Ești aici > Forum > Codul fiscal - taxe şi impozite

Raspunderea administratorilor

Forum întrebări juridice - Codul fiscal - taxe şi impozite
Bine aţi venit Vizitator   
[Cont nou]  Conectare
Răspunde
 12-03-2018
Vizitator
Buna ziua,
Am o intrebare si poate ma poate ajuta cineva. Acum cativa ani, din cauza ca sotul meu era administrator unic intr-o firma, a solicitat ajutorul mamei mele, pentru a doua firma. Si anume, ea sa intre asociat si administrator , cu un aport de 2% parti sociale. Mama mea a acceptat in ideea ca ma ajuta pe mine. Intre timp am divortat, firma unde mama este administrator ...fictiv nu a mai platit taxele la stat. Fostul meu sot a dat dispozitii clare in firma ca nici un ban sa nu fie dat fara stirea lui. Acum, mama s-a trezit acasa cu somatie executorie de la ANAF in suma de 16.000 lei si nu stie ce sa faca. Care este raspunderea administratorului..daca ea in contractul de societate apare doar cu 2% parti sociale. Anul trecut mama a deschis proces prin instanta pentru a putea sa iasa din acea firma. Va rog sa imi dati un sfat, cum, pe cale legala, prin instanta, sa se evite executarea mamei mele. Suma de 16.000 lei ar trebui platita de fostul meu sot, pentru ca el s-a folosit de banii si activele firmei. Mentionez ca la aceasta ora, firma nu detine active care ar putea fi executate de ANAF. Cum sa fac? Multumesc !
Răspunde
 04-12-2018
Vizitator

Presupun ca a doua societate pe care a infiintat-o sotul dvs. si mama dvs. este un SRL - societate cu raspundere limitata.

Daca firma in discutie nu a platit taxele la stat in valoare de 16.000 lei atunci ANAF- ul trebuie sa execute silit bunurile firmei si nu bunurile asociatilor sau ale administratorului firmei, deoarece obligatia de plata a taxelor catre stat apartine firmei si nu mamei sau sotului dvs. - conform art. 3 alin. 1 din Legea nr. 31/1990 privind societatile.

Daca societatea nu are bunuri (active) care sa poata fi executate silit atunci poate fi executata silit mama dvs dar numai pana la suma de bani cu care a contribuit la constituirea capitalului social al firmei, suma pe care o gasiti inscrisa in actul constitutiv al firmei (cat a platit pentru cele 2% parti sociale). - conform art. 3 alin. 3 din Legea nr. 31/1990 privind societatile.

Din cei 16.000 lei mama dvs trebuie sa plateasca numai suma de bani cu care a contribuit la capitalul social al firmei - cat a platit efectiv la data constituirii firmei pentru cele 2% parti sociale.
Răspunde
 04-12-2018
Vizitator
Suma cu care mama dvs a contribuit la constituirea capitalului social al firmei care face parte din cei 16.000 lei NU trebuie platita de mama dvs din buzunarul propriu ci trebuie RETINUTA, platita din CAPITALUL SOCIAL AL FIRMEI.

Deci firma trebuie sa plateasca cei 16.000 lei din capitalul social si nu prin executarea silita a asociatilor (administratorilor) - a mamei sau sotului dvs. - art. 3 alin. 1 si 3 din Legea nr. 31/1990 privind societatile.

Daca dupa plata celor 16.000 lei firma ramane cu un capital social de 200 lei sau mai mare atunci firma isi poate continua activitatea dar trebuie sa isi reduca capitalul social la 200 lei (sau mai mare).

Daca dupa plata sumei de 16.000 lei firma ramane cu un capital social mai mic de 200 lei atunci firma nu isi mai poate continua activitatea deoarece reducerea capitalui social sub 200 lei nu este permisa de lege.- in aceasta ultima situatie firma trebuie sa platesca putin cate putin din datoria de 16.000 lei cum poate (din profit sau chiar din capitalul social) sau sa astepte ca datoria sa ajunga la valoarea de 40.000 lei (valoare-prag) si sa isi declare falimentul cand are loc lichidarea (vanzarea) activului, plata datoriilor si inchiderea (radierea) firmei.
Răspunde
 04-12-2018
Vizitator
Firma isi plateste datoriile (cum ar fi de exemplu suma de 16.000 lei) mai intai din profit, daca nu are profit din vanzarea bunurilor (activelor) daca nu are bunuri (active) din capitalul social inscris in actul constitutiv (in acest caz trebuie ceruta reducerea capitalului social).

Deci pentru datoriile unui SRL nu pot fi executati silit administatorii sau asociatii.
Răspunde
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.