Art. 972 Noul cod civil Cota succesorală a soţului supravieţuitor Soţul supravieţuitor Moştenitorii legali

CAPITOLUL III
Moştenitorii legali

SECŢIUNEA 1
Soţul supravieţuitor

Art. 972

Cota succesorală a soţului supravieţuitor

(1) Cota soţului supravieţuitor este de:

a) un sfert din moştenire, dacă vine în concurs cu descendenţii defunctului;

b) o treime din moştenire, dacă vine în concurs atât cu ascendenţi privilegiaţi, cât şi cu colaterali privilegiaţi ai defunctului;

c) o jumătate din moştenire, dacă vine în concurs fie numai cu ascendenţi privilegiaţi, fie numai cu colaterali privilegiaţi ai defunctului;

d) trei sferturi din moştenire, dacă vine în concurs fie cu ascendenţi ordinari, fie cu colaterali ordinari ai defunctului.

(2) Cota soţului supravieţuitor în concurs cu moştenitori legali aparţinând unor clase diferite se stabileşte ca şi când acesta ar fi venit în concurs numai cu cea mai apropiată dintre ele.

(3) Dacă, în urma căsătoriei putative, două sau mai multe persoane au situaţia unui soţ supravieţuitor, cota stabilită potrivit alin. (1) şi (2) se împarte în mod egal între acestea.

Vezi şi alte articole din aceeaşi lege:

Comentarii despre Art. 972 Noul cod civil Cota succesorală a soţului supravieţuitor Soţul supravieţuitor Moştenitorii legali
# irina.bianca 11-Ianuarie-2013
Se menţine principiul potrivit căruia stabilirea cotei soţului supravieţuitor se face cu întâietate faţă de stabilirea cotelor celorlalţi moştenitori.

Alin. (3) reglementează ipoteza bigamiei ori a poligamiei în care două sau mai multe persoane vin la moştenire în calitate de soţ supravieţuitor.
Răspunde
 
# Gina Cotirlan 06-Noiembrie-2013
Fam mea este divortatacu mult timp in urma. Casa edte construita impreuna cu ama. Dupa divort nu a fost facut partajul. Tata a dato afara pe mama fara sa o despagubeasca. Mama zicind ca dreptul ei sa revina noua. Doi copii proveniti din casatorie. Mama a murit acum un an. Nu sa facut succesiune. Tata acum vrea sai faca acte doar la fratele meu. Ma intereseaza daca eu pot face parte la acea casa. Daca ii poate face acte fara przenta mea. Ce sansa am?
Răspunde
 
# corbu adela 26-August-2014
daca sotia supravietuitoare are acte de donatie pentru 3 sferturi din casa copii au dreptul la acea parte la moartea tatalui , copii find doar ai decedatului?
Răspunde