Trafic de droguri de mare risc. încadrare juridică

Modalităţile normative alternative specifice infracţiunii de trafic de droguri sunt prevăzute în art. 2 alin. (1) din Legea tir. 143/2000 privind combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri. Textul se referă la drogurile de risc, iar alineatul (2) al aceluiaşi articol prevede, ca o modalitate agravantă, ipoteza în care obiectul material al infracţiunii îl constituie drogurile de mare risc.

în consecinţă, încadrarea juridică legală a infracţiunii de trafic de droguri de mare risc este aceea în art. 2 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 143/2000, şi nu doar în art. 2 alin. (2) al textului.

(Decizia nr. 21 din 20 ianuarie 2004 - Secţia a II-a penală)

Prin Sentinţa penală nr. 992 din 6 noiembrie 2003, pronunţată de Tribunalul Bucureşti - Secţia a ll-a penală, s-a dispus, între altele, condamnarea inculpatei A.E. la o pedeapsă de 12 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de droguri de mare risc, în stare de recidivă post-condamnatorie, prevăzută de art. 2 alin. (2) din Legea nr. 143/2000, cu aplicarea art. 37 alin. 1 lit. a) din Codul penal.

Tribunalul a reţinut că, la data de 15 februarie 2002, inculpata a vândut martorei C.N. patru doze de heroină, drog de mare risc.

împotriva acestei sentinţe a declarat apel Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti, criticând-o pentru greşita încadrare juridică dată faptei prin nereţinerea formei de bază a infracţiunii, prevăzută de alineatul (1) al art. 2 din Legea nr. 143/2000.

Apelul este întemeiat.

Forma de bază (tipică) a infracţiunii de trafic de droguri este cea prevăzută de art. 2 alin. (1) din Legea nr. 143/2000 în mai multe modalităţi normative: , "cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, oferirea, punerea în vânzare, vânzarea ... ori alte operaţiuni privind circulaţia drogurilor de risc, fără drept". Potrivit alineatului (2) al aceluiaşi text, limitele de pedeapsă sunt mai ridicate dacă faptele menţionate au ca obiect droguri de mare risc.

Aşa fiind, încadrarea juridică legală a faptei persoanei care trafichează droguri de mare risc este aceea în dispoziţiile art. 2 alin. (1) şi alin. (2) din Legea nr. 143/2000.

în consecinţă, apelul declarat de Parchet a fost admis, dispunându-se schimbarea încadrării juridice în sensul arătat.

Vezi şi alte speţe de drept penal:

Comentarii despre Trafic de droguri de mare risc. încadrare juridică