Art. 616 Noul cod civil Fereastra de lumină Limite legale Limitele juridice ale dreptului de proprietate privată

CAPITOLUL III
Limitele juridice ale dreptului de proprietate privată

SECŢIUNEA 1
Limite legale

Art. 616

Fereastra de lumină

Dispoziţiile art. 615 nu exclud dreptul proprietarului de a-şi deschide, fără limită de distanţă, ferestre de lumină dacă sunt astfel construite încât să împiedice vederea spre fondul învecinat.

Vezi şi alte articole din aceeaşi lege:

Comentarii despre Art. 616 Noul cod civil Fereastra de lumină Limite legale Limitele juridice ale dreptului de proprietate privată
# Dani D 08-Iulie-2016
Buna ziua.Am o nelamurire cu privire la o fereastra de dimensiunea de 1.50/50 cm ,este o fereastra de aerisire a mansardei.Distanta dintre casa si gardul meu este de min 4m,dupa gard exista drum de servitute de min 3m latime apoi urmeaza cealalta proprietate. Intrebarea mea este daca pot face acea fereastra de aerisire in mansarda,in spatele casei si tinand cont de limita de min 4m pana la gardul meu plus inca min 3m al drumului de sevitute. De ce intreb asta,ptr ca proprietarul vecin imi interzice sa fac acea fereastra pe motiv ca el se uita la mine in casa,precizandu-i astfel ca exista mai mult de 6-7-8m care el la randul lui trebuie sa respecte distanta de min 2m de la constructia lui pana in gardul acestuia care va fi la limita cealalta a drumului de servitute. Intrebarea mea este: se poate face acea fereastra la mansarda,potrivit legii ? Va multumesc anticipat. Cu respect,Dani.
Răspunde
 
# adela chiricioaia 17-Iunie-2016
Eu am baia si WC fara lumina,aerisirea o fac prin hornul casei,vecinul din fata casei,fara nici un acord si-a deschis geam de aerisire cu ventilator inspre curtea mea(zidul casei lui-zid de granita).Deranjant este ca,atit iarna cit si vara(servesc masa afara)incep sa traga apa wc,tusesc cu alte cuvinte isi fac simtita prezenta a lor,a multor persoane care-i viziteaza.I-am rugat sa-si zideasca geamul cu caramida de sticla si aerisirea prin horn ,mi s-a dat raspuns ca este inumam ceea ce-i cer.Intrebare: este uman ceea ce fac dumnealor?Legea pe uni ii avantajeaza,iar pe altii ii dezavantajeaza!
Răspunde
 
# Marica C-tin 17-Iunie-2016
Buna ziua,
Scuze ca insist pe aceeasi tema dar, tot nu am inteles daca vecinul meu ,care are casa construită pe hotar , poate (in virtutea servitutii de aerisire ) sa-si deschidă fereastra de la baie spre proprietatea mea.

Multumesc.
Răspunde
 
# marinescu catalin 18-Noiembrie-2015
vecinul meu si-a construit casa la 1,3m fata de gardul meu urmeaza sa placheze cu polistiren de 10 cm, si are 4 ferestre spre mine> 2 /60x60, 2/ 120x 60, ii permite legea
asa ceva
Răspunde
 
# mirela matei 08-Octombrie-2015
Multumesc!
Răspunde
 
# mirela matei 08-Octombrie-2015
Locuinta mea este situata la bloc.parter. de putin timp s-au pus gaze.dar fara aprobarea mea de a se pune dedesutpul geamului meu. Am mentionat verbal atat muncitorilor cat si sediului. Va rog sa ma ajutati ce trebuie sa fac! Nu vreau ca aceea cutie pentru bransare la gaz sa fie dedesupt la apartamentul meu
Răspunde
 
# papadie veronica 25-Iulie-2015
am construit un wc in apropierea vecinului distanta de gard este peste 60cm dar este aproape de casa vecina pot avea probleme legale
Răspunde
 
# lentua 16-Iunie-2015
buna ziua!
locuiesc intr-un apartament situat intr-o casa cu un nivel,accesul in apartament se face pe o scara interioara amplasata pe peretele despartitor de vecinul alaturat casei.
aceasta scara ,din constructie este prevazuta cu un glasvant din fie cornier cu lungimea de 4m si inaltimea de 3m, mai multe geamuri fixe (mate)si unul mobil pentru a avea acces la acoperis,mentionez ca acestea sunt amplasate pe peretele despartitor pentru a avea lumina,constructia este veche,asa am cumparat apartamentul,acum intentionez sa inlocuiesc vechilul glasvant cu geam termopan fix care sa fie mat,dar vecinul nu i-mi permite!
va intreb! Am voie sa refac acest glasvant la aceleasi dimensiuni eventual mai mic la latimea de 1,5m cu inaltimea de 3 m???? va rog lamuriti-ma ,am nevoie de autorizatii sau aprobarii ?????
va multumesc
Răspunde
 
# arhirie msariana 06-Mai-2015
buna intre vecinul meu si mine avem un gard cu fundatie de ciment de 40 cm dupa care avem un gard din lemn 120 im terenul meu este mai jos si intre timp dinsu sia pus ciment in curte si are o scara de ciment pe care urca sa intre in casa si tot timpul sta si se uita in curtea mea distanta de la casa lui la gardul meu este de 140msi eu doresc sa_mi refac gardul cu o inaltime de2m masurat de la el si peste ca peste gardul vechi de lemn sa lipesc tabla este legal ?
Răspunde
 
# octavian 30-Aprilie-2015
vecinul are o cuhne drept in zidul gardului eu la 60 cm am ingropat un list de ciripita ei ma injura si o scot de mai multe ori ce pot face
Răspunde
 
# Mihaela 06-Octombrie-2014
Casa parintilor mei este construita in anii 80, iar doua dintre ferestre de la primul nivel si al doilea bat inspre casa si gradina vecinilor. Vecinul si-a plantat un pom chiar langa gard, a lasat crengile sa creasca, sa treaca peste gardul despartitor, ajung la geamul de la primul nivel, motivand ca astfel doreste sa ne impiedice sa vedem curtea lui. Ba mai mult, doreste sa ne punem geamuri mate. Este normal sa nu pot deschide fereastra? Si sa nu pot taia crengile?
Răspunde
 
# ioan munteanu 06-Aprilie-2015
ce trece peste gard s-au hotar se taie
Răspunde
 
# Adela Adela 12-Septembrie-2014
Am o casa construita in 1938, apoi renovata si adaugat etaj in 1977. Are ferestre spre o gradina nefolisita pana acum, cand a fost cumparata de un vecin. Acesta imi cere sa inchid acele ferestre, eu ramanad astfel fara lumina naturala in 2 camere. Este indreptatit sa ma oblige sa inchid ferestrele sau sa imi puna pe peretele casei mele, care e si limita mea de proprietate, un paniu care sa imi asigure numai lumina, nu si aer? Astept raspuns ! Multumesc!
Răspunde
 
# STOICA ION 02-August-2014
ESTE VOIE SA PUN FERESTRE DE LUMINA(TIP NEVADA) LA DIST. MAI MICA DE 2 M
Răspunde
 
# Adi 31-Iulie-2014
Buna ziua o intrebare vecinul meu a pastrat distanta de doi metri dar si-a facut geamurile la acelasi inaltime si in drept cu ale mele, mi se pare jenant si lipsit de intimidate.Oare este si legal?
Răspunde
 
# Denisa N. 25-Ianuarie-2014
JURISPRUDENŢĂ

Dispoziţiile art. 612 şi urm. C. civ. (1864) nu se aplică ferestrelor care nu procură nicio vedere pe o proprietate vecină, ci permit numai proprietarului imobilului de a primi lumina de sus (Trib. Tutova, C. Jud. 31/906, în C. Hamangiu, N. 6eorgean vot. I, p. 725, pct. 5).
Răspunde
 
# Denisa N. 25-Ianuarie-2014
1. Această dispoziţie legală consacră o soluţie jurisprudenţială (V. Stoica, Drepturile reale 2009, p. 119).

2. Servitutea de vedere este distinctă de servituţile de lumină [ius luminum). Dintre acestea din urmă, o primă categorie se referă la servitutea de lumină propriu-zisă care, fără a procura o vedere asupra fondului vecin, serveşte, prin destinaţie, numai pentru aerisire şi iluminatul natural al imobilului. Este vorba de aşa-numitele deschideri de aer şi lumină, care pot fi practicate la orice înălţime şi distanţă faţă de fondul vecin, deoarece ele constituie un atribut al dreptului de proprietate şi nu sunt de natură a-l prejudicia pe proprietarul vecin (O. Ungureanu, C. Munteanu, Drept civil. Drepturile reale, Ed. Rosetti, Bucureşti, 2005, p. 343).
Răspunde
 
# SUSANPETRUMARIAN 19-Ianuarie-2014
bunaziua vecinu meu aconstruit casa 2nivele cu 4geamuri spre locuinta mea are3m de la limita de propietate este legal sa ai 4geamuri 2pe2 spre curtea vecinului va multumesc.
Răspunde
 
# bar alexandru 17-Decembrie-2013
Buna ziua o intrebare cosurile de fum au o reglementare legala ? vecinul a construit o casa acum pe 2 nivele a mea are un nivelam mari probleme cu el imi spune ca fumul de la cosul meu ii afuma pereti constructia mea este veche. el a construit acum sigur nu stiu daca a avut autorizatie pt ca a construit pe un grajd vechipe care la daramat avizele sigur nu cred ca le are .distanta intre cosul meu este de 4,5 metri de constructia lui el nu respecta legislatia in vigoare sant 20 de cm intre constructia lui si gard.
Răspunde
 
# Roman Georgeta 08-Noiembrie-2013
Buna ziua
Vecinul meu si-a construit casa la 1 m de gard si vrea sa lase o usa catre mine pe care o baga 1 m distanta inautru de la fundatie astfel incat sa fie distanta totala de 2 m. Este asa ceva legal? Sa ai o usa catre vecin la 1 m distanta de gard (fundatia)+1 m distanta iauntru; mie mi se pare o absurditate si cel mai grav este ca cei de la primarie nu fac nimic in acest sens. multumesc
Răspunde
 
# Diana 27-Ianuarie-2013
Buna. o intrebare se poate face geam la baie la 60 cm de linia de hotar sau trebuie la 2 m?
Răspunde
 
# flavius 23-Septembrie-2013
poti sa faci geamul la 60 de cm de hotar, dar casa la 2 metri:))))
am uitat sa mentionez, in jos, fereastra cu vedere deci in sus, nu poti vedea in proprietatea lui
Răspunde