Art. 616 Noul cod civil Fereastra de lumină Limite legale Limitele juridice ale dreptului de proprietate privată

CAPITOLUL III
Limitele juridice ale dreptului de proprietate privată

SECŢIUNEA 1
Limite legale

Art. 616

Fereastra de lumină

Dispoziţiile art. 615 nu exclud dreptul proprietarului de a-şi deschide, fără limită de distanţă, ferestre de lumină dacă sunt astfel construite încât să împiedice vederea spre fondul învecinat.

Vezi şi alte articole din aceeaşi lege:

Art. 616 Noul cod civil Fereastra de lumină Limite legale Limitele juridice ale dreptului de proprietate privată

Comentarii despre Art. 616 Noul cod civil Fereastra de lumină Limite legale Limitele juridice ale dreptului de proprietate privată

     

# Diana 27-Ianuarie-2013
Buna. o intrebare se poate face geam la baie la 60 cm de linia de hotar sau trebuie la 2 m?
Răspunde
 
# flavius 23-Septembrie-2013
poti sa faci geamul la 60 de cm de hotar, dar casa la 2 metri:))))
Răspunde
 
# flavius 23-Septembrie-2013
am uitat sa mentionez, in jos, fereastra cu vedere deci in sus, nu poti vedea in proprietatea lui
Răspunde
 
# Roman Georgeta 08-Noiembrie-2013
Buna ziua
Vecinul meu si-a construit casa la 1 m de gard si vrea sa lase o usa catre mine pe care o baga 1 m distanta inautru de la fundatie astfel incat sa fie distanta totala de 2 m. Este asa ceva legal? Sa ai o usa catre vecin la 1 m distanta de gard (fundatia)+1 m distanta iauntru; mie mi se pare o absurditate si cel mai grav este ca cei de la primarie nu fac nimic in acest sens. multumesc
Răspunde
 
# bar alexandru 17-Decembrie-2013
Buna ziua o intrebare cosurile de fum au o reglementare legala ? vecinul a construit o casa acum pe 2 nivele a mea are un nivelam mari probleme cu el imi spune ca fumul de la cosul meu ii afuma pereti constructia mea este veche. el a construit acum sigur nu stiu daca a avut autorizatie pt ca a construit pe un grajd vechipe care la daramat avizele sigur nu cred ca le are .distanta intre cosul meu este de 4,5 metri de constructia lui el nu respecta legislatia in vigoare sant 20 de cm intre constructia lui si gard.
Răspunde
 
# SUSANPETRUMARIAN 19-Ianuarie-2014
bunaziua vecinu meu aconstruit casa 2nivele cu 4geamuri spre locuinta mea are3m de la limita de propietate este legal sa ai 4geamuri 2pe2 spre curtea vecinului va multumesc.
Răspunde
 
# Denisa N. 25-Ianuarie-2014
1. Această dispoziţie legală consacră o soluţie jurisprudenţială (V. Stoica, Drepturile reale 2009, p. 119).

2. Servitutea de vedere este distinctă de servituţile de lumină [ius luminum). Dintre acestea din urmă, o primă categorie se referă la servitutea de lumină propriu-zisă care, fără a procura o vedere asupra fondului vecin, serveşte, prin destinaţie, numai pentru aerisire şi iluminatul natural al imobilului. Este vorba de aşa-numitele deschideri de aer şi lumină, care pot fi practicate la orice înălţime şi distanţă faţă de fondul vecin, deoarece ele constituie un atribut al dreptului de proprietate şi nu sunt de natură a-l prejudicia pe proprietarul vecin (O. Ungureanu, C. Munteanu, Drept civil. Drepturile reale, Ed. Rosetti, Bucureşti, 2005, p. 343).
Răspunde
 
# Denisa N. 25-Ianuarie-2014
JURISPRUDENŢĂ

Dispoziţiile art. 612 şi urm. C. civ. (1864) nu se aplică ferestrelor care nu procură nicio vedere pe o proprietate vecină, ci permit numai proprietarului imobilului de a primi lumina de sus (Trib. Tutova, C. Jud. 31/906, în C. Hamangiu, N. 6eorgean vot. I, p. 725, pct. 5).
Răspunde
 
# Adi 31-Iulie-2014
Buna ziua o intrebare vecinul meu a pastrat distanta de doi metri dar si-a facut geamurile la acelasi inaltime si in drept cu ale mele, mi se pare jenant si lipsit de intimidate.Oare este si legal?
Răspunde
 
# STOICA ION 02-August-2014
ESTE VOIE SA PUN FERESTRE DE LUMINA(TIP NEVADA) LA DIST. MAI MICA DE 2 M
Răspunde