Ești aici > Forum > Codul muncii şi litigii de muncă

Nu am emis decizia de concediere

Forum întrebări juridice - Codul muncii şi litigii de muncă
Bine aţi venit Vizitator   
[Cont nou]  Conectare
Răspunde
 20-01-2020
Vizitator
Buna ziua sunt angajator si nu am emis decizia de concediere unui salariat ,pe care l-am concediat pt.necorespundere profesionala...acum 20 ani.

Pentru aceasta concediere am organizat verificari la nivelul intregii companii insa nu am emis decat un document intern constatator ...iar in baza lui urma sa emit decizia. Nu am acordat preaviz sa oferta de munca,recalificare sau altele.

Ma gandesc ca daca au trecut 20 ani s-a prescris dreptul fostului salariat sa conteste concedierea.
Nu am comunicat nimic salariatului...i-am spus verbal ca a cazut testarile si sa iasa afara pe poarta...nu l-am pus sa semneze nimic.

Ce sanse ar avea fostul salariat sa-i fie admisa vreo contestatie ?
Multumesc
Răspunde
 30-01-2020
Vizitator

In opinia mea, daca un salariat nu a primit o decizie de concediere (rezilierea, incetarea contractului de munca) sau daca nu i-a fost anulat (absolut sau relativ) contractul de munca (desfiintat) sau daca contractul de munca nu a fost incheiat pe perioada determinata (ci a fost incheiat pe perioada nedeterminata) inseamna ca acelui salariat nu i-au incetat raporturile de munca in cadrul firmei dvs si ca el este in continuare angajat in cadrul firmei dvs.

Acum, in cazul in care salaratul nu isi da singur demisia, dvs trebuie sa emiteti o decizie de concediere pe numele lui, dupa 20 de ani, pentru motivele de fapt si de drept de atunci-mentionate in documentul intern constatator pe care l-ati intocmit la data respectiva, respectand conditiile de fond si de forma prevazute de Codul muncii pentru valabilitatea unei decizii de concediere - si ramane la latitudinea si la libera vointa si apreciere a angajatului daca doreste sa conteste sau sa nu mai conteste decizia de concediere emisa de dvs dupa 20 de ani pe numele lui, in cadrul unui proces la tribunal, in timpul caruia atat dvs in calitate de angajator cat si el in calitate de angajat va puteti folosi in aparare de toate probele prevazute de lege (Codul civil si de procedura civila): martori, inscrisuri, interogatoriu(marturisire), probe materiale, constatare la fata locului, expertize, etc.
Răspunde
 30-01-2020
Vizitator
In aceasta perioada de 20 de ani - salariatul respectiv nu a lucrat, nu s-a prezentat la serviciu in cadrul firmei dvs, iar in consecinta dvs nu ati platit acestuia salariul lunar - dar, pentru motivele mentionate in articolul precedent, raporturile sale de munca nu au avut cum sa inceteze, dar pot inceta de acum inainte (dupa 20 de ani), fie prin demisia sa, fie prin emiterea unei decizii de concediere pe numele lui de catre dvs sau prin anularea contractului de munca (mai greu, deoarece nulitatea absoluta sau relativa a unui contract de munca trebuie pronuntata de instanta de judecata in cadrul unui proces, litigiu de munca).
Răspunde
 30-01-2020
Vizitator
Anularea unui contract de munca (nulitatea relativa sau absoluta a unui contract de munca) are un regim juridic diferit fata de anularea unui contract civil, si anume:

1.anularea contractului de munca produce efecte numai pentru viitor, de la data constatarii nulitatii contractului de munca de catre instanta de judecata si nu are un efect retroactiv, pentru trecut, de la data incheierii contractului de munca intre angajator si salariat - fapt pentru care toate actele subsecvente incheiate in baza contractului de munca pana la data anularii acestuia de catre instanta de judecata raman valabile, cum ar fi: contributiile platite de angajator pentru angajat la pensii, la sanatate, impozitul pe salariu (pe venit), salariul catre angajat, etc.

2.anularea contractului civil nu produce efecte pentru viitor, de la data constatarii nulitatii contractului civil de catre instanta de judecata, ci produce numai efecte retroactive, pentru trecut, de la data incheierii contractului civil intre partile contractante, chiar si in cazul in care contractul civil este cu executare succesiva (conform Noului Cod civil) si nu numai atunci cand contractul civil este cu executare dintr-o data - fapt pentru care toate actele subsecvente incheiate in baza contractului civil pana la data anularii acestuia de catre instanta de judecata sunt desfiintate (anulate si ele), cum ar fi: un contract de vanzare-cumparare subsecvent, un contract de inchiriere (locatiune) subsecvent, o donatie subsecventa, etc.
Răspunde
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.