Art. 379 Noul Cod Penal Nerespectarea măsurilor privind încredinţarea minorului Infracţiuni contra familiei

CAPITOLUL II
Infracţiuni contra familiei

Art. 379

Nerespectarea măsurilor privind încredinţarea minorului

(1) Reţinerea de către un părinte a copilului său minor, fără consimţământul celuilalt părinte sau al persoanei căreia i-a fost încredinţat minorul potrivit legii, se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 3 luni sau cu amendă.

(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează fapta persoanei căreia i s-a încredinţat minorul prin hotărâre judecătorească spre creştere şi educare de a împiedica, în mod repetat, pe oricare dintre părinţi să aibă legături personale cu minorul, în condiţiile stabilite de părţi sau de către organul competent.

(3) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

Vezi şi alte articole din aceeaşi lege:

Comentarii despre Art. 379 Noul Cod Penal Nerespectarea măsurilor privind încredinţarea minorului Infracţiuni contra familiei
# Delia Tisman 30-Iulie-2016
Infracţiunea de nerespectare a măsurilor privind încredinţarea minorului înscrisă în art. 379 NCP are corespondent în incriminarea cu aceeaşi denumire marginală prevăzută în art. 307 CP 1969.

O examinare comparativă a textelor de incriminare din vechea şi noua lege penală generală permite a se constata că această infracţiune are un conţinut identic în ambele reglementări. Atât elementele constitutive, cât şi regimul sancţionator din Codul penal din 1969 au fost preluate integrali n noul cod.

Dată fiind identitatea de conţinut, explicaţiile teoretice şi practica judiciară în materie realizate sub Codul penal din 1969 rămân valabile şi în aplicarea incriminării din noul Cod penal.

Singura diferenţă semnalată constă în înlăturarea dispoziţiei referitoare la posibilitatea de împăcare a părţilor, cu consecinţa înlăturării răspunderii penale. Această eliminare a fost justificată de nevoia de adaptare a părţii speciale la partea generală a noului Cod penal. Concret, potrivit art. 159 alin. (1) NCP, împăcarea părţilor poate avea loc doar în cazul în care acţiunea penală a fost pusă în mişcare din oficiu şi numai dacă legea o prevede expres. în cazul infracţiunii examinate, se observă faptul că punerea în mişcare a acţiunii penale se face la plângerea prealabilă a persoanei vătămate, situaţie în care împăcarea părţilor nu este posibilă.

Legea penală mai favorabilă. în condiţiile în care regimul sancţionator din legea veche a fost păstrat, problema legii penale mai favorabile nu se va pune.
Răspunde
 
# Vasilica Manolache 06-Mai-2015
Am doi copii si nu le am platit pensia alimentara acum sa adunat o suma mare si ea ii vrea pe toti daca nu pot sa ii dau intru la puscarie eu am zis ca ii dau in rate se poate in rate sau depinde decuvintul ei
Răspunde
 
# Alin 24-Iulie-2015
Buna ziua, si eu am un baiat de 11 ani. Nu am mai platit pensia alimentara de aproape 1 an, din cauza unor grave probleme financiare. Cum pot sa procedez? Mama se opune dreptului la vizita hotarat de instanta. Am mers dupa hotarare 5 ani, primul wekeend si al treilea al fiecarei luni si jumatate din vacante. Acum in vacanta de vara nu a vrut sa mi-l mai dea wekeenduri-le. Legea de ce pedepseste doar parintele care nu plateste pensie alimentara? Obliga copilul sa spuna ca nu vrea sa mai vina decat in luna de zile care trebuie sa-l iau in vacanta. Il cresc si il educ atata timp cat este la mine. Are camera lui, dulapiorul lui de haine...cumparate de mine. Si eu il intretin atata cad mi s-a dat voie de lege. Iar in luna de zile in care este la mine, in vacanta de vara, de ce trebuie sa-i mai platesc pensie alimentara? Copilul este intretinut de mine atunci.
Răspunde
 
# defara 04-Februarie-2014
Corespondența cu vechiul Cod Penal (1969): art. 307: „Nerespectarea măsurilor privind încredinţarea minorului. (1) Reţinerea de către un părinte a copilului său minor, fără consimţământul celuilalt părinte sau al persoanei căreia i-a fost încredinţat minorul potrivit legii, se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 3 luni sau cu amendă. (2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează fapta persoanei căreia i s-a încredinţat minorul prin hotărâre judecătorească, spre creştere şi educare, de a împiedica în mod repetat pe oricare dintre părinţi să aibă legături personale cu minorul, în condiţiile stabilite de părţi sau de către organul competent. (3) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate. (4) împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală”.

Legislaţie conexă:
► art. 396-404 din noul Cod civil, republicat (M. Of. nr. 505 din 15 iulie 2011);
► art. 3 şi art. 5 din Convenţia de la Haga din 25 octombrie 1980 asupra aspectelor civile ale răpirii internaţionale de copiii, ratificată prin Legea nr. 100/1992 (M. Of. nr. 243 din 30 septembrie 1992).
Răspunde