Art. 613 Noul cod civil Distanţa minimă pentru arbori Limite legale Limitele juridice ale dreptului de proprietate privată

CAPITOLUL III
Limitele juridice ale dreptului de proprietate privată

SECŢIUNEA 1
Limite legale

Art. 613

Distanţa minimă pentru arbori

(1) În lipsa unor dispoziţii cuprinse în lege, regulamentul de urbanism sau a obiceiului locului, arborii trebuie sădiţi la o distanţă de cel puţin 2 metri de linia de hotar, cu excepţia acelora mai mici de 2 metri, a plantaţiilor şi a gardurilor vii.

(2) În caz de nerespectare a distanţei, proprietarul vecin este îndreptăţit să ceară scoaterea ori, după caz, tăierea, la înălţimea cuvenită, a arborilor, plantaţiilor ori a gardurilor vii, pe cheltuiala proprietarului fondului pe care acestea sunt ridicate.

(3) Proprietarul fondului peste care se întind rădăcinile sau ramurile arborilor aparţinând proprietarului vecin are dreptul de a le tăia, precum şi dreptul de a păstra fructele căzute în mod natural pe fondul său.

Vezi şi alte articole din aceeaşi lege:

Comentarii despre Art. 613 Noul cod civil Distanţa minimă pentru arbori Limite legale Limitele juridice ale dreptului de proprietate privată
# georgeta cuculici 12-August-2016
Buna ziua,
Vecina mea a plantat brazi pe hotarul meu si sint inalti de 10 m , in curtea mea nu pot pune gazon sau un
marar,patrunjel, etc. o floare , nimic din cauza lor , are vreo 10 brazi unul linga altul si nu vrea nici sa-i tualeteze.
Ce este de facut ? Am facut chiar creiza de nervi.
va multumesc.
Răspunde
 
# Vasile 29-Iulie-2016
Buna ziua
In urma cu ceva timp am facut un gard pe hotar cu vecinul meu la care vecinul apus anvelope pe gardul meu.
Ce e de facut.
Va multumesc
Vasile
Răspunde
 
# cristian 15-Iulie-2016
O salcie are radacina pe locul vecinului si trece prin gardul de uluci pe terenul meu. Probabil ca initial salcia a fost un tarus de gard care a prins radacini. Pot sa tai salcia din locul unde intra prin gard inspre terenul meu? A doua salcie este pe terenul vecinului dar tot linga gard. Crengile sint foarte mari si tin umbra. Pot sa toaletez copacul?
Răspunde
 
# cornel 15-Iulie-2016
distanta nerspectata a plantari pomilor dintre hotarul vecinului prevazuta prin lege poate cere daune pentru distrugererea anumitor bunuri preum pavatul curti si al fantani apei potabile constructia casei......etc....va multumesc.....
Răspunde
 
# cornel 15-Iulie-2016
de exempu pomi care depasesc analtimea de peste 5.m cum ar fi de exemplu casii,otarii dafinii etc....ce distanta fixa trebuie sa aiba de la hotarul gardului al casei......
Răspunde
 
# tina 11-Iulie-2016
...din proprie experienta...Din anul 2009 am fost implicati intr-un proces de granituire .Masuratorile au stabilit ca vecinii au ocupat o parte din terenul nostru ,si ,in 2012 s-a procedat la executarea silita care a durat mai bine de 3 ani In tot acest timp vecinul a plantat pomi a facut garduri pe proprietatea noastra ca si cand n-ar fi existat o hotarare a instantei definitiva si executorie fiind amic declarat al executorului Am sesizat consiliul local ,inspectoratul in constructii,fara nici un rezultat..Degeaba avem legi si reglementari ,in Romania primeaza,relatia abuzul,lipsa de respect fata de lege ...Stipulatie legislativa...Pomii pitici pot fi plantati la 2 m de hotar ,iar ceilalti la minimum 3 m de hotar..Gardul viu la 0,60 cm
Răspunde
 
# Diana 12-Iulie-2016
Sesizati instanta, nu consiliul local si ISC ;)
Răspunde
 
# Badea Sorin 12-Martie-2016
Cand se vorbeste de ,,hotar'', se refera la orice? De exemplu, eu am plantat cativa pomi fructiferi la 1-1,5 m de gardul vecinului meu, insa plantatia se afla departe de casa vecinului, fiind plantata in gradina, nu in apropierea casei vecinului meu. Legea prevede ca vecinul poate cere sa scot sau sa tai pomii fructiferi chiar daca nu ii afecteaza casa?
Răspunde
 
# Luana 06-Mai-2016
Gardul de obicei marcheaza linia de hotar. Vecinul poate cere sa scoateti arborii daca nu este respectata distanta legala fata de hotar (gard).
Răspunde
 
# movilean 21-Februarie-2016
La cîti metri de la gardul vecinului se sadeşte un copac de nuc
Răspunde
 
# Luana 06-Mai-2016
2 metri de gard, cu excepţia acelora mai mici de 2 metri, a plantaţiilor şi a gardurilor vii.
Răspunde
 
# sorin cirlioru 16-Februarie-2016
daca acestii pomi au fost plantati in urma cu 60 de ani vecinul( noul proprietar) poate cere scoaterea lor?
Răspunde
 
# iacob mircea 23-Decembrie-2015
Nu se precizeaza nimic in lege despre limita maxima in ceea ce priveste inaltimea arborilor plantati la 2 m de limita proprietatii. Am un vecin care are exact la 2 m plantat un tei cu circumferinta tulpinii de cca 65-70 cm si inaltimea de 11-12m, Aproape jumate din circumferinta coroanei sta deasupra curtii mele si incepe sa se extinda si asupra casei mele, Pe langa faptul ca jgeaburile , acoperisul si curtea se umple de frunze si tine o umbra groasa, ma intreb si l-am intrebat si pe vecinul ce se va intampla in cazul unei furtuni mai puternice? A fost deja o furtuna care mi-a spart cateva tigle din acoperis. Crengile sunt groase si grele.Teiul are mai bine de 80 de ani si are toate motivele sa se rupa la o furtuna mai serioasa. Ce se poate face din punct de vedere legal pentru ca vecinul nici nu are de gand sa faca ceva in privinta teiului. El spune ca teiul este puternic si nu se va rupe, vorbeste de parca ar vorbi unor copii. Va multumesc.
Răspunde
 
# Luana 06-Mai-2016
Daca este vorba de un oras, de obicei regulamentul de urbanism contine prevederi suplimentare referitoare la aceste aspecte.
Răspunde
 
# Alexandru Szentgyorgyi 15-Iulie-2015
Art. 613. distanta de 2m fata de linia de hotar al arborilor, dar nu specifica si pozitia arborilor in functie de punctele cardinale, cea-ce este foarte important! In cazul in care cineva are proprietatea la sud de vecin si vecinul planteaza la 2m. distanta o linie de pomi fructiferi, in acest caz creeaza o umbra deasa incat la vecin nu se vor dezvolta plantele de cultura datorita umbrei.Consider ca, era mult mai bine si mai eficient editarea legii mult mai simplu: Orice plantatie de pomi fructiferi sau alte culturi se amplaseaza in asa fel fata de linia de hotar incat la ora 12 AM. sa nu faca umbra pe proprietatea vecinului aflat la Sud. Sant lucruri f.foarte importante in buna convietuire a vecinitatilor! Ganditi-va, ce efect produce un nuc sadit la 2m. de linia de hotar???!!! Se stie foarte bine ca, sub nucul de 20de ani si mai mult, nici iarba nu mai creste!!!Legea trebuie sa fie simpla,clara,fara posibikitati de interpretare.Cand se lasa la cheremul unui proprietar inaltimea pomului,chiar daca este respectata distanta de 2m. atunci in mod sigur pomul va fi lasat sa creasca si categoric va deranja proprietarul din vecinatati!
Răspunde
 
# Luana 06-Mai-2016
Da, dar daca este vorba de un oras, de obicei regulamentul de urbanism contine prevederi suplimentare referitoare la aceste aspecte.
Răspunde
 
# cristian 13-Iulie-2015
va rog sa-mi spuna cineva la ce distanta fata de hotar se planteaza napii den. stiintifica Topinanbur .Va multumesc.
Răspunde
 
# Luana 06-Mai-2016
Legea nu face distinctie. 2 metri de gard, cu excepţia acelora mai mici de 2 metri, a plantaţiilor şi a gardurilor vii.
Răspunde
 
# Mihai 30-Mai-2015
Copacul vecinului are parte din crengi in curtea mea. Am voie sa culeg din copac fructele care depasesc limita de proprietate?
Răspunde
 
# Luana 06-Mai-2016
Da, dar ca sa evitati un conflict mai bine va abtineti.
Răspunde
 
# baciu n cristian 27-Noiembrie-2014
un vecin a plantat la un metru de gardul meu pomi tuya inalti de 2,5 3 metri .tuya sunt considerati pomi sau gard viu??pot cere acestuia sa-i scoata sau nu??
Răspunde
 
# Luana 06-Mai-2016
Thuja este un gen de copaci coniferi din familia Cupressaceae.
Răspunde
 
# flory 13-Noiembrie-2014
As vrea sa stiu si eu care este distanta intre pomii fructiferi si hotar multumesc
Răspunde
 
# Luana 06-Mai-2016
2 metri daca regulamentul de urbanism nu prevede alftel sau obiceiul locului nu este altul.
Răspunde
 
# matei nicolae 07-Octombrie-2014
Va rog sa-mi spuneţi care este distanta la care vecinul poate planta flori în spatele casei mele, aceasta fiind pe hotar. Mulţumesc !
Răspunde
 
# Alexandru szentgyorgyi 21-Februarie-2016
Este simplu,daca gardul apartine dvs. atunci puteti planta flori pana langa gard. Daca gardul apartine vecinului atunci respectati distanta de 0,60 m. cu conditia ca florile plantate sa nu depaseasca inaltimea de 2m. Ex. in cazul meu vecina nu respecta nimic, pomii,porumbul si zmeura este chiar langa gard.Avand proprietatea la nord de vecina,la o distanta de 3 m. mereu este ud( Noroios) terenul meu dar, ce sa faci cu o femeie de peste 80 ani?!
Răspunde
 
# Sofletea Steluta 30-Septembrie-2014
Va rog sa-mi spuneti la ce distanta se planteaza nucul fata de constructii . Vecinii au plantat 2 nuci fata de casa mea la o distanta de aprox. 1,5m iar distanta intre ei aprox. 3,5 m.
Răspunde
 
# Luana 06-Mai-2016
Cititi articolul de lege, este clar: 2 metri daca regulamentul de urbanism nu prevede alftel sau obiceiul locului nu este altul
Răspunde
 
# Legret Adriana 26-August-2014
Brazii din curtea bisericii catolice , foarte înalti, au ramuri care depasesc de câtiva metri peste gardul nostre. Apa piscinei si curtea sunt mereu murdare de conuri si ace de brad, iar burlanele înfundate din acelasi motiv. Cu ani în urma unei furtuni, un brad din curtea acestei biserici a cazut pe casa noastra si ne este teama ca fenomenul se va reproduce, dar preotul nici nu vrea sa stea de vorba. Ce putem face legal? Multumesc pentru raspuns!
Răspunde
 
# Alexandru szentgyorgyi 21-Februarie-2016
Cum nu avem dreptul de a ne face dreptate singuri, solutia este sa apelati la instanta.
Răspunde
 
# Byc 14-Iulie-2014
Bună ziua,

Am o casă de vacanţă din lemn în zonă muntoasă. Un vecin nou venit după ce a construit o casă, a plantat în jurul gardului meu, la nici 3m de casa mea, trei rânduri de brazi.
Întrebarea este dacă şi aici se aplică regula de 2m sau există reglementări speciale (de ex. legea silvică), dat fiind faptul că brazii au rădăcinile foarte aproape de suprafaţă, iar în cazul unor vânturi puternice, am toate şansele să-mi cadă pe casă.

Mulţumesc anticipat.
Răspunde
 
# Mihai Constantin 14-Iulie-2014
Buna Ziua,

Am o casa de vacanta din lemn in zona muntoasa, construita acum 35 de ani. De cativa ani a "aparut" un vecin care dupa ce si-a construit casa, a plantat 3 randuri de barazi langa gardul meu. Pentru brazi se aplica tot cei 2 metri din lege, nu sunt dispozitii speciale - bradul avand radacini foarte aproape de suprafata solului, iar un vant mai "bunicel" il poate darama foarte usor, strivindu-mi casa?

Multumesc anticipat.
Răspunde
 
# alex 20-Mai-2014
Buna ziua . As vrea sa stiu la ce distanta minima se planteaza un copac fata de un bloc de locuinte? exista ceva lege in privinta asta? Va multumesc.
Răspunde
 
# Rodica 13-August-2014
Buna ziua , daca ne luam dupa ce scrie mai sus, eu inteleg "că arborii mai înalţi de 2 m nu pot fi sădiţi decât la cel puţin 2 m" de bloc, in cazul nostru. Mie imi intra crengile pe geam, am mai taiat din ele.. am facut sesizare la Primarie dar .. astept. Daca aflati ceva .. spuneti-mi si mie. Multumesc anticipat
Răspunde
 
# Denisa N. 25-Ianuarie-2014
JURISPRUDENŢĂ

1. Dispoziţiile legale referitoare la distanţa plantaţiilor dintre două proprietăţi vecine se aplică numai în cazul când distanţa nu este stabilită prin înţelegere sau obicei legal (Trib. Suprem, col. civ., dec. nr. 1298/1956, în C.D. 1956, p. 76).

2. Legea stabileşte anumite distanţe pentru sădirea arborilor, după regulamentele sau obiceiurile legale, indiferent dacă se prejudiciază sau nu proprietatea vecină, condiţia existenţei sau inexistenţei prejudiciului nefiind cerută de lege (Trib. Suprem, col. civ., dec. nr. 1613/1957, în I. Mihuţâ, Al. Lesviodox, Repertoriu de practică judiciară în materie civilă a Tribunalului Suprem şi a altor instanţe judecătoreşti pe anii 1952-1969, Ed. Ştiinţifică şi Enciclopedică, Bucureşti, 1970, p. 171).
Răspunde
 
# Denisa N. 25-Ianuarie-2014
Reglementarea anterioară: C. civ. 1864:
► „Art. 607. Nu e iertat a sădi arbori care cresc înalţi decât în depărtarea hotărâtă de regulamentele particulare sau de obiceiurile constante şi recunoscute şi în lipsă de regulamente şi de obiceiuri, în depărtare de doi metri, de la linia despărţitoare a celor două proprietăţi pentru arborii înalţi şi de o jumătate de metru pentru celelalte plantaţii şi garduri vii";
► „Art. 608. (1) Vecinul poate cere ca arborii şi gardurile vii puşi la o distanţă mai mică să se scoată.
(2) Acela pe a cărui proprietate se întind crăcile arborilor vecinului poate să-l îndatoreze a le tăia.
(3) Dacă rădăcinile se întind pe pământul său are drept a le tăia singur";
► „Art. 609. Arborii ce se află în gardul comun sunt comuni ca şi gardul şi fiecare din ambii proprietari e în drept a cere să-i taie".

1. Din coroborarea art. 612 cu art. 613 NCC se concluzionează că arborii mai înalţi de 2 m nu pot fi sădiţi decât la cel puţin 2 m de linia de hotar, în timp ce arborii mai mici de 2 m, plantaţiile şi gardurile vii pot fi sădiţi, respectiv amenajate la 60 cm faţă de linia de hotar.

2. Dacă art. 612 NCC nu reglementează sancţiunea în cazul încălcării limitei de către proprietar, art. 613 nu prevede posibilitatea derogării prin înscris autentic de la distanţa minimă, potrivit art. 602 alin. (2) teza I.

3. încălcarea limitei legale de către proprietar îl îndreptăţeşte pe vecin să ceară în justiţie respectarea prevederilor legale, hotărârea judecătorească fiind aptă de executare silită. Mai mult, vecinul afectat este autorizat să taie el însuşi rădăcinile şi ramurile arborilor care se întind pe proprietatea sa, precum şi să păstreze fructele căzute pe fondul său în mod natural.
Răspunde
 
# vasile boiciuc 23-August-2013
Buna ziua.As vrea sa stiu la ce distanta de la hotar se sadeste nucul. Va multumesc
Răspunde
 
# iul 26-Noiembrie-2013
acolo sus in textul de lege este minim 2m nucul se pune la 3-4m de hatul vecin ca sa nu se duca ramurile in curtea vecinului si intre ei distanta se lasa de la 7-10m pentru ca nucul face coroana mare in parti si sub nuc nu se face nimic din cauza iodului
Răspunde