Ești aici > Forum > Alte acte normative

SPORUL DE SUPROSOLICITARE NEUROPSIHICĂ, NEACORDAT, DEȘI SUNT DIRECTOR ADJUNCT NEDEGREVAT DE ORE

Forum întrebări juridice - Alte acte normative
Bine aţi venit Vizitator   
[Cont nou]  Conectare
Răspunde
 12-01-2019
Vizitator
Numele meu este Mariana Pruteanu și sunt profesor pentru învățământul primar la o școală din mediul rural, județul Buzău. Nu am beneficiat de degrevare de ore, cu alte cuvinte, îmi prestez la catedră întreaga normă, potrivit planuluicadru al clasei I,18 ore pe săptămână, pe care o conduc anul acesta.
Prin Legea 153 care acordă personalului didactic de predare spor de suprasolicitare neuropsihică în procent de 10% din salariul de bază, nu am primit acest procent la salariul aferent lunii decembrie, motivându-mi-se faptul că aș fi personal didactic de conducere și acest spor, potrivit legii mai sus amintite, nu se acordă acestui tip de personal.
Mă consider discriminată, deoarece eu îmi prestez norma didactică întreagă la clasă, zilnic, plus atribuțiile ce-mi revin prin fișa postului, ca și director adjunct.
Unde aș putea să mă adresez pentru soluționarea acestui aspect ?Aș avea câștig de cauză în acest sens?
Răspunde
 13-01-2019
Vizitator

Dvs NU aveti dreptul sa primiti sporul de suprasolicitare neuropsihica numai daca in legea mentionata de dvs se prevede in mod EXPRES ca personalul didactic de conducere NU are dreptul de a primi acest spor.

Daca in lege nu exista o asemenea mentiune atunci dvs trebuie sa primiti sporul de suprasolicitare neuropsihica chiar daca exercitati o functie de conducere, deoarece - acolo unde norma juridica din lege nu distinge nici noi nu trebuie sa distingem - fiind vorba de o restrangere a unor drepturi.
Răspunde
 13-01-2019
Vizitator
Temei legal: art. 11 alin. 1 din Codul civil - "legile care deroga de la o dispozitie generala, care restrang exercitiul unor drepturi civile sau care prevad sanctiuni civile se aplica numai in cazurile expres prevazute de lege".

Daca sunteti nedreptatita trebuie sa introduceti o cerere la judecatorie - ar fi bine prin avocat - in care sa solicitati obligarea unitatii de invatamant la plata sporului de suprasolicitare neuropsihica in baza art. 11 alin. 1 Cod civil si a Legii mentionate de dvs dar numai daca sunt indeplinite conditiile aratate mai sus.
Răspunde
 14-01-2019
Vizitator
otusi, daca in Legea nr. 153 exista o norma juridica care prevede expres ca personalul didactic cu functii de conducere nu are dreptul sa primeasca sporul de suprasolicitare neuropsihica si dvs considerati ca acesta norma juridica este una DISCRIMINATORIE si NECONSTITUTIONALA deoarece contravine ART. 53 alin. 2 din Constitutia Romaniei atunci la instanta de judecata (judecatorie sau tribunal) la care ati depus Cererea pentru obligarea unitatii de invatamant la plata catre dvs a acestui spor trebuie sa invocati EXCEPTIA DE NECONSTITUTIONALITATE a normei juridice din Legea 153 care restrange dreptul dvs la plata sporului de suprasolicitare neuropsihica.

Exceptia de neconstitutionalitate se va judeca de Curtea Constitutionala in urma trimiterii dosarului de catre instanta de judecata, iar cauza se suspenda pana la judecarea exceptiei.

Daca Curtea Constitutionala va hotari ca norma in discutie este discriminatorie si neconstitutionala deoarece contravine art. 53 alin. 2 din Constitutie atunci va hotari stergerea acestei norme din Legea nr. 153 si astfel dvs aveti dreptul de a primi sporul de suprasolicitare neuropsihica in baza legii.

Art. 53 din Constitutia Romaniei denumit Restrangerea exercitiului unor drepturi sau al unor liberatati are urmatorul continut:

(1) Exerciţiul unor drepturi sau al unor libertăţi poate fi restrâns numai prin lege şi numai dacă se impune, după caz, pentru: apărarea securităţii naţionale, a ordinii, a sănătăţii ori a moralei publice, a drepturilor şi a libertăţilor cetăţenilor; desfăşurarea instrucţiei penale; prevenirea consecinţelor unei calamităţi naturale, ale unui dezastru ori ale unui sinistru deosebit de grav.

(2) Restrângerea poate fi dispusă numai dacă este necesară într-o societate democratică. Măsura trebuie să fie proporţională cu situaţia care a determinat-o, să fie aplicată în mod nediscriminatoriu şi fără a aduce atingere existenţei dreptului sau a libertăţii.

In exceptia de neconstitutionalitate pe care o ridicati in fata instantei de judecata trebuie sa aratati ca norma care restrange dreptul dvs la plata sporului este DISCRIMINATORIE si ca NU ESTE PROPORTIONALA cu situatia care a determinat-o - si anume cu numirea dvs intr-o functie de conducere - deoarece prin numirea dvs in functia de director adjunct, aveti atributii noi, depuneti un efort pshic mai mare si astfel sporul pentru solicitare neuropsihica se justifica mai mult.

Norma juridica din lege incalcand art. 53 alin 2 din Constitutie este neconstitutionala si trebuie stearsa din lege prin Decizia de neconstitutionalitate a Curtii Constitutionale.
Răspunde
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.