Ești aici > Forum > Codul fiscal - taxe şi impozite

Contract cu comodat cu subinchiriere

Forum întrebări juridice - Codul fiscal - taxe şi impozite
Bine aţi venit Vizitator   
[Cont nou]  Conectare
Răspunde
 04-06-2019
Vizitator
Buna ziua, as dori sa stiu daca eu (proprietarul) si sotia avem posibilitatea de a incheia un contract de comodat asupra locuintei cu dreptul de subinchiriere? Intreb, deoarece avem urmatoarea speta: eu proprietarul intru in crestere copil si din cate am inteles, exista o anumita cota pana la care pot avea venituri. De aceea as dori ca sotia sa incheie un contract de inchiriere si sa plateasca impozitul la stat. Va rog frumos sa ne sfatuiti cum sa procedam? Multumim!
Răspunde
 06-06-2019
Vizitator

Urmeaza sa primiti raspuns.
Răspunde
 07-06-2019
Vizitator
1.Dvs si sotia in calitate de proprietari, sau numai dvs daca sunteti singurul proprietar - trebuie sa incheiati un contract de inchiriere a locuintei dvs cu o alta persoana. Dvs sunteti locator, persoana care incheie contractul de inchiriere cu dvs este locatar sau chirias, iar contractul de inchiriere a locuinteti este un contract de locatiune – art.1824-1835 Cod civil.

2.Contractul de inchiriere a locuintei (de locatiune) poate fi incheiat pe durata nedeterminata – conform art.1824 Cod civil, sau poate fi incheiat pe durata determinata – conform art.1825 Cod civil.

3.In calitate de locator dvs aveti obligatia de a pune la dispozitia chiriasului spatiul de locuit, aveti obligatia de a nu-l tulbura in linistita folosinta a spatiului pe care i l-ati inchiriat si aveti obligatia de a face reparatiile mari, capitale la spatiul pe care l-ati inchiriat (de exemplu de a da cu var spatiul inchiriat).

4.Chiriasul are obligatia de a va plati chiria (pretul pentru folosinta spatiului inchiriat), de a folosi spatiul in conditii normale si conform scopului pentru care l-a inchiriat (de a a locui in acesta) si de a face unele reparatii mici la acesta (reparatii locative – de exemplu de a schimba un bec care s-a ars).

5.In cazul in care chiriasul nu mai doreste sa locuiasca in spatiul pe care l-a inchiriat de la dvs – trebuie atat in cazul in care contractul de inchiriere a fost incheiat pe durata nedeterminata cat si in cazul in care contractul a fost incheiat pe durata determinata – sa va anunte printr-o notificare ca nu doreste sa mai foloseasca, sa mai locuiasca in spatiul inchiriat , respectand un termen de preaviz de 60 sau 15 zile, cum ati stabilit in contractul pe care l-ati incheiat – aceasta este denuntarea unilaterala a contractului de inchiriere de catre chirias prin notificare cu respectarea unui termen de preaviz.

6.Chiriasul poate incheia la randul sau un contract de subinchiriere a spatiului pe care la inchiriat de la dvs, cu o alta persoana numita subchirias, dar numai cu acordul dvs exprimat in scris – art.1833 Cod civil.

7.Dvs – in cazul in care chiriasul nu isi executa toate obligatiile prevazute in contract sau chiriasul – daca dvs nu va indepliniti toate obligatiile prevazute in contract - aveti dreptul de a cere rezilierea contractului de inchiriere, adica desfiintarea contractului de inchiriere – conform art.1830 Cod civil.

8.Daca dvs nu doriti ca chiriasul sa va plateasca chirie pentru folosinta spatiului pe care l-a inchiriat de la dvs – atunci dvs trebuie sa incheiati cu chiriasul un contract de folosinta cu titlu gratuit numit contract de comodat , dvs sunteti comodant, iar chiriasul este comodatar – art.2146 – 2157 Cod civil (sunt valabile aceleasi reguli ca la contractul de inchiriere, de locatiune a locuintei doar ca chiriasul nu mai plateste chirie).
Răspunde
 18-09-2019
Vizitator
Tot ce am scris pe acest forum am scris cu buna-credinta!
Răspunde
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.