Renta viagera a sportivilor medaliati si discriminarea

renta viagera sportiviLegea educaţiei fizice şi sportului, reglementează, printre altele, şi sistemul de rentă viageră pentru campionii olimpici, mondiali şi europeni, menit să asigure siguranţa traiului acestora pentru perioada ulterioară încetării activităţii sportive de performanţă.

Sportivii români au constatat o serie de inadvertenţe privind acordarea rentei viagere după intrarea în vigoare a aplicării prevederilor Legii educaţiei fizice şi sportului nr. 69/2000. Un exemplu îl constituie prevederile art.64 alin. (6), conform căruia pentru renta viageră se puteau cumula numai titlul de campion olimpic şi cel de campion mondial sau european ori titlul de campion mondial cu cel european, vicecampionii olimpici fiind excluşi.

Legea 225/2011, care are la bază plângerile sportivilor aflaţi în situaţii precum cele aminite mai sus, a fost publicată în Monitorul Oficial 852/2011 şi înlătură discriminările privitoare la acordarea rentei viagere sportivilor cu aceleaşi performanţe, modificând legea educaţiei fizice şi sportului. 

Spre exemplu, un campion mondial şi vicecampion olimpic s-a plâns unuia dintre initiatorii acestei legi că are o rentă viageră mai mică decât un campion mondial şi unul european şi că i se ia în calcul doar o singură medalie când a câştigat de două ori medalia de argint la jocurile olimpice, în timp ce unui sportiv care câştigăt de două ori un campionat european i se iau în calcul ambele medalii.

Articolul 64 din Legea educaţiei fizice şi sportului nr. 69/2000, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 200 din 9 mai 2000, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică după cum urmează:

1. La alineatul (5), litera b) va avea următorul cuprins:
„b) 50% din valoarea indemnizaţiei corespunzătoare cuvenite potrivit lit. a) pentru următoarele medalii de aur şi argint obţinute la jocurile olimpice şi pentru medaliile de aur obţinute la campionatele mondiale sau campionatele europene.“
2. Alineatul (6) va avea următorul cuprins:
„(6) Pentru sportivii care cumulează titlul de campion sau vicecampion olimpic cu cel de campion mondial sau european ori titlul de campion mondial cu cel european renta viageră acordată pentru cea mai bună performanţă se cumulează cu cea pentru performanţă inferioară, potrivit nivelurilor prevăzute la alin. (5) lit. b).“

Pentru a vizualiza varianta actualizată a legii educaţiei fizice şi sportului care include modificarile mentionate mai sus, accesaţi: Legea 69 2000

Alte articole recente:

Comentarii despre Renta viagera a sportivilor medaliati si discriminarea
# Mihaescu 19-Iunie-2014
Nu am inteles de ce fostul presedinte al FRF, Mircea Sandu a avut pretentie la Renta ( Pensie ) Viagera. Ce performante olimpice sau mondiale are el de si-a permis sa, ceara la plecare o asemenea facilitate. Rusine din partea lui mai ales ca performantele in fotbal nu-l indreptateste sub nici o forma. Sper ca noul Presedinte al FRF sa anuleze hotararea luata in AG a FRF de a i se acorda facilitatile prestabilite de insasi beneficiar.
Răspunde