Calculator taxe notariale contracte vânzare-cumpărare (2016)

Calculatorul de taxe notariale1 calculează toate costurile încheierii unui contract de vânzare-cumpărare a unui bun imobil (apartament, garsonieră, casă sau teren) prin notariat, respectiv:

  • onorariul notarial minim pentru autentificarea contractului de vânzare-cumpărare;
    (achitat de cumpărător)
  • taxa de intabulare OCPI;
    (achitată de cumpărător)
  • impozitul datorat Statului la vânzare;
    (achitat de vânzător)
  • pentru imobilele dobândite prin credit, onorariul autentificării contractului de ipotecă.

Curs BNR de azi: 1 Euro = Lei

Preţ imobil2 în Euro = Lei

De cât timp deţine vânzătorul imobilul:

Modalitate dobândire imobil:

REZULTATE

Taxe plătite de CUMPĂRĂTOR:

Onorariu notarial autentificare contract vânzare3:

Lei (TVA 20% inclus)

Onorariu notarial autentificare contract credit4 :

Lei (TVA 20% inclus)

Taxa ANCPI-OCPI pentru intabulare5:

Lei

Taxe plătite de VÂNZĂTOR:

Impozit către Stat6:

Lei

Note de subsol:

[1] Calculatorul LegeAZ.net este menţinut şi actualizat conform legilor în vigoare (2016);

[2] Preţul la care se vinde efectiv bunul imobil. Dacă preţul convenit de părţi pentru imobil este inferior celui rezultat din expertizele UNNPR privind valorile proprietăţilor imobiliare, taxele se vor calcula folosind valoarea rezultată din aceste expertize ( cunoscute şi sub numele de "ghiduri imobiliare notariale" sau "grile notariale").

[3a] Pentru a afla onorariul autentificării contractului de ipotecă în cazul contractelor de credit ipotecar, dacă valoarea ipotecată este mai mică decât prețul vânzării, se va introduce valoarea ipotecată în locul prețului.

[3b] În cazul programului "Prima Casă" onorariul de autentificare a contractului de credit este "0" deoarece majoritatea băncilor care au aderat la program nu solicită autentificarea acestui contract;

[5] Taxa de intabulare percepută de Oficiul de cadastru și Publicitate Imobiliară - Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară care reprezintă un procent de 0,15% din prețul de vânzare pentru persoane fizice și 0,5% pentru persoanele juridice.

[6] Impozitul datorat Statului este calculat numai pentru ipoteza existenţei unui singur vânzător-proprietar. Pentru a menţine forma calculatorului de taxe cât mai simplă, nu am inclus posibilitatea introducerii numărului de coproprietari şi a cotelor pe care le deţin aceştia.

Vezi şi alte articole din aceeaşi lege:

Comentarii despre Calculator taxe notariale contracte vânzare-cumpărare (2016)
# alexandra 12-August-2016
Buna seara soacra mea vrea sai faca fiului sau act vanzare cumparare cu clauza sa aiba grija de ia pana moare as vrea sa stiu cat ma costa
Răspunde
 
# Luminita 13-Ianuarie-2016
Buna seara ,am si eu o intrebare poate cineva ma poate ajuta. Deunazi,am fost la notar pentru a ma interesa de plata unui tranzactii de v anzarea unui imobil.cat si de ce acte mai am nevoie. Dupa verificarea actelor de proprietate pe care le detin conform adresei din contract,am fost informata ca imobilul este situat in zona A a Bucurestiului.Mi s-a facut calculul de catre notar,dupa care mi sa comunicat ce suma o am de dat pentru vanzarea imobilulu.Dar in certficatul de atestare fiscala emis de catre directia impozite si taxe locale imi apare .ca imobilul se afla in zona D nu in zona A.
Răspunde
 
# Luana 14-Ianuarie-2016
Se tine cont de expertizele-grilele notariale care sunt mult mai precise si actualizate (anual).
Răspunde
 
# elena antone 07-Ianuarie-2016
Buna ziua , mama are un apartament si doreste sa mi -l dea mie in calitate de fiica a acesteia prin conract de vanzare cumarare .Am inteles ca trebuie sa deschid un cont pentru ai lasa in acesta o anumita suma de bani care sa reprezinte plata acestui apartament .As dori sa stiu daca daca aceasta suma de bani este indicata de notar si care ar fi aceasta ? In cazul in care cheltuielie sun in jurul cifrei de 15 milioane .In concluzie cine decide aceasta suma care va fi varsata in acest cont ?? La ce suma ne referim???
Răspunde
 
# Bogdan 09-Ianuarie-2016
Suma platita voi o conveniti - doar este o VANZARE, nu? Daca lasati pe altii sa va stabileasca pretul e clar ca e vorba de o vanzare FICTIVA care va putea fi destul de usor de anulat in instanta. In plus notarul va va trimite la plimbare daca aude ca nu aveti un pret si il lasati pe el sa il stabileasca. ORICE VANZARE ARE UN PRET, DACA NU ARE UN PRET SAU PRETUL ESTE FICTIV SAU DERIZORIU VANZAREA ESTE ANULABILA CONFORM ART. 1665 COD CIVIL!
legeaz.net/noul-cod-civil/art-1665-pretul-fictiv-si-pretul-derizoriu-dispozitii-generale-contractul-de-vanzare
Răspunde
 
# Adina 01-Octombrie-2015
Buna seara,

Spuneti-mi va rog frumos daca impozitul datorat la vanzarea unui apartament de catre o persoana fizica se calculeaza ca si procent din valoarea efectiva de vanzare sau ca si procent din valoarea aferenta din grila notariala, atunci cand aceasta din urma este mai mare decat valoarea de vanzare.

Atunci cand notarul stabileste gradul de confort al apartamentului pentru a-l incadra in grila, se tine cont doar de suprafata utila a apartamentului sau sunt luate in calcul si alte criterii (este sau nu semidecomandat, nr. bai, bucatarie inchisa sau nu, etc).

Va multumesc frumos!
Răspunde
 
# Anonim 01-Octombrie-2015
1. Atât onorariul notarial cât și impozitul datorat statului se calculează la prețul de vânzare, iar dacă prețul este mai mic decât valoarea stabilită în grila notarială, la valoarea din grilă.
2. Gradul de confort se stabilește în funcție de suprafața utilă conform anexei nr.1 din Decretul-Lege nr.61/1990
Răspunde
 
# Caranicolov Sergiu 07-Septembrie-2015
Buna seara.Doresc sa vand un imobil in valoare de 66500 euro pe care il detin de mai mult de 3 ani in coproprietate cu fosta sotie in proportie 50/50(mentionez ca sintem de acord cu impartirea sumei in mod egal in mod amiabil,fara partaj).As dori sa stiu cum se calculeaza impozitul in acesta situatie,respectiv se calculeaza o singura data sau in mod separat?
Conform calculatorului la un impozit aplicat o singura data suma este undeva la 4900 iar aplicat separat este de aprox.2900 fiecare.Va rog sa ma lamuriti in aceasta privinta deoarece notarul la care am apelat mi-a comunicat ca se aplica un impozit dublu,respectiv 4900 fiecare si nu cred ca este normal.
Va multumesc anticipat.
Răspunde
 
# Anonim 08-Septembrie-2015
Impozitul se calculează separat pentru fiecare coproprietar astfel cum se precizează și în nota de subsol nr. 6.
Răspunde
 
# Ghinea Laurentiu 04-August-2015
Buna ziua.As dori sa stiu daca taxele notariale conform calculatorului sunt aceleasi pentru toate notariatele sau difera de la un notariat la altul ? Multumesc anticipat.
Răspunde
 
# Anonim 04-August-2015
Fiecare notar public este liber să perceapă alte onorarii. Normele cu privire la onorariile notariale fixează doar o limită minimă a onorariilor, nu şi una maximă.
Răspunde
 
# Doru Crudiu 24-Iulie-2015
In cazul in care vreau sa achizitionez o locuinta, care sunt modalitatile de plata avand in vedere si ultimele modificari ale Codului Fiscal? Se mai poate plati si cash? Daca da, care sunt conditiile, iar daca nu, este nevoie de un ordin de plata emis de o banca sau care este procedura?
Răspunde
 
# Anonim 25-Iulie-2015
Este obligatorie plata prețului prin transfer bancar sau depunere de numerar în contul bancar pentru orice plată care depășește 50000 lei. Detalii: Lege plafonare plăți numerar
Răspunde
 
# MACAVEI EUGEN 03-Iunie-2015
Pentru incheierea unui contract de vinzare cumparare trebuie sa contactezi notarul din zona respectiva , sau poti contacta orice notar preferi?
Răspunde
 
# Anonim 04-Iunie-2015
Puteți încheia contactul la orice notar public din România.
Răspunde
 
# Stefan Dumitrescu 10-Martie-2015
Buna ziua,
Am folosit calculatorul dumneavoastra pentru a efectua un calcul pentru o achizitie de locuinta prin programul Prima Casa si la un apartament in valoare de 39000 EUR mi-au reiesit taxe notariale de 1727.1541 RON. Intrebarea mea este urmatoarea: discountul de 30% impus este regasit in aceasta suma?
Răspunde
 
# Anonim 10-Martie-2015
Da, este inclusă și reducerea de 30%.
Răspunde
 
# Ana T 14-Februarie-2015
Am o nelamurire pentru urmatoarea situatie. Eu vand un apartament in valoare de 65000 EURO, adica 288652 lei. Il detin de mai putin de 3 ani.
COnform calculelor pe care le fac bazandu-ma pe specificatiile din articolul Dvs. impozitul datorat de mine este:
6000 + 2% din valoarea casei. = 6000 + 5773 = 11773

INSA, conform calculatorului Dvs impozitul este de 7773.
De ce apare aceasta diferenta? SI mai important, care este varianta adevarata!
Răspunde
 
# Anonim 14-Februarie-2015
În articol se indică faptul că procentul de 2% se aplică doar la valoarea ce depăşeşte 200.000 lei inclusiv, altfel spus, la diferența dintre valoarea casei și pragul de 200.000 lei.
Răspunde
 
# George Nedelea 06-Ianuarie-2015
Doresc incheierea unui contract de vanzare avand ca obiect un teren din sectorul 5, eu vanzator si cei 4 copii ai mei cumparatori. Am taraganat aceasta din cauza cheltuielilor mari ocazionate de incheierea contractului, insa doresc totusi vreau sa sa finalizez aceasta. Conform grilei 2015 terenul, 2000 m.p. este evaluat la 133 EUR/m.p. (zona 66-B2), la care s-ar aplica urmatorii indici de corectie: categorie de folosinta pasune (0,8 x 0,5), lipsa apa si canal (0,85), lipsa gaze (0,95), lipsa electricitate (0,96), strada s-a modernizat (asfaltat) in 2014 deci nu mai e cazul de corectie pentru aceasta. Dupa aplicarea indicilor respectivi rezulta o valoare a terenului de 82.481,28 EUR, pretul real fiind de fapt mult mai mic, fiind vorba de copiii mei. Sunt printre putinii agricultori din sectorul 5, la biroul agricol al primariei am fost inregistrat cu vaci, cai, oi, porci, pasari. In prezent nu ma mai ajuta varsta si tine fiul meu 5 cai folosind terenul in cauza. Am terenul din 1994 primit prin Legea18/91 pentru ca am fost membru CAP. Din caculatorul saitului dvs. reies taxe totale (onorariu + intabulare + impozit) de 10.720 lei.
Daca sunt corecte calculele facute de mine as dori sa inchei contractul (am cadastru + intabulare).
Răspunde
 
# Anonim 07-Ianuarie-2015
Dacă ați aplicat corect indicii de corecție și corespund realității, taxele totale sunt cele indicate de calculator.
Răspunde
 
# Miruna 27-Ianuarie-2015
Doresc sa achizitionez un teren in aceeasi zona mentionata de antevorbitorul meu, zona 66-B2. Inteleg ca taxele notariale nu se calculeaza la valoarea tranzactiei (ce care este corecta avand in vedere valoarea reala a terenului) ci la valoarea de lista care este de 3 ori mai mare decat cea reala. Impozitul datoarat de vanzator in urma tranzactiei se plateste la valoarea tranzactiei sau tot la pretul de lista? Multumesc!
Răspunde
 
# Anonim 28-Ianuarie-2015
Impozitul se calculează tot la valoarea din grilă în acest caz.
Răspunde
 
# Ostahie 18-Octombrie-2014
Onorariul notarial este acelasi toata tara, ori difera de la un judet la altul?
Răspunde
 
# Anonim 19-Octombrie-2014
Fiecare notar public este liber să perceapă alte onorarii, cu respectarea normelor cu privire la onorariile notariale. Calculatorul de mai sus calculează onorariile percepute la orice birou notarial care practică onorariile minime prev. de lege.
Răspunde
 
# Nitu Nicoleta 16-Octombrie-2014
La vanzarea unui imobil ,in afara de taxa impozit stat se mai plateste vreo taxa?
Multumesc
Răspunde
 
# Anonim 17-Octombrie-2014
Vânzătorul mai plătește doar taxa pentru eliberarea extrasului de autentificare-40 lei.
Răspunde
 
# rares 15-Octombrie-2014
Buna ziua ...parintii mei vor sa-mi faca act de vanzare cumparare sau contract de donatie a unei case la tara insa eu mai am o sora.Parintii mei i-au ridicat si ei o casa .Ce este mai putin costisitor dintre celel dou si care sunt avantajele si dezavantajele .
Răspunde
 
# Anonim 17-Octombrie-2014
Cel mai avantajos este contractul de donație pentru că nu se plătește impozit. Pentru a stabili care este contractul cel mai potrivit în situația dvs., mergeți cu actele la notariat.
Răspunde
 
# Cristina 03-Octombrie-2014
Buna ziua, vreau sa vand o casa, suma e an jurul la 70000€, cum pot face sa a casez banii de la cumparator fara sa ai iau direct cash. Este un mod mai sigur cum ar fi o ancasare prin banca? As vrea sa evit sa ma plimb cu o suma cash, si sa evit un escroc.
Multumesc
Răspunde
 
# Octav 07-Octombrie-2014
Da, nu este de dorit tranzactia cu banii jos... Se practica transferul bancar: Cumparatorul are banii intr-un cont bancar (banca trebuie anuntata din timp de tranzactie, altfel face mofturi...); Vanzatorul deschide un cont la aceeasi banca; Cu toate actele pregatite si cu notarul alaturi se merge la banca si se face transferul de bani. Cand exista confirmarea ca banii sunt in noul cont, notarul semneaza actele si pune stampila. Simplu, curat, riscuri zero. Asa a cumparat fiul meu un apartament pentru ca a refuzat sa plateasca cash...
Răspunde
 
# Gabriela 26-August-2014
Buna!Mama a locuit in trecut cu bunica mea iar aceasta in semn de multumire a intocmit un contract de vanzare-cumparare pe un teren...in contract fiind trecuta o suma de banii desi practic nu a oferit-o dar bunica a semnat.Intrebarea este:daca ea (bunica)acum spune ca nu a semnat nimic desi mama detine contractul,acesta este valabil?Il poate revendica prin instanta sau nu are rost sa incerce? Multumesc anticipat!
Răspunde
 
# Dan 28-August-2014
Daca contractul este incheiat in forma prevazuta de lege in fata unui notar, cu greu va putea fi contestat. Daca este un simplu act de mana si nu cuprinde toate elementele prevazute de lege exista sanse..
Răspunde
 
# tenta rusu 22-August-2014
Cat costa actele de vanzare cumparare intre soti sau soti si fiu? Eu si sotia avem un ap impreuna pentru care vrem sa facem acte de vanzare cumparare fiului nostru sau sa i vand partea mea sotiei ca eu sa nu mai apar ca s proprietar la ceva...cat ar costa actele intre rude?
Răspunde
 
# Anonim 28-August-2014
Taxele notariale se calculează la fel pentru vânzare, chiar dacă părțile sunt rude. Trebuie să introduceți prețul vânzării în calculatorul de taxe. Dacă declarați un preț mai mic decât cel prevăzut de grila notarială, doar impozitul către stat se va putea calcula la valoarea declarată de dvs., onorariul notarial urmând a se calcula la prețul de grilă.
Răspunde
 
# george 20-August-2014
Buna ziua. Se poate incheia la un notar din Bucuresti un contract de vanzare cumparare pentru un imobil care nu este situat in Bucuresti? Daca da va rog sa imi spuneti ce acte trebuie in cazul in care vanzarea este de pe persoana juridica pe persoana fizica.
Răspunde
 
# Anonim 28-August-2014
Da, puteți încheia actele la un notariat din București chiar dacă imobilul nu se află în București. Actele necesare, inclusiv pentru persoane juridice, le puteți vedea aici: Acte necesare vânzare imobil
Răspunde
 
# Georgiana 19-August-2014
Buna ziua mama mea detine un apartament pe care este ea trecuta eu si 2 frati de ai mei. Fratii nu au nicio pretentie iar mama ar dori sa imi lase mie apartamentul cum e de facut sa iasa totul cat mai ieftin,,sa facem contract de vanzare-cumparare sau sa facem contract de donatie!!si cat m-ar costa ! Multumesc
Răspunde
 
# Anonim 28-August-2014
Cel mai ieftin va fi să faceți act de donație deoarece nu mai plătiți impozit către stat ca în cazul vânzării. Taxele pentru donație le puteți calcula aici: calcul taxe donație
Răspunde
 
# Onetiu Petrisor 17-August-2014
doresc sa vind casa propie care in contract sint eu si sotia cit timp dureaza pina se intocmeste contractul de vinzare cumparare si de cite ori trebuie sa ne prezentam la notariat si ce acte avem nevoie mentionez de 17 ani am renuntat la cetatenia Romana fiind conditionat de a primi cetatenia Austriaca va multumesc de raspuns Onetiu
Răspunde
 
# Anonim 18-August-2014
Trebuie să vă prezentați la notar de două ori, o dată pentru a solicita extrasul pentru a autentificare și a doua oară pentru semnarea contractului. Totul durează în jur de 4 zile. Dacă vă aflați în străinătate, aveți și posibilitatea să împuterniciți pe cineva de încredere din țară să vă reprezinte.
Răspunde
 
# Nadine 12-August-2014
Buna seara, am intocmit un contract de cumparare al unui imobil dar pe numele fostului sot eu fiind divortata neavand schimbat buletinul. Dna notar mi-a spus ca nu este nici o problema pt ca sunt divortata si este bun unic . Exista vreo problema in sensul asta? Va multumesc frumos
Răspunde
 
# Anonim 28-August-2014
Da, atât timp cât căsătoria a fost desfăcută, imobilul pe care l-ați cumpărat ulterior divorțului este bun propriu.
Răspunde
 
# Cirstea Alexandra 04-August-2014
Buna ziua! Vreau sa-mi fac la mama mea la curte casa! Aceasta este dispusa sa-mi faca contract de vanzare-cumparare pe 150mp . Terenul se afla in zona Giulesti , adica zona 33-A2 ! Intrebarea mea este: ar putea sa-mi vanda terenul la un pret mult mai mic de 324euro/mp ? Adica ar vrea sa ne lase la 50euro/mp ! Este posibil ? Si care ar fi costurile?
Va multumesc frumos !

O zi buna!
Răspunde
 
# Anonim 10-August-2014
Da, este posibil, fiind o tranzacție între rude de gradul I, însă taxele notariale se vor calcula tot la valoarea pe care ați văzut-o în grila notarială. Doar impozitul plătit statului se va calcula la prețul declarat în contract. Puteți să calculați onorariul perceput la notariat folosind calculatorul de mai sus - pentru onorariul notarial, introduceți prețul de grilă, pentru impozit, prețul declarat în contract.
Răspunde
 
# Proprietar 01-August-2014
Am hotarat sa ne vindem apartamentul dar cumparatorul forteaza nota in sensul de a stabili valoarea in lei la curs de cumparare a euro de catre banca . Cum e corect , la cursul BNR de cumparare sau de vanzare ? Diferenta sete f. mare iar noi se pare ca vom pierde f. mult . Deasemenea , daca agentul care il insoteste solicita un comision , cum se plateste legal daca nu exista asa presupusa firma imbiliara pe care o reprezinta ?Pot primi raspunsul pana-n pranz , altfel opresc tranzactia . Va Multumesc .
Răspunde
 
# Anonim 28-August-2014
Cel mai corect este să se stabilească în funcție de cursul BNR - cel indicat și pe site.
Răspunde
 
# Peter 28-Iulie-2014
Buna ziua
Doresc sa cumpar un teren aferent proprietetii mele. Taxele notariale se calculeaza vizaviz de valoarea terenului sau de pretul de vanzare? Multumesc
Răspunde
 
# Anonim 10-August-2014
În funcție de preț, însă dacă prețul de vânzare este mai mic decât cel din grilele notariale pe anul în curs, atunci onorariul notarial se calculează la valoarea de grilă. Valoarea din grila notarială a unui imobil este de obicei mai mică decât prețul de piață, de aceea în cele mai multe cazuri onorariul notarial se calculează la prețul de vânzare.
Răspunde
 
# enache 24-Iulie-2014
Buna ziua,
Mama mea doreste sa-mi achizitioneze un apartament cu banii proveniti din vanzarea unui teren agricol. Eu sunt casatorita, insa nu as vrea ca in cazul unui divort sa impart acest bun. Exista vreo modalitate ca sa evitam o astfel de situatie?

Multumesc.
Răspunde
 
# Anonim 28-Iulie-2014
În acest caz mama dvs. va fi procurator de fonduri iar procurarea de fonduri este asimilată unei donații. Bunurile dobândite de către un soț prin donație sunt bunurile sale proprii conform codului civil. Prin urmare, bunul respectiv nu va putea face obiectul partajului.
Răspunde
 
# miha 23-Iulie-2014
Buna ziua va rog sa imi spuneti daca sotul imi vinde jumatatea lui din apartamentul cumparat impreuna(am inteles Ca dupa noul cod se poate face act de vanzare cumparare),in caz de divort el mai are vreun drept?multumesc f. mult pt.raspuns
Răspunde
 
# Anonim 28-Iulie-2014
Da, noul cod civil permite vânzarea între soți. Soțul dvs. nu va mai avea niciun drept cu privire la dreptul de proprietate asupra apartamentului în cazul unui divorț.
Răspunde
 
# Cecilia Tarsu 19-Iulie-2014
Buna seara si Va multumesc anticipat pt amabilitatea de a raspunde la intrebarea de mai jos . Impreuna cu sotul meu vom fi cumparatori ai unei case detinuta de o persoana privata; pt ca sotul meu nu e in tzara, mi s-a spus ca pot semna, pe baza certificatului de casatorie, si pt el, pt a deveni coproprietari ai casei. Stiam ca e nevoie de procura din partea sotului . Oare este valid un contract semnat in acest mod? Nu e mai sigur incheiem contractul pe numele meu, ca parte prezenta si neavand procura? Am dori sa fie legal, fara emotii pt validitatea acestui contract. Mi s-au spus lucruri diferite in aceasta situatie de catre avocatul meu si un notar. Va multumesc, cu stima, Cecilia Tarsu
Răspunde
 
# Anonim 10-August-2014
Da, deoarece bunurile dobândite în timpul căsătoriei de către soți sunt oricum comune, potrivit legii.
Răspunde
 
# Bucur Ruxandra 18-Iulie-2014
As dori sa stiu care este suma pe care un cumparator prin Programul Prima Casa trebuie sa o achite la notariat la cumpararea unei garsoniere prin acest program si daca mai este in vigoare reduderea de 30 % la Prima Casa?
Răspunde
 
# Anonim 19-Iulie-2014
Da, trebuie să introduceți în calculator prețul garsonierei și să bifați opțiunea Prima Casă pentru a se aplica reducerea de 30% pentru taxele notariale.
Răspunde
 
# Teodor 21-Iunie-2014
Buna ziua
Vreau sa vând un apartament cu o suma de bani stabilita intre mine si cumparator.In localitatea mea nu se pot vinde apartamentele la o valoare mai mare.Notarul spune ca nu poate accepta valoarea intelegii noastre. am facut intelegere cu un cumparator pentru 50000 lei. noatrul vrea sa facem actele pentru 100000 lei. nimeni nu da mai mult in Oltenita unde 1/3 din apartamente sunt parasite. ce sa fac?
Răspunde
 
# Anonim 25-Iunie-2014
Va trebui să achitați taxele la valoarea din grila notarială dacă prețul dvs. este mai mic decât cel indicat în grilă.
Răspunde
 
# tamara caliman 16-Iunie-2014
buna ziua
citind cateva intrebari de mai jos am inteles cat de competente sant raspunsurile!Felicitari!
Intrebarea mea: Vreau sa vand un teren 1200 m2 cu drum de acces inclus, 960 m2 fara drum.Terenul apartine mie si fiicei mele in parte.Care ar fi metoda cea mai..avantajoasa in vederea platii taxelor de vanzare.de ex am putea proceda inspre donatie(de ex.partea mea inspre fiica)si apoi vanzarea in sine?la ce taxe atunci ne putem referi.?Si inca ceva: faptul ca locuim in grecia(avem si pasaport romansec)schimba cu ceva procedura?
va multumesc anticipat!
Răspunde
 
# Anonim 25-Iunie-2014
Puteți vinde terenul și împreună, nu este necesar să transferați cealaltă cotă unuia dintre dvs. pentr a putea vinde întregul bun. Procedura este aceeași dacă locuiți în Grecia. Puteți face o procură la consulatul României din Grecia unei persoane din România pentru a vă reprezenta la notariat pentru vânzarea terenului.
Răspunde
 
# Maria 13-Iunie-2014
Cine are obligatia sa plateasca onorariul notarului in cazul unui contract de vanzare-cumparare apartament cumparatorul sau vanzatorul? Care este articolul din ce lege in care este stipulat lucrul acesta?
Răspunde
 
# Laur 01-Iulie-2014
notarul il plateste cumparatorul impozitul ii revine vanzatorului plus toate actele ce ii revin pentru vanzare: Cadastru Intabulare, impozit platit, certificat fiscal, extras de carte funciara,nergeticul.
Răspunde
 
# Anonim 25-Iunie-2014
Onorariul notarului îl plătește de regulă cumpărătorul. Legea nu obligă însă părțile în acest sens. Părțile pot stabili de comun acord și altfel.
Răspunde
 
# mihai sorina 12-Iunie-2014
Buna ziua va rog mult imi puteti spune daca pt un ap cu 2 camere fac cu vecina contract de vanzare cumparare xu clauza de intretinere si uzufruct viager trebuie sa respectam pretul din grila sau putem pune un pret mai mic.multumesc anticipat.
Răspunde
 
# Anonim 25-Iunie-2014
Pentru calculul onorariului notarial se va avea în vedere prețul de grilă dacă prețul dvs. este mai mic. Doar pentru calculul impozitului datorat statului se poate avea în vedere prețul indicat de dvs., conform codului fiscal.
Răspunde
 
# Flavia 10-Iunie-2014
Buna ziua,
Taxa de intabulare a contractului de vanzare cumparare trebuie suportata de catre cumparator sau vanzator? Exista o regula stricta in acest sens? Multumesc.
Răspunde
 
# Anonim 25-Iunie-2014
De regulă taxa de intabulare este achitată de către cumpărător. Părțile pot stabili însă și în alt fel.
Răspunde
 
# Alex 28-Mai-2014
In cazul unui credit Prima Casa, din onorariul final nu se mai scade onorariul platit la antecontract?
Răspunde
 
# Anonim 29-Mai-2014
Art. 31 din Ordinul nr. 46/c/2011 al Ministerului Justiției pentru aprobarea Normelor privind tarifele de onorarii pentru serviciile prestate de notarii publici, prevede că în cazul actelor în care se pot acorda mai multe reduceri de onorariu se aplică o singură reducere, respectiv reducerea care are cuantumul cel mai mare. În cazul dvs. reducerea cea mai mare este cea de 30% pentru programul Prima Casă.
Răspunde
 
# Hanganu Gabriela 20-Mai-2014
Am vandut un apartament eu si sotul meu unor tineri prin prima casa cu valoarea de 273000 lei si mi-a calculat notarul impozitul de 5460 lei spunand ca nu se aplica regula de 2% pana-n 200000 lei si 1% pentru diferenta intrucat sunt doi vanzatori si suma se imparte in mod egal, deci impozitul va fi de 2%. Este corect cum a calculat notarul?
Răspunde
 
# Anonim 24-Mai-2014
Atunci când există mai mulți coproprietari pentru imobil, impozitul se calculează separat pentru fiecare, proporțional cu cota deținută. De exemplu, pentru un imobil de 60000 euro deținut de doi soți în cotă egală de 1/2, pentru a calcula impozitul care va fi plătit de către un soț trebuie să introduceți în calculator suma de 30000 euro.
Răspunde
 
# Chirita 12-Mai-2014
Buna seara!Am incheiat un precontract,la un notariat, in vederea vanzarii unui apartament.Actul de vanzare-cumparare se poate incheia la alt notariat?Si,va rog,cat m-ar costa la dv.taxa,eu fiind vanzatorul.Multumesc.
Răspunde
 
# Anonim 24-Mai-2014
Da, puteți încheia contractul și la alt notariat. Taxele care pot fi percepute de un notar care practică tarifele minime le aflați folosind calculatorul.
Răspunde
 
# marina muresanu 07-Mai-2014
am mostenit o casa cu teren,total 560mp; vreau sa vand si am numai certificat de mostenitor , notariatul nu mi-a facut alte inregistrari la cadastru , intabulari etc, imi trebuie si certificat de urbanism ?
Răspunde
 
# Anonim 24-Mai-2014
Ca să puteți vinde va trebui să faceți intabularea. Veți avea nevoie și de certificat de urbanism. Notarul public nu a solicitat intabularea pentru că aceasta nu este obligatorie după eliberarea certificatului de moștenitor.
Răspunde
 
# bengescu alexandru 31-Martie-2014
buna ziua. O singura intrebare am daca ma puteti ajuta. Dupa ce ai cumparat un apartament ce acte trebuie sa iti dea notarul de la cadastru. Multumesc anticipat
Răspunde
 
# Anonim 06-Aprilie-2014
Notarul public va elibera cumpărătorului încheierea de intabulare a dreptului de proprietate.
Răspunde
 
# stroescu emilian 25-Martie-2014
Am castigat prin proces in revendicare un teren in anul 2012. Vreau sa-l vand cu 20.000 de euro. De cat timp se considera ca detin imobilul avand in vedere ca l-am castigat prin revendicare nu prin contract de vanzare-cumparare.Doi ani sau mai mult de trei ani?
Răspunde
 
# Anonim 26-Martie-2014
În cazul imobilului dobândit prin hotărâre judecătorească, data dobândirii acestuia este considerată data rămânerii definitive şi irevocabile a hotărârii judecătorești.
Răspunde
 
# Ionescu Paul Mircea 20-Martie-2014
Vreau sa cunosc cat ma costa onorariul notarial taxele pentru cumpararea unui apartament cu 62.000euro situat in Bucuresti str.AUSTRULUI constructie din anul 1936 achizitionat de vanzator in anul 1996,pozitionat in Grila notariala pe anul 2014 la anexa 30.5.1 zona 47-B2 avand 3 camere si un hol la parterul unui iobil cu trei etaje. Multumesc
Răspunde
 
# Anonim 21-Martie-2014
În acest caz prețul de vânzare este mai mare ca cel de grilă, astfel că taxele se vor calcula la prețul de vânzare.
Onorariul perceput de notar este 3643 ron (inclusiv tva) sau 2550 ron (inclusiv tva) dacă dobândiți imobilul prin Prima Casă 4.
Taxa de intabulare este 418 ron iar impozitul achitat de vânzător statului este 4786 ron.
Calculate la Cursul BNR de azi 1 Euro = 4.4949 Lei, pentru costurile reactualizate la alt curs, introduceți prețul de vânzare în formularul calculatorului de mai sus.
Răspunde
 
# Gratiela 01-Martie-2014
Buna ziua, mama mea a vandut un teren agricol in 2013. ea nu a lucrat niciodata, este co-asigurat prin tata care este pensionar. Datoreaza contributia la sanatate 5,5%? care se aplica la valoarea terneului vandut? trebuia sa fac vreo declaratie? Impozitul a fost retinut si virat de notar? sau trebuie sa il plateasca ea? va multumesc
Răspunde
 
# Anonim 06-Martie-2014
Notarul public virează impozitul în contul statului, mama dvs. nu mai are nimic de plătit în urma celei tranzacții notariale.
Răspunde
 
# Mioara 25-Februarie-2014
Buna seara,
Doresc sa cumpar o casa in satul Spantov jud.Calarasi.Pot sa ma adresez unui notar din Bucuresti sau trebuie sa merg la un birou notarial din zona.Vanzarorul si cumparatorul locuim in Bucuresti.
Multumesd mult.
Răspunde
 
# Anonim 01-Martie-2014
Puteţi încheia vânzarea la orice birou notarial, indiferent de locația în care se află imobilul vândut.
Răspunde
 
# Mihaela 23-Februarie-2014
Buna seara! Am si eu o intrebare. In cazul incheierii unui contract de vanzare cumparare in care vanzatorul este persoana juridica iar pretul de vanzare este mai mic decat valoarea stabilita conform expertizelor notariale, taxele se vor calcula raportat la pretul declarat sau raportat la valoarea de expertiza. Pun aceasta intrebare deoarece inainte de a intra pe site-ul dvs. am citit Ordinul 46/
C/2011, iar din art.12 alin.1 eu am concluzionat ca in cazul pers. juridice se ia in considerare valoarea declarata sau valoarea din raportul de evaluate (altul decat expertizele notariale) . Mentionez de asemenea ca am mai pus aceasta intrebare si altor specialisti si am primit raspunsuri diferite. Va multumesc!
Răspunde
 
# Anonim 10-August-2014
Prevederea din ordin este valabilă atât pentru persoanele fizice, cât și pentru cele juridice.
Răspunde
 
# vasile victoria 23-Februarie-2014
vanzarae intre copii si parintii se poate face sub pretul de catalog?
Răspunde
 
# Anonim 06-Martie-2014
Da, însă prețul nu trebuie să fie derizoriu.
Răspunde
 
# Radulescu 19-Februarie-2014
Buna seara,
Am cumparat un imobil de la o firma care a detinut proces verbal de receptie la o anumita valoare si pentru care s-au platit taxele si impozitele locale,iar valoarea de cumparare fiind mai mare decat valoarea inregistrata in contabilitatea firmei, pe baza careia am platit,la randul meu taxele si impozitele locale stabilite anual.Ce valoare se ia in calcul la stabilirea taxelor notariale la un contract de vanzare-cumparare(temeiul legal) si daca exista facilitati la vanzarea catre afini gradul I.
Multumesc mult!
Răspunde
 
# Anonim 10-August-2014
Nu are relevanță la ce valoare s-a vândut imobilul în actele de transfer anteriorare. Taxele notariale se calculeză la prețul declarat în actul de vânzare care se încheie, iar dacă acest preț este mai mic decât cel din grilele notariale, se are în vedere prețul de grilă. Există facilități fiscale la vânzarea între rude în sensul că impozitul se va calcula la valoarea declarată de părți (nu și onorariul notarial).
Răspunde
 
# Corneliu Stoica 19-Februarie-2014
Buna ziua, vreau sa vand casa o detin conf Certif de Mostenitor din 1990, am nr cadastral, sunt in curs de a obtine Acord de intabulare de la Primarie (terenul este 50 mp al meu conf Ord Prefectului si diferenta de 85 mp este a Primariei.Toate taxele si impozitele la zi. Dupa ce obtin Acordul si fac intabularea pot vinde casa? Va multumesc pentru raspuns, Cu Respect, Corneliu Stoica
Răspunde
 
# Anonim 10-August-2014
Da, veți putea vinde după ce intabulați imobilul.
Răspunde
 
# alexandra 18-Februarie-2014
Imi puteti spune va rog cand trebuie platit impozitul in cazul incheierii unui contract de vanzare cumparare imobil cu plata in rate pe 10 ani si cu rezerva proprietatii. Se plateste la data incheierii contractului sau la data transferului dreptului de proprietate care va avea loc peste 10 ani. Va multumesc.
Răspunde
 
# Anonim 10-August-2014
Impozitul către stat trebuie să-l plătiți la încheierea contractului, chiar dacă transferul efectiv al proprietății are loc mult mai târziu.
Răspunde
 
# Marta Faurar 17-Februarie-2014
Imi puteti, spune, va rog, pentru o tranzactie care se incheie la ora 17, ce curs euro-leu se foloseste, avand in vedere ca la ora 14 acesta se actualizeaza? Eu stiu ca in ziua respectiva e valabil cursul de dimineata, avand in vedere ca tranzactia nu se dateaza si cu ora. Notarul nu este autoritatea care poate regla acest aspect?
Răspunde
 
# Anonim 18-Februarie-2014
Va fi folosit cursul de dimineață pentru toate tranzacțiile din ziua respectivă.
Răspunde
 
# Gratiela 07-Februarie-2014
Buna seara, as dori sa stiu ce taxe platesc la notar pentru cumpararea unui imobil, in afara de ce apare mai sus. Exista si o taxa de timbru?
Va multumesc.
Răspunde
 
# Anonim 18-Februarie-2014
Calculatorul indică toate taxele aferente vânzării, cu excepția taxei pentru eliberarea extrasului de carte funciară. Acesta nu trebuie calculată - este o taxă fixă de 40 de lei (care nu se face venit al biroului notarial, la fel ca și impozitul și taxa de intabulare)
Răspunde
 
# alexandra 07-Februarie-2014
Buna ziua,
am si eu o intrebare,daca am numar cadastral inseamna ca am cadastru?as vrea sa vand un apartament si am inteles ca fara cadastru nu se poate.Multumesc,
Răspunde
 
# Anonim 18-Februarie-2014
Imobilul trebuie să fie înscris în cartea funciară pentru a-l putea vinde. Imobilul poate avea număr cadastral și fără să fie înscris în cartea funciară.
Răspunde
 
# munteanu valentina 04-Februarie-2014
prietenul meu are un apartamentde 2 camere luat fara credit bancar si vrea sa-l treaca pe numele mamei sale pe o perioada scurta de 1 sau 2 ani din motive personale.eu i-am sugerat sa-l treaca pe numele meu pentru ca oricum v-om locui acolo impreuna .intrebarea mea este ce ma costa mai putin sa-i treaca mama lui apartamentul pe numele lui inapoi dupa aceasta perioada sau sa trecem apartamentul pe numele meu cu mentiunea ca in aceasta perioada ne vom casatori si obligatoriu v-oi lua numele lui?nu stiu daca m-am exprimat bine dar sper ca ati inteles ce doresc eu sa aflu.
Răspunde
 
# Anonim 18-Februarie-2014
Dacă se face un contract de donație, costurile vor fi mai mici în cazul în care prietenul dvs. îi donează acestuia imobilul deoarece nu mai plătește impozitul către stat pentru venituri din transferul proprietății. Scutirea de impozit nu va fi aplicabilă în cazul în care donația se face către dvs. deoarece nu sunteți rudă sau afin.
Răspunde
 
# dragomir adrian 30-Ianuarie-2014
Vreau sa cumpar un apartament in jud. Hunedoara
Pretul este de 8000 de euro
Eu nu sunt in tara si am rugat o ruda sa mearga sa se informese la un notar de taxele pe care eu va trebui sa le platesc acestuia.
A fost sa intrebe si raspunsul a fost "in jur de 1000 euro"
E posibil asa ceva ...?
Calculatorul spune altceva...pe cine sa cred? :)
Răspunde
 
# Anonim 30-Ianuarie-2014
Calculatorul calculează onorariile percepute de către notarii care percep onorarii minime. Nu este obligatoriu pentru un notar să vă perceapă onorariul minim (singura lui obligație este să nu vă perceapă mai puțin decât onorariul minim prevăzut de normative)
Răspunde
 
# Florentina 30-Ianuarie-2014
Buna ziua, am calculat pe acest calculator de taxe ce onorariu si alte taxe ar fi de platit. V-as ruga sa-mi spuneti cum se calculează onorariul notarului si de ce pentru impozit pe calc. Dvs apare o suma mai Mica. Nu se calculează ca fiind 2% din valoarea vânzării?
Multumesc!(val. Vânzării este de 80000 euro)
Răspunde
 
# Anonim 30-Ianuarie-2014
Dacă ați dobândit imobilul de mai puțin de 3 ani, trebuie să bifați opțiunea corespunzătoare din calculator. Modalitatea de calcul a impozitului este descrisă de art. 77 ind. 1 din Codul fiscal.
Răspunde
 
# Zamfir Aurelia 20-Ianuarie-2014
Avem 3 hectare de pamant mostenire de la parinti(titlu de proprietate).Un var a facut succesiune in care apare ca este mostenitorul unui hectar .Va intreb ca sa putem vinde trebuie sa facem fiecare succesiunea,cum a facut varul meu?
Răspunde
 
# Anonim 24-Ianuarie-2014
Da, trebuie mai întâi să dezbateți succesiunea la notariat. Pentru taxa percepută de birourile notariale la dezbaterea succesiunii, folosiți acest calculator: Calculator taxe succesiune / moştenire
Răspunde
 
# Voinea Leonard 20-Ianuarie-2014
Buna ziua, vreau sa achizitionez si eu un apartament cu programul PRIMA CASA.
Valoarea acestuia este mai mult sau putin egal cu 50.000 de euro - 226.505 lei.
Spune ti va rog daca mai este acea reducere de 20 sau 30 % pentru prima casa si la ce suma se ridica taxele notariale.
Multumesc,stima.
Răspunde
 
# Anonim 24-Ianuarie-2014
Da, încă se acordă reducerea de 30% și calculatorul o aplică automat atunci când bifați opțiunea "Prima Casă". Introduceți prețul de vânzare, bifați opțiunea Prima Casă și aflați toate costurile aferente.
Răspunde
 
# Gheorghe Floria 19-Ianuarie-2014
Firma a construit un imobil D+P+E1+E2+M, pus in funciune in 2007;
Autorizatia de constructie se refera la "Imobil D+P+E1+E2+M cu destinatie birouri si locuinte";
Et. 1 a fost vandut ca locuinta anul trecut, iar acum se doreste vanzarea ap. tip duplex Et.2 +mansarda, cadastru separat, cu teren in cota indiviza 128 mp( din total teren 360 mp);
Intrebare: pentru taxele notariale, se calculeaza si valoarea terenului sau numai valoarea apartamentului conform catalog taxe 2014?
Mentionez ca exista si raport de evaluare.
Răspunde
 
# Anonim 20-Ianuarie-2014
Taxele notariale se calculează la prețul vânzării. Doar dacă acest preț este inferior celui din grila notarială, se va calcula la prețul din grilă, caz în care, pentru apartamentele noi, care pe lângă cota indiviz de teren, au în proprietate și suprafețe suplimentare de teren, valoarea acestora se va calcula separat, la valoarea din tabelele corespunzătoare zonei din care face parte imobilul. Prin urmare, da, se ia în calcul valoarea terenului deținut în coproprietate.
Răspunde
 
# lucia 15-Ianuarie-2014
Imi place site-ul dvs.referitor la calcul taxe.Va rog sa-mi spuneti daca pt.un teren care e mostenire se plateste impozit la vanzarea lui?Multumesc
Răspunde
 
# Anonim 20-Ianuarie-2014
Da, plătiți statului impozit în acest caz. Sunteți scutită de plata impozitului doar dacă donați imobilul unei rude sau afin până la gradul al III-lea inclusiv, nu și dacă îl vindeți.
Răspunde
 
# Tudor Ioana 12-Ianuarie-2014
Ce este taxa OCPI si cine o plateste. In cat timp de la cumparare trebuie intabulat ?
Răspunde
 
# Anonim 20-Ianuarie-2014
Este taxa Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară pentru serviciul de intabulare în cartea funciară a actului de proprietate. Taxa OCPI nu se face venit al biroului notarial și este, de obicei, achitată de către cumpărător (nu este însă obligatoriu, părțile pot stabili și altfel). Notarul public este obligat prin lege să ceară, din oficiu, înscrierea în cartea funciară a contractului de vânzare în ziua întocmirii lui sau cel mai târziu a doua zi,
Răspunde
 
# mandruta rostas 09-Ianuarie-2014
mama vrea sami faca un act de intretinere cam cat ma costa
Răspunde
 
# Anonim 20-Ianuarie-2014
Sunt aceleași costuri ca la vânzare, folosiți calculatorul de mai sus.
Răspunde
 
# Mafte Andreea 04-Ianuarie-2014
As dori sa stiu daca pot vinde casa in cazul in care am datorie la banca.Si cat ma costa la notar actele e vanzare-cumparare? Vreau sa vand garsoniera dar am rate la banca.Pot s-o vand?
Răspunde
 
# Anonim 05-Ianuarie-2014
Dacă imobilul este ipotecat, doar cu acordul scris din partea băncii. Veți putea vinde fără acordul băncii dacă imobilul nu este ipotecat, însă dacă scopul acestei vânzări este de a vă crea o stare de insolvabilitate, creditorul va putea revoca actul în instanță. Costurie sunt cele indicate de calculator.
Răspunde
 
# alex 03-Ianuarie-2014
Am cumparat o suprafata de teren de 510 mp cu act sub semnatura privata.Acum doresc sa inchei contractul der vinzare cumparare in forma autentica . dores sa stiu ce taxe, onorarii am de platit la notar. Mii de multumirii.
Răspunde
 
# Anonim 05-Ianuarie-2014
Taxele sunt cele indicate de calculator, trebuie să introduceți doar prețul vânzării.
Răspunde
 
# ion 17-Decembrie-2013
mai exista si alte taxe la vinzarea unui ap. înafara de onorariu notarului,taxa catre OCPi si impozitul catre stat? multumesc
Răspunde
 
# Anonim 05-Ianuarie-2014
Doar taxa de 40lei către OCPI pentru eliberarea extrasului de autentificare.
Răspunde
 
# gogu 12-Decembrie-2013
.VREAU SA CUMPAR O CASA LA ROSU CONSTRUITA PE UN TEREN IN CONCESIUNE LA TARA,,PROPRIETARUL NU ESTE IN TARA,,INTRBAREA MEA ESTE ,,SE POATE SA,MI TRIMEATA PROCURA DIRECT PE NUMELE MEU PENTRU A FACE ACTUL DE VANZARE,,CUMPARARE LA NOTARIAT,,BINEINTELES SI TOATE ACTELE AFERENTE CONSTRUCTIEI,,SI A TERENULUI IN CONCESIUNE,,MULTUMESC
Răspunde
 
# Anonim 16-Decembrie-2013
Da, vă poate trimite procură.
Răspunde
 
# tinica 04-Decembrie-2013
buna ! am primit aprobarea unui credit ptr. prima casa in val . de 35000 eur(in lei) si vreau sa stiu cati bani trebuie sa pregatesc ptr semnarea contractului de vanzare cumparare si ce mai este de platit acolo?
Răspunde
 
# Anonim 16-Decembrie-2013
Ca și cumpărător veți plăti ceea ce vă afișează calculatorul la rubrica "Taxe plătite de cumpărătorul imobilului".
Răspunde
 
# BENU COSTEA 02-Decembrie-2013
BUNA CE SEPOATE FACE IN CAZUL CIND IN CERTIFICATUL DE MOSTENITOR SA GRESIT NUMELE
DE EX;IN LOC DE DEF. CRISTEA MARIA SA SCRIS CHRISTEA MARIA A FOST GRESALA NOTARULUI
Răspunde
 
# Anonim 16-Decembrie-2013
În acest caz puteți să solicitați rectificarea certificatului de moștenitor la notarul public emitent.
Răspunde
 
# jianu c 02-Decembrie-2013
suntem 3frati care am mostenit cate o camera fiecare,dintr-un imobil,prin hotarire judecatoreasca,avem cadastru facut dupa ce am primit hotarirea judecatoreasca.Poate unul dintre frati sa vinda cele 3camere daca are imputrnicire de la ceialti frati mostenitori?
Răspunde
 
# Anonim 10-August-2014
Da, mai multe detalii găsiți aici: procura pentru vanzare
Răspunde
 
# Lucia 30-Noiembrie-2013
imi place calculatorul dvs de taxe ,dar as dori sa-mi spuneti daca puteti daca la un teren agricol intravilan se plateste sau nu TVA si ,daca terenul este mostenire, vanzatorul este scutit de impozit?Va multumesc anticipat.
Răspunde
 
# Anonim 16-Decembrie-2013
Tva-ul aplicat onorariului notarial se plătește indiferent de tipul terenului. Nu există o reducere a taxelor notariale la vânzarea unui teren moștenit.
Răspunde
 
# BUDUCA CAMELIA 26-Noiembrie-2013
am facut acte notariale in 1998 de succesiune in urma decesului ultimului parinte,iar pina azi am stat linistita ca am totul legal(actele),am hotarit sa vind apartamentul si ..stupoare..cind am ajuns la notar am aflat ca nu am intabularea facuta,cu toate ca pe certificatul de mostenitor scria ca sa facut conf legii-acum sa pot vinde apart a trebuit sa platesc totul din nou- e normal?biroul cadastral justifica ca persoana care a fost numita sa rezolve dosarul a murit(sinucis)si nu gasesc actele....e posibil asa ceva in Romania= BRASOV
Răspunde
 
# Anonim 28-Noiembrie-2013
Este posibil deoarece dezbaterea succesiunii și eliberarea certificatului de moștenitor se poate face și cu privire la un imobil care nu are cadastru/intabulare. De asemenea, nu este obligatorie nici intabularea certificatului de moștenitor în cartea funciară după emitere. Doar dacă moștenitorul intenționează să vândă sau să dispună în alt fel de imobilul moștenit, este necesar cadastru și intabularea certificatului de moștenitor.
Răspunde
 
# Andrei 25-Noiembrie-2013
Daca o persoana cu gradul grav de handicap (permanent) isi cumpara casa . plateste taxe notariale normale s au are ceva reducere ? Multumesc
Răspunde
 
# Anonim 28-Noiembrie-2013
Notarii publici acordă reduceri de onorariu pentru persoanele cu handicap, însă doar pentru declaraţiile notariale privind valorificarea drepturilor acestor persoane. La cumpărarea unei case și pentru orice alte servicii notariale exceptând declarațiile menționate mai sus, persoana cu handicap va plăti aceleași taxe.
Răspunde
 
# Daniel G. 24-Noiembrie-2013
As dori sa stiu daca eu si prietena mea putem cumpara un apartament impreuna eu detin 50% din suma iar ea un imprumut prima casa cum se procedeaza? mentionez ca eu si prietena mea nu suntem inca casatoriti de aceea doresc sa stiu cum putem cumpara un apartament impreuna
Răspunde
 
# Anonim 10-August-2014
Da, puteți să fiți introdus ca și cumpărător în actul de vânzare-cumpărare.
Răspunde
 
# Lucia 23-Noiembrie-2013
Ma aflu in urmatoarea situatie: eu am in proprietate un apt cu 2 cam situat in Bucuresti. Nu sint casatorita si l-am cumparat la virsta de 19 ani,tot necasatorita.Nu mai am alti frati .Doresc sa-i donez mamei apartamentul,ea fiind vaduva de foarte multi ani. Apartamentul nu are ipoteca,nu e luat prin credit,nu are nici o sarcina. Va rog sa-mi spuneti daca pot face aceasta donatie ,care sint costurile,si avind in vedere ca donatia e de la fiica la mama taxele sint calculate conform grilei notariale? Am cautat pe site dvs si apartamentul pe care il detin e evaluat la 39.000 euro.Multumesc anticipat pentru raspuns.
Răspunde
 
# Anonim 28-Noiembrie-2013
Da, puteți face această donație. Pentru a afla costurile, trebuie să introduceți valoarea din grilă în acest calculator: Taxe donație
Răspunde
 
# balaban mona 19-Noiembrie-2013
Cat ma costa actele de vanzare cumparare cu clauza de la tata la fiu
Răspunde
 
# Anonim 23-Noiembrie-2013
Taxele sunt aceleași ca pentru un contract obișnuit de vânzare-cumpărare (folosiți calculatorul de mai sus)
Răspunde
 
# Mariana 18-Noiembrie-2013


as vrea sa stiu daca se poate dona / ceda un litigiu ? soacra mea are un litigiu pentru un teren extravilan in Orasul Magurele, litigiu de care nu se poate ocupa si ar dori sa-mi cedeze litigiul. Se poate ? care sunt taxele notariale ce trebuiesc platite ? partea de teren a soacrei mele din acest litigiu este de 3000 de m 2 ( teren extravilan ) in orasul Magurele. Daca nu se poate dona litigiul si trebuie cumparat / vandut puteti sa-mi spuneti care sunt taxele notariale pentru vanzarea- cumpararea litigiului ? !
Răspunde
 
# Anonim 23-Noiembrie-2013
Da, puteți face cu soacra dvs. la notariat un contract prin care se cesionează, cu titlu oneros sau gratuit drepturile litigioase (contract cesiune drepturi litigioase). Pentru autentificarea contractelor prin care se cesionează cu titlu gratuit sau oneros drepturi litigioase, onorariul se stabileşte la 0,5%, calculat la valoarea declarată de părţi, dar nu mai puţin de 200 lei. În cazul în care valoarea declarată de părţi este mai mică decât valoarea din expertiza camerelor notarilor publici, onorariul se va calcula la valoarea din expertiză.
Răspunde
 
# Gabri 16-Noiembrie-2013

Am o casa de vanzare in valoare de 62500EURO si am un cumparator, dar problema este ca mi-au murit parintii si am facut doar succesiunea mamei, ce taxe trebuie sa platesc pentru vanzarea casei (ref impozit cat la suta) si taxele de succesiune partea tatalui si daca mai sunt si alte taxe pe care trebuie sa le platesc eu (VANZATOR).
Referitor la certificatul energetic este obligatoriu si cat costa?

Multumesc si astept raspuns.
Răspunde
 
# Anonim 10-August-2014
Mai întâi trebuie să dezbateți succesiunea, taxele pentru dezbaterea moștenirii le puteți afla aici: calcul taxe eliberare certificat moștenitor. După eliberarea certificatului de moștenitor, va trebui să mai plătiți doar impozitul la vânzare și taxa de 40 de lei pt. eliberarea extrasului de autentificare.
Răspunde
 
# Violeta Tabacaru 09-Noiembrie-2013
As dori o informatie : la achizitia unui apt. prin Prima casa se acorda o reducere de 30% ? si daca da ,la calculele de mai sus ati operat aceasta reducere ?
Răspunde
 
# Anonim 12-Noiembrie-2013
Da, se acordă această reducere. Reducerea este aplicată automat de către calculator în momentul în care bifați opțiunea "Prima Casă 4".
Răspunde
 
# Raducanu Liviu 07-Noiembrie-2013
Am si eu cateva intrebari.
Vreau sa achizitionez un apartament.
1)Daca achitarea lui se face prin renta viagera, vanzatorul plateste la stat, impozitul integral la vanzarea imobilului sau va face declaratie anuala de venit functie de renta incasata conform actului de vanzare cumparare.
2In cazul variantei cu achitarea prin renta viagera, taxele notariale si impozitul la stat, sunt aceleasi ca la un contract obisnuit de vanzare cumparare sau difera? Imi puteti spune si cu cate procente aproximative sunt mai mari sau mai mici? In acest caz mai sunt si alte taxe suplimentare?
Răspunde
 
# Anonim 15-Noiembrie-2013
1. Impozitul pe transferul dreptului de proprietate se încasează de către notarul public și va fi virat în contul statului la data încheierii contractului de rentă viageră.

2. Taxele notariale și impozitul în cazul contractului de rentă viageră sunt aceleași și se calculează ca și pentru vânzăre (puteți folosi calculatorul de mai sus).
Răspunde
 
# Ionescu Nicoleta 06-Noiembrie-2013

Pentru vanzarea unui imobil la care sunt 2 mostenitori, cum se calculeaza impozitul? La valoarea intreaga a contractului (exemplu: 160.000euro) sau pe fiecare in parte (2*80.000euro)? Exista un cadru legal unde ma pot documenta? Va multumesc pentru raspuns prompt.
Răspunde
 
# Anonim 15-Noiembrie-2013
Impozitul se stabileșe pe contribuabil, raportat la cota parte pe care o deține din imobilul tranmis. În cazul dvs., impozitul se va calcula la suma de 80.000 de euro pentru fiecare proprietar.
Răspunde
 
# gongeanu 04-Noiembrie-2013
Buna am si eu o intrebare in iarna cumpar si eu o casa la tara si as dori sa stiu casa este 14.500 de euro neam inteles noi sa platim actele dar ce acte trebuie sa platim noi ca cumparatori si ei ca vanzatori acte ce trebuie sa le aiba ei la vanzarea unei case tot noi le platim si ce acte trebuie sa avem la noi si as dori sa mai stiu daca pot cumpara fara notar prin tribunal va multumesc astept raspuns
Răspunde
 
# Anonim 06-Noiembrie-2013
Calculatorul arată atât taxele plătite de cumpărător (vedeți secțiunea "Taxe plătite de cumpărătorul imobilului"), cât şi cele achitate de vânzător (vedeți rubrica "Taxe plătite de vânzătorul imobilului". Actele necesare pentru vânzare le găsiți aici: acte necesare vânzare. Contractul îl puteți face doar la notariat. Chiar dacă ați simula un proces între dvs. și vânzător ca să obțineți o hotărâre care să țină loc de act autentic, costul acestui proces ar fi mult mai mare ca taxa notarială deoarece taxele judiciare de timbru au fost majorate, pe lângă faptul că ar dura câteva luni să obțineți hotărârea judecătorească.
Răspunde
 
# erica 31-Octombrie-2013
.EU TRAIESC CU MAMA ,SI MAI AM UN FRATE CU CARE M-AM INTELES CA EU O SA AM GRIJA DE MAMA MAI DEPARTE SI N-EAM INTELES SI CU PARTEA SA DIN LOCUINTA ADICA O SUMA DE BANI ,DIN CARE I-AM SI ACHITATO JUMATATE , IN CAZUL ASTA CE AM DE FACUT?CONTRACT DE INTRETINERE CA SA FIU SINGURUL MOSTENITOR?
Răspunde
 
# Anonim 06-Noiembrie-2013
Da, puteți face un contract de întreținere.
Răspunde
 
# mariana 28-Octombrie-2013
am si eu o intrebare in afara de impozitul de 2%-3%[dupa caz]vanzatorul mai plateste si alt impozit la stat?Toate taxele rezultate din vanzare se platesc la notar? mentionez ca este o valoare mai mica de 200 000.MULTUMESC SI APRECIEZ SPUSELE DUMNEAVOASTRA.
Răspunde
 
# Anonim 06-Noiembrie-2013
Acesta este singurul impozit pe care îl plăteşte vânzătorul pentru transferul proprietății. Se încasează la notariat de unde va fi virat în contul statului.
Răspunde
 
# Angela Ionel 28-Octombrie-2013
Spuneti-mi, va rog, daca achizitionez cu cash un apt. care se afla in creantele unei banci din Romania, platesc alte taxe suplimentare, gen una catre ANAF, sau alta taxa in afara celor mentionate in calculatorul de taxe? Va multumesc anticipat pt. raspuns.
Răspunde
 
# Anonim 06-Noiembrie-2013
Nu.
Răspunde
 
# Ungureanu Nicoleta 27-Octombrie-2013
.am cumparat o casa acum 12ani si nu am facut contract de vanzare cumparare cu fostul propietar am facut doar intre noi o foaie scrisa si semnata ca eu am cumparat casa..acum as vrea sa vand casa dar nu stiu cum trebuie sa fac?pot sa o vand direct de pe fostul propietar?sau trebuie sa fac eu mai intai contract de vanzare-cumparare?va rog sa ma ajutati..
Răspunde
 
# Anonim 06-Noiembrie-2013
Actul respectiv nu reprezintă un contract valabil. Mai întâi trebuie să refaceți contractul de vânzare, după care veți putea vinde.
Răspunde
 
# barbu mihaela 27-Octombrie-2013
dupa decesul tatalui meu am cedat in favoarea mamei mele impreuna cu cele doua surori.Acum mama e mostenitoare si doreste sa-mi doneze mie casa cu acordul celor doua surori.As dori sa stiu care e calea mai sigura si mai rapida si mai ieftina pentru definitivarea actelor?cat m-ar costa si cat dureaza?
Răspunde
 
# Anonim 06-Noiembrie-2013
Dacă mama vă donează apartamentul, trebuie să faceți un contract de donaţie. Taxele pentru contractul de donație le calculați aici: calculator taxe donație. În cazul donației unui imobil,nu se plătește impozit către stat ca în cazul vânzării.
Răspunde
 
# mariana 25-Octombrie-2013
va rog sa-mi spuneti daca dupa 2 luni de la succesiune pot sa vand un teren.Multumesc
Răspunde
 
# Anonim 26-Octombrie-2013
Puteți vinde terenul oricând după dezbaterea succesiunii și obținerea certificatului de moștenitor, dacă v-ați intabulat titlul de proprietate (certificatul de moștenitor) în cartea funciară.
Răspunde
 
# Dan O. 25-Octombrie-2013
doresc sa vand un apartament fiului meu care nu detine alta locuinta; am certificat de handicap gradUL 2, as vrea sa stiu, in conditiile date, care sunt cheltuielile totale.
Va multumesc
Răspunde
 
# Anonim 26-Octombrie-2013
Taxele sunt cele indicate de calculator, singura scutire de onorariu prevăzută de normele notariale pentru persoanele cu handicap este la declaraţiile notariale pentru stabilirea sau valorificarea drepturilor acestora.
Răspunde
 
# modoi cristian 23-Octombrie-2013
vreau sa cumpar un apartament nou cu trei camere in valoare de 80000 eur prin programul prima casa
as dori sa cunosc suma pe care o platesc in momentul incheierii actelor de vanzare cumparare la notar
Răspunde
 
# Anonim 26-Octombrie-2013
Trebuie doar să bifați opțiunea "Prima Casă 4" și să introduceți prețul în calculator. În orice caz, taxele pentru cumpărător sunt: onorariu cvc 4335 lei (inclusiv tva) și taxă de intabulare 534 lei.
Răspunde
 
# GANDAC LILIANA 17-Octombrie-2013
am primit o casa mostenire si m ar interesa cum pot face actele de proprietata mai ieftin si in modul cel mai sigur sa nu poata fi atacate mai tarziu
Răspunde
 
# Anonim 26-Octombrie-2013
Dacă ați primit casa prin moștenire, titlul de proprietate este certificatul de moștenitor eliberat la notariat, nu mai este nevoie să faceți alte acte.
Răspunde
 
# ilie-adrian 16-Octombrie-2013
VREAU SA STIU CUM MA SIGUR CA UN IMOBIL-APARTAMENT NU ESTE IPOTECAT SAU EXISTA ALTE SARCINI FINANCIARE ASUPRA IMOBILULUI. INTENTIONEZ SA CUMPAR UN APARTAMENT SI VREAU SA STIU CA ESTE TOTUL OK. MULTUMESC ANTECIPAT.
Răspunde
 
# Anonim 26-Octombrie-2013
Aceste sarcini rezultă din extrasul de autentificare ce va fi solicitat de către notarul public înainte de autentificarea contractului de vânzare. Vedeți detalii aici: Extrasul de carte funciară
Răspunde
 
# cristi 12-Octombrie-2013
an curind o sa primesc si eu o casa si vreau sa fac contract de vanzare cumparare dar nu o sa mi ceara nici un ban proprietarul si vreau sa stiu cam cat ma va costa toate actele la notar ca an rest sunt facute actele cu intabularea si ce mai o fi pe acolo ,,multumesc,,
Răspunde
 
# Anonim 26-Octombrie-2013
Dacă nu se plătește un preț, actul respectiv nu este o vânzare, ci un contract de donaţie. Vedeți acest calculator: calculator taxe donație
Răspunde
 
# sitas anisoara 11-Octombrie-2013
vreau sa cumpar un ap in val 25000 euro in ploiesti,,,,daca pe contract figurez eu si prietenul meu ,taxele notariale sunt acceleasi.....imobil proprietate mai mult de 3 ani....fara credit....cal imi da in jur de 2000 ron
Răspunde
 
# Anonim 10-August-2014
Da, taxele sunt aceleași indiferent de câți cumpărători sunt în contract.
Răspunde
 
# Petru S. 07-Octombrie-2013
Vreau sa cumpar o boxa la subsolul blocului unde locuiesc aprox. 14 m2 1500 EURO. Puteti sa-mi spuneti care este cuantumul taxelor care trebuie platite, cat plateste cumparatorul si cat plateste vanzatorul? va multumesc pentru raspuns!
Răspunde
 
# Anonim 07-Octombrie-2013
Se introduce prețul vânzării în calculator și aflați toate taxele. Cumpărătorul va achita onorariu notarial, împreună cu taxa de intabulare care reprezintă 0,15% din valoarea bunului.
Răspunde
 
# marioara hampau 05-Octombrie-2013
vand un teren cu 1500 euro ; ce taxe trebuie sa platesc eu , vanzatorul si ce taxe plateste cumparatorul? terenul este inscris cadastral , este intravilan .Va multumesc frumos!
Răspunde
 
# Anonim 06-Octombrie-2013
Dacă terenul valorează mai mult de 1500 euro în grila notarială, veți plăti taxele calculate la valoarea din grila notarială. Dacă nu cunoașteți valoarea imobilului conform expertizelor notariale, le puteți găsi pe internet sau comunicați notarului dvs. toate detaliile imobilului sau imobilelor: adresa, anul construcției, suprafața, etaj (pentru apartamente), din ce este construit imobilul (pentru case) etc.
Răspunde
 
# catinca 04-Octombrie-2013
tarifele de mai sus sunt valabile si daca achizitia se face intr-o procedura de faliment?
Răspunde
 
# Anonim 06-Octombrie-2013
Onorariul notarial pentru vânzare este aceleași pentru persoane juridice, cu mențiunea că:
- taxa de intabulare pentru cumpărătorul persoană juridică reprezintă 0,5% din valoarea imobilului (față de 0,15% pentru persoane fizice - calculatorul
- vânzătorul persoană juridică nu plătește impozit către stat

(evident, părțile trebuie să aibă capacitatea să vinde/cumpere)
Răspunde
 
# Neacsu Trofin 03-Octombrie-2013
Sunt mostenitorul a 10/16 dintr-un apartament de 3 camere impreuna cu 2 fii care au cate 3/16 fiecare. Doresc si exista acceptul celorlalti sa vand acesta apartament unuia dintre mostenitori. Pretul apartamentului l-am estimat la 35000 euro. Ce costuri implica taxele notariale si impozitul catre stat?
Răspunde
 
# Anonim 06-Octombrie-2013
Costurile sunt exact cele indicate de calculator. Dvs. ca vânzători veți plăti doar impozitul către stat astfel cum este calculat de calculator, care se va împărți între dvs. proporțional cu cota pe care o dețineți. Cumpărătorii vor plăti onorariul notarial și taxa de intabulare. De asemenea, trebuie să verificați dacă prețul dvs. este mai mic decât valoarea acestuia din grila notarială. Dacă prețul din grilă este mai mare decât prețul de vânzare, va trebui să introduceți în calculator prețul din grilă. Dacă nu cunoașteți valoarea imobilului conform expertizelor notariale, puteți găsi aceste expertize pe internet sau comunicați notarului dvs. toate detaliile imobilului sau imobilelor: adresa, anul construcției, suprafața, etaj (pentru apartamente), din ce este construit imobilul (pentru case) etc.
Răspunde
 
# florin 02-Octombrie-2013
vreu sa cumpar o casa cu 2000 m de teren la pretu de 7000 mii de ron impreuna cu sotia , cat platesc taxe notariale
Răspunde
 
# Anonim 06-Octombrie-2013
Dacă imobilul respectiv valorează mai mult de 7000 ron în grila notarială, veți plăti taxele calculate la valoarea din grila notarială.
Răspunde
 
# Buliga Costica 02-Octombrie-2013
Va rog sa-mi spuneti,pentru intretinerea a doi batrani,ca sa fac act de vanzare-cumparare cu clauza la un ap.cu doua camere confort 1 an zona drumul taberei,cat ma costa taxa?
Va multumesc mult.
Răspunde
 
# Anonim 06-Octombrie-2013
Pentru contractul de întreținere sunt aceleași costuri ca la vânzare. Puteți folosi acest calculator, trebuie doar să introduceți valoarea apartamentului astfel cum rezultă din expertizele notariale. Dacă nu cunoașteți valoarea de expertiză a apartamentului, puteți să ne comunicați prin e-mail sau telefonic adresa acestuia, anul construcției, numărul de etaje, etajul, suprafața și numărul de camere pentru a îi identifica valoarea în expertizele notariale.
Răspunde
 
# Coblis Elena 30-Septembrie-2013
Spuneti mi va rog daca vreau sa vand 28 hectare teren agricol cat costa actele?
Răspunde
 
# Anonim 01-Octombrie-2013
Costurile actului de vânzare se raportează la prețul de vânzare al terenului. Introduceți prețul cu care vindeți terenul în calculator și vi se vor afișa toate taxele.
Răspunde
 
# letitia 27-Septembrie-2013
va rog frumos sa-mi spuneti cat ma ajung taxele notariale ptr. a achizitiona un ap. nou cu credit prima casa 4.va multumesc.
Răspunde
 
# Anonim 01-Octombrie-2013
Toate taxele notariale sunt indicate de calculator, acestea variază proporțional cu valoarea apartamentului. Trebuie doar să bifați opțiunea "Prima Casă 4" și să introduceți prețul la care se vinde apartamentul.
Răspunde
 
# lung 25-Septembrie-2013
In urma succesiunii, in baza certificatului de mostenitor, suntem doi frati, amandoi proprietari in cota de 1/2 dintr-un imobil cu teren. Dorim sa iesim din indiviziune.
Care este procedura si cat trebuie sa platim fiecare pentru intabularea proprietatii ?
!
Răspunde
 
# Anonim 01-Octombrie-2013
Trebuie să veniți la notariat pentru autentificarea unui contract de partaj. Atât taxa de intabulare cât și onorariul notarial pentru partaj se calculează la valoarea imobilului (de exemplu, taxa de intabulare reprezintă 0,15% din valoarea din act a imobilului). Valoarea imobilului se calculează conform grilei notariale.
Răspunde
 
# Monica D 18-Septembrie-2013
Apartamentul in care locuiesc este al parintilor mei,si vor sa il treaca pe numele meu, adica sa devin eu proprietara apartamentului. Va rog frumos daca se poate sa imi spuneti si mie care este modalitatea cea mai ieftina (taxe notariale)pentru a intra in posesia apartamentului (mostenire, donatie sau vanzare-cumparare.
Răspunde
 
# Anonim 01-Octombrie-2013
Cea mai puțin costisitoare modalitate prin care părinții vă pot transmite dreptul de proprietate asupra apartamentului este donația pentru că nu se mai plătește impozit către stat.
Răspunde
 
# Andrei 17-Septembrie-2013
Ce se intampla daca am o casa cu teren in zona B in Ocna Mures. De cand s-a scufundat magazinul de acolo nu mai poti sa vinzi nimic. Valoarea prevazuta in raportul de expertiza ajunge undeva la 18 000 de euro, ceea ce este aberant. Eu am primit 8000 de euro pe casa si teren si chiar vreau sa vand. Voi plati impozit pe valoarea raportului de expertiza? Va multumesc.
Răspunde
 
# Anonim 01-Octombrie-2013
Taxele notariale se calculează la prețul de vânzare iar dacă acest preț este sub valoarea la care este evaluat bunul în expertizele notariale, atunci se va avea în vedere prețul din expertize.
Răspunde
 
# Draghici Adrian 16-Septembrie-2013
Doresc sa cumpar un teren extravilan de 2,5 ha(arabil) din judetul Teleorman.
Atat eu cat si persoana care vinde terenul suntem din Bucuresti.
Putem semna actele la un notaria din Bucuresti?
Si imi puteti spune va rog ce acte sunt necesare?
Răspunde
 
# Anonim 24-Septembrie-2013
Da, puteți semna actele la un notariat din București.
Actele necesare le găsiți în acest articol: Contract de vânzare-cumpărare imobil
Răspunde
 
# Adrian 15-Septembrie-2013
La vanzare-cumparare,este absolut necear cadastrul inainte de actul de vanzare?Multumesc anticipat
Răspunde
 
# Anonim 24-Septembrie-2013
Da, dacă imobilul nu are cadastru și intabulare, pentru a-l putea vinde, mai întâi va trebui să contactați un expert cadastrist ca să-i realizeze cadastrul.
Răspunde
 
# Corina 11-Septembrie-2013
la simularea taxelor notariale pentru 60.000 Eur la prima casa se calculeaza un impozit pe casa de peste 7000 RON. Nu inteleg aceasta suma, este foarte mare si nu poate fi reala. Multumesc...!
Răspunde
 
# Anonim 11-Septembrie-2013
Doar dacă imobilul este dobândit de mai puțin de 3 ani impozitul poate avea această valoare. Acest impozit este plătit statului și nu se face venit al biroului notarial (notarul public doar încasează, gratuit, acest impozit pentru stat). Modul de calcul al impozitului îl găsiți în acest articol: Impozit vânzare apartament, imobil, teren
Răspunde
 
# Corina 11-Septembrie-2013
este vorba de achizitionarea unui apartament in bloc construit de particular, deci constructie noua (nu este finalizata inca), de aceea aleg la simulare "achiz de mai putin de 3 ani" dar poate aici gresesc, pentru ca nu este achizitionata de actualul proprietar, ci construita de el. In plus, sa inteleg ca de fapt impozitul este de fapt nu pe cladire, ci pe vanzare... si cred ca am dreptate, adica nu e vorba de impozitul anual al cladirii, ci de impozitul la venitul realizat de vanzator. Corect? multumesc,
Răspunde
 
# Anonim 11-Septembrie-2013
Da, este vorba de impozitul pe venit din transferul proprietății. Acest impozit este în sarcina vânzătorului, așa cum se arată și în formular.
Răspunde
 
# Corina 08-Septembrie-2013
a-si dori sa va intreb in legatura cu un teren cu casa suntem 3 mostenitori si avem facut succesiunea ,am vrea sa impartim terenu si sa ne facem separat acte,Cum putem proceda.Astept un raspuns,Va multumesc
Răspunde
 
# Anonim 11-Septembrie-2013
Trebuie să mergeți la notariat pentru a dezbate succesiunea iar după ce obțineți certificatul de moștenitor puteți face un contract de partaj voluntar. Pentru a afla costurile dezbaterii succesiunii la notariat accesați: Calculator taxe succesiune / moştenire (puteţi dezbate succesiunea doar la un notar public din localitatea unde și-a avut defunctul ultimul domiciliu)
Răspunde
 
# Danago 03-Septembrie-2013
Voi cumpara un teren+imobil in luna octombrie a.c. Trebuie sa platesc impozitul aferent perioadei oct - dec 2013? Cand trebuie platit? La cumpararea imobilului, sau pana la 31. dec?
Răspunde
 
# Anonim 11-Septembrie-2013
Trebuie să achitaţi toate taxele și impozitele aferente imobilului înainte de perfectarea contractului de vânzare, astfel încât când îl veți semna să prezentați certificatul fiscal din care să reiasă că taxele și impozitele sunt achitate la zi.
Răspunde
 
# adrian 01-Septembrie-2013
As dori sa cumpar un teren de la doi vanzatori care detin un titlu comun. Se poate autentifica un act de vanzare - cumparare fara dezbaterea mostenirii ( cu semnatura ambilor proprietari ) ? Va multumesc.
Răspunde
 
# Anonim 07-Septembrie-2013
Dacă vânzătorii au moștenit terenul, ca să-l poată vinde trebuie mai întâi să dezbată succesiunea și să obțină certificatul de moștenitor.
Răspunde
 
# georgeta 27-August-2013
sunt posesorul unui apartament in Bucuresti dar locuiesc in strainatate.Am si cetatenia romana.Trebuie sa platesc impozite similare celor care traiesc in Romania ?
Răspunde
 
# Anonim 07-Septembrie-2013
Da, dacă sunteți proprietar aveți obligația de a plăti impozit, chiar dacă nu locuiți în România.
Răspunde
 
# anna 25-August-2013
am un teren de 2000mp dat de bunicul sotului meu prin act de vanzare cumparare. terenul este extravilan dar este langa case. ma intereseaza daca pot sa construiesc o casuta si apoi sa trec in intravilan doar bucata de teren pe care a fost construita casa. cat mar costa? dar sa trec tot terenul in intravilan?
Răspunde
 
# Anonim 27-August-2013
Trecerea unui teren din extravilan în intravilan se poate face de către primărie prin plan urbanistic general aprobat prin HCL, nu la notariat.
Răspunde
 
# rachitneanu Iuliana 22-August-2013
daca posed titlu din anul 2006 În indiviziune cu 2 coindivizari şi prin sentinţă civilă în anul 2013 am ieşit din indiviziune, cu teren în valoare de peste 500 000 lei care este considerat momentul dobândirii terenului data punerii în posesie adică titlul de proprietate din 2006 sau data sentinţei civile adică anul 2013 ?
Răspunde
 
# Anonim 22-August-2013
În cazul dvs. momentul dobândirii coincide cu data sentinței civile. Am mutat a doua întrebare pe care ați pus-o în forum din cauza lungimii acesteia, veți găsi răspunsul la această adresă: care este considerat momentul dobândirii terenului pentru calcularea impozitului
Răspunde
 
# rachitneanu Iuliana 23-August-2013
Care articol din codul fiscal şi din normele de aplicarea ale acestuia este acela care atestă că momentul dobândirii dreptului de proprietate este data sentinţei civile de ieşire din indiviziune din anul 2013 , păntrucă eu în calitate de coindivizer până la ieşirea din indiviziune am plătit impozit pe cota mea din anul 2006 când am dobândit titlu de proprietate în indiviziune , deci am fost recunoscută ca proprietar, ca dobânditor de către finanţe ?
Răspunde
 
# Anonim 23-August-2013
Temeiul legal este art. 77^1 Cod Fiscal și normele metodologice corespunzătoare. Stabilirea datei dobândirii, dacă legea specială (Codul Fiscal și normele) nu prevede, se face potrivit dreptului comun. Astfel, impozitul l-ați plătit în calitate de coproprietar în devălmășie, situație în care, conform art. 667 Cod Civil, dreptul de proprietate aparţine concomitent mai multor persoane fără ca vreuna dintre acestea să fie titularul unei cote-părţi determinate din dreptul de proprietate asupra bunului sau bunurilor comune. De abia în momentul partajării/ieșirii din indiviziune ați dobândit efectiv dreptul de proprietate asupra unei cote-părți determinate, fapt pentru care data dobândirii coincide cu acest moment (data sentinței civile).
Răspunde
 
# Florin P. 21-August-2013
vreau sa cumpar un apartament intr-un bloc nou si am observat ca onorariul notarului este cu 50% mai mare daca fac achizitia fara credit decat daca as cumpara prin Programul Prima Casa 4. De ce [editat], doar pentru ca am banii cash ?
Răspunde
 
# Anonim 22-August-2013
Se reduc cu 30% (deci nu 50%) onorariile pentru autentificarea contractelor de vânzare-cumpărare şi a oricăror alte acte care se încheie în cadrul programului "Prima casă". Temeiul legal este Art. 29 din Ordinul 46/C/2011 al Ministerului Justiţiei pentru aprobarea Normelor privind tarifele de onorarii pentru serviciile prestate de notarii publici, publicat în Monitorul Oficial nr. 133 din 22 februarie 2011. Reducerea onorariilor pentru autentificarea contractelor de vânzare a imobilelor cumpărate prin credit "Prima Casă" s-a impus doarece acest program are ca scop facilitarea accesului persoanelor fizice la achiziţia de imobile pentru locuit în actualul context al crizei financiare şi economice, cât și deblocarea procesului de creditare şi dinamizarea activităţii de construcţii cu efecte asupra creşterii economice şi asupra creării de noi locuri de muncă.
Răspunde
 
# oana 20-August-2013
tatal meu este decedat de 2 ani de zile parinti sunt despartiti si noi suntem 4 frati cat m-ar costa sa fac actele pe numele meu , sunt 25 de arii si o anexa. Multumesc frumos
Răspunde
 
# Anonim 22-August-2013
Pentru calculul taxei de succesiune trebuie să introduceți valoarea bunurilor moștenite într-un alt calculator pe care îl găsiți aici: Calculator taxe succesiune / moştenire Valoarea bunurilor este cea care rezultă din expertizele notariale pentru localitatea unde se află imobilul (le găsiți pe internet).
Răspunde
 
# vali 20-August-2013
Din cate am inteles daca ajung la un acord cu propietarul pentru un teren in bucuresti la pretul de 400 euro pe m2, dar in grile il gasesc la 300 euro pe m2, va trebui sa calculez la 600 euro m2. Corect? Exista abatere de la acele grile, in sensul de discount, daca am o valoare foarte mare? Poate sa difere pretul de la notar la notar? Intreb pentru ca am fost la 2 notari si am luat 2 preturi diferite.
Va multumesc,
Vali
Răspunde
 
# Anonim 22-August-2013
Dacă ajungeți la un acord cu proprietarul să cumpărați terenul cu prețul de 400 euro pe m2, dar in grile acesta este evaluat la 300 euro pe m2, taxele se calculează la raportat la valoarea de 400 euro/m2. Se pot aplica reduceri la onorariul notarial în anumite circumstanțe, acestea se acordă de la caz la caz. Da, prețul poate să difere de la un coleg notar la altul.
Răspunde
 
# Vali 28-August-2013
Pretul este sub cel din grile. Deci ar trebui calculat la pretul din grile. Si inacest caz am primit 2 preturi diferite. Cum e posibil?
Răspunde
 
# Anonim 07-Septembrie-2013
Calculatorul este valabil pentru orice notariat care practică pentru actele de vânzare onorariile minime astfel cum sunt prevăzute de normele notariale. Notarii publici au însă libertatea să adauge la aceste onorarii minime.
Răspunde
 
# maria ionescu 18-August-2013
tatal a decedat in urma cu 7 ani si mama in urma cu 1 an si 10 luni as dori sa deschid succesiunea pentru un teren de 3 ha in com Prundu jud Giurgiu mentionez ca suntem doi frati i-mi puteti spune cat m-ar costa/va multumesc
Răspunde
 
# Anonim 20-August-2013
Pentru calculul taxelor succesorale trebuie să folosiți un alt calculator : Calculator taxe succesiune / moştenire (2013) Introduceţi valoarea din expertizele notariale a terenului şi veţi afla costurile. Dacă nu o cunoașteți, găsiți expertizele pentru Giurgiu pe internet.
Răspunde
 
# ionelia 14-August-2013
as dori daca se poatesa stiu si eu cu aproximatie cat m-ar costa un contract de vanzare cumparare pe care parintii mei vor sa mi-l faca pe o casa
Răspunde
 
# Anonim 15-August-2013
Introduceți în formularul calculatorului prețul pe care îl plătiți părinților în schimbul imobilul și veți afla toate taxele. Dacă prețul este inferior celui din grila notarială, va trebui să introduceți prețul de grilă.
Răspunde
 
# Iulian 13-August-2013
Vreau sa cumpar ,prin programul prima casa, o casa mai batraneasca dar bine intretinuta an constructie 1975. Proprietarii detin toate actele necesare, titlu de proprietare teren, cadastru si intabulare, certificat energetic(clasa C)... mai putin autorizatie de constructie. De la banca imi cere un " act de proprietare pe casa" sau proces verbal de receptie a imobilului. Ma puteti ajuta cu un sfat, ce pot face, fara sa ajung in instanta pentru obtinerea unei autorizatii de constructie.
Răspunde
 
# Anonim 24-Ianuarie-2014
Este necesară autorizația de construcție.
Răspunde
 
# marilena 12-August-2013
parintii mei au facut divortul in 2007,partajul nu l-au facut,vor sa il faca anul asta.ce taxe trebuie platite?
Răspunde
 
# Anonim 22-August-2013
Onorariul notarial pentru autentificare contractului de partaj și a actului de lichidare a regimului matrimonial, taxa către OCPI pentru intabulare.
Răspunde
 
# Presecan Florentina 10-August-2013
care este cel mai scurt timp posibil pentru incheierea unui contract de vanzare-cumparare a unui apartament?
Răspunde
 
# Anonim 15-August-2013
2 zile și va trebui să plătiți OCPI-ului o taxă mai mare (200 de lei în loc de 40 de lei) pentru eliberarea extrasului de autentificare în regim de urgenţă (1 zi)
Răspunde
 
# BENTA ELENA ANDREEA 09-August-2013
Am cumparat in martie 2012 un apartament cu credit ipotecar la care eu am platit doar 15% din valoare , anul acesta trebuie sa vand apartamentul si doresc sa stiu daca platesc impozit de 3% pe toata valoarea de vanzare ?
va multumesc
Răspunde
 
# Anonim 15-August-2013
Da, vă aflați în situația în care imobilul este dobândit într-un termen de până la 3 ani și se plătește impozit de 3% până la valoarea de 200.000 lei inclusiv, sau 6.000 lei + 2% calculate la valoarea ce depăşeşte 200.000 lei
Răspunde
 
# Adriana 31-Iulie-2013
Am un apartament cu 2 camere pe care vreau sa il vand unui unchi cu suma de 10.000 euro , eu am de stins ceva datorii cu el , si am stabilit sa ii dau apartamentul si el sa imi 10.000 ca si pret. Am vazut in grila pe 2013 ca valoarea este 25.400 euro , am vreo problema, imi poate impune notarul o suma minima , stiu ca taxa minima catre notar va fi cea conform grilei, nu raportata la pretul meu ! Multumesc !
Răspunde
 
# Anonim 01-August-2013
Dacă prețul dvs. este mai mic decât cel din grilă, taxele se vor calcula având în vedere valoarea din grilă.
Răspunde
 
# fiipop 31-Iulie-2013
as dori sa stiu daca cineva imi da o casa ce acte ar trebui sa fac fara a avea probleme mentionez ca persoana nu are mostenitori.ce ste mai indicat? testament sau act vanzare-cumparare
Răspunde
 
# Anonim 01-August-2013
Dacă persoana respectivă vrea să vă dea casa cu titlu gratuit, atunci vă poate face o donație (nu vânzare, vânzarea presupune să plătiți un preț) sau testament. În cazul testamentului, veți putea dobândi efectiv proprietatea asupra casei doar după decesul testatorului, prin dezbaterea succesiunii de pe urma testatorului la notariat.
Răspunde
 
# L. V. 24-Iulie-2013
Sintem 2 mostenitori (declarati prin succesiune) ai unui apt. (pe care tocmai l-am) vindut in urma incheierii ununi contract de V-C. Intrebare: in caz ca unul din mostenitori ar fi renuntat (de la inceput) la mostenire, atunci taxa notariala (impusa de notar) ar fi fost mai mica, nu? Sau nu-i asa cum zic?
Răspunde
 
# Anonim 01-August-2013
Taxele ar fi fost aceleași, atât pentru dezbaterea succesiunii, cât și pentru vânzare.
Răspunde
 
# Ciprian 23-Iulie-2013
doresc sa achizitionez un tractor,puteti sa-mi spuneti cat m-ar costa actele la un notar public? si daca se poate trece pe 2 persoanae(ca fiind proprietari tractorului, sau ca si asociati). Va multumesc anticipat!
Răspunde
 
# Anonim 01-August-2013
Onorariul pentru autentificarea unui contract de v-c care are ca obiect un bun mobil se stabileşte la 0,25% din valoarea declarată de părți, dar nu mai puţin de 50 lei. Legea nu impune încheierea unui astfel de act la notariat (se poate face și sub semnătură privată).
Răspunde
 
# dan 16-Iulie-2013
Va rog respectuos sa-mi raspundeti daca putem perfecta la un birou notarial din Bucuresti vanzarea unui imobil aflat in mun Calarasi, sau trebuie neaparat la un birou notarial din Calarasi.
Mentionez ca am domiciulul in Bucuresti
Va multumesc
Răspunde
 
# Anonim 18-Iulie-2013
Da, puteți încheia contractul și la un notar în București, chiar dacă imobilul care face obiectul vânzării se află în Călărași.
Răspunde
 
# Doru 15-Iulie-2013
cand se vinde un apartament, se plateste la notar 2% din pretul de vanzare al apartamentului. Daca apartamentul e ipotecat, atunci vanzatorul plateste notarului 2% din diferenta dintre pretul de vanzare si valoarea creditului ramas care trebuie restituit la banca?

Va multumesc,
Doru
Răspunde
 
# Anonim 18-Iulie-2013
Trebuie mai întâi precizat că impozitul încasat de notarul public pentru stat nu este o "plată" datorată notarului public, ci statului. Impozitul respectiv este doar încasat de notar și virat în conturile statului, fără ca notarul public să primească vreun comision pentru această operațiune.

În al doilea rând, chiar dacă imobilul este ipotecat, valoarea la care se calculează impozitul este cea menționată în contractul de vânzare (prețul), legea nu prevede nicio excepție în acest sens.
Răspunde
 
# Mihaela 10-Iulie-2013
Dorim sa vindem apartament cu 2 camere,as dori sa stiu daca se mai percepe taxa catre stat,daca sotul meu este cu handicap de gradul 1.
Răspunde
 
# Anonim 18-Iulie-2013
Art. 77 ind. 1 din Codul Fiscal nu prevede nicio excepție de la plata impozitului pe venitul din transferul proprietăților pentru persoanele cu handicap.
Răspunde
 
# Natta 10-Iulie-2013
îmi puteţi spune cît costă toate actele notariale pentru creditul PrimaCasă?
Răspunde
 
# Anonim 24-Ianuarie-2014
Introduceți prețul vâznării în formularul calculatorului și bifați opțiunea "Prima Casă" și veți afla toate costurile (calculatorul aplică inclusiv reducerea de 30%)
Răspunde
 
# Bika 09-Iulie-2013
Va rog sa-mi spunet:
1. Ca vanzator, daca la vanzare platesc impozitul catre stat (conform calculatorului Dvs de mai sus), mai datorez ceva ça si impozit pe profit la finele anului ?l
2. Exista restrictii privind suma pe care o pot expatria ?
Multumesc
Răspunde
 
# Anonim 18-Iulie-2013
Nu mai datorați nimic, acesta este chiar impozitul pe venit din transferul proprietăţilor imobiliare care este ncasat de către stat prin notariat.
Răspunde
 
# Marilena Enne 09-Iulie-2013
Stimat secretariat,
Doresc sa cumpar o casa in Bucuresti si doresc sa stiu ce acte imi sunt necesare tinand cont ca sunt casatorita si cu domiciliul in strainatate-U.E.(dar cetatenie romana, iar sotul are alta cetatenie-europeana). Este posibil sa cumpar casa doar pe numele meu? Eventual cu o clauza in care sotul sa aiba drept la jumatate din casa doar in caz de divort.
Răspunde
 
# Anonim 24-Ianuarie-2014
Da, puteți cumpăra în acest moment pe numele dvs. Pentru cumpărătorul cetățean UE este necesar documentul de identitate sau paşaportul, emis de statul aparţinător;
Răspunde
 
# Dumintru Marius 04-Iulie-2013
Imi puteti spune si mie de ce acte am nevoie si cat ma costa sa-mi treaca bunicii mei casa pe numele meu?mentionez ca sunt amandoi in viata au un singur copil (mama mea)multumesc anticpat
Răspunde
 
# Anonim 05-Iulie-2013
Dacă bunicii intenționează să vă lase casa cu titlu gratuit, atunci va trebui să faceți un contract de donație. Găsiți actele neecsare în acest articol:contract de donaţie, iar taxele pentru donație le calculați aici: Taxe donație

Dacă bunicii vă vând casa (plătiți un preț), atunci trebuie să faceți un contract de vânzare cumpărare. Actele necesare și alte detalii despre vânzare găsiți aici: Contract de vânzare-cumpărare imobil Taxele pentru vânzare le calculați cu calculatorul de mai sus.
Răspunde
 
# Matei Andronache 29-Iunie-2013

Imi puteti spune va rog care sunt taxele si impozitele pe care trebuie sa le achit la achizitionarea unui teren agricol extravilan in valoare de 28,000 eur. Terenul are cadastrul si intabularea efectuate.

Multumesc frumos,

Matei Andronache
Răspunde
 
# Anonim 29-Iunie-2013
Ca și cumpărător veți achita exact taxele indicate în secțiunea "Taxe plătite de cumpărătorul imobilului" a calculatorului, acestea sunt, la cursul euro de azi: onorariu 1926 lei (cu tva), taxă către ocpi pentru intabulare 187 lei.
Răspunde
 
# cristi cul 26-Iunie-2013
Daca am dobandit imobilul anul trecut prin mostenire ,dar parintii mei il aveau de 8 ani , trebuie sa platesc impozit pt vanzare ? Daca trebuie sa platesc de cat timp se considera ca a fost dobandit sub sau peste 3 ani ?
Răspunde
 
# Anonim 28-Iunie-2013
Da, veți plăti statului impozit pentru vânzare. Imobilul se consideră dobândit de la data eliberării certificatului de moștenitor, după dezbaterea succesiunii.
Răspunde
 
# George 25-Iunie-2013
Ma intereseaza cum se procedeaza in cazul unui schimb combinat cu credit imobiliar.
Mai precis eu am un apartament achizitionat cu credit si fac schimb pentru o casa urmand sa mai primesc o diferenta de credit pentru a plati sulta.
La ce valoare se calculeaza impozitul?La valoare de grila sau la valoare evaluata de banca?
Multumesc
Răspunde
 
# Anonim 28-Iunie-2013
Taxele se vor calcula la valoarea din ghidul notarial doar dacă valoarea evaluată de bancă este mai mică (puțin probabil). Vedeți și: Contractul de schimb
Răspunde
 
# denissa elisabeta 21-Iunie-2013
vreau sa vand un teren de 174 mp pe strada Oltului, nr. 101A, sector 5, Bucuresti. Pe teren exista o casa din chirpici cu suprafata la sol 18 mp. Ma intereseaza valoarea taxelor notariale. Va multumesc, Denissa
Răspunde
 
# Anonim 23-Iunie-2013
Taxele notariale sunt de obicei exact cele afișate de calculator. Pentru a le calcula, trebuie să introduceți prețul vânzării. Doar dacă prețul vânzării este sub cel din ghidul notarial, va trebui să introduceți prețul "de grilă" pentru calcula taxele.
Răspunde
 
# ion 19-Iunie-2013
vreau sa vand o casa pe legea 112 deci am un contract de vanzare format din 2 corpuri a+b din care vreau sa vand un corp -B- se poate sa stiu ce acte trebuie cadastru nu este facut este o curte comuna este achitata intregal si cumparata in anul 1999
Răspunde
 
# Anonim 28-Iunie-2013
Cadastrul este obligatoriu pentru orice vânzare de bunuri imobile. Vedeți în acest articol alte acte necesare pentru vânzare: Contract de vânzare-cumpărare imobil
Răspunde
 
# Andreea Tanasa 18-Iunie-2013
doresc sa cumpar o casa construita din paianta, neterminata. Cum aflu valoarea ei sau trebuie facuta acea expertiza? (si cine o face);
Răspunde
 
# Anonim 19-Iunie-2013
Aflați valoarea din expertizele notariale care sunt publice pe internet pentru fiecare localitate. Expertizele sunt făcute de către societăți sau experți tehnici autorizați în acest sens și desemnați de camerele notarilor publici.
Răspunde
 
# Daniela 18-Iunie-2013
va rog sa-mi spuneti care este scutirea aplicabila taxelor notariale in cazul in care cumparatorul este o institutie publica?
Răspunde
 
# Anonim 18-Iunie-2013
Potrivit ordinului MJ cu privire la onorarii, se pot acorda scutiri în cazurile în care statului român îi revine obligaţia de plată a onorariului. Astfel, ordinul prevede doar posibilitatea acordării scutirii, dar nu stabilește și un procent fix pentru aceasta. Notarii pot acorda scutiri pentru instituțiile publice, însă cuantumul scutirilor de onorariu se negociază de la caz la caz cu reprezentantul instituției respective, ținând cont și de felul și complexitatea tranzacției. Discutați cu un notar detaliile tranzacției.
Răspunde
 
# gabriel 17-Iunie-2013
Doresc sa achizitionez o garsoniera in Sos Berceni valoarea fiind de 18ooo euro 23m-27m
construita in ultimi 3 ani de la dezvoltator, cat m-ar costa toate cheltuielile si care ar acestea pana propietate este a mea .
Va multumesc
Răspunde
 
# Anonim 18-Iunie-2013
Aflați toate taxele introducând prețul de 18000 de euro în formularul calculatorului.

Dacă prețul este sub cel din grila notarială, va trebui să introduceţi în calculator valoarea din grilă. Puteți afla valoarea din grilă a apartamentului dacă ne comunicați prin e-mail sau telefonic adresa apartamentului, anul construcției, numărul de etaje, etajul, suprafața și numărul de camere pentru a îi identifica valoarea în expertizele notariale.

Taxele indicate de calculator sunt foarte precise şi sunt exact cele care vi se vor percepe în ziua tranzacției (exceptând diferențele de curs valutar aferente).
Răspunde
 
# Ana Maria 14-Iunie-2013

Urmeaza sa achizionez un apartament cu prima casa.
Valoare lui de achiztie este 59 000 euro.Imi puteti spune care sunt taxele platite de cumparator?
Răspunde
 
# Anonim 16-Iunie-2013
Taxele sunt cele afișate de calculator în rubrica "Taxe plătite de cumpărătorul imobilului", respectiv (la această dată): onorariu notarial de 2428 lei (inclusiv tva) și taxă de intabulare de 394 lei.
Răspunde
 
# Adriana Cioara 11-Iunie-2013
va scriu in legatura cu o problema cam delicata. Este vorba de impozitul la stat pe care l-am platit cand am vandut apartamentul de 2 camere din berceni anul trecut si tot atunci s-a facut si succesiune pentru apartamentul in discutie. Sunt parintele unui copil cu handicap grav gradul 1(autism) diagnosticul l-am aflat inainte de aface toate demersurile pentru succesiunea imobilului si vanzarea acestuia. Anul acesta am aflat de la cineva ca defapt eu nu trebuia sa patesc nicio taxa deoarece conform legii 448/2006 ca parinte al copilului cu handicap sunt scutita de la aceste taxe. bine inteles ca am platit taxa si can am cumparat casa in care stam acum. Va rog sa ma ajutati cu niste Sfaturi si directii unde as putea sa ma duc si sa imi spuneti daca pot sa recuperez acei bani platiti doar din necunostinta de cauza.
Răspunde
 
# Anonim 16-Iunie-2013
Dacă vă referiţi la art. 26 lit. b din Legea 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, acestea sunt scutite doar de "plata impozitului pe clădire și teren", deci nu şi a impozitului pe venitul din transferul proprietăţilor imobiliare la care vă referiți dvs. În plus, legea indicată de dvs. acordă facilitățile fiscale doar persoanelor cu handicap grav sau accentuat, nu și părinților acestor persoane. În acest sens, art. 2 alin. 2 al legii prevede: "de dispoziţiile prezentei legi beneficiază copiii şi adulţii cu handicap, cetăţeni români, cetăţeni ai altor state sau apatrizi, pe perioada în care au, conform legii, domiciliul ori reşedinţa în România."

Vedeţi aici articolele de lege:
Art. 2 Dispoziţii generale, definiţii şi principii
Art. 26 Facilităţi Drepturile persoanelor cu handicap
Răspunde
 
# Ana G. 11-Iunie-2013
Parintii mei au o casa in Sighisoara, pretul stabilit impreuna cu cumparatorul fiind de 32000 Euro. M-ar interesa sa stiu care ar fi taxele care trebuie achitate de catre parintii mei, in calitate de vanzatori?
In ideea daca calculatorul de taxe este corect, impozitul catre stat ar fi de 2%! Asta e singura taxa care trebuie sa o achite?
Răspunde
 
# Anonim 14-Iunie-2013
Vânzătorii (părinții dvs.) achită doar impozitul respectiv și taxa către OCPI pentru eliberarea extrasului de autentificare (40 lei în regim normal - se eliberează în două-trei zile, 200 de lei, în regim de urgenţă - 1 zi).
Răspunde
 
# Daniel 04-Iunie-2013
Doresc achizitionarea unui imobil in Constanta prin Prima Casa. Si eu si vanzatorul suntem din CT, putem face actele notariale la biroul dvs din Bucuresti? Cat de exacte sunt calculele din calculatorul dvs de taxe? In afara de Onorariu notarial pentru autentificarea contractului de credit, ar mai putea aparare un alt cost?
Răspunde
 
# Anonim 06-Iunie-2013
Da, puteţi încheia contractul de vânzare la un notar din București chiar dacă imobilul este situat în Constanța sau în alt oraș din România în baza art. 15 din legea notarilor publici potrivit căruia în îndeplinirea atribuţiilor ce îi revin, notarul public are competenţă generală, cu excepțiile prevăzute de același articol (succesiuni, divorț etc.)

Calculele sunt destul de exacte. Singurul cost suplimentar este cel perceput de către OCPI pentru eliberarea extrasului de carte funciară pentru autentificare (40 lei în regim normal).
Răspunde
 
# bondarici ioana 04-Iunie-2013
tatal meu a decedat in urma cu 1 luna mama doreste da faca taxa de succesiune tatal meu ne avand frati si avind doi copii la taxa de succesiune trebuie sa participam si noi copii sau doar mama . Si mai am o intrebare mama ne avand nici un venit este scutita de vro taxa multumesc anticipat
Răspunde
 
# Anonim 06-Iunie-2013
La dezbaterea moștenirii trebuie să participe și copiii, pentru calculul taxei succesorale accesați: Calculator taxe succesiune / moştenire (2013)

Notarul public are posibilitatea să acorde reduceri de onorariu pentru moştenitorii fără venituri, însă nu este obligatoriu.
Răspunde
 
# AVERESCU 58 02-Iunie-2013
Care ar fi solutia cea mai buna de a lasa mostenire averea, atunci cind nu ai copii, fara a te trezi terorizat sau pe drum?
Răspunde
 
# Anonim 06-Iunie-2013
Puteți face un contract de vânzare sau donație cu rezerva dreptului de uzufruct viager sau un contract de întreținere.
Răspunde
 
# salajan valentina 28-Mai-2013
..as dori sa stiu daca doresc sa cumpar un apartament si acesta nu este intabulat pe vanzator ...are doar contract de vanzare-cumparare,tre sa se intabule mai intai pe vanzator sau pot intabula direct pe mine.....va multumesc anticipat pt raspuns
Răspunde
 
# Anonim 07-Iulie-2013
Dacă apartamentul nu are intabulare, vânzătorul va trebui să-i facă mai întăi cadastru și intabulare pentru a-l putea vinde.
Răspunde
 
# alex 28-Mai-2013
Am o intrebare :la un contract vanzare cumparare cu taxa notariala platita dupa calculul notarial intabularea si cadastrul cine le face notariatul?sau vanzatorul?si ce costuri inseamna?
Răspunde
 
# Anonim 16-Iunie-2013
Notarul public se va ocupa de intabularea dreptului de proprietate al noului proprietar. Costurile sunt afișate de calculator în rubrica "Taxă către OCPI pentru intabulare" și sunt de obicei suportate de către cumpărător.
Răspunde
 
# andyc76 23-Mai-2013

Am vandut un apartament cu 3 camere in Bucuresti,maine se semneaza contractul,sunt unic proprietar,am mostenit apartamentul de la parinti,cumparatorul il achizitioneaza prin programul prima casa. va rog sa.mi spuneti in total cat am de plata la notariat pentru suma de 62000 euro.Multumesc
Răspunde
 
# Anonim 07-Iulie-2013
Costurile pot varia de la un notariat la altul, însă există și notari care percep onorarii minime, caz în care sunt valabile taxele afișate de calculator.
Răspunde
 
# MONI 20-Mai-2013
parintii mei au cumparat o casa pe care au platit-o integral vanzatorului, insa actele nu au fost facute in acel moment.Acum vanzatorul vrea ca noi sa facem toate actele.Intrebarea este : de ce acte de la vanzator avem noi nevoie ( avem doar actul de proprietate al casei) pentru a incepe sa demaram tot procesul de vanzare cumparare.
Răspunde
 
# Anonim 20-Mai-2013
Actele necesare încheierii unui contract de vânzare-cumpărare le găsiți aici: Acte necesare contract de vânzare-cumpărare imobil
Răspunde
 
# Anamaria Raileanu 20-Mai-2013
Am cumparat un apartament impreuna cu mama mea, din pacate nu am putut fi prezenta la semnarea contractului, asadar apartamentul este doar pe numele mamei in contract . Daca dorim sa-mi adauge si numele meu (ca al 2-lea proprietar) pe contractul de casa cat ar costa si care sunt procedurile.
Răspunde
 
# Anonim 20-Mai-2013
Mama dvs. vă poate face un contract de donație pentru o cotă de 1/2 din apartament. Taxele pentru donație se calculează la valoarea apartamentului din expertizele notariale pe anul în curs. Dacă nu cunoașteți valoarea apartamentului, puteți să ne comunicați prin e-mail sau telefonic adresa apartamentului, anul construcției, numărul de etaje, etajul, suprafața și numărul de camere pentru a îi identifica valoarea în expertizele notariale.

După ce ați aflat valoarea din expertize, o introduceți în formularul calculatorului pentru taxe de donație pe care îl găsiți aici: Taxe donatie
Răspunde
 
# stoicea simona 16-Mai-2013
AM O INTREBARE:BUNICA MEA ARE UN APARTAMENT IN BUCURESTI BD.CHISINAU CONFORT 1. AS VREA SA STIU CE TREBUIE FACUT PENTRU CONTRACT DE DONATIE SI CAT COSTA.
Răspunde
 
# Anonim 20-Mai-2013
Datele sunt insuficiente pentru a stabili valoarea apartamentului conform expertizelor (trebuia să indicați și anul construcției, numărul de camere și etajul). Dacă nu cunoașteți valoarea apartamentului, puteți să ne comunicați prin e-mail sau telefonic adresa apartamentului, anul construcției, numărul de etaje, etajul, suprafața și numărul de camere pentru a îi identifica valoarea în expertizele notariale.

După ce ați aflat valoarea din expertize, o introduceți în formularul calculatorului pentru taxe de donație pe care îl găsiți aici: Taxe donatie
Răspunde
 
# mariana 16-Mai-2013
Va rog sa imi spuneti cit ma costa actele pentru vinzarea unui teen agricol(extravilan), de 10000mp,
Răspunde
 
# Anonim 20-Mai-2013
Pentru a afla costurile, introduceți prețul vânzării în formularul calculatorului.
Răspunde
 
# elena 11-Mai-2013
Parintii mei doresc sa imi treaca un apartament cu 3 camere,bucuresti,zona obor,de pe numele lor pe numele meu.As dori sa stiu cu aproximatie cam cat ma costa sau ne costa sa facem un act de vanzare-cumparare acestui apartament evaluat la 40.000-50.000de euro
Răspunde
 
# Anonim 20-Mai-2013
Taxele sunt exact cele afișate de calculatorul de taxe după ce introduceți prețul vânzării în formular.
Răspunde
 
# stoian nicoleta 11-Mai-2013
ma gasesc intr o situatie mai deosebita si v as fi recunoscatoare daca imi puteti da un raspuns.in anul 2000 am cumparat o casa cu chitanta de mina ,casa care a fost dobindita in acelasi mod de persoana de la care am cumparat.cum si cu cine pot legaliza cumpararea acestui imobil?
Răspunde
 
# Anonim 24-Ianuarie-2014
O soluție ar fi să refaceți contractele de vânzare la notariat, dacă vă înțelegeți (toate părțile celor doua contracte de vânzare)
Răspunde
 
# stoian nicoleta 11-Mai-2013
sub ce forma si conditii un cetatean francez poate dobindi casa cu teren in romania?
Răspunde
 
# Anonim 20-Mai-2013
Cetățeanul francez poate dobândi casă cu teren în România în aceleași condiții ca și un cetățean român.
Răspunde
 
# cazan eusebiu 08-Mai-2013
Ce taxe notariale platesc la cumpararea unei case de la o ruda in orasul Campulung Muscel?T axele notariale se platesc in functie de valoarea casei?
Răspunde
 
# Anonim 08-Mai-2013
Taxele se plătesc în funcţie de preţul de vânzare, iar dacă preţul de vânzare este inferior valorii imobilului din exprtizele notariale, va fi avută în vedere această ultimă valoare la calculul taxelor.
Răspunde
 
# Eugen 28-Aprilie-2013
Doresc sa achizitionez un teren in judetul Giurgiu. Pretul este de 17.000 lei incluzand si o casa batraneasca care pentru a fi locuita trebuie refacuta (are cam 80 de ani). Din datele furnizate de calculatorul dvs. reiese ca eu am obligatia sa platesc Onorariu notarial pentru autentificarea contractului de vânzare-cumpărare=449lei+Taxă către OCPI pentru intabulare=26lei, iar vanzatorul impozitul corespunzator (340lei).
Eu, CUMPARATORUL, in afara de taxele de mai sus mai am si alte obligatii pe care ar trebui sa le mai platesc?
Răspunde
 
# Anonim 06-Mai-2013
Acestea sunt toate taxele, vânzătorul va trebui să mai plătească doar taxa de 40 de lei către OCPI pentru eliberarea extrasului de autentificare. Atenție, aşa cum este precizat şi în notele de subsol, taxele afișate sunt corecte numai în măsura în care preţul stabilit de dvs. nu este mai mic decât cel din expertizele notariale.
Răspunde
 
# Stancioiu Carmen 26-Aprilie-2013
va scriu acest mail cu rugamintea de a ma lamuri si pe mine,in privinta unei situatii.Taticul meu a decedat in dec 2012.Suntem 2 copii ai dumnealui si mama care este in viata.Din bunurile agonisite impreuna cei doi soti,mama doreste sa vanda masina.Noi copii suntem de acord cu aceasta.Mama a gasit deja cumparator si doreste sa o vinda.Spuneti-mi va rog ce pasi trebuiesc facuti in aceasta situatie.
Va multumesc si va doresc bucurie sfanta ,
cu respect
Răspunde
 
# Anonim 06-Mai-2013
Pentru a putea vinde bunuri din masa succesorală a unui defunct trebuie mai întâi să dezbateţi succesiunea de pe urma acestuia la notariat. Detalii: Calculator taxe succesiune
Răspunde
 
# LILIANA 26-Aprilie-2013
taxa catre ocpi pentru intabulare este altceva decat intabularea obligatorie care tre sa o aiba un apartament care se vinde?Multumesc anticipat.
Răspunde
 
# Anonim 06-Mai-2013
Da, este taxa pentru reintabulare, pe care o plăteşte cumpărătorul imobilului pentru intabularea dreptului său de proprietate în cartea funciară.
Răspunde
 
# oana 24-Aprilie-2013
doresc sa vand o garsoniera din zona salaj, sect 5 la pretul de 15000 euro. se incadreaza in grila notariala acest pret?
Răspunde
 
# Anonim 06-Mai-2013
Pentru a afla valoarea apartamentului, puteți să ne comunicați prin e-mail sau telefonic adresa, anul construcției, numărul de etaje, etajul, suprafața și numărul de camere pentru a îi identifica valoarea în expertizele notariale.
Răspunde
 
# gabi 22-Aprilie-2013
a si vrea sa stiu ce bani platesc eu ca si cumparator la achizitionarea unei garsoniere in valoare de 13000 de euro ?cat sunt taxele notariale platite de mine? va multumesc mult
Răspunde
 
# Anonim 06-Mai-2013
Vedeţi secţiunea "Taxe plătite de cumpărătorul imobilului" în formularul calculatorului. Acelea sunt toate taxele pe care trebuie să le plătiţi.
Răspunde
 
# ionut 18-Aprilie-2013
Am divortat in 2002 dar nu am facut act de partaj,in 2007 am cumparat un apartament.Intrebarea mea este,fosta sotie are drept la vreo cota parte din acest apartament,daca vreau sa-l vand?
Va multumesc si ma bucur ca existati.
Răspunde
 
# Anonim 20-Aprilie-2013
Fosta soţie nu are niciun drept asupra apartamentului dacă l-aţi dobândit după divorţ. Poate solicita doar partajarea bunurilor dobândite în comun în timpul căsătoriei.
Răspunde
 
# BOJICA CRISTIANA 16-Aprilie-2013

As dori sa-mi spuneti pe cat posibil care sunt exact taxele , comisioanele pe care sotul meu ca si unic proprietar al casei trebuie sa le platesca in momentul vanzarii casei . Ma intereseaza doar strict partea lui de vanzator . Astept un raspuns din partea dvs. pe adresa de mail cat mai curand posibil . Va multumesc anticipat
Răspunde
 
# Anonim 08-Mai-2013
Vedeţi secţiunea "taxe plătite de vânzătorul imobilului" din cadrul formularului calculatorului. Introduceţi preţul de vânzare pentru a afla cât aveţi de plătit (vânzătorul plăteşte doar impozitul către stat şi taxa către OCPI pentru eliberarea a extrasului de autentificare - 40 lei).
Răspunde
 
# Elenabv 08-Aprilie-2013
Doresc sa cumpar un apartament prin credit Prima Casa 4. Am deja in proprietate o locuinta careia in CF nu i se specifica mp utili, ci doar din ce este facuta. Cum demonstrez ca este sub 50 mp? Imi ptrebuie la dosarul Prima Casa dovada ca proprietatea detinuta este mai mica de 50 mp? Multumesc anticipat!
Răspunde
 
# Anonim 24-Ianuarie-2014
Cu titlul de proprietate/extrasul de carte funciară.
Răspunde
 
# Magdalena 08-Aprilie-2013
as vrea sa va intreb, daca am vrea sa dezmembram 69 mp in 61 si 8 mp, si 100 mp in 82 si 18 mp si sa vindem 8 + 18 mp la un pret total de 2080 euro, cam la cit se ridica toate cheltuielile de cadastru, carte funciara
Răspunde
 
# Anonim 08-Mai-2013
Expertul cadastrist întocmeşte documentaţia cadastrală pentru fiecare din imobilele care rezultă în urma dezlipirii, deci trebuie să contactaţi un expert cadastrist pentru a afla costurile acestei operaţiuni (latura tehnică).

Noi vă putem comunica doar costurile minime pentru încheierea actului notarial de dezmembrare la notarul public (latura juridică), respectiv 300 lei + 75 lei/imobil rezultat (+tva), plus 20 lei pentru fiecare exemplar suplimentar. Costurile pot fi şi mai mari însă, în funcţie de complexitatea actului.
Răspunde
 
# mora dian 05-Aprilie-2013
Daca pe un titlu de proprietate sunt trecuti 4 mostenitori, unul din ei poate vinde cota lui de teren fara cadastru si intabulare si fara acordul celorlalti ?
Răspunde
 
# Anonim 05-Aprilie-2013
Poate vinde cota sa de teren fără acordul celorlalţi, însă cadastrul şi intabularea sunt obligatorii.
Răspunde
 
# Simona 29-Martie-2013
Intrebare:
Doresc sa achizitionezun apartament prin programul "prima casa" si am gasit un imobil, dar problema este ca proprietarul spune ca nu are intabularea.
Este posibil acest lucru avand in vedere ca apartamentul a fost achizitionat de proprietarii actuali in 2002?
Din cate stiu, orice tranzactie, ar trebui sa aiba ca si documente justificative, actele de proprietare, cadastrul si intabularea.
In cazul in care nu exista aceasta intabulare, ce ar trebui sa faca, carei institutii sa se adreseze si ce documente se cer? pt raspun!
Răspunde
 
# Anonim 05-Aprilie-2013
Dacă imobilul nu are cadastru şi nu intabulat în cartea funciară, proprietarul trebuie mai întâi să se adreseze unui expert cadastrist pentru realizarea cadastrului.
Răspunde
 
# andreea tudor 27-Martie-2013
as avea si eu o intrebare,eu as vrea sa imi cumpar o casa si as dori sa stiu daca se poate trece ca si iubita mea sa aibe aceleasi drepturi ca si mine la casa,cand se fac actele trebuie sa fie si ea la fata locului sau imi trebuie numai buletinul ei? noi suntem in italia si vrem sa ne luam o casa,si nu putem sa plecam amandoi ci doar unul(munca asta) as dori tare mult sa stiu cum functioneaza treaba..va multumesc nespus,sper ca m-am facut inteles off nu stiu sa ma exprim cum trebuie(poate):)) va multumesc nespus de mult! O zi buna!
Răspunde
 
# Anonim 20-Mai-2013
Prietena dvs. vă poate face o împuternicire notarială prin care să o reprezentați la notariat la semnarea contractului de vânzare-cumpărare. Prietena poate face procura și la Consulatul României din țara în care se află. Mai multe detalii citiți aici: Procură vânzare apartament
Răspunde
 
# alexandra 25-Martie-2013
Vreau sa cumpar o casa unde la tara si casa valoreaza 30 de milioane in bani vechi cat artrebui sa platesc taxa pentru asta ..sau cine ar trebue sa il plateasca eu ca cumparator sau domnul ca vanzator? Ceia ce ma intereseaza este cat ar trebui sa platesc pentru tranfer.
Răspunde
 
# Anonim 20-Aprilie-2013
Taxele le aflaţi folosind calculatorul de taxe. Introduceţi valoarea respectivă transformat în euro în formularul calculatorului în câmpul "Preţ imobil".
Dvs. plătiţi taxele indicate de calculator în rubrica "Taxe plătite de cumpărător", respectiv taxele notariale şi intabularea la OCPI.
Vânzătorul plăteşte impozitul către stat şi taxa de 40 lei pentru eliberarea extrasului de autentificare de la cartea funciară.
Răspunde
 
# carla 21-Martie-2013
daca cedez un credit bancar unei terte persoane cu cedarea dreptului de proprietate,trebuie sa platesc impozit avand in vedere ca nu este o tranzactie cu bani reale?daca da in baza caarui articol din codul fiscal este stipulat acest aspect?
Multumesc
Răspunde
 
# Anonim 20-Aprilie-2013
Da, pentru că dvs. sunteţi în continuare proprietarul imobilului, banca are instituit doar un drept de ipotecă asupra bunului. Impozitul este prevăzut de art. 77 ind. 1 Cod fiscal care prevede că „la transferul dreptului de proprietate şi al dezmembrămintelor acestuia, prin acte juridice între vii asupra construcţiilor de orice fel şi a terenurilor aferente acestora, precum şi asupra terenurilor de orice fel fără construcţii, contribuabilii datorează un impozit [...].".
Răspunde
 
# mihai 18-Martie-2013
daca casa valoreaza mai mult si noi trecem mai putin e vreo problema?
Răspunde
 
# Anonim 20-Aprilie-2013
O condiţie a încheierii valabile a contractului de vânzare-cumpărare este ca preţul să fie real şi serios. Declararea unui alt preţ faţă de cel real pentru a plăti taxe mai mici poate avea consecinţe atât pe latură civilă, cât şi penală (evaziune fiscală). Dpdv. al laturii civile, de exemplu, în practică se întâlesc adesea situaţii precum aceea când părţile stabilesc printr-un alt înscris plata diferenţei de bani nedeclarată în contract, însă cumpărătorul nu mai plăteşte respectiva sumă.
Răspunde
 
# marian 13-Martie-2013
daca am toate documentele necesare vanzarii unui imobil,fara evaluare, ca suprafata de 120 mp casa si teren 50 mp.cat ar costa taxele notariale aferente vanzarii? multumesc anticipat.
Răspunde
 
# Anonim 23-Martie-2013
Onorariul notarial se calculează la preţul vânzării. Introduceţi preţul vânzării în calculatorul de pe această pagină şi aflaţi costurile. Doar dacă preţul la care se vinde imobilul este mai mic decât cel din expertizele notariale, se va avea în vedere preţul din aceste expertize.
Răspunde
 
# Nuty 12-Martie-2013
Suntem 3 frati o sora a decedat si are o fata parintii nostri au decedat de 15 ani si nu am facut taxa succesorala vrem sa impartim ce avem de la parinti o casa cu 2 camere o camara + o a doua casa cu 3 camere aici acum locueste fratele noi ne intelegem foarte bine ce trebuie sa facem sa rezolvam aceasta problema si cui sa ne adresam va multumesc o zi buna
Răspunde
 
# Anonim 06-Mai-2013
Trebuie să vă adresaţi notarului public de la ultimul domiciliu al părintelui decedat cel din urmă, să dezbateţi succesiunea de pe urma ambilor părinţi şi apoi să faceţi un act de partaj voluntar (tot la notar).
Răspunde
 
# stavre 11-Martie-2013
am cumparat un imobil casa nu apartament din chirpici constructia, cu 10000 de euro zona 1 a orasului tulcea,cat m-ar costa pe mine ca cumparator si pe el ca vanzator?
Răspunde
 
# Anonim 05-Aprilie-2013
Introduceţi acest preţ în formularul calculatorului şi veţi afla toate costurile. Dacă preţul este inferior celui stabilit prin expertizele notariale pentru Tulcea, costurile notariale se vor calcula la valoarea din expertize (le găsiţi pe internet).
Răspunde
 
# Eugen 05-Martie-2013
Daca de exemplu o persoana de 84 de ani ar dori sa doneze un apartament, aceasta decizie poate fi contestata de membrii de gradul 1 al familiei? Si daca da care ar fi varianta mai buna? Un contract de vanzare/cumparare?
Răspunde
 
# Anonim 05-Aprilie-2013
Da, moştenitorii rezervatari (după caz: soţul supravieţuitor, descendenţii şi ascendenţii privilegiaţi ai defunctului) pot solicita reducţiunea liberalităţilor excesive. dacă prin donaţia respectivă li se încalcă rezerva succesorală (1/2 din cota care li s-ar fi cuvenit în mod legal).

De asemenea, având în vedere vârsta persoanei, este recomandabil ca notarul public să aibă la momentul autentificării contractului un aviz de la medicul specialist IML din care să rezulte că persoana are discernământul necesar să încheie un astfel de act.
Răspunde
 
# MARIETA 05-Martie-2013
AM UN APARTAMENT FACUT CU PRIMA CASA INPRUMUTU L-AM FACUT EU INTRE TIMP AM CUNOSCUT PE CINEVA SI PE PARCURSUL EFECTARI ACTELOR A FOST TRECUT SI PERSOANA RESPECTIVA (A PARASIT APARTAMENTU) CUM POT S-AL SCOT DIN TOATE ACTELE MULTUMESC
Răspunde
 
# Anonim 05-Martie-2013
Dacă este vorba de fostul soţ, după ce divorţaţi, faceţi un act de partaj care se înscrie apoi în cartea funciară pentru operarea modificărilor.
Răspunde
 
# cristian iolanda 05-Martie-2013
m-ar interesa si pe mine daca ma puteti ajuta pretul unui contract de vanzare-cumparare al unui teren cu o suprafata de 59mp cu doua camere construite inainte de 1960 sunt din pamant cum se construiau casele .terenul se afla in zona rahova str.margeanului23 va multumesc.
Răspunde
 
# Anonim 05-Martie-2013
Preţul de vânzare este valoarea convenită între dvs. şi cumpărător. Dacă acest preţ este mai mic decât cel prevăzut în expertizele notariale, va fi avut în vedere la calculul taxelor valoarea din expertize. Găsiţi expertizele notariale pe internet, dar rețineți că aveţi obligaţia să declaraţi valoarea convenită în mod real pentru bunurile ce fac obiectul actelor sau procedurilor notariale, nedeclararea valorii reale a tranzacţiei poate avea consecinţe penale (evaziune fiscală), dar şi civile, cu privire la valabilitatea actului (nulitate).
Răspunde
 
# E.Cristescu 02-Martie-2013
Doresc sa cumpar un teren in judetul Giurgiu. Pretul este de 45.000 lei. Utilizand calculatorul dvs., mi-a rezultat pentru Cuparator suma 961+68 lei (1029 lei in total).
1. Aceasta este suma totala pe care as plati-o la notariatul dvs.?
2. Daca nu doresc sa fac actele pe tritoriul judetului Giurgiu, pot sa le fac in orice oras din tara?
Răspunde
 
# Anonim 05-Martie-2013
1. Da, dacă preţul respectiv nu este sub valoarea din expertizele notariale
2. Da, puteţi face actele la un notariat din orice oraş din ţară.
Răspunde
 
# Dragos Tanasoaia 28-Februarie-2013
Va rog sa aveti amabilitatea de a-mi spune daca in cazul unui contract de vanzare cumparare incheiat intre rude de gradul 1 exista prevederi/facilitati legate de sumele ce trebuiesc achitate. Suma totala, asa cum rezulta din incadrarea in grila notariala, este de 93.000 EURO.
Răspunde
 
# Anonim 01-Martie-2013
Doar la donaţie beneficiaţi de o prevedere care vă scuteşte de plata impozitului, dacă donaţia este încheiată între rude şi afini până la gradul al III-lea inclusiv, precum şi între soţi (scutire de impozit prev. de art. 77^1 alin. (2) litera b) Cod Fiscal).
Răspunde
 
# niculae teodora 28-Februarie-2013
doamna notar va rog mult amsi eu o intrebare cat costa succesiunea unui teren daca acesta are 3200m patrati si are si casa construita pe teren si cum se procedeaza ?
multumesc anticipat astept raspuns
Răspunde
 
# Anonim 01-Martie-2013
Pentru calcularea costurilor succesiunii trebuie să folosiţi un alt calculator pe care îl găsiţi aici: Calculator taxe succesiune / moştenire.
Trebuie doar să introduceţi valoarea bunului/bunurilor în formular şi vi se va afişa cât aveţi de plătit cu titlu de onorariu notarial.
Aveţi în vedere că pentru calculul costurilor succesorale se foloseşte valoarea imobilelor din expertizele notariale, valoare care este de obicei mai mică decât cea de piaţă.
Răspunde
 
# cimpoesu 25-Februarie-2013
in anul 2004 am cumparat.mai multe terenuri agricole cu antecontract de vinzare cumparare,cu martori ,am achitat integral pretul.pe titlu fiind mai multi mostenitori.este valabil antecontractu in fata instantei..dupa citi ani de folosinta se poate face actele..
Răspunde
 
# Anonim 01-Martie-2013
Vânzarea unui imobil se încheie legal doar în formă autentică. Mai multe detalii citiţi aici: Contract de vânzare-cumpărare imobil.
Antecontractul este doar o promisiune de vânzare prin care nu se transferă efectiv dreptul de proprietate.
Răspunde
 
# ion 25-Februarie-2013
Daca eu am cerut vanzare cumparare pe un apartament pe numele unui minor si noi parintii cu abitatie viageriana de ce nu s-a putut?Notariatul a cerut donatie si noi parintii uzufruct.De ce?ca sa mai incaseze notariatul in plus pe donatie? Multumesc
Răspunde
 
# Anonim 01-Martie-2013
Este destul de neclară relatarea, vă putem scrie doar că la donaţie între rude sunt costuri mult mai mici ca la vânzare-cumpărare deoarece nu se plăteşte impozit către Stat pentru transferul proprietăţii. Poate pentru acest motiv notarul public respectiv v-a recomandat donaţia în locul vânzării.
Răspunde
 
# caltea florentina 24-Februarie-2013
parinti mei vor sa-mi vanda apartamentul si pe actul de vanzare cumparare vor sa treaca suma de 5000 de euro ca pret al apartamentului. cat ma costa actul de vanzare cumparare si celelalte taxe? va multumesc
Răspunde
 
# Anonim 01-Martie-2013
În contractul de vânzare-cumpărare se trece preţul real al vânzării, în caz contrar, sancţiunile pot fi atât de natură civilă, cât şi penală.
De ex., dacă vânzarea este în fapt o donaţie deghizată şi nu se plăteşte un preţ în realitate, puteţi să faceţi direct o donaţie, pentru că beneficiaţi de costuri mai mici (nu mai plătiţi impozitul către stat care este cel mai mare ca valoare din costurile tranzacţiei)
Răspunde
 
# crys 23-Februarie-2013
Acest calculator este valabil in orice oras din tara?
Stiu ca poate sa fie o mica diferenta de la notar la altul
Răspunde
 
# Anonim 01-Martie-2013
Acest calculator este valabil pentru orice birou notarial care aplică onorariile minime. Unii notari publici pot percepe însă tarife mai mari ca cele minime. Reglementările notariale din România interzic doar perceperea unor onorarii mai mici ca cele minime, nu şi mai mari. Cu alte cuvinte, există doar o limită minimă a onorariilor, nu şi una maximă.
Răspunde
 
# Oniga Natalia 23-Februarie-2013
B.ziua. Am un teren revendicat zona Margeanului de 220 mp. evaluat la 35.000 euro.As dori sa stiu care este cu aproximatie taxa pe care urmeaza s-o platesc statului pentru aceasta valoare? Mentionez ca deocamdata dosarul urmeaza a fi depus in tribunal iar suma este aproximata de dna avocat. Eu as dorii sa am o idee daca se poate. Va multumesc
Răspunde
 
# Anonim 05-Martie-2013
Depinde de tipul acţiunii, dacă este o cerere evaluabilă în bani, taxa de timbru judiciar este de 3%. Vedeţi şi Legea nr. 146/1997 privind taxele judiciare de timbru. Taxele notariale, care sunt mult mai mici, nu sunt prevăzute de această lege, ci de Ordinul Ministerului Justiţiei nr. 46/c/2011 privind tarifele de onorarii pentru notari publici. În orice caz, acest calculator foloseşte formulele de calcul prevăzute în ordin.
Răspunde
 
# nikola 22-Februarie-2013
spuneti-mi,va rog,daca vinzatorul mai plateste si altceva in afara de impozitul catre stat.daca vand sot si sotie,adica doua persoane suma se dubleaza?
Răspunde
 
# Anonim 01-Martie-2013
Calculatorul afişează toate costurile tranzacţiei. Se mai plăteşte doar taxa de 40 de lei la OCPI pentru eliberarea extrasului de carte funciară. Nu se dublează suma dacă vânzătorii sunt soţ şi soţie.
Răspunde
 
# Jarul Eugeniu 20-Februarie-2013
Doresc sa cumpar in judetul Calarasi,intr-o localitate din mediul rural o platforma betonata in suprafata de 1000 mp,provenita dintr-o constructie dezafectata.Am rugamitea sa-mi spuneti la cant poate fi evaluata si cat ma costa taxa notariala la semnarea contractului de vanzare cumparare
Răspunde
 
# Anonim 05-Aprilie-2013
Evaluarea se face şi în funcţie de stradă şi mai mulţi parametri. Ca să vă lămuriţi, căutaţi pe internet expertizele notariale pentru judeţul Călăraşi.
Răspunde
 
# Ovidiu 19-Februarie-2013
as avea o intrebare pentru d-voastra: de ce birourile notariale percep taxele ca procent din valoarea contractului de vanzare-cumparare? Nu era mai normal sa fie o suma fixa? ( pt ca indiferent de suma din contract notarul face aceeasi munca, nu? ) . Ma gandesc ca poate o sa-mi raspundeti ca asa prevede legea, caz in care v-as mai intreba: este legea corecta? Ca si raspuns, astept opinia d-voastra. Multumesc anticipat.
Răspunde
 
# Anonim 20-Februarie-2013
Este adevărat că deseori munca prestată este relativ aceeaşi, dar responsabilitatea notarului public este proporţională cu valoarea contractului. Aceasta pentru că art. 1528 din noul Cod Civil prevede că notarul public va putea fi obligat să repare prejudiciile suferite în cazul nulităţii contractului încheiat în formă autentică:

"În cazul anulării sau constatării nulităţii contractului încheiat în formă autentică pentru o cauză de nulitate a cărei existenţă rezultă din însuşi textul contractului, partea prejudiciată poate cere obligarea notarului public la repararea prejudiciilor suferite, în condiţiile răspunderii civile delictuale pentru fapta proprie".

Aşadar este corect şi nu doar legal să se taxeze la valoare. Costurile oricăror servicii, nu doar cele notariale, cresc proporţional raportat la riscurile/responsabilităţile implicate: de ex., plătiţi o asigurare mai mare pentru o maşină mai scumpă, la poştă veţi plăti în plus , în funcţie de valoarea coletului etc.

În plus, în niciun stat din UE nu există taxe fixe, invariabile faţă de valoarea proprietăţii, pentru tranzacţiile imobiliare.
Răspunde
 
# gabi m. 18-Februarie-2013


Inteleg ca in cazul in care la dosar exista o expertiza recenta a imobilului, realizata de un expert independent, nu institutie bancara, calculul taxelor se va face la valoarea indicata in expertiza sau tot la cea calculata conform grilelor notariale?
Mentionez ca fiind pe firma, imobilul a fost expertizat pentru stabilirea taxelor si impozitelor locale, valoarea din raportul de expertiza fiind evidentiata in contabilitatea firmei. Tot la aceasta valoare se va face si contractul de vanzare - cumparare.
Răspunde
 
# Anonim 18-Februarie-2013
Calculul taxelor se face la preţul de vânzare, preţ care trebuie să fie real şi serios, declararea unui alt preţ faţă de cel real pentru a plăti taxe mai mici poate avea consecinţe atât pe latură civilă, cât şi penală (există numeroase dosare de evaziune în acest sens pe rolul instanţelor penale).

Expertizele sunt avute în vedere la calculul taxelor doar dacă preţul de vânzare este inferior valorii din expertiză. Notarul poate ţine cont de expertiza tehnică realizată la faţa locului de un expert independent pentru a aplica eventuale corecţii, dacă ele sunt prevăzuţe de expertizele notariale. De exemplu, ghidul notarial pentru Mun. Bucureşti pe anul 2013 prevede următoarele corecţii:

- Lipsa instalatiilor 0,90
- Lipsa finisajelor 0,75
- Lipsa anvelopei (inchideri, compartimentari, învelitoare) 0,85
- Finisaje inferioare 0,90
- Finisaje superioare 1,15
- încadrare in cladire cu risc seismic ridicat 0,70
- Stare tehnica foarte buna 1,10
- Stare tehnica satisfacatoare 0,95
- Apartamente situate la demisol / subsol 0,70
- Apartamente situate la mansarda 0,75
- Apartamente situate in blocuri reabilitate termic 1,05
Răspunde
 
# Bogdan 18-Februarie-2013
sunt interesat de urmatoarele informatii: am achizitionat acum 7 ani o garsoniera prin banca, deci credit ipotecar. Astfel ca ipoteca este in favoarea bancii.Noi, proprietarii, ne-am decis sa vindem casa. De la banca ne-ar trebui un agreemente cum ca BCR(banca) este de acord cu aceasta actiune. Aveti cunostiinta cat dureaza sa intru in posesia acestei hartii, daca mai trebuiesc si alte acte pentru obtinerea hartiei, are sau nu valabititate. Mentionez ca exista un posibil cumparator, dar nimic semnat .
Va multumesc pentru posibilele raspunsuri si amabilitate.
Răspunde
 
# Anonim 05-Aprilie-2013
Eliberarea adresei poate dura şi o săptămână şi o lună, depinde de instituţia bancară. De obicei băncile îşi dau acest acord pentru că este în interesul creditorului să-i fie rambursat împrumutul (în situaţia în care preţul obţiunt este folosit şi pentru achitarea creditului).
Răspunde
 
# MARIAN L 16-Februarie-2013
Eu si sotia avem un apartament in care suntem trecuti amandoi ca proprietari.Care este metoda prin care am putea transfera dreptul de proprietate al UNUIA dintre noi catre fiu?
Răspunde
 
# Anonim 05-Aprilie-2013
Prin contract de donaţie. Citiţi detalii aici: Contractul de donaţie.
Răspunde
 
# ghinea tudor 13-Februarie-2013
v-as ruga sa aveti amabilitatea sa-mi raspundeti la o intrebare,si anume:daca sint alte taxe atunci cind vinzarea se face intre un parinte si copilul sau si daca contractul de vinzare cumparare se face si cu clauza privind intrarea in posesie dupa decesul parintilor- dreptul de uzufruct viager,adica daca sint alte taxe.Cu multumiri anticipate.
Răspunde
 
# Anonim 01-Martie-2013
Doar în cazul donaţiei beneficiaţi de costuri mult mai mici pentru că nu mai plătiţi impozitul către Stat care reprezintă cea mai mare parte din costuri într-o tranzacţie de vânzare-cumpărare de ex. La vânzarea-cumpărarea propriu-zisă nu sunt alte taxe atunci când vânzarea se face între rude. Rămân aceleaşi taxe şi dacă se introduce o clauză privind uzufructul viager.
Răspunde
 
# Tanasa Cristian 10-Februarie-2013
Daca persoana care vinde apartamentul este persoana cu handicap,beneficiaza de vreo reducere la plata impozitului?
Răspunde
 
# Anonim 14-Februarie-2013
Art. 284 din Codul Fiscal prevede doar scutirea persoanelor cu handicap grav sau accentuat şi celor încadrate în gradul I de invaliditate de la plata impozitului pe clădiri, pe teren şi taxei pentru eliberarea unei autorizaţii pentru desfăşurarea unei activităţi economice. Nu este prevăzută însă şi o scutire sau o reducere cu privire la impozitul datorat pentru transferul dreptului de proprietate.
Răspunde
 
# daniela roman 08-Februarie-2013
as avea si eu o intrebare
daca dorim sa donam apartamentul baietelului nostru de 6 ani se poate?daca da as dori sa stiu cat m-ar costa aproximativ.este vorba despre un apartamnet de 3 camere,hol,1 baie si bucatarie.(aproximativ- 60-65 metri patrati)
Răspunde
 
# Anonim 05-Aprilie-2013
Da, puteţi să-i donaţi apartamentul copilului minor. Sunt necesare mai multe detalii pentru evaluarea preţului apartamentului (strada, etajul etc). Identificați valoarea imobilului în expertizele notariale şi apoi introduceţi valoarea obţinută în calculatorul de taxe pentru donaţie.
Răspunde
 
# floarea 07-Februarie-2013
Va rog sa- mi spuneti daca la un contract de donatie pentru cote/parti de teren extravilan mostenit de la parinti trebuie intabulat terenul. Sora sotului meu are mostenita o cota parte din teren iar acum dupa ultimul parinte decedat si sotul meu a mosteni o cota parte.Sora lui ar vrea sa-i vinda partea mostenita anterior de ea dar cineva ne-a spus ca trebuie intocmite documente de intabulare fapt care ar duce la cheltuieli suplimentare pe care nu ni le permitem acum. Mentionez ca vor merge la notar pentru succesiune saptamina viitoare si nu stim cum e mai bine sa facem. Multumesc anticipat
Răspunde
 
# Anonim 14-Februarie-2013
Pentru orice act translativ al unei proprietăţi imobiliare (contract de donaţie, vânzare-cumpărare, schimb etc.) este obligatoriu să existe cadastru şi intabulare.
Răspunde
 
# stefan 07-Februarie-2013
Daca o persoana juridica vinde un imobil pentru care face factura, care este pretul la care se calculeaza taxele (onorariile)?
Răspunde
 
# Anonim 14-Februarie-2013
Onorariile se calculează la preţul din contractul de vânzare-cumpărare, preţ care trebuie să fie real şi serios, declararea unui alt preţ faţă de cel real pentru a plăti taxe mai mici poate avea consecinţe atât pe latură civilă, cât şi penală.
Răspunde
 
# nicolae 05-Februarie-2013
vreau sa vind 3 ha.teren agricol pentru care am titlu de propritate dar nu este intabulat;ce taxe plateste vanzatorul si cine plateste intabularea;multumesc
Răspunde
 
# Anonim 20-Aprilie-2013
Fără intabulare nu puteţi vinde. Dacă imobilul nu este intabulat trebuie să contactaţi un expert cadastrist pentru realizarea cadastrului şi intabulării. În mod normal, dacă nu stabiliţi altfel cu cumpărătorul, dvs. veţi plăti expertul cadastrist. De obicei, cumpărătorul plăteşte doar intabulare care se va face pe numele său, după perfectarea contractului de vânzare-cumpărare. Taxele le aflaţi introducând valoarea imobilului în formularul calculatorului de mai sus.
Răspunde
 
# Scrobac Mihai 04-Februarie-2013
Am o casa cu teren pe care vreau sa o vand la pretul de 10000 de euro. M-ar interesa cat ma costa actele de vanzare cumparare?
Răspunde
 
# Anonim 06-Februarie-2013
Introduceţi preţul vânzării în formularul calculatorului şi vi se va afişa cât aveţi de plătit dvs. ca vânzător (impozitul către stat), cât şi taxele plătite de cumpărător. Dacă preţul menţionat este sub cel la care este evaluat imobilul în expertizele notariale, va trebui să introduceţi valoarea din expertize pentru calcularea taxelor.
Răspunde
 
# Mogos Marinela 04-Februarie-2013
Apartamentul pe care vreau sa il vand este dobandit in urma succesiunii dupa parintii mei.Nu se aplica nici o reducere a impozitului catre stat daca este mostenire?
Răspunde
 
# Anonim 06-Februarie-2013
Plătiţi un impozit mai mic doar dacă au trecut 3 ani de când aţi dobândit imobilul, alte reduceri nu sunt prevăzute de lege.
Răspunde
 
# Irina P 03-Februarie-2013
As vrea sa stiu daca mai trebuie sa achit impozit catre stat atunci cand vand apartamentul. Mentionez ca apartamentul a fost cumparat acum 3 ani prin credit imobiliar iar suma ce teoretic as primi-o pentru vanzarea lui ar trebui sa acopere creditul si nu ar ramane nimic in plus care sa fie considerat venit impozabil(dupa parerea mea)

V-as ruga daca este posibil sa imi trimiteti raspunsul pe adresa de email mentionata.
Multunmesc anticipat pentru raspuns.

O zi frumoasa,

Irina
Răspunde
 
# Anonim 06-Februarie-2013
Impozitul prevăzut de art. 77^1 nu este un impozit pe profit, ci pentru transferul dreptului de proprietate. De aceea, acest impozit se datorează chiar dacă tranzacţia nu este efectiv profitabilă pentru dvs.
Răspunde
 
# Nikoleta 01-Februarie-2013
Cine plataste impozitul pe vinzare in cazul achizitionarii locuintei prin licitatie si daca exista baza lagala pentru obligarea cumparatorului de a plati acest impozit de2%
Răspunde
 
# Anonim 06-Februarie-2013
Cu privire la cine trebuie să plătească impozitul, inclusiv practica judecătorească a emis opinii contradictorii. De exemplu, într-o speţă având ca obiect plângere împotriva încheierii de carte funciară prin care se respinge cererea de întabulare pe motivul neplăţii impozitului de către cel care a cumpărat imobilul prin licitaţie, o instanţă admite această plângere, constatând că nu este obligaţia adjudecatarului, sau, din contră, o respinge. (vedeţi speţele la care am făcut trimitere).

Cu siguranţă însă prevederile art. 77^1 din Codul Fiscal impun ca anterior întabulării dreptului de proprietate, să fie îndeplinite obligaţiile fiscale decurgând din transferul dreptului de proprietate, neavând relevanţă din perspectiva legiuitorului fiscal, cine face plata.
Răspunde
 
# Catalina elena 01-Februarie-2013
Vreau sa cumpar un apartament prin prima casa si in anunturile de vanzare apartamente la unele scrie la altele nu ca au deja intabularea facuta.Este vorba despre aceiasi intabulare pentru care se cere taxa(eu cumparator)la notar?daca o are deja facuta intabularea eu mai platesc la notar aceasta Taxă către OCPI pentru intabulare? si tarifele la notar banuiesc ca sunt calculate in functie de niste grile nu depinde de oras sau de altceva..vad ca pentru Bucuresti sunt diferentiate.Eu sunt din Constanta
Răspunde
 
# Anonim 07-Februarie-2013
Taxa de întabulare o veţi plăti în ambele cazuri pentru că va trebui să vă înscrieţi şi dvs. dreptul de proprietate în cartea funciară. În momentul vânzării, proprietar în cartea funciară va figura vânzătorul. Potrivit art. 589 din noul Cod Civil, Ori de câte ori dobândirea dreptului de proprietate, exclusivă sau pe cote-părţi, este condiţionată [...] de înscrierea în cartea funciară, înscrierea se face în temeiul convenţiei părţilor, încheiată în formă autentică, sau, după caz, al hotărârii judecătoreşti.
Răspunde
 
# SITARU FLORIN 29-Ianuarie-2013
daca vreau sa cumpar un ap pe care il platesc cu 21000 euro si nu imi mai ajung banii pt notariat pot plati onorariul dmv in 2 rate lunare?
Răspunde
 
# Anonim 06-Februarie-2013
Atât impozitul datorat de către vânzător statului cât şi onorariul notarial se plătesc integral, nu în rate.
Răspunde
 
# mihaela 26-Ianuarie-2013
Tatal meu vrea sa facem un contract de intretinere,bunul instrainat fiind o casa cu teren, insa pe contractul de proprietate apare si numele sotiei lui,adica al mamei mele;pot face contratul de intretinere mentionand si numele mamei pt a evita anularea contractului de catre fratii mei in urma decesului unuia dintre parinti?ce taxe trebuiesc platite notarului in urma intocmirii acestui contract?
Răspunde
 
# Anonim 01-Martie-2013
Fără soţie, tatăl ar putea încheia contractul de întreţinere doar cu privire la cota din imobil care îi aparţine (1/2 dacă este bun comun dobândit în timpul căsătoriei). Chiar este necesară şi prezenţa mamei la încheierea contractului dacă acesta va avea ca obiect întregul imobil. Taxele pentru întreţinere sunt aceleaşi ca şi pentru contractul de vânzare-cumpărare. Puteţi folosi acest calculator.
Răspunde
 
# elena K 26-Ianuarie-2013
Ce costuri implica urmatoarea tranzactie..tatal si fiul impart o casa si terenul aferent de 1700 mp.Tatal doreste sa transfere totul pe numele fiului..prin mostenire nu prea vrea ca este posibil sa fie atacat testamentul dupa decesul tatalui de catre ceilalti mostenitori..este mai bine un contract de vanzare-cumparare de la tata la fiu? pe o suma simbolica? care este cea mai mica suma pe care se poate trece si cat costa taxele notariale pentru aceasta operatiune. Multumesc mult.
Răspunde
 
# Anonim 26-Ianuarie-2013
Atât timp cât aţi scris că tatăl preferă să nu lase prin moştenire legală (care este cu titlu gratuit), pentru a nu fi atacat testamentul de către ceilalţi moştenitori, puteam să deducem doar că nu există intenţia de a vinde, pentru că aceasta se face cu titlu oneros, trebuie să se plătească efectiv un preţ pentru a fi valabilă. Vedeţi aici o hotărâre judecătrească în acest sens, aşa cum există şi multe altele: legeaz.net/spete-civil/constatare-donatie-deghizata-raport-donatie-771-2009. Cea mai mică sumă este cea la care este evaluat imobilul care face obiectul tranzacţiei în expertizele notariale pe anul 2013 pentru localitatea unde sea află imobilul. Trebuie să precizaţi adresa şi toate informaţiile necesare identificării imobilului.
Răspunde
 
# elena K 26-Ianuarie-2013
Exista intentia clara a vanzatorului (tatal) de a vinde cumpartorului (fiul).Cu costuri cat mai mici.Nu vedeti in fiecare (aproape fiecare) vanzare intre rude o inselaciune...nu e cazul aici. Fiul a avut si are grija incontinuare de tatal lui , el fiind de fapt singurul (din cei 3 copii)care sa dedicat acestuia neconditionat. Este decizia tatalui de a face aceasta tranzactie din motivele personale stiute.Va rog sa-mi raspundeti strict la intrabarea pusa mai sus "care este cea mai mica suma pe care se poate trece si cat costa taxele notariale pentru aceasta operatiune" ...daca se poate..Multumesc anticipat.
Răspunde
 
# Anonim 26-Ianuarie-2013
În acest caz vă recomandăm un contract de întreţinere. Contractul de vânzare, astfel cum l-aţi descris, reprezintă o donaţie deghizată pentru că nu există intenţia vânzătorului de a vinde, ci doar de a gratifica. Un act încheiat în asemenea condiţii poate fi anulat în instanţă de către moştenitorii prejudiciaţi. Contractul de întreţinere este tot un contract cu titlu oneros şi nu este supus reducţiunii liberalităţilor excesive.
Răspunde
 
# ZAMFIRA GEORGIANA 22-Ianuarie-2013
Doresc sa cumpar un teren pe care sa il iau pe numele copilului in varsta de 3 ani.M-am interesat si pt.a putea face acest lucru am nevoie de o declaratie notariala pe care trebuie sa o duc la primarie .Puteti va rog sa imi spuneti cat costa aceasta declaratie si cat ma costa apoi si actele notariale pt. teren in valoare de 4200 Euro?Va multumesc si va doresc o zi placut !Georgiana Z.
Răspunde
 
# Cristina Popescu 21-Ianuarie-2013
Matusa mea (sora mamei) imi lasa mostenire prin testament autentic toate bunurile imobile si mobile (in principal un apartament, cumparat cu plata in rate, pentru care eu am platit avansul, fara sa am vre-o dovada, poate doar faptul ca tatal meu mi-a a fost girant). Celalalt mostenitor este verisoara mea, (si ea nepoata de sora) . Ce fel de pretentii la mostenire poate avea ea? Exista vre-un temei legal ca eu sa nu pot mosteni in totalitate? Ar fi mai avantajos un contract de vanzare-cumparare?
Răspunde
 
# Anonim 21-Ianuarie-2013
Dacă mătuşa vă face un testament prin care vă lasă toate bunurile, cealaltă verişoară nu mai poate emite nicio pretenţie pentru că nu este moştenitoare rezervatară. Doar dacă mătuşa ar avea de ex. copii sau părinţi în viaţă la data decesului, aceştia ar putea invoca reducţiunea liberalităţilor excesive pentru încălcarea rezervei lor succesorale.
Răspunde
 
# mihai 19-Ianuarie-2013
v-as fi foarte recunoscator daca imi puteti oferi un raspuns la urmatoarea problema: tatal meu este proprietarul unui teren arabil achizitonat in urma cu cinci ani,intrebarea mea este cum se procedeaza in momentul actual privind legislatia notariala ca eu fiul sau sa intru in posesia acestuia,adica sa il trec pe numele meu dar cum? prin mostenire ,donatie ,acte taxe notariale.va multumesc !
Răspunde
 
# Anonim 21-Ianuarie-2013
Cel mai indicat este ca tatăl să vă facă un contract de donaţie. Dacă mai are alţi copii, trebuie însă să aibă grijă să nu încalce rezerva succesorală a celorlalţi copii prin această donaţie. Rezerva succesorală este de 1/2 din cota care i s-ar cuveni în mod legal unui moştenitor.
Răspunde
 
# Attila Katona 15-Ianuarie-2013
Anul trecut am semnat un act de donatie cu parintii pentru un apartament. Acum doresc sa vand acest apartament cu 25.000 euro.
Cati bani voi fi nevoit sa scot din buzunar ca vanzator (taxe notariale,impozit catre stat etc.)?
Răspunde
 
# Anonim 21-Ianuarie-2013
De regulă, dacă nu s-a convenit altfel între părţi, vânzătorul plăteşte doar impozitul către stat. Introduceţi preţul vânzării în calculator şi vedeţi rubrica "Taxe plătite de vânzătorul imobilului". Aveţi în vedere şi că, dacă preţul cu care vindeţi apartamentul este inferior celui la care este evaluat în expertizele notariale pe anul în curs, taxele se vor calcula în funcţie de preţul din expertize.
Răspunde
 
# Cristea Gheorghe 15-Ianuarie-2013
Sunt casatorit si vreau sa cumpar o garsoniera.Mentionez ca banii ii am fara sa stie sotia,din diferite surse.Mai este nevoie de prezenta ei la notar?Conform legislatiei se va denumi bun comun dobindit in timpul casatorieisi va deveni coproprietara.Sunt de acord cu acest lucru.
Răspunde
 
# Anonim 07-Februarie-2013
Pentru dobândirea de bunuri imobile nu este nevoie de prezenţa soţiei la semnarea contractului de vânzare-cumpărare. Este nevoie de consimţământul expres al celuilalt soţ doar dacă s-ar fi înstrăinat un bun comun. Deci, puteţi încheia şi singur actul de dobândire a bunului, care oricum va avea natura juridică de bun comun, aşa cum aţi precizat şi dvs.
Răspunde
 
# Gheorghiu Andreea 14-Ianuarie-2013
soacra mea doreste sa vanda un apartament pe Bdul Unirii (Bucuresti) cu o suma in jur de 130.000-140.000 euro, apartament fara cadastru, fara intabulare si trebuie sa faca si succesiune dupa sotul dansei ( decedat acum o luna de zile.... din cate stiu daca este facuta in primele 6 luni de la deces nu se achita anumite taxe), as vrea sa stiu aproximativ ce ar avea de achitat statului sau la notariat in cazul in care il vinde. O alta nelamurire ar fi urmatoarea, in cazul in care se doreste cumpararea unui apartament ce taxe trebuiesc achitate de catre cumparator. Pun aceste intrebari deoarece dupa vanzarea apartamentului se doreste achizitionarea a 2 apartamente cu 2 camere si o garsoniera si dorim sa stim in mare, cam ce trebuie sa achitam. Va multumesc pentru timpul acordat acestui mesaj.
Răspunde
 
# Anonim 21-Ianuarie-2013
Pentru a vinde apartamentul trebuie să aibă cadastru şi intabulare. Taxele nu sunt mai reduse dacă succesiunea se face în 6 luni, termenul în care nu se plăteşte impozit către stat de 1% din valoarea masei succesorale este de 2 ani de la data decesului. Pentru a afla costurile vânzării, introduceţi preţul în calculatorul din articol, acelaşi calculator îl folosim şi noi la calcularea onorariului. Taxele achitate de cumpărător sunt cele indicate din rubrica respectivă a calculatorului, mai exact - onorariul notarial de autentificare şi taxa de intabulare.
Răspunde
 
# marian 06-Ianuarie-2013
am mai intrebat de 2 ori dar acum vin cu ceva concret parintii mei detin o locuinta in berceni ilfov si ar vrea sa o treaca pe numele meu casa este construita in 1976 si ei au contract de vanzare cumparare cu intretinere de la bunicii mei cat m-ar costa actele tinand cont ca sant 900 de metri toata curtea dintre care 190m patrati construiti(casa propriuzisa) va multumesc mult daca m-ati ajuta cu un raspuns in aceasta privinta. eu mai am un frate dar care este de acord cu acest contract
Răspunde
 
# Anonim 08-Ianuarie-2013
Trebuie să precizaţi şi adresa imobilului (strada), anul construcţiei, tipul constructiv, altfel nu putem identifica valoarea imobilului în expertize (accesaţi expertizele de la adresa pe care v-am scris-o mai sus care să înţelegeţi despre ce este vorba).
Răspunde
 
# ghiciu ileana 05-Ianuarie-2013
am si eu o intrebare,am tata de-a 2 si este casatorit cu mama de 6 legal dar ei sant de 29 ani inpreuna,el este vaduv si are o fata din prima casatorie,mai tot timpul de cand este cu mama a fost bolnav si in prezent este bolnav de mai multe boli si fata lui nu vrea sa aiba grija de el si finca eu am grija de el vrea sa-mi lase mie casa fara sa aiba dreptul fata lui,cum sa faca;act de vanzare-cumparera sau act de donatie,multumesc pt raspuns
Răspunde
 
# Avocat 06-Ianuarie-2013
Doar actele cu titlu oneros (în care fiecare parte urmăreşte de la cealaltă un avantaj patrimonial )precum contractul de vânzare-cumpărare nu sunt supuse raportului donaţiilor, însă moştenitorul rezervatar va avea în continuare posibilitatea introducerii în instanţă a unei acţiuni în constatarea donaţiei deghizate dacă de ex. s-ar dovedi că, în fapt, la încheierea "vânzării" nu s-a achitat niciun preţ şi adevărata intenţie a vânzătorului a fost aceea de a vă gratifica şi nu de a vă vinde efectiv bunul.
Răspunde
 
# Maria Pitaru 02-Ianuarie-2013
as dori sa stiu ce taxa voi plati la notariat daca vindem o casa la tara ramasa mostenire de la parinti.Suntem 2 mostenitori din 05.11.2009 si suma cu care vom vinde casa este de 45000euro.Multumesc.
Răspunde
 
# Anonim 02-Ianuarie-2013
Pentru preţul de 45000 de euro veţi plăti:

- onorariul notarial - 2757.2931 (inclusiv TVA)
- taxă de intabulare - 298 lei
Răspunde
 
# marian 28-Decembrie-2012
as vrea sa stiu cat ma costa actele la un contact de vanzare cumparare tinand cont ca tata este vanzatorull si eu fiul cumparator,la o casa de 15000 euro
Răspunde
 
# Anonim 06-Ianuarie-2013
marian, găsiţi grilele pentru Ilfov şi provincie pe internet
Răspunde
 
# marian 06-Ianuarie-2013
cum aflu cat este pretul stabilit de expertizele notariale la o casa in comuna berceni ilfov
Răspunde
 
# Anonim 30-Decembrie-2012
Dacă preţul stabilit de dvs. nu este mai mic decât cel stabilit prin expertizele notariale pe anul în curs, onorariul notarial este de 1275 lei (inclusiv TVA) şi taxa de intabulare 100 lei. Tatăl dvs. va mai plăti şi impozit către stat care este de 1329 Lei dacă deţine apartamentul de peste 3 ani sau 1993 Lei, dacă îl deţine de mai puţin de 3 ani. Tatăl nu va mai plăti acest impozit dacă în loc de contract de vânzare-cumpărare încheiaţi un contract de donaţie.
Răspunde
 
# florin 27-Decembrie-2012
O societate SRl are in patrimoniu doua hale evaluate la 10.000 euro fiecare ( aproximativ 50 euro /mp). Halele sunt in mare masura degradate din cauza talhariilor.
Societatea doreste sa le vanda ins al anotariat ele au fost aproximate la 300 de euro/mp conform unei grile desi notarului i-a fost pus la dispozitie ultimul raport de evaluare pe 2012.
Intrebare: care este modalitatea cea mai ieftina de a transfera aceste hale unei persoane fizice? Donatie?

Multumiri anticipat
Florin
Răspunde
 
# Anonim 30-Decembrie-2012
Veţi plăti aceleaşi taxe, indiferent de tipul actului ales pentru transmiterea proprietăţii (vânzare sau donaţie). Prevederile Codului fiscal care îi scutesc de la plata impozitului pe donatori se aplică doar când părţile sunt rude (persoane fizice), ex. tată-fiu, bunic-nepot etc.
Răspunde
 
# MARIAN 18-Decembrie-2012
am dori niste raspunsuri la urmatoarele ,parintii sotiei au o casa batraneasca la sat mostenita de la bunica prin contract cu uzufruct ,bunica e decedata ,noi vrem sa construim o casa pe acel teren ,parinti sunt de acord sa ne dea acest teren si casa batraneasca ce ulterior vine demolata ,noi vrem sa facem contract de vanzare-cumparare fara obligatii (parintii au alta casa)pentu ca sotia mai are 3 frati . Care este taxa notariala ,pt.ca parinti nu vor nimic .Multumim.
Răspunde
 
# Anonim 18-Decembrie-2012
Dacă nu se plăteşte un preţ vă recomandăm să optaţi pentru un contract de donaţie. În cazul contractului de donaţie părinţii nu plătesc impozit către stat care este destul de mare (aproape dublu faţă de onorariul notarului), iar onorariul notarial este acelaşi ca şi la vânzare.
Răspunde
 
# Szkoropan Angelyca 17-Decembrie-2012
Am o nelamurire in legatura cu intbularile am citit pe internet ca acum se plateste m-ai putin. Deci eu am cumparat 3 ari de teren in 2006 dar nu l-am intabulat costa mult, aproape 3000€ cu dezmembrare,etc. Avem doar contract vanzare-cumparare.Intre timp am ridicat o casa pe teren si casa am trecut-o tot pe persoana care am cumparat locul pt ca nu am fost intabulati.Casa e in valoare de 30000€. Cat m-ar costa tot,adica sa stiu ca terenul si casa sunt pe numele meu,sa nu ma deranjeze nimeni
Răspunde
 
# Avocat 17-Decembrie-2012
Contractul respectiv îl puteaţi încheia în mod valabil numai la un notariat (pentru că are ca obiect un bun imobil-teren şi legea impunea chiar şi în 2006 forma autentică pentru vânzarea terenurilor). Or, la notar nu puteaţi perfecta vânzarea fără să faceţi cadastru şi întabulare în prealabil. Dacă aţi făcut vânzarea printr-un act sub semnătură privată, actul respectiv este nul. Trebuie să vă adresaţi mai întâi unui cadastrist care să vă facă lucrările cadastrale şi apoi să refaceţi contractul de vânzare în mod valabil (pentru a putea fi înscris în cartea funciară)
Răspunde
 
# Azoitei Marian 17-Decembrie-2012
Doresc sa cumpar un apartament prim prima casa 4 si as dori sa stiu care sunt toate costurile notarilale?
Apartamentul are valoarea de 60.000 euro si ma intereseaza care sunt actele care se fac la notar si ce costuri implica acestea
Răspunde
 
# Anonim 17-Decembrie-2012
Notarul public redactează şi autentifică contractul de vânzare-cumpărare.

Onorariul notarial pentru autentificare îl calculaţi folosind calculatorul de pe această pagină (bifând opţiunea "Prima Casă 4". Pentru 60.000 euro onorariul notarului pentru autentificare este 2467 lei (inclusiv TVA).

Tot prin notariat se va plăti şi taxa pentru intabulare (plătită de obicei tot de cumpărător), care doar este încasată de notar pentru stat, nu se face venit al biroului notarial. Această taxă este de 402 lei pentru un apartament de 60.000 euro (şi aceasta taxă este indicată de calculator)

Pentru programul "Prima Casă" cumpărătorul mai trebuie să dea şi o declaraţie notarială prin care declară că nu deţine în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul ori soţia (după caz) nicio locuinţă, indiferent de modul şi de momentul în care a fost dobândită. Această declaraţie costă 35 lei.
Răspunde
 
# Marilena 15-Decembrie-2012
vreau sa vand un apartament la pretul de 42500 euro dar am un imprumut la banca si este ipotecat, cum sa fac actul de vanzare cumparare, mai intai trebuie sa merg la un notar sau la banca ca trebuie sa-si dea acordul si banca.multumesc
Răspunde
 
# Anonim 16-Decembrie-2012
Da, mai întâi trebuie să solicitaţi de la bancă un aviz prin care aceasta să arate că este de acord cu înstrăinarea imobilului ipotecat în favoarea sa. De obicei acest aviz va fi favorabil dacă suma de bani obţinută din vânzare este folosită pentru achitarea integrală a creditului (rambursare totală) pentru că este în interesul creditorului să îi fie restituit împrumutul.
Răspunde
 
# Tony 14-Decembrie-2012
as dori sa stiu ce costuri sunt la contractul de vanzare cumparare la un apartament de 57000 euro prin prima casa4 pt cumparator si ce costuri sunt pt vanzator atunci cand finalizeaza contractul.
Răspunde
 
# Anonim 14-Decembrie-2012
Cumpărătorul plăteşte:

-onorariul notarului pt. autentificarea contractului - 2366 lei (inclusiv TVA)
-taxa de intabulare - 383 lei

Vânzătorul plăteşte:

-impozitul datorat statului pentru înstrăinarea imobilului- 4551 lei sau 7102 lei, după caz, dacă a dobândit imobilul de mai mult de 3 ani sau, respectiv, de mai puţin de 3 ani.
Răspunde
 
# Alina Osiac 03-Decembrie-2012
taxele calculate pt varianta "Prima casa 4" includ si reducerea de 30% aplicabila in cazul acestor tipuri de credite ?
Răspunde
 
# Anonim 04-Decembrie-2012
Da, taxele includ şi reducerea de 30%. Trebuie doar să bifaţi varianta "Prima casă" şi calculatorul aplică automat această reducere.
Răspunde
 
# dita.foitos 29-Noiembrie-2012
Daca am vandut un apartament cu 50000 euro si cumpar un alt apartament de 40000 euro, impozit la stat platesc pe suma de la vanzare sau pe diferenta intre vanzare si cumparare.. practic diferenta de 10000 de euro este venitul care ramane si pentru care ar trebui platit impozit
Răspunde
 
# Anonim 29-Noiembrie-2012
Impozitul pe care trebuie să îl plătiţi Statului Român în baza articolului 77 indice 1 din Codul fiscal nu este un impozit pe profit, ci pe transferul proprietăţii. Acest text de lege prevede că „la transferul dreptului de proprietate şi al dezmembrămintelor acestuia, prin acte juridice între vii asupra construcţiilor de orice fel şi a terenurilor aferente acestora, precum şi asupra terenurilor de orice fel fără construcţii, contribuabilii datorează un impozit [...]."
Răspunde
 
# maria_aras 29-Octombrie-2012
as dori sa stiu ce costuri sunt, la o vanzare, cumpare, la un apartament de maxim 40000 euro?
Răspunde
 
# Anonim 29-Noiembrie-2012
Dacă nu cumpăraţi cu credit:

onorariu de autentificare: 2548 lei inclusiv TVA
taxă de intabulare: 271 lei

sumele pot fi puţin mai mari sau mai mici în funcţie de cursul leu/euro.
Răspunde
 
# Gheorghe Andrei 21-Octombrie-2012
Doresc sa cumpar un teren in Bucuresti de la o persoana care a dobandit acel teren prin mostenire in această vară. Respectiva persoană s-a interesat la un alt notariat si i s-a spus ca impozitul pe care trebuie să-l plateasca este de 16%. Eu ştiu că impozitul este de 3%, preţul fiind mai mic de 200,000 lei şi fiind mai mare decât cel din ghidul notarial. Se poate întâmpla ca respectivul notar să aibă dreptate ? Şi dacă da, în ce condiţii este impozitul 16% ? Mulţumesc.
Răspunde
 
# Anonim 08-Ianuarie-2013
Impozitul pe care îl plăteşte persoana fizică ce a dobândit bunul prin moştenire este cel indicat de calculatorul de taxe notariale (3% cum scrieţi şi dvs.). Impozitul de 16% este un impozit pe profit care nu poate fi perceput în cazul prezentat de dvs.
Răspunde
 
# Daniela Filimon 18-Octombrie-2012
! Doresc sa cumpar ca persoana fizica, un teren de 169 mp pe care se afla o cladire de 73 mp si o baraca metalica de 14 mp (asa apar pe factura fiscala), in sectorul 6, zona 44. Vanzatorul este persoana juridica. Care ar fi valoarea din ghidul notarial la care se calculeaza onorariul, taxe, si la cat se ridica acestea ?
Răspunde
 
# Anonim 18-Octombrie-2012
Taxele se calculează la valoarea din ghid doar dacă preţul stabilit de părţi este inferior acestei valori. Altfel, doar introduceţi preţul de vânzare în formularul calculatorului pentru a afla taxele. În orice caz, nu recomandăm declararea altui preţ decât cel real într-un contract autentic.
Răspunde
 
# gabryel1972 09-Octombrie-2012
.Va rog sa ma ajutati pentru urmatoarea problema..Suntem 3 frati,parintii au murit acum 3,respectiv 5 ani si a ramas un apartament de 3 camere caruia inca nu i-am facut succesiunea..Apartamentul este in Bucuresti,sector 3,zona Dristor si este evaluat la aprox.60.000 euro.Care ar fi costul total al succesiunii in acest moment (taxe, impozite,onorariu notar,etc.).?Si daca eu vreau sa imputernicesc pe unul din frati sa ma reprezinte la succesiune,ce acte trebuie sa duc la notar,in afara de procura.?Va multumesc daca ma puteti ajuta.!
Răspunde
 
# Anonim 09-Octombrie-2012
Puteţi împuternici pe unul dintre fraţi prin procură, găsiţi aici actele necesare pentru succesiune.

Trebuie să precizaţi dacă valoarea de 60.000 euro este cea din ghidul notarial sau vă referiţi la valoarea de piaţă, cu care se vinde apartamentul efectiv. Pentru succesiuni, onorariul se calculează la valoarea din ghidul notarial. Dacă nu cunoașteți valoarea imobilului conform expertizelor notariale, puteți comunica notarului public toate detaliile imobilului sau imobilelor: adresa, anul construcției, suprafața, etaj (pentru apartamente), din ce este construit imobilul (pentru case) etc.
Răspunde
 
# Madalina Pandele 22-Septembrie-2012
urmeaza sa vand un apartament in Constanta, la parter. ca si imbunatatiri are doar geamuri termopan si usa metalica,in rest are multe lipsuri.adica, gresia si faianta sunt deteriorate si ffff vechi(din 1995) ,instalatia sanitara este la fel de veche si deterioarata.
pretul lui de vanzare este de 45000 euro,dar in grila notarilor este evaluat la 50000(dupa strada,zona etc). citeam ca se poate scadea aceasta valoare daca are finisaje inferioare(-10%) si daca este la parter(-2%). in plus, apartamentul este inscris in categoria 52-61mp,desi el are 50 mp ,conform cadastrului.
intrebarile mele ar fi:
- se poate scadea acest procent de 12 %(adica 10+2%),sau notarii gasesc scuze ca sa n-o faca?
- cum se calculeaza exact vaoarea lui ,daca are mai putini mp decat in grila? (in grila este trecu asa:"Valoarea apartamentelor cu suprafete mai mici decat cele din tabel (care nu sunt prevazute la exceptii) se determina astfel:
- se calculeaza valoarea/mp de la confort III aferenta anului in care cladirea a fost construita
- valoarea obtinuta/mp se imulteste cu suprafata utila a apartamentului (vezi breviar calcul)" doar ca nu stiu daca sa impart valoarea ap.conf.3.la suprafata minima sau maxima adica la 30mp sau 34,9)

apoi, ar mai fi ceva. la inceputul documentului,grilei, apare asa:
PRINCIPII DE CALCUL CU CARACTER GENERAL
*)stare fizica nesatisfacatoare: tencuieli cazute, tamplarie putrezita, pardoseli partial putrezite sau sparte, instalatii sanitare sau electrice degradate sau distruse complet, obiecte sanitare partial sparte
-coeficient de ajustare - 30%
Valoarea calculata reprezinta 70% din valoarea propusa de consultant
Exemplu de calcul :
2) Apartamentele situate la demisol
Val.corectata = 10 500 Euro x 0.7 = 7 350 Euro, apartament stare fizica nesatisfactoare

iar aici,intrebarea mea ar fi daca pot sa il declar in stare fizica nesatisfacatoare, imi va fi luata in considerare ? care este procedura? vine cineva sa verifice? pt ca intradevar ,instalatia sanitara lasa de dorit,dar unii sunt mai carcotasi?

per ansamblu, va intreb,tinand cont de cele de mai sus ,cum pot sa ii diminuez valoarea ?

multumesc.
Răspunde
 
# Anonim 28-Septembrie-2012
Preţul se poate reduce atât timp cât încadrarea în grilă este conformă realităţii şi reducerile respective sunt prevăzute de experizele notariale în vigoare. Situaţia de fapt descrisă în declaraţia pe care o faceţi cu privire la starea fizică a apartamentului nu va fi verificată nimeni la faţa locului, însă intră sub incidenţa Art. 292 Cod penal:"Declararea necorespunzătoare adevărului, făcută unui organ sau instituţii de stat ori unei alte unităţi dintre cele la care se referă art. 145, în vederea producerii unei consecinţe juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci când, potrivit legii ori împrejurărilor, declaraţia făcută serveşte pentru producerea acelei consecinţe, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă."
Răspunde
 
# sastian97 03-Septembrie-2012
unchiul meu are un teren pe care era si o casa ...insa cu timpul casa a cazut , unchiul primind ajutor social ptr acest lucru , insa la primarie casa exista in acte chiar dk in realitate nu...intrebare ...eu pot cumpara acest loc platind un pret de 8000 de lei fara sa para derizoriu astfgel incat notarul sa nu vrea sa incheie actele sau fara sa intervina alti factori cum ar fi sa platesc impozitul din urma ptr locuinta care de fapt nu exista si ptr care se platea proprietarului un ajutor social ?!?!
Răspunde
 
# Anonim 21-Septembrie-2012
Dacă nu mai are alţi moştenitori, unchiul vă poate face un contract de donaţie, caz în care nu se mai plăteşte impozit către stat, ci doar onorariu notarial. Făcând un contract de donaţie nu se mai pune nici problema preţului derizoriu pentru că actul este cu titlu gratuit. În situaţia contractului de vânzare-cumpărare, chiar dacă dvs. declaraţi un preţ mai mic, taxele se vor calcula raportate la valoarea ce rezultă din expertizele notariale pentru imobilul respectiv, dacă preţul este inferior celui indicat în aceste expertize. Referitor la seriozitatea preţului, doar instanţa are competenţa să stabilească dacă preţul este derizoriu sau nu, în cadru procesual.
Răspunde
 
# Badarau Dumitrita 01-Septembrie-2012
vreau sa cumpar un teren in valoare de 5600 euro.din discutii cu vinzatoru am inteles ca notarul vrea 25 milioane pt acte acesta fiind cunostinta dea vinzatorului.este posibil ca notarul sami ceara cit vrea el?ce taxe ar mai trebui platite de cumparator la cumpararea unui teren? astept raspuns.multumesc anticipat
Răspunde
 
# Anonim 01-Septembrie-2012
Onorariul notarial se calculează în funcţie de valoarea tranzacţiei. Totuşi, dacă preţul la care cumpăraţi terenul este mai mic decât cel stabilit în expertizele notariale pe anul în curs pentru terenul respectiv, atunci notarul va avea în vedere valoarea din aceste expertize la calculul taxelor. Este posibil ca notarul să vă fi solicitat un onorariu mai mare pentru că vă aflaţi în ultima situaţie (preţ de vânzare mai mic decât cel din grilele notariale).

De asemenea, calculatorul de taxe este valabil în principal pentru notariatele care percep onorarii minime conform legii. Chiar dacă există notari care mai adaugă la onorariile minime, acest lucru este legal pentru că normele privind tarifele notariale prevăd doar plafoane minime pentru onorarii, nu şi maxime.
Răspunde
 
# AnaMaria Sperchez 31-August-2012
am un teren de vanzare am actele de mostenitor si titlul este necesar sa il intabulez sau se poate vinde fara a face intabularea pe mine si sa fie direct pe noul proprietar?
Răspunde
 
# Anonim 01-Septembrie-2012
Trebuie să vă înscrieţi dreptul de proprietate la cartea funciară. Fără intabulare şi cadastru nu se poate perfecta nicio vânzare în mod legal.
Răspunde
 
# Andron Radu 25-Iulie-2012
Am cumparat un apartament prin prima casa. Doresc sa mai trec pe cineva pe contract ca si proprietar. Se poate? Ce implica acest demers?
Răspunde
 
# Anonim 26-Ianuarie-2013
Dacă persoana respectivă este prietena/concubina dvs., puteţi încheia la notariat o convenţie matrimonială între viitorii soţi prin care să alegeţi unul dintre regimurile matrimoniale (regimul separaţiei de bunuri, regimul comunităţii convenţionale). De exemplu, puteţi opta pentru regimul comunităţii convenţionale prin care să hotărâţi includerea în comunitate în tot ori în parte a bunurilor dobândite sau a datoriilor proprii, născute înainte sau după încheierea căsătoriei.
Răspunde
 
# Oancea Pintilei Cris 24-Iulie-2012
as dori sa cumpar un teren in valoare de 9000 euro.este un teren castigat dupa procese.....etc.as vrea sa stiu cat ma costa pe mine ca si cumparator, actele la notar
Răspunde
 
# Anonim 28-Iulie-2012
Costurile pentru autentificarea actului de vânzare se vor calcula în funcţie de preţul vânzării. Dacă preţul este sub cel prevăzut în expertizele notariale, tariful notarial se va calcula în funcţie de valoarea prevăzută în expertize. Pentru a afla taxele pe care trebuie să le plătiţi ca şi cumpărător, introduceţi în fomularul de mai sus valoarea de 9000 de euro şi vedeţi rezultatele din rubrica "Taxe plătite de cumpărătorul imobilului"
Răspunde
 
# Sorica Adrian 22-Iulie-2012
As avea o intrebare ....Cineva vrea sa-mi vinda mie un teren , este o mostenire de la parintii lui el este trecut in titlul de proprietate dar mai are niste frati , el ar putea sa-mi vinda mie terenul fara semnatura fratilor lui ? Va multumesc
Răspunde
 
# Anonim 24-Iulie-2012
In cazul in care vanzatorul este unicul proprietar asa cum reiese din titlul de proprietate, va poate vinde imobilul fara acordul fratilor. Numai in cazul in care imobilul ar fi in coproprietate cu ceilalti frati, respectiv ar fi trecuti si ei in titlul de proprietate, unul dintre ei va poate vinde doar cota sa parte din bun fara acordul celorlalti. Acordul tuturor coproprietarilor este cerut in cazul instrainarii intregului bun si nu a unei cote parti a vanzatorului.
Răspunde
 
# Valentina Ciobanu 26-Iunie-2012
la vanzarea unui imobil, vanzatorul in calitate de pensionar poate beneficia de vreo scutire, reducere?
Răspunde
 
# Anonim 30-Iunie-2012
La unele acte, de exemplu procura pentru ridicarea pensiei, da, poate beneficia de reducere. Aceasta reducere nu se aplica insa si vanzarilor de imobile.
Răspunde
 
# Stefana Tintosan 01-Iunie-2012
CUMPARATORUL DINTRUN CONTRACT DE VANZARE CUMPARARE TEREN, POATE VINDE UNEI TERTE PERSOANE INAINTE DE TABULARE?
Răspunde
 
# Anonim 02-Iunie-2012
Nu. Conform Art. 887 noul Cod civil, drepturile reale se dobândesc fără înscriere în cartea funciară doar atunci când provin din moştenire, accesiune naturală, vânzare silită, expropriere pentru cauză de utilitate publică, sau în alte cazuri dacă sunt expres prevăzute de lege.
Răspunde
 
# Puscasu Floryn 08-Mai-2012
Daca cumpar un apartament prin programul prima casa 4 la notar fiecare isi plateste partea sa? Am inteles ca uni notari tin cu propietari si te pune sa platesti si parte lui se poate asa ceva?astept raspuns ,multumesc anticipat.
Răspunde
 
# Anonim 09-Mai-2012
De obicei, cumpărătorul plăteşte onorariul de autentificare a contractului de vânzare-cumpărare şi taxa de intabulare către OCPI, iar vânzătorul plăteste impozitul către Stat.

Părţile pot conveni şi alte variante, de ex. ar putea stabili că una dintre ele va plăti toate taxele ocazionate de vânzare. Sunt destul de rare în practică aceste cazuri, părţile optând ca fiecare să-şi plătească partea sa. Doar părţile stabilesc clauzele convenţiei. În niciun caz notarul public nu poate impune ca o parte să plătească un onorariu care este în sarcina celeilalte părţi. De asemenea, notarul public prin definiţie trebuie să aibă o atitudine echidistantă şi îi este interzis să favorizeze vreuna dintre părţi.
Răspunde
 
# Karina Paraiszt 01-Februarie-2012
ma intreb, daca un apartament a fost evaluat la un pret de 23.000 euro de catre evaluator pus de banca, de ce notariatul imi ia taxe la valoarea de 30.000 euro cat au eu apartamentul in grila notariala? mai ales ca este luat prin prima casa. cu ce ajuta statul tineretul?
Răspunde
 
# dana maita 20-Mai-2013
taxele notarile sunt in functie de: localitate, zona unde se afla imobilul (A, B, C,), materielele de constructie, anul construirii, suprafata, este valoarea de impunere a cladiri nu dea de vanzare pe piata
Răspunde
 
# Anonim 02-Februarie-2012
Grilele notariale reprezinta in fapt expertize realizate de societati de evaluare, la cererea Camerelor Notarilor publici, ele nu sunt realizate de notari. Aceste expertize stabilesc valoarea orientativa a proprietatilor imobiliare. Valorile respective sunt stabilite, intr-adevar, si in functie de zona. Insa, mai exista si alte criterii precum: anul constructiei, etajul si numarul de camere (in cazul apartamentelor) sau, respectiv, pentru case, structura constructiei (beton armat, zidarie de caramida, chirpici..) - calitatea finisajelor etc.

Sigur ca este preferabila o expertiza realizata prin identificarea proprietatii imobiliare si efectuarea inspectiei tehnice a acesteia la fata locului. De fapt, notarul public poate tine cont de o asemenea expertiza daca exista la dosar, pentru a aplica orice corectii prevazute de grilele notariale orientative. Dar, din cauza factorilor de risc implicati, expertizele bancare nu stabilesc de obicei valoarea de piata definita ca suma estimata pentru care o proprietate va fi schimbata, la data evaluarii, intre un cumparator decis si un vanzator hotarat, intr-o tranzactie cu pretul determinat obiectiv, dupa o activitate de marketing corespunzatoare, in care partile implicate au actionat in cunostinta de cauza, prudent si fara constrangere.
Răspunde
 
# Karina Paraiszt 01-Februarie-2012
Oricum, va multumesc frumos ca ati fost amabili si mi-ati raspuns...
Răspunde
 
# Karina Paraiszt 01-Februarie-2012
Pe mine ma deranjeaza faptul ca notariatul evalueaza valoarea bunului, fara sa-l vada. Doar dupa zona. Am inteles ca exista o grila la notariat de incadrare a valorii apartamentelor, doar dupa zona, indiferent de modul in care se prezinta acel apartament.
Răspunde
 
# Anonim 01-Februarie-2012
Evaluatorul institutiei creditoare foloseste o alta metoda de calcul care tine cont si de diversi factori de risc specifici activitatii bancare. De exemplu, creditorul evalueza bunul imobil cu care se garanteaza creditul la o suma pe care sa o recupereze integral daca va fi nevoit sa vanda bunul respectiv pentru motive de neperformanta a creditului (neplata ratelor de catre debitor). Onorariile notariale sunt reduse cu 30% pentru Programul Prima Casa 4 (bifati optiunea "Prima casa 4" in campul modalitate dobandire imobil)
Răspunde