alin 2, din Noul Cod Civil - Cuantumul întreținerii din venitul lunar NET:
(1) Întreţinerea este datorată potrivit cu nevoia celui care o cere şi cu mijloacele celui care urmează a o plăti.
(2) Când întreţinerea este datorată de părinte, ea se stabileşte până la o pătrime din venitul său lunar net pentru un copil, o treime pentru 2 copii şi o jumătate pentru 3 sau mai mulţi copii.
(3) Cuantumul întreţinerii datorate copiilor, împreună cu întreţinerea datorată altor persoane, potrivit legii, nu poate depăşi jumătate din venitul net lunar al celui obligat.

Detalii: legeaz.net/noul-cod-civil/art-529-cuantumul-intretinerii-stabilirea-si-executarea-obligatiei-de-intretinere
Răspunde
 
# -GABI- 19-Iulie-2016
BUNA ZIUA AM NEVOIE DE O INFORMARE SUNT DIVORTAT COPILU A FOST INCREDINTAT MAMEI EU PLATESC PENSE ALIMENTARA DAR PE PERIOADA CAND COPILU E LA MINE IN VACANTE PENSIA TREBUIE SA O DAU?INTREB ASTA PT CA MAMA SA MARITAT E IN ALTA PARTE EL CRESTE CU FOSTI SOCRI SI EI DE FAPT AU NEVOIE DE BANI RESPECTIVI CAND NU E LA MINE STIU CA SE FOLOSESTE COPILU DE BANI DAR CAND E DE TREBUIE SA LE PUN BANI?EXISTA VREO LEGE IN PRIVINTA ASTA ?MULTUMESC
Răspunde
 
# Cristina 18-Iulie-2016
Buna ziua! M-am tot straduit sa pricep cate ceva din discutiile postate pana acum, dar nu am gasit nimic sa se potriveasca cu problema mea:
Am un fiu nerecunoscut de tata (I-am refuzat acest drept, din cauza unor discutii grave la ora aceea). Intre timp, nu I-am refuzat tatalui dreptul de a vedea copilul, sau a vorbi cu el, gandindu-ma ca este bine pentru copil. Nu am avut nici o pretentie financiara si am facut tot posibilul ca totul sa fie bine, dar evitand orice obligatii legale vis-a-vis de tatal copilului (recunoastere ulterioara cand conflictul referitor la sarcina mea s-a aplanat).
Toate bune si frumoase, m-am descurcat cum am putut cu pruncul, care acum are aproape 12 ani. Am muncit din greu si nu m-am recasatorit (nici nu am fost casatorita cu tatal copilului vreodata, intre noi fiind vorba de o relatie de concubinaj de 6 ani de zile). Acum, insa, situatia noastra financiara a devenit un pic cam precara si tatal copilului incearca sa ma preseze cu acest lucru, santajandu-ma sa ma mut sa locuiesc cu copilul in casa pe care a cumparat-o si unde nu locuieste, actualmente, deoarece el lucreaza in strainatate.
Deoarece stiu prea bine cu ce fel de om am de-a face, refuz oferta lui, si ma blestem singura pentru faptul ca nu l-am obligat niciodata sa isi asume responsabilitatile de tata fata de fiul meu. El mereu a avut pretentia sa vada copilul, sa il ia cu el, sa vorbeasca cu el, in clipa asta, este chiar la el, pe timpul vacantei de vara.
Cunostintele mele care cunosc situatia mea actuala m-au sfatuit sa ma interesez daca nu exista, cumva, posibilitatea de a il obliga pe tatal fiului meu la plata unei pensii alimentare, fara a il trece in certificatul de nastere, dat fiind faptul ca se afiseaza cu atata mandrie cu un copil pentru care el, de fapt si de drept, nu a facut absolut NIMIC, atatia ani de zile. Nu vreau nimic retroactiv, dar m-am saturat sa plang pe la colturi atunci cand imi e greu si sa stiu ca cei care ar trebui sa ne ajute, nu o fac, mai mult ajutor primind de la straini decat de la el...
Răspunde
 
# Adrian 22-August-2016
Nu se poate, decât dacă tata îl recunoaște, și prin recunoașterea copilului dispare liniuța din dreptul tatălui în certificatul de naștere. Oficial copilul dvs. nu are tată, iar tata copilului oficial nu are fiu, și LEGAL nu are nici o obligație, dacă juridic nu are copil.
Răspunde
 
# Tania 16-Iulie-2016
Buna ziua! Pe 16 mai am initiat o actiune pentru majorarea pensiei alimentare.Astazi este 16 iulie si inca nu am primit nicio instintare cu privire la proces. Mentionez ca sunt majora , dar sunt studenta la zi si am facut aceasta dovada. Aveti idee cat va mai dura pana se finalizeaza procesul?
Răspunde
 
# Adrian 22-August-2016
Poate dura de la câteva luni, până la 1 an, 1,6 sau chiar 2 ani dacă se ajunge cu atacarea deciziei în apel. Dar banii îi veți primi retroactiv de la data de când ați depus cererea la judecătorie.
Răspunde
 
# Raluca 15-Iulie-2016
Buna ziua.
Sotul meu are din prima casatorie un copil pt care plateste 1/4 din salariu.
As avea 2 intrebari:
- daca la momentul deciziei el nu avea si alte obligatii, dar intre timp a aparut copilul nostru, poate cere diminuarea sumei si daca da, care ar fi procentul pe care va trebui sa il plateasca?
- daca copilul vine ocazional in vacanta la noi cate 2-3 sapt si fosta sotie ii cere sa ii achite integral cei 25% din luna respectiva e ok?


Multumesc!
Răspunde
 
# Adrian 22-August-2016
Da, poate cere la judecătorie diminuarea pensiei pentru primul copil de la 25% la 16,50%, pe motiv că împrejurările sau schimbat și a apărut ulterior al 2-lea copil, ȘI ESTE OBLIGAT DE LEGE la un procent de 33% pentru 2 copii aflați în întreținere.
Art. 529 din NOUL COD CIVIL - Cuantumul întreţinerii:
(1) Întreţinerea este datorată potrivit cu nevoia celui care o cere şi cu mijloacele celui care urmează a o plăti.
(2) Când întreţinerea este datorată de părinte, ea se stabileşte până la o pătrime din venitul său lunar net pentru un copil, o treime pentru 2 copii şi o jumătate pentru 3 sau mai mulţi copii.
(3) Cuantumul întreţinerii datorate copiilor, împreună cu întreţinerea datorată altor persoane, potrivit legii, nu poate depăşi jumătate din venitul net lunar al celui obligat.

Detalii: legeaz.net/noul-cod-civil/art-529-cuantumul-intretinerii-stabilirea-si-executarea-obligatiei-de-intretinere
Răspunde
 
# Valentin 26-Iulie-2016
Buna seara.Am o fetita care primeste pensie alimentara de la mama sa.Fata este studenta si pe perioada 25.06.2016 -31.09.2016 este angajata cu norma intreaga la o firma.Pentru aceasta perioada, mai beneficiaza de pensie alimentara?Dar daca de la 01.10.2016 va fi angajata in program part-time, mai beneficiaza de pensie alimentara?
Răspunde
 
# Raluca 14-Iulie-2016
Buna seara. Am o intrebare: sotul meu are un copil din prima casnicie pt care plateste 1/4 din salariu. La momentul deciziei nu exista nicio alta obligatie din partea lui.
Acum avem un copil impreuna si ar vrea sa stie daca ar putea cere diminuarea pensiei si daca da, daca exista un procent clar stabilit de lege pe care trebuie sa il plateasca.
De asemenea, in situatiile in care copilul vine la noi in vacanta cate 2-4 sapt mama acestuia ii solicita achitarea aceluiasi procent de 25% si nu stim daca este ok sau nu.
Va multumesc!
Răspunde
 
# Adrian 22-August-2016
Da, poate cere la judecătorie diminuarea pensiei pentru primul copil de la 25% la 16,50%, pe motiv că împrejurările sau schimbat și a apărut ulterior al 2-lea copil, ȘI ESTE OBLIGAT DE LEGE la un procent de 33% pentru 2 copii aflați în întreținere.
Art. 529 din NOUL COD CIVIL - Cuantumul întreţinerii:
(1) Întreţinerea este datorată potrivit cu nevoia celui care o cere şi cu mijloacele celui care urmează a o plăti.
(2) Când întreţinerea este datorată de părinte, ea se stabileşte până la o pătrime din venitul său lunar net pentru un copil, o treime pentru 2 copii şi o jumătate pentru 3 sau mai mulţi copii.
(3) Cuantumul întreţinerii datorate copiilor, împreună cu întreţinerea datorată altor persoane, potrivit legii, nu poate depăşi jumătate din venitul net lunar al celui obligat.

Detalii: legeaz.net/noul-cod-civil/art-533-plata-pensiei-de-intretinere-stabilirea-si-executarea-obligatiei-de-intretinere
Răspunde
 
# Mocanu Nicoleta 14-Iulie-2016
Va rog să îmi spuneți dacă un copil care este student si pe perioada de vacanta lucreaza cu contract de munca pe perioada determinata pierde pensia alimentara data de tatăl lui?
Răspunde
 
# John Ahmed 14-Iulie-2016
Sunt un creditor privat și investitor, Ai nevoie de un împrumut legitim, onest, cu reputație și rapid? Vă pot ajuta cu 100% împrumut de garanție, sunt oferind de afaceri și de credit individual, Mai mult, de asemenea, vom finanța tot felul de proiecte. Pentru mai multe detalii contactati-ne la:
Răspunde
 
# mihnea 13-Iulie-2016
Buna! Am un copil pentru care trebuie sa platesc pensie alimentara dar momentan nu am servici si nici un alt venit.Stiu ca trebuie sa platesc si in acesta situatie 25% din minimul pe economie. In cazul in care o sa primesc ajutor de somaj va trebui sa platesc 25% din aj somaj sau tot din minim pe economie? Multumesc
Răspunde
 
# Adrian 22-August-2016
25% din ȘOMAJ, din PENSIE..., conform Art. 529 din NOUL COD CIVIL - Cuantumul întreţinerii:
(1) Întreţinerea este datorată potrivit cu nevoia celui care o cere şi cu mijloacele celui care urmează a o plăti.
(2) Când întreţinerea este datorată de părinte, ea se stabileşte până la o pătrime din venitul său lunar net pentru un copil, o treime pentru 2 copii şi o jumătate pentru 3 sau mai mulţi copii.
(3) Cuantumul întreţinerii datorate copiilor, împreună cu întreţinerea datorată altor persoane, potrivit legii, nu poate depăşi jumătate din venitul net lunar al celui obligat.
Răspunde
 
# simona 05-Iulie-2016
Buna ziua, sunt divortata din mai 2015, un baietel de 5 ani, cu ajutorul politiei am putut sa ajung la zi cu plata pensiei de intretiere, fostul sot nu s-a prezentat la divort si atunci instanta a hotarat 25 % din venitul minim pe economie sa plateasca. Este plecat in Franta exact din mai 2015, nu a contribuit cu nimic la cresterea copilului, am vazut ca o duce bine si se distreaza. Stiu la ce firma lucreaza, i-am trimis firmei din Franta pe e-mail decizia instantei si o adresa in lb.franceza prin care rog sa-mi confirme ca lucreaza la ei si ca doresc o adeverinta de salariat ca vreau sa-l dau in judecata pentru marire de pensie, a trecut o luna si nu au raspuns. Cum pot sau ce ma sfatuiti sa fac? Vreau sa lupt pentru drepturile baiatului. Am scris si Ambasadei Romaniei in Franta, au raspuns ca nu au cu ce sa ma ajute. Multumesc, o zi buna
Răspunde
 
# Adrian 22-August-2016
Numai prin comisie rogatorie, prin Ministerul Justiției, puteți obține o astfel de adeverință. Altă posibilitate legală nu există. Firma din Franța are dreptul să vă ignore/refuze solicitarea dvs. Ambasada nu are o astfel de competență.
Răspunde
 
# Virlan Gheorghe 04-Iulie-2016
Buna ziua ! mama mea a fost casatorita 44 de ani cu tatal meu car a lucrat in politie iesit la pensie grad .colonel...s-au despartit ca tatal meu o insla de mult timp pe mama (motivul principal )tatal meu s-a recasatorit cu tipa cu care o insela pe mama acum 2 ani .....mama are pensia foarte mica si nu ia cerut pensie d intretinere....pentru ca merita(curatenie ,spalat ,intretinut la facultatesi toat celelalte )....acum ce poate face pentru a primi o pensie de ajutor sau intretiner din partea lui ......MULTUMESC !mama sufera cu inima ,stomac si altele .....
Multumesc !si daca puteti ,astept un raspuns
Răspunde
 
# Adrian 22-August-2016
Contactați un avocat, trebuie să dovedească că s-a îmbolnăvit în timpul căsătoriei, și acum se află în stare de nevoie. Trebuie să dovedească cu acte medicale, nu prin vorbe, deciziile medicale vorbesc în astfel de situații.
De asemenea să depună la dosarul judecătoriei ca dovadă, cuponul de pensie reprezentând pensia ei care e foarte mică, să poată justifica starea ei de nevoie.
Răspunde
 
# Cla 03-Iulie-2016
Buna ziua, sper ca m-a poate si pe mine cineva ajuta. Sunt o mama divorțată de 3 ani , in urma căsătoriei a rezultat un copil , acum in vârsta de 9 ani. Menționez faptul ca in momentul divortului eram stabilită cu băiatul in Austria si am obținut custodia in totalitate.Fostul sot este obligat la o pensie alimentara de nimic si are dreptul la vizita in primele 2 sapt din vacanța de vara. Acum doi ani am adus eu copilul in România , anul trecut nu a putut (cică) fostul sa i-l ia, anul acesta vrea sa ia copilul la el. M-a obliga cineva sa ii dau fostului Soț procura de a putea trece granița cu băiatul ? Copilul nu prea ar dori sa se ducă la el ptr ca nu are contact cu tatăl decât o data pe an telefonic ( de ziua copilului). Ce as putea eu face si cum? Va multumesc si astept un răspuns cât mai repede
Răspunde
 
# Ramona 02-Iulie-2016
Daca tatal urmeaza sa ispaseasca o pedeapsa de 4 ani inchisoare, mai poate fi obligat la plata pensiei alimentare?
Răspunde
 
# Adrian 22-August-2016
De unde ar putea procura acești bani, prin care să-și achite obligația față de copil`??
Dacă nu are de unde să câștige banii necesari, nu poate fi obligat pe toată perioada detenției, potrivit ART. 527 din NOUL COD CIVIL, cât și din practica jurisprudențială.

ARGUMENT JURIDIC - BAZĂ LEGALĂ și TEMEI de DREPT:
Art. 527, Alin. 1, din NOUL COD CIVIL - Condiţiile obligaţiei de întreţinere:
(1) Poate fi obligat la întreţinere numai cel care are mijloacele pentru a o plăti sau are posibilitatea de a dobândi aceste mijloace.

Părinții REZIDENȚI din NECUNOAȘTERE apelează la instanță și atunci când 99% nu au dreptate, și astfel își risipesc inutil banii pe onorarii avocățești, timp, nervi și sănătate, într-o situație aproape necunoscută și nepopularizată din păcate, și anume situațiile în care părinții NEREZIDENȚI aflați ei înșiși în nevoie, plătesc LEGAL copilului o pensie de întreține în funcție de posibilitățile materiale pe care le au.
Este vorba despre următoarele categorii de părinți:
1. PENSIONARII de orice fel(limită de vârstă, anticipată, boală).
2. ȘOMERII în plată pe toată perioada dreptului legal de care beneficiază.
3. INVALIZII cu DIZABILITĂȚI încadrați într-un grad de dizabilitate(handicap).
4. BOLNAVII cronici fără venituri sunt EXONERAȚI pe perioada suferinței.
5. PRIVAȚII de libertate(deținuții), pe toată perioada executării pedepsei sunt EXONERAȚI, cu excepția celor condamnați pentru ABANDON de familie.
6. STUDENȚII care nu pot realiza venituri, motivați că frecventează o facultate la zi, sunt și ei EXONERAȚI.

"Sunt considerate cauze exoneratoare de plată a întreţinerii: boala, satisfacerea serviciului militar, faptul că părintele debitor nu realizează venituri pentru că urmează cursurile de zi ale unei facultăţi (Trib. jud. laşi, dec. civ. nr. 8091/1969, în R.R.D. nr. 9/1969, p. 142, cu notă de E. Oancea), executarea unei pedepse privative de libertate, cu excepţia situaţiei în care pedeapsa s-a aplicat pentru săvârşirea infracţiunii de abandon de familie" (Trib. Jud. Neamţ, dec. civ. nr. 295/1982, în R.R.D. nr. 12/1982, p. 142; Trib. Bistriţa-Năsăud, s. civ., dec. nr. 75/2009, nepublicată).

MAI EXPLICIT: În cazul în care debitorul obligaţiei de întreţinere nu este angajat în muncă şi astfel nu realizează venituri, întreţinerea se acordă în raport de cuantumul venitului minim pe economia naţională, prezumându-se că debitorul este apt de muncă (cu excepţia cazului când dovedeşte cu acte medicale că este bolnav, în imposibilitate de a munci, execută o pedeapsă privativă de libertate, cu excepţia situaţiei în care pedeapsa s-a aplicat pentru săvârşirea infracţiunii de abandon de familie) sau deţine bunuri care pot fi vândute pentru obţinerea venitului minim pe economie, altfel nu se explică cum îşi asigură el existenţa.
Răspunde
 
# mary 29-Iunie-2016
Buna ziua sunt plecata din tara de trei ani nu lucrez si nu am nici Un venit platesc 50 de euro lunar de 4an sunt divotata trebuie sa platesc minimul pe economie nu e prea mult? 50 de euro ne avant nici Un venit? Ce as putea face multumesc
Răspunde
 
# Adrian 22-August-2016
Nu puteți face nimic, legea vă obligă să plătiți 25% din venitul minim NET pe economie, dacă sunteți sănătoasă și aveți capacitatea de a munci.
Puteți fi exonerată numai dacă dovediți cu acte medicale că v-ați pierdut capacitatea de muncă, și nu mai sunteți aptă pentru a vă găsi un loc de munca.

Literatura Juridică - Dreptul Familiei:
"La stabilirea posibilităţilor materiale ale debitorului întreţinerii se ţine seama nu numai de veniturile cu caracter permanent pe care acesta le realizează, ci şi de sarcinile cărora trebuie să le facă faţă, cum ar fi existenţa şi a unei alte obligaţii legale de întreţinere, cheltuieli impuse pentru nevoile personale, cum ar fi cele pentru îngrijirea sănătăţii, costurile gospodăriei, apreciindu-se că nu este posibil a se da satisfacţie unei persoane împovărând peste măsură o altă persoană, periclitând astfel dreptul debitorului de a-şi asigura mijloace necesare unui trai decent" (£. Florian, Dreptul familiei, 2011, p. 325).

MAI EXPLICIT: În cazul în care debitorul obligaţiei de întreţinere nu este angajat în muncă şi astfel nu realizează venituri, întreţinerea se acordă în raport de cuantumul venitului minim pe economia naţională, prezumându-se că debitorul este apt de muncă (cu excepţia cazului când dovedeşte cu acte medicale că este bolnav, în imposibilitate de a munci, execută o pedeapsă privativă de libertate, cu excepţia situaţiei în care pedeapsa s-a aplicat pentru săvârşirea infracţiunii de abandon de familie) sau deţine bunuri care pot fi vândute pentru obţinerea venitului minim pe economie, altfel nu se explică cum îşi asigură el existenţa.

"Sunt considerate cauze exoneratoare de plată a întreţinerii: boala, satisfacerea serviciului militar, faptul că părintele debitor nu realizează venituri pentru că urmează cursurile de zi ale unei facultăţi (Trib. jud. laşi, dec. civ. nr. 8091/1969, în R.R.D. nr. 9/1969, p. 142, cu notă de E. Oancea), executarea unei pedepse privative de libertate, cu excepţia situaţiei în care pedeapsa s-a aplicat pentru săvârşirea infracţiunii de abandon de familie" (Trib. Jud. Neamţ, dec. civ. nr. 295/1982, în R.R.D. nr. 12/1982, p. 142; Trib. Bistriţa-Năsăud, s. civ., dec. nr. 75/2009, nepublicată).
Răspunde
 
# tricacristina 27-Iunie-2016
buna seara. sunt divortata de 4 ani si acum un an am facut plingere la politie precum ca fostul sot nu a platit niciodata pensia alimentara datorata minorului aflat in custodia mea. s-a dovedit ca nu lucreaza deci nu are sursa de venit legaa, posibil sa lucreze @la negru@.avocatul mi.a zis ca nu are rost sa.l dau in judecata ca nu am sanse de castig deoarece el nua re venituri,deci nu are de unde sa dea pensia alim. hotarata de instanta la pronuntarea divortului. ce pot face in aceasta situatie sa obtin pensia alim? ma intereseaza si varianta de a-l decadea din drepturi parintesti deoarece niciodata nu a contribuit cu nimic, nici macar cu prezenta in viata copilului meu. multumesc.
Răspunde
 
# Alexia alina 27-Iunie-2016
Buna ziua am,si eu o problemă cu fostul soţ, nu vrea sa dea pensie alimentara la copii procesul s-a terminat in februarie anul acestasi nu am vazut nici un leu de la el ce pot sa fac in situatia asta? S-a hotărât ca trebuie sa plateasca si din urma 10 luni ce este de facut va multumesc
Răspunde
 
# denisa 12-Martie-2016
Buna! am divortat la notar, fostul sot contrubuie cu 300 de lei pt intretinerea minorului,asa cum a fost trecut si in acord , intrebarea mea este daca fostul sot o sa castige mai mult in anii urmatori, si nu vrea sa contrubuie cu mai mult la cresterea copilului, unde trebuie sa ma adresez, iar notarului sau in instanta? multumesc
Răspunde
 
# Luana 04-Mai-2016
Daca vrea majorarea, tot notarului - ca sa completati conventia.
Daca nu vrea majorarea, instantei evident.
Răspunde
 
# georgeta 10-Martie-2016
Bună ziua. În urma unui divorț din 2009 un copil de 4 ani a revenit mamei și celalalt de 14ani a revenit tatălui, in baza unei hotărâri judecătorești, la momentul actual tatăl poate fi obligat la o pensie de întreținere pentru copilul revenit mamei (deoarece este minor)?
Răspunde
 
# Luana 04-Mai-2016
Da, nu este prea tarziu, desi recomandat era sa solicitati de la inceput.
Răspunde
 
# Mic Ionel nelu 06-Martie-2016
Buna seara...am si eu câteva intrebari..am fost casatorit sunt divortat..sotia find din chisinau..am o fetita..ma dat in judecata pentru pensie alimentara sa stabilit pensia alimentara in chisinau..mia venit in romania..eu nu lucrez in romania nu am nici un venit..si nu am nimic in romania I mobile ..pe scurt nu am nimic..eu nu miam vazut fetita de 4 ani..am fost sami vad fetita mia zis sa plec daca nu cheama politia..acum de ce sami ceara pensie..ce poate sami faca sunt obligat sa platesc pensie..
Răspunde
 
# Sapantan Anamaria 12-Aprilie-2016
In cazul in care nu aveti un venit financiar, si nu ati lucrat in ultimele 3 luni, pensia alimentara se calculeaza pe salariul minim pe economie, care de la 1 mai va fi 1200 ron brut. Daca nu platiti aceasata suma se poate pedepsi ...cu suspendare, dar in momentul in care veti avea un loc de munca legal o sa vi se calculeze retroactiv pensia.
Răspunde
 
# cristina 01-Martie-2016
Buna...fetita mea primeste pensie de la tatal el 194 lei pe luna fiind declarat fara venit in ro...el este plecat in anglia si munceste cu acte . Cum pot obtine pensia dupa salarul de acolo
Răspunde
 
# Luana 02-Martie-2016
Incercati actiune de majorare a pensiei de intretinere in cadrul careia avocatul dvs. va solicita adresa catre institutiile competente din anglia pentru a raporta veniturile de acolo (asta daca sunteti sigura ca lucreaza cu acte, altfel, nu are rost si dati banii degeaba pe proces)
Răspunde
 
# Alexandra Gheorghitã 01-Martie-2016
Buna! Sunt divortata de 2 ani, prin notariat, in hotararea de divort scriind ca tatal va contribui in natura la cresterea copilului, in proportie de 30%. Tatal nu lucreaza cu carte de munca. Ce pot face pt a-l obliga la plata unei pensii alimentare? Dare in judecata? Plangere? Stiti cumva cat m-ar costa serviciile unui avocat in aceasta cauza? Multumesc anticipat.
Răspunde
 
# Dana Toma 02-Martie-2016
Plangere penala. Degeaba il dati in judecata. Nu aveti nevoie de hotarare judecatoreasca civila pentru ca deja aveti conventia facuta la notariat cu ocazia divortului care are aceeasi putere juridica (este titlu executor).. dar daca nu aveti ce executa pentru ca n-are bunuri pe numele lui, ramane doar varianta plangerii penale.
Răspunde
 
# Boldea vasile 01-Martie-2016
Si cat la suta din salar eu sa zic ca castig 1400 de lire ..cat ar trebuii sa platesc pe luna ..
Răspunde
 
# Luana 02-Martie-2016
Când întreţinerea este datorată de părinte, ea se stabileşte până la o pătrime (25%) din venitul său lunar net pentru un copil, o treime (33,33%) pentru 2 copii şi o jumătate (50%) pentru 3 sau mai mulţi copii.

legeaz.net/noul-cod-civil/art-529-cuantumul-intretinerii-stabilirea-si-executarea-obligatiei-de-intretinere
Răspunde
 
# Alexandra Gheorghitã 01-Martie-2016
Buna ziua! Sunt divortata de 2 ani , printr-un notariat. In hotararea de divort am fost de acord ca fostul sot sa contribuie in natura la cresterea copilui, in procent de 30%. Cum trebuie procedat pentru a-l obliga la plata unei pensii alimentare? El nu are venituri. Trebuie sa il dau in judecata? Sa fac o plangere? Stiti cumva la cat s-ar ridica totalul costurilor pentru plata unui avocat care sa ma reprezinte? Multumesc anticipat.
Răspunde
 
# Daiana 04-Mai-2016
Deja este obligat prin conventia notariala. Conventia notariala este ca o hotarare judecatoareasca. Doar mergi cu ea la executorul judecatoresc daca nu o respecta.
Răspunde
 
# Dan 28-Februarie-2016
buna ziua,
Am divortat de sotia mea de un an - si in urma divortului s-a hotarat pensie alimentara 1/4 din venitul, dar din momentul in care nu vom mai avea acelasi domiciliu. pana in prezent am locuit in aceeasi casa, la care plateam amandoi rata. de luna viitoare a hotarat sa se mute - si nu va mai plati partea ei de rata. Automat eu trebuie sa platesc rata integrala, destul de mare - 400 euro. Daca mai adaug si valoarea pensiei alimentare - nu reusesc sa acopar cu salariul meu cele doua datorii.
Am sanse sa micsorez valoarea pensiei alinentare? daca da, unde trebuie sa ma adresez?
Răspunde
 
# Daiana 04-Mai-2016
Da, sunt sanse de micsorare. Trebuie sa te adresezi instantei daca ai divortat in instanta. Daca ai divortat la notar si sotia e de acord cu micsorarea, pot face la notar o noua conventie. Daca nu e de acord, tot in instanta vei cere micsorarea.
Răspunde
 
# iulia 25-Februarie-2016
Buna am si eu o intrebare sunt studenta la o scoala postliceala si fac si practica , daca as dori sa ma angajez mai primesc pensie alimentara de la tatal meu ? precizez ca parinti mei sunt divortati si tatal meu contribuie la o pensie alimentara . Pot sa pierd pensia daca m-as angaja ?
Răspunde
 
# Alexa 14-Martie-2016
da, o vei pierde. Pensia de intretinere iti este acordata tocmai pentru ca nu poti avea un loc de munca (nu ai timp din cauza studiilor). De vreme ce vei avea un loc de munca, vei fi considerata pe cont propriu dpdv legat.
Răspunde
 
# Sirbulescu Cristina 23-Februarie-2016
Buna seara,
Am un copil minor, din prima casatorie. Fostul sot platea pensie alimentara, dar acum a decedat. Vreau sa stiu cine ii mai acorda in continuare pensie si ce acte trebuie intocmite (si unde ma duc sa le depun).
Va multumesc
Răspunde
 
# Adrian 22-August-2016
Pensie de urmaș de la CASA de PENSII. Depuneți dosarul de pensionare și așteptați până vă vine decizia, apoi veți primi lunar. Pentru informații suplimentare adresați-vă casei de pensii.
Răspunde
 
# Titi 07-Martie-2016
Acum vorbiti serios?
Răspunde
 
# Paul 11-Aprilie-2016
Asta e lumea in care traim, ar lua si de la morti daca se putea decat sa se duca la munca... Trist
Răspunde
 
# Otilia 26-Mai-2016
De la mort - nu, dar de la mostenitorii mortului - da, in anumite conditii. Asa ca, domnilor, o mai buna informare din partea dvs. - in locul unor replici acide - era, cu siguranta, de preferat.
Răspunde
 
# ST 27-Iunie-2016
Se numeste pensie de urmas daca tatal a decedat.....pentru acel copil minor, nu are nici o vina ca s-a nascut...el trebuie sa traiasca daca tatal a decedat...
si nu mai fiti atat de duri..."ca se ia de la morti"...credeti ca era/este numai datoria mamei sa creasca copilul daca s-a despartit de tata?!
PS> tocmai ca acel copil e mostenitorul mortului!
Răspunde
 
# popa evelina 31-Ianuarie-2016
sotul meu plateste din romania pensie de intretinere baiatului sau de 22 ani, aflat la mama lui in spania, baiat care studiaza la o facultate particulara, e-n ultimul an (nu la zi) dar si lucreaza cu acte in regula. e legala plata pensiei ?
Răspunde
 
# Adrian 22-August-2016
Nu trebuie să-i mai plătească pensie dacă lucrează. Dacă lucrează nu mai are dreptul legal la întreținere din partea părinților.
Răspunde
 
# maria 20-Februarie-2016
daca lucreaza , se considera ca se poate intretine singur, ii poate fi sistata plata pensiei
Răspunde
 
# Diana 31-Ianuarie-2016
Da, legea nu distinge daca facultatea trebuie sa fie sau nu particulara sau daca trebuie sa fie in Romania neaparat.
Răspunde
 
# Boldea vasile 07-Ianuarie-2016
Buna seara ..nu sunt casatorit dar am o fetita ..eu lucrez in anglia daca trebuie sa platesc pensia alimentara dupa care venit se ia din anglia sau din salarul minim din romania??si cat la suta ...va multumesc..
Răspunde
 
# Boldea vasile 11-Februarie-2016
Adica se ia veniturile din anglia??? Eu stiam ca se ia dupa veniturule din romnia ...se ia salariul minim pe economie din tara ...noastra ..
Răspunde
 
# Diana 31-Ianuarie-2016
Dupa toate veniturile dvs. nete.. nu conteaza ca sunt din Anglia sau alta tara.
Răspunde
 
# Mariana Manolache 16-Decembrie-2015
Buna seara,in ce caz se plateste pensie alimentara raportat la salariul minim pe economie? Mentionez ca fostul meu sot urmeaza sa plece in strainatate
Răspunde
 
# Diana 31-Ianuarie-2016
Cand nu are loc de munca sau lucreaza ilegal ("la negru")
Răspunde
 
# Anghel 14-Decembrie-2015
Am iesit la pensie si as vrea sa stiu cat la suta se ia pensia alimentara pt 2 copii. Trebuie sa dau in judecata deoarece eu acum am mai putin venit sau se ia un procent din venitul care il am acum? Va multumesc.
Răspunde
 
# Adrian 22-August-2016
Cereți la judecătorie recalcularea pensiei, și actualizarea ei, raportat la noile venituri pe cale le aveți în prezent.
Dacă și din salariu ați plătit procentual(33%), nu mai trebuie să vă adresați instanței, dar dacă ați avut stabilit de judecător o sumă fixă, atunci tot instanța este în măsură să actualizeze cuantumul la noile împrejurări intervenite.
Conform art. 529 din NOUL COD CIVIL, pentru 2 copii trebuie sa plătiți 33% din pensie.
Răspunde
 
# Diana 31-Ianuarie-2016
O treime din venitul lunar net. Daca intelegeti mai usor cu procent, 33,33% :)
Răspunde
 
# MATHE ELENA 30-Noiembrie-2015
Sunt casatorita de 39 de ani,de-alungul timpului sotul m-a inselat de multe ori,dintr-un motiv sau altul nu am divortat ,intre timp m-am imbolnavit, eu consider ca m--am imbolnavit di cauza stresului,in caz de divort pot cere pensie de intretinere ?Eu beneficiind de pensie de boala in val.de 407 lei.
Răspunde
 
# maria 20-Februarie-2016
daca se dovedeste cu acte medicale cauza bolii, da, respectiv ca are legatura cu relatia dintre dvs. din putin pe care l-ati relatat...nu prea cred, n-ati dat destule detalii de ce boala suferiti
Răspunde
 
# Maria 05-Noiembrie-2015
Buna ziua,

Am terminat masterul anul acesta. Pana in ce luna trebuia sa primesc P.A? Eu am primit si luna asta (noiembrie - pt luna trecuta - octombrie). Iar acum au sunat-o pe mama de la spital (locul de munca al tatalui meu) ca sa ii spuna ca trebuie sa dam banii inapoi. Ca ar fi trebuit sa venim sa oprim PA. Eu ma gandeam sa incep si doctoratul si oricum nu stiam ca trebuie eu sa merg sa opresc, mai ales ca dupa facultate nu au mai trimis de la contabilitate, pana le-am dus dovada ca inca imi continui studiile... Cum ar fi de procedat?
Răspunde
 
# maria 20-Februarie-2016
duceti o adeverinta care sa ateste ca ati terminat studiile. daca luati pensie si nu mai suntei la scoala veti avea surpriza de a fi pus sa returnati banii primiti fara drept
Răspunde
 
# DUMITRASCU Maria 02-Noiembrie-2015
Buna ziua! am o inrebare in speranta ca voi primi un raspuns. Sunt divortata din 1997 si am 2 copii majori,cel mic 22 ani student in Franta. Dupa divort copii au fost incredintati mie obligandul pe tatal lor la o pensie alimentara. pe parcurs ne am impacat si am cerut sa nu i mai faca retinere pe salariu pt PA.Din 2010 ne am separat copii ramanand sub ingrijirea mea fara sa i mai cer PA pana in ziua de azi.intrebarea mea este am dreptul sa daschid o actiune judecatoreasca pentru copilul major 22 ani care studiaza in strainatate.Va multumesc!
Răspunde
 
# maria 20-Februarie-2016
nu. doar copilul major poate in nume propriu. conditia este sa dovedeasca calit de student la zi
Răspunde
 
# Anca 26-Octombrie-2015
Buna seara.Ma numesc Anca si am o fetita de 12 ani in urma cu cateva uni mai exact Aprilie 2015 sa stabilit majorarea pensiei de intretinere de la 136 la 210 ron. Am primit hotararea acasa ,am legalizato dupa 30 de zile m-am prezentat personal cu hotararea (asa m-i sa spus de la tribunal,arhiva,judecator de serviciu , i-am luat la rand),iar firma la care lucreaza tatal fetei nu imi ia in considerare actuala majorare a pensiei, mentionez ca firma in trimite pensia feteiVa rog un sfat, o indrumare.Va multumesc
Răspunde
 
# Adrian 22-August-2016
Angajatorul nu are nici o obligație în această problemă a angajatului său, nu este problema angajatorului, ci este strict problema personală a angajatului.
Acesta(angajatul) trebuie să plătească obligația care îi revine prin lege în mod personal prin mandat poștal sau prin depunere în contul bancar al creditorului.
În urma abrogării prevederilor art. 453 alin. 2, din Cod proc. civ, înființarea popririi în vederea realizării creanțelor, reprezentând pensie de întreținere copil, nu se mai realizează din oficiu de către instanța judecătorească, ci în caz de neexecutare benevolă din partea debitorului, se poate solicita executarea silita conform art. 781 din Noul cod civ.
Răspunde
 
# maria 20-Februarie-2016
executorul .
Răspunde
 
# Alex 11-Octombrie-2015
Buna ziua. Problema mea sta cam asa ...
Mama mea a decedat iar tatal meu fiind si sotul ei nu vrea sa fie de acord cu succesiunea iar eu nu imi permit deocamdata sa.l dau in judecata. Nu mai acces la niciun imobil deoarece acesta spune ca el e proprietar si ca eu sa merg unde vreau dar nu acolo. Cum il pot ataca in instanta ? Sunt major lucrez dar si studiez. Il pot da in judecata pentru intretinere?
Răspunde
 
# maria 20-Februarie-2016
daca aveti domiciliul la dresa respectiva este obligat sa va primeasca. luati de la primarie certificat de mostenitor, si mai solicitati sprijin si indrumare la primarie. cu o cerere la instanta puteti beneficia de ajutor public judiciar respectiv avocat din oficiu si micsorarea/sistarea taxelor.
Răspunde
 
# kay 27-Septembrie-2015
Am dat tatal fetitei pt pensie alimentara deoarece nu poate intelege ca jocuriile de noroc nu au de a FAC e cu un copil mic si o familie...acum ma santajeaza emotional si incearca sa ma impiedice sa merg mai departe imi cere sa renunt la pensie alimentara...ca nu e o tragedie a juca la aparate alte femei stau si batute si tot nu apeleaza la instante...sunt vorbele lui.ce sa fac se poate asa ceva ca el sa intervina in a oprii pensia alimentara...sau sunt eu naiva nu prea cunoc legea!?multumesc
Răspunde
 
# Marina 07-Octombrie-2015
Ești tu prea naivă... El este obligat sa plătească pensia dacă este dat în judecată!
Răspunde
 
# Szabo Ioana 16-Septembrie-2015
Fiul mea are stabilita pensie alimentara in urma unei hotarari judecatoresti in suma de 350 lei. Pana acum 2 luni aceasta suma a fost primita la termen si in cunatumul stabilit de legiuitor. De 2 luni primesc insa doar 342 lei. Intreband la biroul financiar al DGO Bucuresti unde lucreaza fostul sot mi s-a spus ca legea prevede alinierea la inflatie cform art. 531 din Legea 287/2009 si art. 51 din Legea 71/2011. Eu nu am gasit in aceste articole nimic care sa spuna ca se diminueaza sau crste pensia alimentara datorita variatiei inflatiei Va rog frumos sa-mi spuneti daca este adevarat ceeace imi spun cei de la serviciul financiar si ce pot face in aceasta situatie.
Va multumesc
Răspunde
 
# maria 20-Februarie-2016
solicitati in instanta pensie de intretinere in cuantum procentual raportat la venit si ...gata
Răspunde
 
# dana 06-August-2015
Buna ziua! In urma cu o luna am obtinut o hotarare prin care s-a majorat pensia de intretinere pentru fiul meu de la suma de 97 lei la suma de 100 euro, intrucat debitorul obligatiei, respectiv fostul sot, lucreaza in strainatate si este remunerat in euro. Este valabila hotararea, daca suma a fost stabilita in moneda euro? Acum, fostul sot a atacat hotararea cu contestatie in anulare.Ce sanse are? Multumesc!
Răspunde
 
# Av Teriș 21-August-2015
Legea stabilește cuantumul și nu moneda, a se vedere a art. 529 C.civ. Din punctul meu de vedere hotararea pronunțată este temeinică si legală.
Răspunde
 
# Murariu 30-Iulie-2015
Sotul meu are un copil din prima casatorie, care peste 3 luni va implini 26 de ani.Pana in prezent a platit lunar pensia de intretinere, suma au stabilit o de comun acord.In prezent copilul este in primul an de master(cu intarziere) deoarece a abandonat prima facultate.Cunosc ca legal tb. sa plateasca pensia, pana la varsta de 26 de ani a copilului, chiar daca el poate face "N" facultati. Problema este ca il ameninta ca -l da in judecata pentru plata pensiei din urma argumentand ca suma lunara nu a reprezintat 25% din salariul.Este posibil sa fie obligat de catre lege la plata retrogradat????
Răspunde
 
# maria 20-Februarie-2016
nu. si nici de azi incolo nu va mai plati. pana la 26 si atat. daca a platit procentual si se dovedeste ca nu a platit cat tb, plateste ev diferentele pe ultimii 3 ani
Răspunde
 
# Nastaselu Doris Luminita 24-Iunie-2015
Cât să platesc pensia alimentara ,ce sumă,dacă nu am venituri?MULTUMESC
Răspunde
 
# Adrian 22-August-2016
Raportat la venitul minim NET pe economie, care azi 22-aug-2016 este în cuantum de 925 lei NET, și respectiv 1250 lei BRUT.
Art. 529 din NOUL COD CIVIL - Cuantumul întreţinerii:
(1) Întreţinerea este datorată potrivit cu nevoia celui care o cere şi cu mijloacele celui care urmează a o plăti.
(2) Când întreţinerea este datorată de părinte, ea se stabileşte până la o pătrime din venitul său lunar net pentru un copil, o treime pentru 2 copii şi o jumătate pentru 3 sau mai mulţi copii.
(3) Cuantumul întreţinerii datorate copiilor, împreună cu întreţinerea datorată altor persoane, potrivit legii, nu poate depăşi jumătate din venitul net lunar al celui obligat.
Răspunde
 
# Luana 31-Ianuarie-2016
Se plateste pensia la venitul minim in cazul acesta.
Răspunde
 
# MANOLACHE VASILICA 29-Mai-2015
NU AM PLATIT PENSIA ALIMENTARA 2 ANI SI ACUM AM INCERCAT SA PUN O PARTE DIN SUMA PE CARE O DATOREZ INSA NU A VRUT SA PRIMEASCA BANII
Răspunde
 
# Luana 31-Ianuarie-2016
Trimiteti banii prin mandat postal
Răspunde
 
# zina 06-Aprilie-2015
Salut..eu sunt mama singura..tatl ficei mele nu a contribuit niciodata la cresterea eii...fata poarta numele meu...unde ma pot adresa ca fata sa primesca o pensie
Răspunde
 
# Luana 31-Ianuarie-2016
Instantei de judecata
Răspunde
 
# cornel dumitrache 10-Februarie-2015
In cazul in care mi se opreste mai mult de 25% din venit fara nici un drept.sau vreun act doveditor.ce pot sa fac in situatia asta??
Răspunde
 
# Luana 31-Ianuarie-2016
Contestatie la executare
Răspunde
 
# cornel dumitrache 10-Februarie-2015
Buna ziua.va rog sa-mi spuneti clar si sigur cat la suta din venitul lunar se opreste pt pensie alimentara??multumesc
Răspunde
 
# Adrian 22-August-2016
Art. 529 din NOUL COD CIVIL - Cuantumul întreţinerii:
(1) Întreţinerea este datorată potrivit cu nevoia celui care o cere şi cu mijloacele celui care urmează a o plăti.
(2) Când întreţinerea este datorată de părinte, ea se stabileşte până la o pătrime din venitul său lunar net pentru un copil, o treime pentru 2 copii şi o jumătate pentru 3 sau mai mulţi copii.
(3) Cuantumul întreţinerii datorate copiilor, împreună cu întreţinerea datorată altor persoane, potrivit legii, nu poate depăşi jumătate din venitul net lunar al celui obligat.
Răspunde
 
# Luana 31-Ianuarie-2016
Depinde cati copii sunt. 1/4 din venitul net pentru un copil, o treime pentru 2 copii si 1/2 cand sunt 3 sau mai multi copii.
Răspunde
 
# Elena 28-Septembrie-2014
Buna! Daca vreau sa dau pe cineva de p.a am neaparat nevoie de un avocat?
Răspunde
 
# Ionela 31-Ianuarie-2016
Nu este obligatoriu avocatul, dar poate ajuta. La fel cum te poate ajuta o coafeza sa-ti faci coafura pe care ti-o poti face la fel de bine sau mai bine si singura DACA TE PRICEPI ;) (n-am scris degeaba cu majuscule ultima parte)
Răspunde
 
# relu 28-Septembrie-2014
ma numesc relu si am a fetita care a anplinit 18 antrebarea este ca mai trebuie sa platesc pesia alimentara?
Răspunde
 
# Diana 31-Ianuarie-2016
Daca se afla in continuarea studiilor, da, pana la 26 de ani.
Răspunde
 
# niko 15-Septembrie-2014
Ce se intampla cu cuantumul pesiei alimentare in conditiile in care paratul lucreaza in strainatate
Răspunde
 
# Irina 24-Septembrie-2014
Daca lucreaza cu acte in regula si dovedeste suma pe care o primeste .. pensia este 25% daca este doar un copil sau cuantumul aferent in functie de cati copii aveti.
Răspunde
 
# claudia 06-Septembrie-2014
buna am o sora care a divortat de sotu eisa terminat divortu in iunie 2014 si copii au ramas tot la el ea trebuie sa plateasca pensie daca nu are nici un fel de venit nu a muncit niciodata este posibil sa nu mai plateasca
Răspunde
 
# Gia 24-Septembrie-2014
Trebuie sa plateasca cuantumul aferent .. in functie de salariul minim pe economie.
Răspunde
 
# gica 07-August-2014
buna seara. va rog frumos sa imi spuneti si mie daca locuind in italia si lucrand cu contract de munca ,doar 6 luni pe an se poate stabili pensia alimentara in romania din veniturile mele realizate aici.din cate stiu procesul se desfasoara in romania pensia trebuie stabilita in functie de salariul minim pe economie din romania.se stabileste pensia dupa veniturile din italia sau din romania?? multumesc astept raspuns
Răspunde
 
# kiss 01-Octombrie-2014
Salut crezi ca cineva iti va raspunde:))asti a.nu tin cu barbati....nu vad cealalta parte a paharului.....doar sa stoarca bani de pe noi....si eu sunt intr.o situatie din asta curva so futut bine sia cum face bussnis cu asat si isi construieste casa cu alfu!!asta I legea lui pacala!!!
Răspunde
 
# Gia 24-Septembrie-2014
Se stabileste in functie de venitul dovedit, indiferent de tara in care aveti contractul de munca.
Răspunde
 
# bianca 23-Iulie-2014
daca divortez la notar de comun acord iar fostul sot nu lucreaza,nu este salariat,de unde imi plateste pensia alimentara,din salariul tatalui lui este posibil!!!
Răspunde
 
# Gia 24-Septembrie-2014
nu conteaza daca lucreaza sau nu.... copilul trebuie sa primeasca cuantumul aferent din salariul minim pe economie.
Răspunde
 
# Elena 07-Iulie-2014
Buna ziua! Ma numesc Elena, sunt divortata de 5 ani si detin custodia totala a unui copil de 10 ani. La divort s-a stabilit un procent de 1/4 din veniturile tatalui ca pensie alimentara. Stiu ca venitul, respectiv salariul acestuia a crescut cu mult, intre timp, dar suma pe care el o vireaza ramane mereu aceeasi. Pot cere in instanta o recalculare sau pot sa ma adresez locului de munca al tatalui pentru a vira procentual intreaga suma?? Mentionez ca viramanetul se face de catre departamentul de resurse umane al firmei angajatoare in ziua de salariu si nu de el personal. Va multumesc
Răspunde
 
# Gia 24-Septembrie-2014
trebuie sa vezi mai intai daca pe contractul de munca are salariul pe care il ia efectiv in mana... ci nu salariul minim pe economie....Poti sa te adresezi firmei la care lucreaza si daca ei nu accepta sa trimita suma aferenta, poti cere in instanta recalcularea la salariul de acum.
Răspunde
 
# castan 06-Iulie-2014
dupa un divort, ce pensie alimentara se plateste, pentru 2 copii (studenti) in contidiile in care nu realizez venit in romania. Multumesc
Răspunde
 
# Gia 24-Septembrie-2014
30% din venitul pe care il realizezi, indiferent de tara, cu contract de munca; sau 30% din minimul pe economie daca nu aveti contract de munca.
Răspunde
 
# ANDRECA D. 22-Iunie-2014
Doresc o informatie,am un credit ipotecar pe amandoi,eu fiind principalul creditor,e mare si nu fac fata situatiei va rog mult spuneti-mi daca il obliga la plata jumatatii de rate in urma divortului,si daca fuge cum o sa pot face ,ameninta ca fuge in lume,si nu o sa imi spuna unde.
Răspunde
 
# ANDRECA D. 22-Iunie-2014
Este apartamentul in care locuim si rata e de 250 euro,iar eu singura nu pot plati.
Răspunde
 
# Danciu 19-Iunie-2014
Buna ziua doresc sa stiu exact asta o spun pentru ca am auzit diverse variante: sunt tatal unui baietel de 3 ani nu am fost casatorit doar in concubianj iar copilul e trecut cu numele meu de Familie eu pina in prezent nu am venit si nici nu a fost pina acum o hotarire judecatoreasca dar intrebarea mea e daca doresc sa deschid proces pentru stabilirea unui program de vizita ma obliga legea si instanta sa platesc pensia alimentara din urma de aproximativ 3 ani ?
Răspunde
 
# Gia 24-Septembrie-2014
daca cere mama acest lucru... Da
Răspunde
 
# MARIA 11-Iunie-2014
Buna ziua, Doresc un raspuns va rog la problema mea.Am div. 2010,cand fetitele mele gemene aveau 3 ani, ca X-ul a plecat in America 2007,cand fetele aveau 1 an.Cu timpul sa retras am avut o perioada cand eram disperata de a da de soarta lui si nu am aflat decat ca traieste cu alta femeie si tot in 2010 dupa div. sa recasatorit.Am div. pt. abandon de fam.am custodia exclusiva.In 2011 a facut cauza in Romania pt. drept de vizita,a obtinut ce a dorit. Eu in 2012 am plecat impreuna cu copii in Italia,aici viata noastra sa asezat frumos,rezidenta fetele la sc......totul bine si frumos.Va intreb daca el a obtinut drept de vizita si dreptul de a corespunde prin intermediul tel. internet, eu sunt obligata sa respect si sa ma supun de fiecare data cand el are chef sa vb. cu fetele impunandu-mi diverse ordine de a avea disponibilitatea 24 din 24,plus ca sunt agasata,stresata,acuzata.....de el, in alta ordine de ideii ma poate acuza de ceva din moment ce el nu a venit o data in 7 ani sa-si vada copii nici in Rom. SI NICI DE CAND SUNT IN iTAL. EU AM PUS LA DISPOZITIE TOT CE A FOST NORMAL PT. A INTEGRA UN RAP[ORT TATA ,COPII.Nu e deajuns ma ameninta cu avocatii lui ca eu nu respect decizia judecat.de-a avea legaturi cu copii doar virtual desi nu participa in nici un fel la cresterea si educarea copiilor doar suma de 100.lei de copil lunar cu mare efort si asta,NU INTREABA NIMIC CE E LEGAT DE COPII,DOAR CA VREA SA VB. CU ELE.Alta problema e ca fetele erau de un an cand a plecat,pana la 3 ani au tinut leg. pe internet cu el,dupa nu am avut posibil. dea avea un internet,am luat-o practic de la zero,el nu nea oferit nimic,IAR FETELE PRACTIC NU IL CUNOSC SI CAND LE SPUN CA EL VREA SA LE VB. SI AM INCERCAT SA LE INFLUENTEZ POZITIV CA E NORMAL CHIAR DACA PARINTI SE DESPART,COPII TREBUIE SA RAMANA MEREU IN RELATII BUNE CU AMBII.... ca asa e normal... ELE MA CRITICA SI IMI SPUN DE CE LE OBLIG SA VB. CU EL,CA ELE NICI NU-L CUNOSC si nu a venit macar odata sa ne vada,copii sau maturizat in urma experientei chiar daca eu am incercat sa le feresc de-a simti greul.Aici am reluat leg. cu el incurajandu-l ca are posibilit. dea vb. cu fetele prin interm. internet..a fost o perioada cand le fortam sa ai vb. intr-un mod familiar pana cand copii au clacat si au facut depresii,Acum sunt intr-o situatie dificila,la mijloc,copii nu vor sa ai vb. el ma acuza in toate modurile si ma ameninta cu avocatii....ca ai obstructionez drepturile virtuale.Are vreo reusita daca deschide o cauza impotriva mea? Eu pot deschide aici in Itaia la randul meu cauza pt. a se aseza lucrurile bine pt. toti ? Ce Institutii abilitate ma pot ajuta pt. a consilia aceasta situatie sau un suport juridic sau de ce natura poate fi pt. a se rezolva si remedia situatia tensionata..nu scrie un mes.nu intreaba nimic,iar la un anumit timp imi scrie direct amenintandu-ma cu avocatii...cand am de gand sa-i dau fetele sa vb......
Răspunde
 
# Cornelia 08-Februarie-2014
Kia, tinem legătura. Ti-am scris pe mail, aștept sa imi raspunzi, iar tuturor mamelor le urez mult succes, fericire si sănătate atat lor cat si piticilor. Jimmy daca iti iubesti atat d mult copilul, ia-o pe mama lui acasa, Florin fa economii, pe ci doi copii pe care ii ai trebuie sa ii cresti la fel.
Răspunde
 
# jimmy 12-Februarie-2014
Eu inca o iubesc dupa toate cele intamplate. I-am trimis zeci de sms-uri sa se intoarca. La telefon nu pot sa discut cu ea decat sa-i dau bani, cand vine vorba de altceva ori imi inchide ori ma trimite undeva.....Ea nu vrea sa se mai intoarca, vrea doar bani, vrea sa fie independenta si de aceea doreste sa-i dau pensie alimentara, altceva nu are nevoie. Nu se gandeste ca si eu vreau sa fiu cu fiul meu, ca si fiul meu are nevoie de tata
Răspunde
 
# Cornelia 14-Februarie-2014
Atunci, da-i pace si cauta-ti alta. O sa creasca acel copil si așa cu voi separati. Important este sa rămai atasat de el si sa il vizitezi sa simtă micutul ca are un tata. Al meu nu a venit sa isi vadă fetița, lucru care ma doare nu pentru ca mai am sentimente fata de el ci pentru ca e fetita mea si e dureros sa stiu ca tatălui ei nu ii pasa de ea. Femeia aia înseamnă ca nu are nimic in cap, eu as fi trecut peste toata nesimtirea daca mi-ar fi cerut fostul meu o șansa, dar nu a facut-o niciodata, nici înainte de căsătorie si nici dupa. Succes!
Răspunde
 
# jimmy 08-Martie-2014
i-am cerut o sansa , de dragul fiului nostru. nu numai ca refuza, si-a facut parintii sa ma urasca si cu totii sa ma tina departe de fiul meu. Stiu ca este o situatie foarte urata, dar sper ca acolo sus exista Cineva si stie ce face. Imi iubesc f mult fiul.Cand dispar calitatile morale, integritatea, onoarea si cinstea si se inlocuiesc cu minciuni spuse in fata parintilor, pentru care nu mai poate da inapoi, singura solutie, intr-adevar, este sa lupt sa-mi tin fiul aproape, dar pe cai legale. Este greu. Sunt tati dezinteresati, indiferenti si nepasatori. nu sunt asa. Sufletul meu este langa el, chiar daca nu pot sa-l vad sau sa-l aud. o zi buna iti doresc si la multi ani de 8 martie.
Răspunde
 
# Kia 07-Februarie-2014
Domnule Florin, e o pierdere de timp sa te razbuni pe cineva care nu mai reprezintă nimic pentru tine. Ce facem noi aici e spre binele copiilor noștri. Atâta timp cat emotional nu au parte de celălalt părinte, măcar sa aibă parte de un trai decent. Ramy, la tine ma refeream, scuze ca te-am " botezat". Merita sa lupti pentru copilul tau mai ales ca tatal lui isi permite sa ii plătească pensie. Ia-ti urgent un avocat, vei plăti doar consultatia, cheltuielile procesului vor fi suportate de către el deoarece iti garantez ca vei avea câștig de cauza. Din pacate, avocatul trebuie sa se intereseze unde lucrează, ce venit are. Al meu in momentul in care l-am consultat era pregătit sa facă asta chiar si daca si tatal copilului meu nu locuiește in România doar ca tot pentru copil am considerat primordial sa am odiscutie cu tatal lui si sa stabilim de comun acord care sa fie aportul lui financiar in aceasta situație. Pana acum, si-a respectat obligația financiară, de partea asta se pare ca ii pasa, dar am nemulțumiri legate de faptul ca nu ii pasa de copil, nu întreabă de el etc. Sa il iubeasca, nu pot sa il oblig, dar in momentul in care va sari calul, il voi acționa in judecată. Dupa cum spunea si Cornelia, foarte rar mamele pierd procese de genul. Doamna Andreea, același sfat vi-l dau si dumneavoastră. Nu e foarte scumpă consultatia, dar e in funcție de avocatul pe care ti-l iei si e bine sa apelezi la cel mai bun din domeniu deoarece e in joc viitorul copilului tau. In Cluj-Napoca, pentru prima consulatie am platit undeva in jur de 100 de euro, dar a meritat. Sper sa nu am de mers prin tribunele deoarece dupa cum am spus, financiar deocamdata e ok situația. Va urez succes!
Răspunde
 
# Cornelia 05-Februarie-2014
Si domnule Florin, nu ne razbunam si nici nu ii uram. Ne cerem dreptate atâta tot si eventual sa treacă si actualele lor neveste prin ce am trecut noi toate care scriem aici sa aprecieze ce am facut pentru copii ca altfel nu va dați seama nicicum. La gunoi cu voi. Întotdeauna următorul este mai bun, doamnelor! Ce am scuipat, așa ramane.
Răspunde
 
# Cornelia 04-Februarie-2014
Am crezut acum un an ca sunt singura de pe planeta asta a cărui iubit s-a căsătorit in timp ce eu eram însărcinată asa ca KIa te inteleg mai mult decat crezi. Eu sunt in proces cu el, proces pe care il voi câștiga așa ca va încurajez pe toate sa ii acționati in instanța. Nu va lăsați intimidate si mqnipulate, oricum ne este foarte greu sa ne creștem copiii singure si material si fizic si emotional, iar dupa cum spunea si doamna KIa, nu e ușor pentru O mama sa isi refacă viața, nu ca nu am mai fi interesante pentru altcineva ci din lipsa de timp si pentru a i proteja pe cei mici. O sa răsare soarele si pe strada noastră. Jimmy esti complet aerian. Nimeni nu iti va da fetița tie, nu ai decât sa ii plătești pensie alimentara si sa o vizitezi. Si fostul meu iubit ma acuza prin instanța ca nu il las sa p vadă pe Maia, am toate dovezile care arata contrariul si totusi nu a venit pana acum sa o vada si are 9 luni deja, cred ca nicio femeie oricât de razbunatoare ar fi, nu i-ar face așa ceva copilului ei. Fetelor, va zic sincer, eu sunt din Bucuresti iar la prima înfatisare, Judecatoarea a luat foc cand a auzit ca el s-a căsătorit in timp ce eu eram gravida cu copilasul lui. Nici pe mine nu m-a căutat deloc dupa ce ne-am certat chiar daca i am scris ca imi pare rau si s dam o șansa fetiței. Nici pensie nu i-a platit sa nu mai zic de restul cheltuielilor si are o situație materială foarte buna. Dar va plăti daune morale, pensie 25% din venitul lui, adică vreo 4000 de lei si cheltuielile cu nasterea si procesul. Daca vreti, răspundeti si va pun in legătura cu avocatul meu. E foarte bun. Succes si sănătate piticilor.
Răspunde
 
# jimmy 08-Februarie-2014
Buna Cornelia. Nu am prezentat asa situatia.
1 ea mai are o fetita dintr-o casatorie anterioara, iar fetita sta la tatal ei;
2. de cand a plecat (2 luni), am incercat, in limita posibilitatilor sa ma duc (200 km) in comuna in care a plecat cu fiul meu, aproape saptamanal, dar am fost tinut la poarta de parintii ei, umilit, jignit si de mai multe ori m-au tinut la poarta si nu mi-au dat voie sa-mi vad baiatul.
3. Prin mesaje si de fiecare data cam m-am dus acolo, si am putut sa intru in curte, am incercat sa o conving sa se intoarca acasa. Numai ca, parintii ei, cunoscand un adevar povestit doar de ea la telefon, mereu ma acuzau si ma jigneau mereu.
4. Accesul in interior s-a facut dupa bunul lor plac, iar o data, ca sa intru in curte sa-mi vad fiul mi-au cerut cheia de la masina, iar dupa ce am intrat in casa au incuiat usile de teama de a nu pleca cu copilul;
6. in acest interval de timp i-am trimis bani iar cand m-am dus acolo, am adus fructe, pampers si hainute la copil, cam la 2 saptamani. Odata mi-au luat plasele, m-au lasat sa-l vad pe baiat la poarta doar 5 minute, pentru ca "se grabeau sa plece intr-o vizita", desi ii anuntasem ca vin. Oare este normal sa bati 200 km si ea, sustinuta de parinti, sa se comporte in acest mod?
5. Daca citesti comentariile de mai sus o sa intelegi mai multe, legate de tot ce s-a intamplat. Nu sunt aerian. Sunt un om care si-a dorit enorm de mult un copil si un tata care isi iubeste fiul la fel de mult. Si nu mi-am dorit un copil pur si simplu ci cu femeia pe care am iubit-o si am avut incredere in ea. Ba mai mult, nu m-a deranjat faptul care mai are o fetita, avand in vedere faptul ca imi plac enorm de mult copiii. Numai ca pe perioada postnatala, tatal fetitei, a fost de acord sa o ia pentru o perioada de timp, si ulterior a decis sa o inscrie la o scoala de langa casa lui.
6. Este mai mult decat razbunatoare. De ce spun asta? daca timpul iti va permite sa citesti ce am scris pe 07.02.2014 sper ca vei avea o imagine mai clara.
7. Si cu fostul sot a procedat la fel, ducand din fetita din Bucuresti tot la parintii ei, pentru ca i-a fost incredintata prin hotarare, facandu-l si pe el sa sufere. Numai ca acum, dupa atata timp in care si tatal fetitei s-a luptat sa mentina legatura paterna cu fiica lui, a reusit sa o aiba.
8. Ea nu-mi raspunde la mesaje, la telefon, o face doar cand are chef,, desi aveam/am tot dreptul sa stiu cum se simte fiul meu si ce nevoi are.
9. In conditiile in care, cu o seara inainte de fuga ei si nu numai, cuvintele de baza pentru situtiile in care nu-i convenea ceva la mine, erau idiot, cretin, dracuia, ma injura de mama si ma trimitea sa ma duc dracului in pamant cu casa mea cu tot, consider ca are probleme de comportament si voi lupta cat pot sa aduc copilul acasa. Iar daca voi reusi, nu voi avea nicio pretentie de la ea si va putea sa-l vada de cate ori isi doreste, asta in cazul in care nu-i vine mintea la cap sa revina si sa fim impreuna. Cu toate jigniriile ei. O fac pentru fiul meu, ca sa creasca cu mama si cu tata langa el, nu cum a procedat cu fiica ei.
Răspunde
 
# crs 26-Mai-2015
Jimmy,imi pare rau ptr tine.Se putea si mai rau.Ai scapat ieftin ca te-au tinut in poarta.Eu am patit urat de tot,tatal nu venea conform dreptului de vizita,asteptam cu copilul mic de 3 ani ,cu bagaje,hainute,jucarii ,ore intregi ,cu el in brate in fata blocului,in soare,in ploaie,in casa...si nu venea.Ulterior venea politia,procuratura,ca ma reclama cu sora lui vesnic martora mincinoasa ca refuz dreptul de vizita.Politia m-a sfatuit sa duc copilul la el acasa.L-am sunat ca vin cu copilul si m-a asteptat cu sora lui,m-a batut si ulterior m-a reclamat ca i-am violat domiciliul.Am castigat procesul,sora lui s-a incurcat in minciuni .dar eu am ramas batuta cu copilul de mana.Jalnic.Ulterior i-a fost incredintat copilul tatalui ,deoarece eu cand eram la servici ,lasam copilul cu parintii mei si eram si acuzata de violare de domiciliu,nepoata tatalui m-a acuzat ca am batut-o ,in prezent tatal ma acuza ca i-am batut mama,desi eu am plecat de-a dreptul din Bucuresti in 2001 sa scap de aceasta familie.Tatal acum si-a amintit ca eu "i-am batut mama" ,incredibil.Dupa 14 ani.daca puteti,leave this country,repede.
Răspunde
 
# Cornelia 10-Februarie-2014
Jimmy nu ai de ce sa iei copilul mamei lui. Punct.
Răspunde
 
# ramyfloryna 04-Februarie-2014
SANATATE COPIILOR SI PUTERE NOUA ,SALUTARI SI FI PUTERNICA ,TREBUIE SA FIM,PENTRU EI:PT COPII NOSTRII
Răspunde
 
# Kia 04-Februarie-2014
Te înțeleg, Cornelia. Si eu ma simt impacata. Am avut o pasa proasta cum toate am avut in timpul sarcinii si m-am descarcat pe el, dar imediat i-am trimis un mail in care i-am explicat ca imi pare rau si ca imi doresc copilul si vreau o familie pentru el. Nu mi-a răspuns decât dupa ce am născut si asta pentru ca i-am spus ca il acționez in instanța. A creat pretenții si mi-a zis ca s-a căsătorit cu o femeie care intr-o zi va fi o mama buna. Ei bine, aceea femeie din cate am aflat a pierdut doua sarcini pana acum, Dumnzeu nu doarme niciodata. Nu ai cum sa iti cladesti fericirea pe nefericirea altuia. Ce fel de femei se căsătoresc cu bărbați care așteaptă copii cu altele? Disperatele si nerusinatele doar si tot ce ii doresc respectivei e sa simtă durerea pe care am simțit-o eu 8 luni de zile in care nu știam ce o sa se întâmple cu mine sau copilul meu. Mai mult, alta grosolanie, mi-a zis ca vrea sa vina la mine in casa sa isi vadă copilul alături de ea. Poti sa iti inchipui cat e de imbecil? Si tot el face pe victima. Imi trimite banii deoarece știe ca daca il dau in judecată cer 25%. Eu nu am nevoie de banii lui. Sa ii trimită copilului si atât. Din pacate, copiii sunt cei ce sufera, al meu bebe analizeaza fiecare barbat cu care intra in contact, se vede ca are nevoie de prezenta masculina in viata lui. Ma doare si acum cand ii vad pe iubitii prietenelor mele cum se joaca cu el si cat e copilul de incantat. Si eu il iau si il fac avion, dar nu pot sa o fac cum o fac barbatii. Succes Cornelia si tinem legătura,scrie-mi pe .
Răspunde
 
# ramyfloryna 30-Ianuarie-2014
Buna ziua,sunt divortata de 13 ani ,fiul meu este in incredintarea mea,tatal lui,nu mi-a ai platit pensia alimentara din 2004,eu am marito intre timp de 2 ori,am facut plangeri la politie,dar niciodata nu sa rezolvat nk,deoarece este plecat din tara din 2003,mi sa spus ca eu trebuie sa gasesc actuala lui adresa ,veniturile,,, pensia este stabilita la minimul pe economie din Ro.(120 roni),acum dupa atatia ani eu am reusit sa am toate datele lui,este in Italia ai am putut obtine actele cu veniturile lui de la 01.01.2007,are salariu peste 1200 1300 € sunt aproape 100000€ in acesti ani (inainte de 2006 nu eram in EU si nu am date)beneficiaza de toate drepturile din Italia(somaj,medical,,,),cand am marit pensia ultima oara el a trimis scris la tribunal in dosar ca este in Italia ,are un alt copil mic ,nu are servici si sa se tina cont ca el nu poate platii pensia alimentaraz.e posibil asa ceva ,acum am vazut ce venituri are,sunt ani si ani decand este plecat si niciodata nu a dat un leu fiului nostru,ce trebuie sa fac acum cu noile legi ?politia mi-aa spus ca -cu noul cod penal totul este in avantajul lui
Răspunde
 
# Kia 31-Ianuarie-2014
Mihaela, ia-ti un avocat si acuza-l de abandon de familie. Cred ca cei din poliție care ti-au spus ca totul e in avantajul fostului sot, sunt niște misogini porci precum sotul tau care a fugit de responsabilitate. Repet, ia-ti un avocat si citeaza-l in instanța, poate infunda pușcărie pentru faptul ca s-a sustras de la plata pensiei minorului. Daca ai dovezi ca el lucrează, e fix problema lui ca mai are un alt copil. Trebuie sa ii creasca pe amândoi, nu doar pe unul.Succes si nu te da bătută!
Răspunde
 
# ramyfloryna 04-Februarie-2014
multumesc de incurajari Kia,banuiesc ca mesajul tau imi este adresat mie,chiar daca ai scris ,,Mihaela,,multumesc ,pana acum mi sa cerut mie sa deonstrez ca el munceste in italia si ce salariu are,credeti ca e normal?doar pt faptul ca era inutil sa pun un avocat ,eu am pus avocat doar ca sa maresc pensia ,pe care mi au marito la salariu minim din ro ,si nici asa nu mia platit de atatia ani,el avand in Italia un salariu enorm,acum am toate datele si voi merge pana in panzele albe,,,,multumesc de incurajare,,,,o zi buna
Răspunde
 
# Mihaela 29-Ianuarie-2014
Si eu ma aflu pe acest site datorită faptului ca tatal baiatului meu in varsta de 2 ani refuza sa ii plătească cota stabilită de comun acord in urma cu 6 luni, respectiv 25%. Doamnelor, impostorii astia care nu au nicio responsabilitate fata de creșterea copilului si se plâng pentru niște bani fara sa ia in considerare cate sacrificii fac mamele pentru copiii lor, merita dați in judecată. 25% si gata fara alte comentarii, domnule Florin. Așa e legea, proaste sa fim sa negociem cu bărbați care si-au abandonat familia si copiii. Doamna Kia imi pare rau prin ceea ce ati trecut, bărbatul acela nu merita sa fie tata din moment ce a procedat așa. Nu va pierdeti speranța, stiu ca e greu si copilul e mic dar va creste si veți putea sa va refaceti viața. Fostul meu sot m-a parasit cand Catalin avea 9 luni. El a pierdut, copilul nu il recunoaste, nu e atasat de el, iar actuala lui sotie a pierdut deja doua sarcini. Dumnezeu potriveste lucrurile întotdeauna chiar daca nu doresc raul nimănui. Numai bine, doamnelor si fiti puternice pentru puisori.
Răspunde
 
# crs 26-Mai-2015
Dna Mihaela...cand ati facut copilul,aveati o cariera construita din munca si sudoare proprie?V-ati gandit o clipa ca aduceti un copil pe lume si poate ,total stupid tatal moare in accident sau este impuscat si nu mai are cine sa produca bani sa va intretina?Impostorii sa plateasca 25 % ? Serios? Din cat? In prezent un copil normal,sanatos creste cu 400-1000 de lei /luna,depinde de multi factori sociali.Dar cum s-ar justifica un 25% de 5000 lei/luna?Din munca altuia? Nu cred.Mai ganditi-va cu impostorii,nu generalizati.
Răspunde
 
# Mihaela 19-Iunie-2015
Eu mi-am crescut copilul singura si nu l-am lăsat la părinții mei, denaturato! Ai grija ce vorbesti! E de datoria părintelui necustodian sa întreține copilul. Tu habar nu ai cum se creste un copil sau cu cati bani, întreaba-ti părinții si vezi daca nu si-au pus si pensia la bătaie pentru copilul tau!
Răspunde
 
# Florian 20-Februarie-2015
Salutare,
Observ ca cele mai multe comment-uri sunt intru sustinerea asa ziselor "victime" ale actului facerii. Tin sa mentionez ca sunt tatal unei fetite superbe de 7 ani cu care reusesc sa ma vad de max 2 ori pe luna. Atunci cand vine la mine si ma vede ca umblu cu bani ma intreaba cat trebuie sa-i dau ei lunar pentru ca mama ei I-a spus ca este o anumita suma... Sunt divortat de aproximativ 2 ani, divort in urma caruia am "mostenit" 2 rate la care fosta sotie nu doreste sa contribuie. Platesc in momentul de fata, pe langa pensia de intretinere, o suma frumusica pentru datorii comune si inca nu ma plang. Desi am toate acestea pe cap, am reusit sa-mi refac viata si nu ma uit o clipa inapoi. Unii "impostori", asa cum vad ca sunt considerati barbatii cu care probabil v-ati dorit sa faceti copii, odata demult, mai sunt si din aia normali, care-si iubesc copiii. In alta ordine de idei, nu consider ca atunci cand vorbesti de propriul copil intervine , citez, "sacrificiul". Consider ca un copil iti aduce numai bucurii si, orice s-ar intampla, muncesti si lupti cat poti de mult pentru el si pentru tine intru fericire. Asa ca hai sa nu ne mai plangem si sa aruncam vina pe "nenorocitii" fara de care, pana la urma, n-ati fi avut copii.
Răspunde
 
# crs 26-Mai-2015
Total de acord ,Florian.Cu mentiunea ca un copil nu aduce numai "bucurii" ,ci aduce fara sa vrea si hartuire din partea adultilor,a unora dintre ei.Sa-ti traiasca fetita...dar sfatul meu ,ca mama care am trecut prin astea...desi eu nu dau sfaturi,scuze...fii la curent cu legile,ai 19 ani in fata in care vei plati pensii alimentare si vei din ce in ce mai indepartat de fetita(de catre altii,evident)...Cred ca ar trebui sa faci ceva deja privind alienarea parentala,pana nu e prea tarziu si vei ajunge sa fii doar o suma de bani/luna si in rest nimic.
Răspunde
 
# ramyfloryna 31-Ianuarie-2014
Bine spus Mihaela,asa este,bravo,vezi si mes meu ,si eu sunt diz de 13 ani ,fiul meu aveea 10 luni si din 2004 nu imi da un leu,acum are 14 ani,nu il cunoaste ,el a plecat cu femeia pt care am div ,a facut 1 sau 2 copii ,traiesc fericiti,,,,in schimb fiul meu ,,,,
Răspunde
 
# Kia 26-Ianuarie-2014
Jimmy, pe mama copilului tau trebuie sa o respecti deoarece ea te-a facut tata pentru prima data. Femeile insarcinate sunt mai sensibile, vad totul pe dos, isi fac scenarii, iar dupa naștere devin de-a dreptul diabolice gata sa facă orice pentru puiutul lor. Si eu trec printr-o situație aproximativ similara. Tatal baietelului meu s-a căsătorit in timp ce eu eram însărcinată. Intr-adevăr eu am fost cea care a pus punct relatie deoarece nu a fost alături de mine nici fizic si nici moral decât financiar in clipele in care am aflat ca aștept un copil in condițiile in care nu ii cunoaștem bine tatal si aveam cu totul alte planuri. Nu m-a căutat deloc pe timpul sarcinii care a fost una cu nenumărate probleme, nu a răspuns la nici un mail, dar mi-a dat vestea ca s-a căsătorit fara sa ii pese ca tocmai i-am născut fiul si as putea intra intr-o depresie, spunandu-mi ca dorește ca baietelul nostru sa stea 6 luni pe an alături de el si noua lui soție pe alt continent. M-am speriat groaznic, am contactat un avocat care m-asigurat ca nici un judecător din lumea asta nu ia copilul mamei decât daca aceasta este denaturata, consumatoare de droguri, alcool etc iar in ceea ce privește situația noastră si antecedentele lui, sub nici o forma. Eu spre deosebire de fosta ta partenera, nu am nevoie de banii lui decât pentru copil deoarece am un venit al meu, dar tu trebuie sa te gândești ca daca mama copilului tau nu isi permite sa isi ia un job in condițiile in care copilul este inca mic, trebuie sa ai grija oarecum si de ea. Daca ea este tot timpul stresata, copilul nu va fi linistit. Nu e usor sa fii mama singura, ti-o spun cat se poate de sincer. Cum poti sa te gândești sa iei copilul la tine? Mama nu trebuie sa lipseasca din viața unui copil. Sfatul meu este sa incerci sa treci peste orgoliul tau si sa te gândești la binele copilului. Daca mai sunt sentimente între voi si nici unul dintre voi nu va aflați in alta relatie ar fi bine sa reflectati si sa va dați o șansa. Probabil si părinții ei o influentata, si vor spune adesea ca e tânara si viața merge înainte. Sa stii ca nu e chiar așa. Ca si mama nu poti sa iti bulversezi copilul, sa ii prezinti un barbat pe care sa il vadă des si sa creadă ca e tatal lui, iar dupa ceva timp sa ii dai vestea ca de fapt are alt tata. Atâta in situația ta cat si a mea, copiii sunt foarte mici. Nu e ca si cum ar fi crescut in familie, ar fi știut ca parintii lui s-au separat, tati a plecat de acasa, dar ca se întoarce mereu sa il vadă. Bebelasii noștri efectiv nu au experimentat asta, din pacate. Succes!
Răspunde
 
# crs 26-Mai-2015
Kia,te inseli.Exact judecatorii nostrii iti iau copilul,faptul ca eu am lucrat in ture si am lasat copilul la parintii mei ,n-am avut unde sa-l las,ca tatal nu voia sa stea cu el,a fost folosit impotriva mea,tatal neavand serviciu si cu mult timp liber a construit un "caz" de te doare mintea.Avocatii mei mi-au luat banii,nici macar nu s-au prezentat la tribunal.Copilul are acum 18 ani,nu s-a ales nimic de el,tatal a vrut doar banii ca n-avea din ce trai.Eu am salariu mare si iata oportunitatea cum sa traiesti bine.Fara sa muncesti.E valabil si la femei si la barbati ,a se folosi de copil ma refer...iar justitia e oarba,nu da doi bani pe cel care chiar munceste,il rade de nu se vede.
Răspunde
 
# jimmy 07-Februarie-2014
Multumesc pentru interventie. Am citit cu deosebita atentie. Numai ca sunt cateva detalii pe care nu le-am precizat si de care tu te-ai lovit in sens negativ. Mama fiului meu, atat pe timpul sarcinii cat si dupa, pana la data la care a fugit cu baiatul nu a avut venituri. Eu m-am ocupat 100% de tot ce a insemnat controale medicale pe timpul sarcinii, am fost langa ea de la nastere pana la externare asigurandu-i tot ce avea nevoie. M-am preocupat de tot ce a insemnat amenajarea casei pentru un bebelus, iar pe parcurs tot ce a fost necesar ca fiul meu sa aiba. Singurul ei venit de 5 ani a fost pensia alimentara pe care o primea pentru un copil dintr-o casatorie anterioara, pe care, după ce tatal ei a luat-o sa locuiasca la el, cu o luna inainte de nastere, nu a mai primit-o. Eu am asigurat tot traiul in casa, de la mancare, cheltuielile curente in casa, mici suprize din cand in cand, hainute pentru bebe si iesiri la munte la 2-3 saptamani pentru relaxare si recreere. Si in final sa ma trezesc ca fuge din casa cu el. Sunt multe lucruri necunoscute, pe care un cititor, la prima vedere, daca nu le cunoaste ar spune "mai tată esti complet nebun....mama trebuie sa se ocupe de copil". Cat a stat in casa cu mine, nu cred ca a fost data in care sa-mi spuna vreau...si..in functie de cati bani ne mai ramaneau sa nu-si cumpere. Dar dorintele ei erau altele....sa aiba banii ei "ca de bona"...sa faca ea ce dorea cu ei, in conditiile in care ce imi ramanea din salariu ii foloseam pentru interesul copilului in primul rand si apoi pentru noi. Si apropo de sentimente, eu inca o mai iubesc, pentru ca daca nu o iubeam nu-mi doream sa avem un copil impreuna, numai ca in fata parintilor ei m-a acuzat numai de mizerii si lucruri care nu s-au intamplat si nu are curajul sa le mai spuna ca nu a fost chiar asa, mai ales ca ai ei s-au imprumutat de bani ca sa ma dea in judecata...iar imi prezent imi interzice sa-l vad, sa intru in curte, si ma jigneste mereu impreuna cu parintii ei, care o sustin, pe baza celor povestite de ea. Acum sper ca intelegi de ce voi lupta sa il iau pe fiul meu. Avand in vedere interesul superior al copilului privind educatie si cresterea, consider ca trebuie sa merg pana la ultima instanta, pentru ca imi cunosc posibilitatile de a-i asigura o educatie net superioara, chiar si privind limbajul si sa ma ocup de cresterea lui asigurandu-i tot ce va avea nevoie, fara sa ma sprijine nimeni.
Răspunde
 
# Kia 08-Februarie-2014
Jimmy, imi pare rau. Ca si mama nu pot decât sa iti spun ca un bebelas are nevoie in primul rând d mama lui. Nu trebuie sa t gândești ce părere au părinții ei despre tine ci sa te gândești daca merita sa fiti o familie. Copilul vostru merita cu desavarsire, iar tu daca o mai iubesti poti sa repari lucrurile. Las-o sa se calmeze, ti-am mai zis si ma repet, e greu sa fii mama singura si atacată din toate părțile. Lupta in primul rând pentru familia voastra, iar daca chiar nu se poate, atunci fa ce crezi ca e mai bine pentru copilul vostru. In cazul vostru chiar exista o șansa pentru copil. In alte cazuri expuse chiar si aici, nu exista. Profita de ea. Succes!
Răspunde
 
# jimmy 08-Martie-2014
i-am cerut macar o sansa sa-mi lase, de dragul fiului nostru. nu numai ca refuza, si-a facut parintii sa ma urasca si cu totii sa ma tina departe de fiul meu. Stiu ca este o situatie foarte urata, dar sper ca acolo sus exista Cineva si stie ce face. Imi iubesc f mult fiul.Cand dispar calitatile morale, integritatea, onoarea si cinstea si se inlocuiesc cu minciuni spuse in fata parintilor, pentru care nu mai poate da inapoi, singura solutie, intr-adevar, este sa lupt sa-mi tin fiul aproape, dar pe cai legale. Este greu. Sunt tati dezinteresati, indiferenti si nepasatori. nu sunt asa. Sufletul meu este langa el, chiar daca nu pot sa-l vad sau sa-l aud. o zi buna iti doresc si la multi ani de 8 martie.
Răspunde
 
# Erica 25-Ianuarie-2014
Jimmy, in primul rând copilul trebuie sa creasca cu mama lui. Un bebe nu doar mănâncă si doarme sa stii, iar un barbat nu are rabdarea sa creasca un copil atât de mic, nu te supara. De ce nu incerci sa ai o discuție matura de împăcare cu mama copilului, așa ca de ultima data. Sunt mediator si am "salvat" numeroase cupluri. Femeile sunt labile ata in timpul sarcinii si chiar si dupa o perioada de câteva luni sau chiar un an. Daca o mai iubesti si vrei sa formezi o familie cu ea si fiul vostru, ia-o tu la o discuție serioasa. Poate e imatura si influentata si de părinții ei, poate ai rănit-o fara sa iti dai seama. Niciodata o femeie nu pleaca de acasa fara motive. Daca nu reușiți sa depasiti acest hop, mergeți in instanța. 25% din venitul tau, ii va reveni copilului. Așa e legea. Trebuie sa te gândești ca ea va avea grija de el, tu il vei lua in vizita si atât. Nu ii va fi foarte ușor singura. E normal sa se gândească si la ea, daca nu are niciun venit, ea ce mai mănâncă? Nu isi poate lua un servici atâta timp cat trebuie sa aibă grija de un bebelas. Iti doresc succes si intelepciune sa faci ce e mai bine pentru copil!
Răspunde
 
# crs 26-Mai-2015
Cum adica femeile sunt labile in timpul sarcinii? Poate labila esti tu.Sunt femei care piloteaza avioane insarcinate,vezi ce vorbesti!
Răspunde
 
# jimmy 07-Februarie-2014
Iti multumesc Erica pentru raspuns. Ca o completare...ea nu lucreaza de 5 ani de zile, mai are un alt copil dintr-o casatorie anterioara, iar copilul in prezent se afla la tatal ei. In plus, deși nu s-a deschis niciun proces pana in prezent, imi interzice sa-mi vad fiul de 2 luni, parintii ei si cu ea ma jignesc si pe mine si pe parintii mei. Sunt multe de spus, despre atitudinile ei, de dinainte de a se naste fiul nostru precum si dupa ce s-a nascut. M-as bucura sa putem avea o discutie in particular si poate asa situatia s-ar intelege altfel.
Răspunde
 
# Denisa Nelson 15-Ianuarie-2014
JURISPRUDENŢĂ

Este de principiu că obligaţia de întreţinere, fiind cu execuţie succesivă, nu poate fi stabilită sub forma unei sume globale, care ar reprezenta plata anticipată a ratelor viitoare de întreţinere. în cauză, stabilirea obligaţiei de întreţinere la suma de 16.932.000 lei, care este echivalentul cotei legale din compensaţia încasată de recurent, nu constituie o plată anticipată, deoarece compensaţia a fost încasată fără ca unitatea plătitoare să reţină cota de 16,6% stabilită ca obligaţie de întreţinere printr-o hotărâre anterioară (I.C.C.J., s. civ., dec. nr. 2648/2004).
Răspunde
 
# Lissy 14-Februarie-2014
In 2009 Instanta din Romania a stabilit copilului de 6 ani o pensie alimentara minima de 150 lei, fara plati retroactive motivul ( tatal copilului studiaza ).Adevarul este ca tatal copilului lucreza in Londra si este stabilit acolo
Unde sa ma adresez si ce demersuri am de facut? Multumesc
Răspunde
 
# Denisa Nelson 15-Ianuarie-2014
1. Pensia de întreţinere (indiferent de modalitatea sa de executare - în natură sau prin plata sumei de bani) se achită periodic, la termenele stabilite de părţi de comun acord. Dacă nu există un asemenea acord, plata se face la termenele stabilite de instanţa de tutelă, prin hotărâre judecătorească.

2. De regulă, pensia de întreţinere fiind stabilită în scopul satisfacerii nevoilor creditorului, se achită lunar.

3. Sintagma „plata la termenul stabilit de comun acord sau, în lipsa acordului, la termenul stabilit de instanţă" nu trebuie înţeleasă ca obligând instanţa să stabilească data exactă la care sau până la care debitorul trebuie să-şi execute obligaţia (în natură sau în bani). Credem că este suficient ca, prin hotărâre, instanţa de tutelă să stabilească plata lunară, trimestrială etc., ceea ce presupune obligaţia debitorului de a plăti şi dreptul creditorului de a beneficia de întreţinere cel târziu la sfârşitul lunii, trimestrului etc. stabilit. Desigur, în ipoteza în care instanţei i se solicită să stabilească o anumită dată pentru plată, nimic nu o împiedică să indice în hotărârea pe care o pronunţă şi ziua plăţii.

4. în ipoteza morţii creditorului pe parcursul executării întreţinerii, obligaţia de întreţinere încetează, însă rata aferentă lunii în care a decedat creditorul trebuie achitată în întregime, pe întreaga lună, şi nu doar până la data survenirii morţii.

5. Pentru motive temeinice, părţile de comun acord sau instanţa de tutelă, în lipsa unui acord, pot stabili ca întreţinerea să se execute anticipat, prin plata unei sume globale care să acopere nevoile creditorului pe o anumită perioadă de timp mai îndelungată ori pe toată perioada pentru care s-a stabilit obligaţia. Condiţia plăţii anticipate este aceea ca debitorul să aibă mijloacele necesare acoperirii obligaţiei.

6. în cazul pensiei de întreţinere stabilite în sumă fixă, obligaţia de întreţinere poate fi plătită anticipat, însă creditorul nu va fi îndreptăţit, ulterior plăţii anticipate, şi la beneficiul diferenţei dintre sumele achitate şi cele cuvenite ca urmare a indexării sumei fixe cu rata inflaţiei. Aceasta întrucât, primind plata anticipată, el nu mai suportă riscul devalorizării monetare.
Răspunde
 
# Erica 06-Ianuarie-2014
Jimmy exista mediatori care au abilitatea de a calma apele. In ultimii ani, exista foarte multe divorturi pe fondul aparitiei copiilor, stres, depresiile viitoarei mamici, prenatale sau postnatale care se manifesta prin iesiri necontrolate, atitutidini schimbatoare, bagaje facute si mersul la mama etc. Divorturile pripite nu fac decât sa incomodeze minorul. Daca nu ai facut inca acest pas, gândește-te bine înainte sa il faci si apelati la consultanta de specialitate. Fiecare copil are nevoie si merita o familie. Succes!
Răspunde
 
# jimmy 21-Ianuarie-2014
Ai dreptate Erica, dar in acelasi timp am intalnit un mediator care nici nu stia sa medieze, apeland la avocatul reclamantei pentru anumite date. La mine nu mai este vorba de divort, nu am fost casatoriti. Numai ca mama copilului a plecat cu fiul meu din casa, invocand tot felul de motive iar in prezent imi interzice dreptul sa-l vad. Si nu este usor sa te duci de mai multe ori la 200km si sa nu te lase sa intri in casa ca sa-ti vezi propriul fiu.
Răspunde
 
# jimmy 19-Ianuarie-2014
Erica, iti multumesc pentru faptul ca ai raspuns, la mine nu este cazul de divort, noi nefiind casatoriti. Numai ca, asa cum ai afirmat si tu, fiecare copil are nevoie si merita o familie, asta pentru interesul superior al copilului. Numai ca, atunci cand cu mama copilului, care nu a lucrat de cel putin 5 ani, iti cere bani ca sa se intretina si pe ea, apeland la tot felul de tertipuri, inclusiv la santajul emotional. Sunt oameni si oameni, asa ca in ziua de azi te poti astepta la orice. Ce ai spus tu cu divortul pripit este echivalentul despartirii pripite, fara sa se gandeasca la consecintele care urmeaza, privind interesul superior al minorului. Cand deja ceri pensie alimentara, si te lupti pentru a castiga cat mai multi bani, pentru a te intretine si pe tine, consider ca aici nu mai este vorba de interesul copilului, ci de interesul ei ca persoana, iar eu nu sunt de acord. Oricum, pana la stabilirea domiciliului copilului, mai sunt niste pasi de facut, pentru ca situatia a degenerat pana la a-mi interzice repetitiv sa intru in curtea, respectiv casa parintilor ei pentru a-mi vedea fiul, ea locuind in prezent cu baiatul meu intr-o comuna situata la 200 km distantă. Nu sunt impotriva contributie financiare pentru fiul meu, dar contest atitudinea unei femei care vrea bani si pentru intretinerea ei, intrucat, a plecat de acasa cu fiul meu, fara a avea o discutie pe acest subiect, ea actionand pe cont propriu, probabil sfatuita si de parintii ei. Cauzele pe care le-a invocat sunt fara o sustinere temeinica, intrucat toate afirmatiile ei sunt sutinute de parintii ei care nu au locuit cu noi in casa (de cand s-a nascut fiul nostru, parintii ei au venit doar de 2 ori la noi), si care cunosc situatia doar din conversatiile telefonice purtate de mama fiului meu cu ei, majoritatea exagerate, promovandu-mi o imagine de nedescris. In acelasi timp, toate aceste afirmatii sunt combatute de catre martori care au trecut aproape zilnic prin casa noastra de cand s-a nascut fiul meu. Imi iubesc fiul enorm de mult si, desi mic, imi doresc din tot sufletul, daca mama lui nu vrea sa ne impacam, sa-l iau acasa si sa-l cresc. Ce ma poti sfatui ca mama probabil, ca femeie, sa fac eu in acest caz?
PS...la mediator mi-a cerut doar bani pentru pensia alimentara si nu a fost de acord cu suma propusa momentan, intrucat eu am angajat niste rate cu mai mult timp in urma, iar daca i-as da 25% din venitul net as ramane cu foarte putini bani, cat sa imi permit sa supravietuiesc, fara sa mai amintesc faptul ca nu mi-as mai putea permite sa ma duc sa-mi vad fiul, macar o data pe luna.
Răspunde
 
# ELENA 25-Noiembrie-2013
Cum pot sa-mi incasez pensia de intretinere de la sotul meu ,pensie ce fost hotarata ,stabilita de instanta.In sentinta nu se precizeaza daca Casa de Pensii poate sa procedeze la poprirea pensiei.Ma pot adresa Casei de Pensii ptr instituirea poprii si virarea sumei cuvenite in contul bancar indicat.
Răspunde
 
# Adrian 22-August-2016
Nu, nu vă puteți adresa Casei de Pensii, nu aveți acest drept.
În urma abrogării prevederilor art. 453 alin. 2, din Cod proc. civ, înființarea popririi în vederea realizării creanțelor, reprezentând pensie de întreținere copil, nu se mai realizează din oficiu de către instanța judecătorească, ci în caz de neexecutare benevolă din partea debitorului, se poate solicita executarea silita conform art. 781 din Noul cod civ.
Răspunde
 
# Denisa Nelson 15-Ianuarie-2014
Trebuie sa va adresati executorului judecatoresc, nu casei de pensii. Executorul se va adresa casei de pensii.
Răspunde
 
# sanda 19-Octombrie-2013
Daca tatal fetitei mele este cadru militar, coform noului cod civil, pensia alimentara se socoteste 25la suta si din norma de hrana si diurna rezultata in urma unei misiuni internationale, sau doar din salariu?
Răspunde
 
# Dana 06-Ianuarie-2014
Buna Sanda,

Conform Codului Civil , pensia alimentara se socoteste 25% din VENITUL Net realizat!
De exemplu o situatie in care tatal copilului figureaza cu un salariu minim pe economie la firma(x), dar fiind totodata si administrator la firma (y) pe care o conduce, diferenta (z) dintre salariu (x)si venit(y) in acest caz fiind considerabila. Pentru stabilirea pensiei de intretinere, Instanta va lua in considerare veniturile totale pe care parintele necustodian le realizeaza.
Stabilirea cuantumului pensiei de intretinere va tine cont in principal de veniturile parintelui caruia nu ii este incredintat, si aici ma refer la toate veniturile, indiferent daca sunt si venituri realizate din misiuni internationale in cazul tau, mai ales daca misiunile au fost pe o perioada mai lunga de timp.
De asemenea, se poate tine cont si de minorii dintr-o eventuala alta casatorie ulterioara sau minorii aflati in intretinrere in momentul curent. In cazul in care este unicul copil pensia alimentara va fi calcultata ca atare.
Cuantumul pensiei de intretinere se raporteaza la venitul net real al celui obligat la plata. Nu are relevanta faptul ca depaseste 50% din venitul pe economie, indiferent daca parintele necustodian lucreaza sau nu in Romania!
Ca si indrumare, mai exista Codul familiei conform careia: ,, Art. 94.: "Întreţinerea este datorată potrivit cu nevoia celui care o cere şi cu mijloacele celui ce urmează a o plăti. Instanţa judecătorească va putea mări sau micşora obligaţia de întreţinere sau hotărî încetarea ei, după cum se schimbă mijloacele celui care dă întreţinerea sau nevoia celui ce o primeşte.
Cu alte cuvinte, Instanta tine cont si de ,,NEVOIA CELUI CE O PRIMESTE,, respectiv de nevoile copilului.

Asadar, Sanda, orice Instanta din Romania sau din afara, da castig de cauza parintelui custodian si copilului in ceea ce priveste stabilirea pensiei de intretinere.
Binele copilului, cresterea si educatia lui sunt prioritare. Daca vei actiona in judecata, parintele necustodian nu va trai in lux iar copilul vostru sa nu beneficieze de ceea ce are nevoie, si sa primeasca o pensie alimentara cu care mama sa nu-i poate cumpara nici macar pampers-uri.
Exista cazuri in care mama a obtinut mai mult de 25% din venit, despagubiri, plati retroactive etc. Fiecare caz este unic, in schimb cresterea si educatia copilului este aceiasi.


Multa bafta,
Răspunde
 
# cineva 18-Iunie-2014
femei nebune !!!!! ati facut cop[ii cu anumiti barbati doar ca sa aveto pensii alimentare constante si "stufoase " ????? eu am un baiat de 23 de ani , il cresc singura FARA NICI O PENSIE ALIMENTARA de la varsta de 2 ani ...si n-a fost greu deloc , e copilul meu si am fact tot ce am putut ca sa-i fie bine ...nu va inteleg ??? sunteti dependente de barbati ??? atunci de ce ati divortat ????
Răspunde
 
# lidia 20-Noiembrie-2014
doamna ...CINEVA... cred ca gura vorbeste fara dumneata ..fiecare are o istorie diferita.. eu am patru copii si sunt de acelasi tata insa cind el... tatal ca sa spun asa.. umbla dupa fuste si tu te chinui cu copiii ,,,poti avea un salariu sa lucrezi zi si noapte nu sunt suficienti doar,,, sa ai ore suplimentare orale ,, poti sa intretii singura copilu,,insa domni tati au o responsabilitate sa ajute propriul copil...ca doar sa fim seriosi cu bruma de pensie alimentara nu iti ajunge sa intretii un copil ,,caci sunt cheltuieli ,asa ca ,,daca un tatic nu seintelege cu mamica ..si plateste pensie alimentara pentru copil inseamna ca il iubeste si vrea sa contribuie pentru al ajuta..eu nu te inteleg pa dumneata????!! ai stiut cum sa departezi copilul de tata ca egoista ,,si asta ca mai tirziu copilul sa iti multumeasca numai tie??!!
Răspunde
 
# and 30-Mai-2014
Veniturile salariale cu caracter permanent , si atat ..... nu alte venituri
Răspunde
 
# Corina 06-Ianuarie-2014
Sanda, eu am fost căsătorita 10 ani cu un barbat care activează in cadrul armatei. Am divortat dupa ce ne-am dat numeroase șanse pentru fata noastră. Țin minte de la avocat ca puteam sa solicit 25% din misiuni, delegatii si salar, dar noi am ajuns la un numitor comun. Ii asigura fetiței mele un trai mai mult decât decent, dar de o luna a intarziat cu plata, motiv pt care ma flu aici. Nu toți bărbații se gândesc cat e de greu pentru o mama singura sau ca cel mai mare bine pe care il pot face copilului este sa ii iubeasca si sa ii respecte mama. Actioneaza-l in instanța, mamele sunt protejate in România. Succes!
Răspunde
 
# Marlyne 24-Septembrie-2014
Buna ziua, unde sunt protejate mamele? Dar copii? De 5 luni ma zbat cu fostul sot si dupa lungi cautari nu am ajuns la nici un rezultat....mai mult am aflat ca si daca i-ai facut plangere penala pentru neplata pensiei alimentare sa nu te gandesti ca ai sa vezi bani din urma, doar in cel mai fericit caz de aici inainte....azi am venit de la procuratura( organ al statului roman) si credeti-ma am ramas cu un gust foarte amar....
Răspunde
 
# Mihai Bradeanu 23-Mai-2014
Probabil daca ati gandi cu capul si nu cu alte parti ale corpului nu ati ajunge sa cresteti singure copiii.
Răspunde
 
# Erica 06-Ianuarie-2014
E bine ca ati ajuns la un numitor comun.
Răspunde
 
# jimmy 10-Decembrie-2013
Buna. Este urata situatia pe care ai prezentat-o. De data asta eu sunt cadru militar si am fost pus intr-o situatie foarte delicata de catre mama fiului meu, care nu are decat 5 luni. Nu te cunosc, nu stiu cine esti, dar sunt convins ca pentru binele copiiilor trebuie gasita o cale corecta si indreptata catre binele minorilor.Daca ai accepta sa vorbim, poate eu din cunostintele mele in domeniu militar si tu din experienta de mama reusim sa gasim solutii pentru micutii nostrii. Iti multumesc pentru faptul ca ai avut rabdare sa citesti cele scrise. O zi sau o seara frumoasa.
Răspunde
 
# Erica 06-Ianuarie-2014
De aceea exista mediator pentru a impiedica divorturile pripite care nu fac decât sa provoace disconfort minorilor. Neconfruntam cu o rata mare a divorturilor in rândul cuplurile care au devenit părinți de curand. Mediatorul asta face, împaca părțile strsate si nepregatite pentru a fi părinți sau iesirile necontrolate ale sotiilor in urma depresiilor prenatale sau postnatale. Daca nu ati divortat inca de mama copilului, v-as sugera sa nu o faceți. O zi buna!
Răspunde
 
# Nicoleta 16-Octombrie-2013
Am 20 de ani si parinti mei au divortat cu mult timp in urma . Am primit pensie de intretinere pana la varsta de 17 ani insa atunci tata nu a mai dat nici un semn .Dupa multe discutii pe acest subiect a iesit la pensie si a zis sa astept pana cand va veni pensia lui ca sa mi ofere pensia de intretinere . Insa am implinit 19 ani si pensia nu a venit. L am dat in judecata ,iar cand trebuia sa aflu decizia finala data de judecator , sa schimbat judecatorul si eu am pierdut . In ziua de azi nu am primit nici un ban ,am inceput o facultate dar in lipsa de bani am abandonat , iar zilele astea am primit niste foi de la proces cu concluziile si de ce a castigat procesul. Scrie pe acele foi ca ma tinut un an la el , cand eu am stat langa mama mea pentru ca trebuia sa dau bacalaureatul apoi mai scria ca mi a platit o facultate la care am renuntat (dar asta nu sa intamplat). Stau si ma intreb daca strang dovezi necesare cum ar fi de la liceu, in anul care "ma tinut la el" sa demonstrez ca am fost la liceu ,sau cu facultatea ,sa arat clar la ce facultate am dat si nu la ceea care a zis el , am vreo sansa sa mi recuperez bani datorati sau macar taxele pentru studiile pentru care ma lupt ?
Răspunde
 
# LEU VALENTIN 13-Septembrie-2013
Vreau sa stiu daca eu mai platesc in continuare pensie de intretinere,copilului meu daca nu mai urmeaza vreo scoala,deoarece a terminat liceul ,dar nu a luat bacalaureatul.Va multumesc pentru intelegere si astept raspuns .
Răspunde
 
# nelia 17-Februarie-2014
pensia de intretinere se plateste pana la implinirea varstei majoratului; mai departe, cu un nou proces dat de copilul major, doar daca face dovada continuarii studiilor :)
Răspunde
 
# Arian 10-Iunie-2013
Buna ziua! Vreau sa stiu daca in urmatoarele conditii , sant obligat sa platesc pensia alimentara ...Am o fata din prima casatorie, in varsta de 19 azi...dupa spusele fostei sotii , dar si a ficei mele , este la Facultate, DAR.... nu mi-a dovedit nimic in acest sens, nu a adus nici un act in care sa rezulte ca este inscrisa la o facultate! De la ultima infatisare in care sa stabilit si pensia alimentara, am contribuit , regulat pana la 18 ani sa-i livrez pensia alimentara, dar...ce am aflat este ca de inscris se inscrie la o Facultate fara frecventa si ...nu se mai prezinta la examene sau daca o face nu este admisa, si....repeta acest lucru si pe viitor, aici EU ma intreb si as vrea sa stiu, ce baze legale am sa nu fiu nevoit sa intretin altceva decat cele ce ar fi normal pentru a fi de intretinut! Va Multumesc!
Răspunde
 
# irina 23-Mai-2014
sa-ti fie rusine,"domnule" Arian! nu e si copilul dumitale?
Răspunde
 
# flory67 04-Septembrie-2014
sa-ti fie tie rusine,judeci tu ? Fiecare dintre noi ducem un razboi cu viata,razboi pe care altii nu-l stiu....rahatule cu nume de fata
Răspunde
 
# kiss 01-Octombrie-2014
A si o nesatula cand omu ti .o zis clar ca el a platit normal oana la 18 figuranta imputita!flory 67 si prima de sus!!!nesimtitelor..ca numa sa divortati stiti da cand faceti copilul nu va ganditi ca voi nu.l iubiti oe individ!!si copilu sufera..nesimtitelor!!!
Răspunde
 
# kiss 01-Octombrie-2014
Esti proasta si snoaba pe deasupra!!!
Răspunde
 
# burst 28-Septembrie-2014
nu exista doar persoane oneste, my dear. realitatea ne arata ca unii oameni fac un business bun din tranzactiile cu copii. m-am despartit de femeia cu care am un copil fara sa fiu casatorit, am ajutat-o cu toti banii pe care ii aveam la momentul respectiv, aproximativ 15 mii de eur, inclusiv am semnat ca si co-platitor pe un contract de credit pe numele ei. in continuare, fara vreo hotarare judecatoreasca i-am achitat suma de 800 de EUR lunar care reprezentau cei 25% din veniturile mele permanente. bineinteles, am continuat sa tin relatia cu copilul, i-am mai cumparat cadouri, il luam la mine etc. a fost destul? nu. am fost chemat in judecata initial pentru stabilirea situatiei de fapt, am crezut eu, adica pentru incredintarea minorului spre crestere mamei. nu am obectat, mi s-a parut fair dar m-am trezit de fapt in fata uor cereri de marire. sumelor de contributie, invocandu-semun bonus pe care eu il primesc anual, bonus care nu are caracter permanent, poate fii zero. desi remarca este subiectiva si nu tine in nici o instanta, mama esteno cheltuitoare, nu realizeaza nici un fel de savinguri nu mai spun investitii. eu intotdeuna am gandit si pentru viitor sinacel bonus nu fusese NICIODATA destinat consumului. Nu a castigat. Intre timp, pe langa sumele enumerate mai sus, am deschis 2 fonduri de investitii pe numele copilului menite sa ii asigure o suma de bani fie pentru studii fie, mai tarziu, pentru ce o vrea el. sper ca nu pentru 'intemeierea unei familii' eu ars cu ciorba o sa il sfatuiesc sa stea de o parte. Este destul? Nu. Am plecat in strainatate pentru o perioada determinata. Este drept ca in termeni nominali castig mai mult decat in Romania, dar inntermeni reali, nu, din cauza costului ridicat al vietii. mi-a intentat un alt proces, cerand bani mai multi, proces care capata acum o latura internationala, intrucat evident numpot fii de acord sa fiu victima caliciei si dorintei mamei de a trai pe spinarea copilului. Bani de avocati, garla. I-am oferit un deal pentru a evita costurile exagerate de judecata: ii daunei banii astia, tot mai bine decat sa ii dau la altii, estimat 6000 de EUR. E bine? Nu! Crede ca poate obtine mai mult, desi i-am explicat ca aplicand legea din Romania pe omsituatie din alt stat este in substanta o aberatie juridica, iar in cazul in care sa presupunem ca se intampla, eu ajung in stare de faliment. adica moare porcul si mai contribuie ciuciu la intretinerea copilului. Eu incep sa ii inteleg pe aia care dispar in momentul in care ajung intr-o situatie ca asta-este probabil singurul lucru care te poate feri de pericole majore, oricat de buna credinta ai fii si orice argumente ai folosi in relatia cumo femeie care vrea sa traiasca pe spinarea altora, nu sunt sanse.
Răspunde
 
# Ioana 12-Iunie-2014
Nu cred ca are de ce sa ii fie rusine, atata vreme cat 'doamna Irina" nu cunoasteti toate datele problemei! Stiti cumva daca fiica respectiva a tinut aproape de tata? sau daca l-a respectat (indifferent de problemele dintre soti). Daca "inscrierea" la "o facultate" este doar de "hai sa mai stoarcem niste bani"? Nu credeti ca pot exista astfel de oameni? Nu zic ca persoanele in cauza sunt asa, dar hai sa nu mai aruncam cu ocara, fara sa cunoastem tot.

Eu sunt divortata. am o fetita si primesc pensie alimentara de la fostul sot. Dar o fac cu demnitate si nu cu tertipuri ca sa obtin cat mai mult. Muncesc si am salariu, daca doresc sa ii ofer fetei ce-i mai bine!
Răspunde
 
# Corina 21-Iulie-2015
Indiferen de relatia tata-copii, de cele mai multe ori tatii se poarta ca si cum ei nu au datorii fata de copii, numai mamele au. Asa cum dvs. vreti ca fiica pe care o aveti sa primeasca bani din partea tatalui ei, la fel vrea si acea mama de adolescenta ca fata ei sa aiba o situatie mai buna. Viata e scumpa, iar copilul nu trebuie sa fie obligatia unui singur parinte in timp ce al doilea parinte care nu mai locuieste cu copilul sa nu sacrifice nimic pentru intretinerea lui.
Răspunde
 
# Mario 02-Ianuarie-2015
Acest gen de femei sunt efectiv o raritate. Nu doresc decat sa-i spun lui irina, ca rusinea nu o imparte ea. D-na Ioana, exista femei care se nasc pentru a trai din santaj emotional aruncand in fata copilul.
Răspunde
 
# adelina 10-Mai-2013
buna ziua !sunt divortata, am doi copii minori, iar alocatia de la stat si pensia alimentara ale copiilor sunt virate intr-un cont bancar. daca eu am datorii la stat sau raman restanta la rata bancara, aceste institutii au dreptul sa.mi blocheze sau sa.mi traga bani din contul copiilor ?
Răspunde
 
# Denisa Nelson 15-Ianuarie-2014
Da, creditorii au dreptul sa puna poprire pe aceste conturi.
Răspunde
 
# Ioana 24-Martie-2014
Nu, nu au dreptul. Sumele sunt ale minorului nu ale parintelui.
Răspunde
 
# nikoleta 30-Aprilie-2013
ma numesc nikoleta si sunt in divort,am un copil de 1an si 9 luni.am bagat divort in iunie2012 si as vrea sa stiu dak pensia alimentara se da de knd am bagat divortul sau dupa ce imi vine hotararea definitiva???va multumesc
Răspunde
 
# nelia 17-Februarie-2014
pentru nikoleta : cuantumul pensiei de intretinere stabilita de instanta se acorda de la data introducerii procesului de divort, prin poprire; de la data hotararii definitive se va acorda, obligatoriu, din urma;
Răspunde
 
# Denisa Nelson 15-Ianuarie-2014
Cand hotararea devine definitiva.
Răspunde
 
# marinponde 22-Februarie-2013
Ma numesc flore ana am angrijit pe sotul meu 18ani,care avea gradu 1 de handicap,dupa moartea lui eu beneficiez de pensie de urmas? Sant nascuta la 06 01 1965 si am patru copii majori Daca am dreptul ce trebuie sa fac?si unde ma adresez.
Răspunde
 
# Rodica 28-Ianuarie-2013
Daca fiul meu termina masterul in iunie 2013 mai poate beneficia de pensie alimentara in continuare?
Răspunde
 
# Denisa Nelson 15-Ianuarie-2014
Depinde de varsta. Părinţii sunt obligaţi să îl întreţină pe copilul devenit major, dacă se află în continuarea studiilor, până la terminarea acestora, dar fără a depăşi vârsta de 26 de ani.
Răspunde