Ești aici > Forum > Codul fiscal - taxe şi impozite

Apartament + Loc parcare - TVA impreuna sau separat

Forum întrebări juridice - Codul fiscal - taxe şi impozite
Bine aţi venit Vizitator   
[Cont nou]  Conectare
Răspunde
 27-07-2022

Buna ziua,
Urmeaza sa achizitionez un apartament si un loc de parcare de la un dezvoltator.
Acesta mi-a spus ca cele doua bunuri sunt taxate colectiv, la un loc, ca un singur bun ("proprietate").
Totalul se incadreaza sub 450k ron, deci as plati 5% TVA, pentru tot.

Dar in urma unor calcule pe care mi le-am facut, mi-e mi-ar conveni ca TVA pentru cele doua sa fie platit separat: Apartament cu 5%, si LocParcare cu 19%.

Obliga codul fiscal si/sau ANAF ca cele doua sa fie platite intr-o singura tranzactie si ca urmare taxate la un loc?
Dezvoltatorul mi-a spus ca da, ca e obligatoriu, dar eu cunosc cel putin doua situatii cand cele doua, ap. si loc parcare, au fost platite separat, 5% si 19%.
Mi se pare ciudat, avand in vedere ca in situatia cu 5+19, statul primeste mai multi bani.

Multumesc.
Răspunde
 11-08-2022
Vizitator

Incheiati doua contracte diferite separat pentru fiecare bun in parte.

Un contract pentru apartament si platiti TVA aferent acestui bun si un contract pentru locul de parcare si platiti TVA aferent acestui bun.
Răspunde
 11-08-2022
Vizitator
Consultanta legala = Consiliere legala = Sfaturi juridice utile
Răspunde
 11-08-2022
Vizitator
TVA ul se plateste si dupa numarul de facturi emise.

Daca dezvoltatorul emite o singura factura pentru ambele bunuri atunci platiti TVA pentru toata suma : deci pentru ambele bunuri la un loc.

Daca dezvoltatorul emite doua facturi pentru cele doua bunuri in mod sepaeat : atunci platiti TVA separat pentru fiecare suma trecuta pe factura si pentru fiecare bun separat.

De aceea sunt necesare doua contracte separate pentru fiecare bun pentru care sa fie emise doua facturi cu doua sume si doua TVA uri separate.
Răspunde
 11-08-2022
Vizitator
TVA ul se plateste si dupa numarul de facturi emise.

Daca dezvoltatorul emite o singura factura pentru ambele bunuri atunci platiti TVA pentru toata suma : deci pentru ambele bunuri la un loc.

Daca dezvoltatorul emite doua facturi pentru cele doua bunuri in mod separat : atunci platiti TVA separat pentru fiecare suma trecuta pe factura si pentru fiecare bun separat.

De aceea sunt necesare doua contracte separate pentru fiecare bun pentru care sa fie emise doua facturi cu doua sume si doua TVA uri separate.
Răspunde
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.