Art. 613 Noul cod civil Distanţa minimă pentru arbori Limite legale Limitele juridice ale dreptului de proprietate privată

CAPITOLUL III
Limitele juridice ale dreptului de proprietate privată

SECŢIUNEA 1
Limite legale

Art. 613

Distanţa minimă pentru arbori

(1) În lipsa unor dispoziţii cuprinse în lege, regulamentul de urbanism sau a obiceiului locului, arborii trebuie sădiţi la o distanţă de cel puţin 2 metri de linia de hotar, cu excepţia acelora mai mici de 2 metri, a plantaţiilor şi a gardurilor vii.

(2) În caz de nerespectare a distanţei, proprietarul vecin este îndreptăţit să ceară scoaterea ori, după caz, tăierea, la înălţimea cuvenită, a arborilor, plantaţiilor ori a gardurilor vii, pe cheltuiala proprietarului fondului pe care acestea sunt ridicate.

(3) Proprietarul fondului peste care se întind rădăcinile sau ramurile arborilor aparţinând proprietarului vecin are dreptul de a le tăia, precum şi dreptul de a păstra fructele căzute în mod natural pe fondul său.

Vezi şi alte articole din aceeaşi lege:

Comentarii despre Art. 613 Noul cod civil Distanţa minimă pentru arbori Limite legale Limitele juridice ale dreptului de proprietate privată
# marinescu maria 14-Mai-2012
vreau sa stiu in ce conditii se poate intabula dreptul de trecere, un singur proprietar detine drumul interior intr-o curte cu mai multi proprietari ai unor hale si spatii industriale si sunt "la mana lui"
Răspunde
 
# vasile boiciuc 23-August-2013
Buna ziua.As vrea sa stiu la ce distanta de la hotar se sadeste nucul. Va multumesc
Răspunde
 
# iul 26-Noiembrie-2013
acolo sus in textul de lege este minim 2m nucul se pune la 3-4m de hatul vecin ca sa nu se duca ramurile in curtea vecinului si intre ei distanta se lasa de la 7-10m pentru ca nucul face coroana mare in parti si sub nuc nu se face nimic din cauza iodului
Răspunde
 
# Denisa N. 25-Ianuarie-2014
Reglementarea anterioară: C. civ. 1864:
► „Art. 607. Nu e iertat a sădi arbori care cresc înalţi decât în depărtarea hotărâtă de regulamentele particulare sau de obiceiurile constante şi recunoscute şi în lipsă de regulamente şi de obiceiuri, în depărtare de doi metri, de la linia despărţitoare a celor două proprietăţi pentru arborii înalţi şi de o jumătate de metru pentru celelalte plantaţii şi garduri vii";
► „Art. 608. (1) Vecinul poate cere ca arborii şi gardurile vii puşi la o distanţă mai mică să se scoată.
(2) Acela pe a cărui proprietate se întind crăcile arborilor vecinului poate să-l îndatoreze a le tăia.
(3) Dacă rădăcinile se întind pe pământul său are drept a le tăia singur";
► „Art. 609. Arborii ce se află în gardul comun sunt comuni ca şi gardul şi fiecare din ambii proprietari e în drept a cere să-i taie".

1. Din coroborarea art. 612 cu art. 613 NCC se concluzionează că arborii mai înalţi de 2 m nu pot fi sădiţi decât la cel puţin 2 m de linia de hotar, în timp ce arborii mai mici de 2 m, plantaţiile şi gardurile vii pot fi sădiţi, respectiv amenajate la 60 cm faţă de linia de hotar.

2. Dacă art. 612 NCC nu reglementează sancţiunea în cazul încălcării limitei de către proprietar, art. 613 nu prevede posibilitatea derogării prin înscris autentic de la distanţa minimă, potrivit art. 602 alin. (2) teza I.

3. încălcarea limitei legale de către proprietar îl îndreptăţeşte pe vecin să ceară în justiţie respectarea prevederilor legale, hotărârea judecătorească fiind aptă de executare silită. Mai mult, vecinul afectat este autorizat să taie el însuşi rădăcinile şi ramurile arborilor care se întind pe proprietatea sa, precum şi să păstreze fructele căzute pe fondul său în mod natural.
Răspunde
 
# Denisa N. 25-Ianuarie-2014
JURISPRUDENŢĂ

1. Dispoziţiile legale referitoare la distanţa plantaţiilor dintre două proprietăţi vecine se aplică numai în cazul când distanţa nu este stabilită prin înţelegere sau obicei legal (Trib. Suprem, col. civ., dec. nr. 1298/1956, în C.D. 1956, p. 76).

2. Legea stabileşte anumite distanţe pentru sădirea arborilor, după regulamentele sau obiceiurile legale, indiferent dacă se prejudiciază sau nu proprietatea vecină, condiţia existenţei sau inexistenţei prejudiciului nefiind cerută de lege (Trib. Suprem, col. civ., dec. nr. 1613/1957, în I. Mihuţâ, Al. Lesviodox, Repertoriu de practică judiciară în materie civilă a Tribunalului Suprem şi a altor instanţe judecătoreşti pe anii 1952-1969, Ed. Ştiinţifică şi Enciclopedică, Bucureşti, 1970, p. 171).
Răspunde
 
# alex 20-Mai-2014
Buna ziua . As vrea sa stiu la ce distanta minima se planteaza un copac fata de un bloc de locuinte? exista ceva lege in privinta asta? Va multumesc.
Răspunde
 
# Rodica 13-August-2014
Buna ziua , daca ne luam dupa ce scrie mai sus, eu inteleg "că arborii mai înalţi de 2 m nu pot fi sădiţi decât la cel puţin 2 m" de bloc, in cazul nostru. Mie imi intra crengile pe geam, am mai taiat din ele.. am facut sesizare la Primarie dar .. astept. Daca aflati ceva .. spuneti-mi si mie. Multumesc anticipat
Răspunde
 
# Mihai Constantin 14-Iulie-2014
Buna Ziua,

Am o casa de vacanta din lemn in zona muntoasa, construita acum 35 de ani. De cativa ani a "aparut" un vecin care dupa ce si-a construit casa, a plantat 3 randuri de barazi langa gardul meu. Pentru brazi se aplica tot cei 2 metri din lege, nu sunt dispozitii speciale - bradul avand radacini foarte aproape de suprafata solului, iar un vant mai "bunicel" il poate darama foarte usor, strivindu-mi casa?

Multumesc anticipat.
Răspunde
 
# Byc 14-Iulie-2014
Bună ziua,

Am o casă de vacanţă din lemn în zonă muntoasă. Un vecin nou venit după ce a construit o casă, a plantat în jurul gardului meu, la nici 3m de casa mea, trei rânduri de brazi.
Întrebarea este dacă şi aici se aplică regula de 2m sau există reglementări speciale (de ex. legea silvică), dat fiind faptul că brazii au rădăcinile foarte aproape de suprafaţă, iar în cazul unor vânturi puternice, am toate şansele să-mi cadă pe casă.

Mulţumesc anticipat.
Răspunde
 
# Moraru Florian 24-Iulie-2014
Buna ziua
Vecinul din spatele meu,a ridicat un gard aflat pe razor intre locuinte noastre,avand inaltimea de 2,50m,fara acordul meu.Totodata a plantat vita de vie pe toata lungimea gardului,in prezent ajungand la inaltimea de psete 3 m, la distanta de 50 cm
Răspunde
 
# Legret Adriana 26-August-2014
Brazii din curtea bisericii catolice , foarte înalti, au ramuri care depasesc de câtiva metri peste gardul nostre. Apa piscinei si curtea sunt mereu murdare de conuri si ace de brad, iar burlanele înfundate din acelasi motiv. Cu ani în urma unei furtuni, un brad din curtea acestei biserici a cazut pe casa noastra si ne este teama ca fenomenul se va reproduce, dar preotul nici nu vrea sa stea de vorba. Ce putem face legal? Multumesc pentru raspuns!
Răspunde
 
# Sofletea Steluta 30-Septembrie-2014
Va rog sa-mi spuneti la ce distanta se planteaza nucul fata de constructii . Vecinii au plantat 2 nuci fata de casa mea la o distanta de aprox. 1,5m iar distanta intre ei aprox. 3,5 m.
Răspunde
 
# matei nicolae 07-Octombrie-2014
Va rog sa-mi spuneţi care este distanta la care vecinul poate planta flori în spatele casei mele, aceasta fiind pe hotar. Mulţumesc !
Răspunde
 
# flory 13-Noiembrie-2014
As vrea sa stiu si eu care este distanta intre pomii fructiferi si hotar multumesc
Răspunde
 
# baciu n cristian 27-Noiembrie-2014
un vecin a plantat la un metru de gardul meu pomi tuya inalti de 2,5 3 metri .tuya sunt considerati pomi sau gard viu??pot cere acestuia sa-i scoata sau nu??
Răspunde