Art. 379 Noul Cod Penal Nerespectarea măsurilor privind încredinţarea minorului Infracţiuni contra familiei

CAPITOLUL II
Infracţiuni contra familiei

Art. 379

Nerespectarea măsurilor privind încredinţarea minorului

(1) Reţinerea de către un părinte a copilului său minor, fără consimţământul celuilalt părinte sau al persoanei căreia i-a fost încredinţat minorul potrivit legii, se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 3 luni sau cu amendă.

(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează fapta persoanei căreia i s-a încredinţat minorul prin hotărâre judecătorească spre creştere şi educare de a împiedica, în mod repetat, pe oricare dintre părinţi să aibă legături personale cu minorul, în condiţiile stabilite de părţi sau de către organul competent.

(3) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

Vezi şi alte articole din aceeaşi lege:

Comentarii despre Art. 379 Noul Cod Penal Nerespectarea măsurilor privind încredinţarea minorului Infracţiuni contra familiei
# defara 04-Februarie-2014
Corespondența cu vechiul Cod Penal (1969): art. 307: „Nerespectarea măsurilor privind încredinţarea minorului. (1) Reţinerea de către un părinte a copilului său minor, fără consimţământul celuilalt părinte sau al persoanei căreia i-a fost încredinţat minorul potrivit legii, se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 3 luni sau cu amendă. (2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează fapta persoanei căreia i s-a încredinţat minorul prin hotărâre judecătorească, spre creştere şi educare, de a împiedica în mod repetat pe oricare dintre părinţi să aibă legături personale cu minorul, în condiţiile stabilite de părţi sau de către organul competent. (3) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate. (4) împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală”.

Legislaţie conexă:
► art. 396-404 din noul Cod civil, republicat (M. Of. nr. 505 din 15 iulie 2011);
► art. 3 şi art. 5 din Convenţia de la Haga din 25 octombrie 1980 asupra aspectelor civile ale răpirii internaţionale de copiii, ratificată prin Legea nr. 100/1992 (M. Of. nr. 243 din 30 septembrie 1992).
Răspunde
 
# Vasilica Manolache 06-Mai-2015
Am doi copii si nu le am platit pensia alimentara acum sa adunat o suma mare si ea ii vrea pe toti daca nu pot sa ii dau intru la puscarie eu am zis ca ii dau in rate se poate in rate sau depinde decuvintul ei
Răspunde