Art. 77 OUG 195/2002 Obligaţii în caz de accident Reguli de circulaţie

CAPITOLUL V
Reguli de circulaţie

SECŢIUNEA a 5-a
Obligaţii în caz de accident

Art. 77

(1) Conducătorul unui vehicul implicat într-un accident de circulaţie în urma căruia a rezultat moartea sau vătămarea integrităţii corporale ori a sănătăţii unei persoane este obligat să ia măsuri de anunţare imediată a poliţiei, să nu modifice sau să şteargă urmele accidentului şi să nu părăsească locul faptei.

(2) Orice persoană care este implicată sau are cunoştinţă de producerea unui accident de circulaţie în urma căruia a rezultat moartea sau vătămarea integrităţii corporale ori a sănătăţii uneia sau a mai multor persoane, precum şi în situaţia în care în eveniment este implicat un vehicul care transportă mărfuri periculoase este obligată să anunţe de îndată poliţia şi să apeleze numărul naţional unic pentru apeluri de urgenţă 112, existent în reţelele de telefonie din România.

(3) Este interzis oricărei persoane să schimbe poziţia vehiculului implicat într-un accident de circulaţie în urma căruia a rezultat moartea sau vătămarea integrităţii corporale ori a sănătăţii uneia sau a mai multor persoane, să modifice starea locului sau să şteargă urmele accidentului fără încuviinţarea poliţiei care cercetează accidentul.

Vezi şi alte articole din aceeaşi lege:

Comentarii despre Art. 77 OUG 195/2002 Obligaţii în caz de accident Reguli de circulaţie
# marius olteanu 06-Ianuarie-2015
Buna ziua,

In situatia unui eveniment din ctg. Avarii usoare, daca Faptuitorul paraseste locul si nu ia legatura cu Pagubasul DAR se prezinta la Biroul Avarii usoare, in termen, peste cateva ore..., Agentul de politie constatator, nu ar trebui sa afle cauzele care la-u determinat pe Faptuitor de a parasi locul evenimentului: 1/ FARA a comunica cu Pagubasul, 2/ FARA a incheia o Intelegere amiabila, 3/ FARA ca Pagubasul sa stie intentiile Faptuitorului de a se prezenta ulterior, totus, la Biroul Avarii usoare, etc....? Intrebare logica: de unde sa stie Pagubasul, complet neafectat de eveniment, de intentia viitoare a faptuitorului ?

Comentez: Asa, oricine poate sa se prezinte la politie si se delare vinovat, plateste o amenda nesemnificativa DAR cel 'vanat' isi pierde dreptul e a conduce si, poate chiar asta i-a fost intentia aceluia care stie ca poate sa-ti faca un rau fara sa ai nicio scapare....

Art. 79 din Legea 195/2002 nu ia in seama si acest aspect care-l dezavantajeaza net pe Pagubas, practic neimplicat material in eveniment si deci care nu presupune eliberarea unei dovezi de reparatii , asigurari etc., dar care prin neprezentare in termeni legali la biroul Avarii usoare, este ulterior pedepsit contraventional+4 puncte si + cu retinerea carnetului 30 de zile, pe degeaba ?!

Va multumesc,

MO
Răspunde