O noua reesalonare a platilor drepturilor salariale acordate unor bugetari prin hotarari judecatoresti

Legea 230/2011 publicată în Monitorul Oficial nr. 864/2011 a aprobat şi modificat OUG 71 2009 privind plata unor sume prevăzute în titluri executorii având ca obiect acordarea de drepturi salariale personalului din sectorul bugetar.

 În esenţă, este vorba de hotărârile judecătoreşti devenite titluri executorii pe care instanţele din România le-au pronunţat în favoarea anumitor categorii de persoane din sectorul bugetar. Actul normativ în discuţie are ca obiect de reglementare eşalonarea plăţii sumelor prevăzute în aceste titluri executorii.

Conform modificărilor intrate în vigoare prin noua lege, OUG 71 2009 prevede acum că plata sumelor prevăzute prin hotărâri judecătoreşti care dispun acordarea unor drepturi de natură salarială stabilite în favoarea personalului din sectorul bugetar, devenite executorii până la data de 31 decembrie 2011, se va realiza după o procedură de executare desfasurata astfel:

  • în anul 2012 se plăteşte 5% din valoarea titlului executoriu;
  • în anul 2013 se plăteşte 10% din valoarea titlului executoriu;
  • în anul 2014 se plăteşte 25% din valoarea titlului executoriu;
  • în anul 2015 se plăteşte 25% din valoarea titlului executoriu;
  • în anul 2016 se plăteşte 35% din valoarea titlului executoriu. De asemenea, in cursul acestor termene, orice procedură de executare silită se suspendă de drept.

Potrivit termenelor asumate iniţial de Guvernul României, sumele devenite executorii până la data de 31 decembrie 2009 erau plătite astfel: în anul 2010 - 34% din valoarea titlului executoriu, în 2011- 33%, în 2012 - 33%.

Reprezentanţii opoziţiei au criticat că executarea titlurilor executorii ar fi amânată "sine die" şi că din statistici şi execuţia bugetară, economiile totale făcute la cheltuielile de personal prin toate tăierile ar fi de aproximativ 2% din PIB, respectiv cca. 8 miliarde RON, iar despăgubirile câştigate în instanţă de către bugetari în ultimul an ar fi tot de 8 miliarde RON şi că, astfel, prin tăierile realizate, Guvernul României doar ar fi amânat deficitul bugetar de la un an la altul.

Reprezentantul Ministerului Finanţelor Publice a precizat că măsura eşalonării urmăreşte un scop legitim - asigurarea stabilităţii economice a ţării - şi păstrează un raport rezonabil de proporţionalitate între mijloacele folosite şi obiectivul avut în vedere - executarea hotărârilor judecătoreşti în cauză. 

MFP a mai considerat drept inexactă aserţiunea conform căreia executarea titlurilor executorii asupra statului sunt amânate „sine die", din moment ce această expresie semnifică ideea de „fără termen", in actul normativ prevăzandu-se clar anumiţi ani calendaristici pe parcursul cărora executarea titlurilor respective se va realiza eşalonat. 

Tot in opinia MFP, OUG nr. 71/2009 şi art. II din OUG nr. 45/2010 sunt conforme cu prevederile art. 14 din Convenţia CEDO. În privinţa unei potenţiale discriminări între debitori, în sensul că statul ca debitor şi-ar aloca mai multe drepturi ca debitorii persoane de drept privat privind executarea hotărârilor judecătoreşti, MFP a citat decizia Curţii Constituţionale DCC nr. 714/2010 şi a afirmat că nu se poate reţine existenţa niciunei asemenea discriminări, din moment ce chiar CEDO a statuat că o deosebire de tratament juridic este discriminatorie atunci când nu este justificată în mod obiectiv şi rezonabil, aceasta însemnând că nu urmăreşte un scop legitim sau nu păstrează un raport rezonabil de proporţionalitate între mijloacele folosite şi obiectivul avut în vedere. Totodată, în conformitate cu jurisprudenţa CEDO, statele beneficiază de o anumită marjă de apreciere în a decide dacă şi în ce măsură diferenţele între diversele situaţii similare justifică un tratament juridic diferit, iar scopul acestei marje variază în funcţie de anumite circumstanţe, de domeniu şi de context.

În privinţa criticilor opoziţiei referitoare la neexecutarea hotărârilor judecătoreşti definitive şi irevocabile, MFP a precizat că, aşa cum a reţinut şi Curtea Constituţională , spre ex. prin DCC nr. 190/2010, prin adoptarea OUG 71 2009, şi ulterior a OUG 45 2010 şi a OUG 113 2010, s-au instituit măsuri temporare şi derogatorii de la dreptul comun doar în materia executării hotărârilor judecătoreşti care au ca obiect acordarea de drepturi salariale personalului din sectorul bugetar, în sensul că executarea se efectuează eşalonat. Prin urmare, (tot conform opiniei MFP) nu ar putea fi vorba despre neaplicarea unor hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile, din moment ce prin acte normative de nivelul legii s-a instituit doar o derogare de la cadrul comun al executării unor asemenea titluri, prevăzut de Codul de procedură civilă, şi nu o cauză de neaplicare.

Cititi aici varianta actualizata a actului normativ: OUG 71 2009 privind plata unor sume prevăzute în titluri executorii având ca obiect acordarea de drepturi salariale personalului din sectorul bugetar

Alte articole recente:

Comentarii despre O noua reesalonare a platilor drepturilor salariale acordate unor bugetari prin hotarari judecatoresti
# Bălan Angelica 23-Februarie-2016
până în prezent la Universitatea din Craiova nu s-au dat banii din hotărâri judecătorești cei 35% aferente anului 2016, respectiv 85% din legea 330. Deci sunt două legi 221 și 330. Din prima lege nu s-a achitat procentul de 35% pe 2016, iar din legea 330 mai trebuie achitat un procent de 85%. Când se vor da? anul acesta este ultimul an când trebuie achitate sumele de bani din ambele legi!!!!!!!!!!!!!!!!!!! lumea este revoltată la maxim
Răspunde
 
# HOLBAN VALENTIN HOLBAN 26-Februarie-2014
nimeni nu stie care este valoarea platilor drepturilor salariale,esalonarea valorica pe luni,trimestre sau cum s-or indura sa plateasca,cit au incasat si cit mai au....nimeni nu vorbeste de folosirea banilor de primarii si plata la cherem,inflatie...etc
Răspunde
 
# chirita 31-Octombrie-2013
Pentru pensionari sau viitori pensionari, trebuie, sa ni se dea toata suma care ni se cuvine,castigata in instanta.
Vreau sa va spun ca asteptam de ceva vreme......
Răspunde