Fiica mea intentioneaza sa cumpere un apartament de la un dezvoltator ( apartament cu finalizare si predare in Iulie ) in valoare de 70.000 euro. A dat un avans de 45.000 euro iar pentru diferenta de 25.000 euro vrea sa ia un credit PRIMA CASA si doreste sa depuna dosarul la banca pentru retinerea sumei, in vederea creditului. Avand in vedere ca apartamentul nu este gata, dezvoltatorul nu poate sa-i dea un CF pentru apartament iar banca, pentru ca nu are CF, ii solicita sa incheie o "promisiune" cu dezvoltatorul, din care sa reiasa ca el ii va vinde acest apartament si ca ea il va cumpara, promisiune incheiata in fata notarului. Intrebarea mea este referitoare la taxele notariale. Ea va trebui sa ajunga in fata unui notar de 2 ori, o data cu aceasta "promisiune", pentru banca si inca o data pentru incheierea contractului final de vanzare cumparare. Cum este cu taxele notariale, se achita la valorile declarate in documente? Respectiv, daca in promisiune declara ca a platit un avans de 45.000 euro, va plati taxe procentual din aceasta suma si ulterior cand va incheia contractul pe 70.000 euro, va plati procentual pentru 70.000 euro sau se vor scadea cele platite pentru 45.000 euro? In primul caz in care ar aparea o plata dubla pentru 45.000 euro si daca regula este aceasta, ar fi tentata sa declare doar un avans de 5.000 euro in loc de 45.000 euro. Ce imi recomandati, care este varianta prin care ar plati cele mai mici taxe? |
|