Forum întrebări juridice - Codul muncii şi litigii de muncă |
|
|
13-03-2020 |
 | Stuparu elena
|
| M am înscris la pensie de limita de varsta in 2o16,după ce am stat in pensie de boala 7 ani. La momentul înscrierii la pensie ptr limita de varsta aveam stagiul contribuit de 32 de ani din care lucrați în gr. 2 24 de ani. Am dreptul la indice de corectie? Pe decizie nu am. Sunt bărbat. Va multumesc! | |
|
|
|
13-03-2020 |
 | Consultant legal Vizitator |
| 1.Daca ati stat in pensie de boala 7 ani si v-ati pensionat pentru limita de varsta in anul 2016, 2.rezulta ca dvs v-ati pensionat pentru invaliditate prima data in anul 2009 si ati primit decizie de pensie de invaliditate prima data in anul 2009, fara aplicarea unui indice de corectie pe decizia dvs de pensie de invaliditate emisa in anul 2009, 3.deoarece indicele de corectie a fost introdus in legislatie prin art.170 din Legea pensiilor nr.263/2010 care a intrat in vigoare la 1 ianuarie 2011, dar indicele de corectie a fost aplicat pensionarilor abia incepand cu anul 2013, conform OUG nr.1/2013. 1.Conform art.170 alin.2 din Legea pensiilor nr.263/2010 indicele de corectie se aplica pensionarului o singura data la inscrierea initiala la pensie, 2.deci in situatia dvs indicele de corectie de corectie trebuie sa fie cel corespunzator deciziei de pensie de invaliditate emise in anul 2009, cand dvs v-ati inscris prima data la pensie, 3.si cum in anul 2009 nu exista indice de corectie, acesta fiind aplicat incepand abia cu anul 2013, rezulta ca pe decizia de pensie de invaliditate emisa in anul 2009 dvs nu ati avut trecut indice de corectie si pe cale de consecinta, nici pe decizia de pensie pentru limita de varsta dvs nu trebuie sa aveti trecut indice de corectie. | |
|
|
|
09-06-2023 |
 | Justice Vizitator |
| Stuparu elena a scris pe 13-03-2020: M am înscris la pensie de limita de varsta in 2o16,după ce am stat in pensie de boala 7 ani. La momentul înscrierii la pensie ptr limita de varsta aveam stagiul contribuit de 32 de ani din care lucrați în gr. 2 24 de ani. Am dreptul la indice de corectie? Pe decizie nu am. Sunt bărbat. Va multumesc! Da, aveti dreptul. Domnul consultant juridic de deasupra are dreptate pana in momentul cel mai important, unde greseste. Pentru cei care trec la limita de varsta dupa 2011,se aplica indicele de corectie chiar daca initial, pentru anticipata sau invaliditate nu aveau acest drept. | |
|
|
|
31-07-2023 |
 | Carpenaru Marian Vizitator |
| Bună ziua,am fost în pensie de boala din 2013 indice de corectie1.06,am ieșit la limita de vsrsta și s a păstrat indicele,este normal( legal),mai pot face ceva sa obțin indicele de acum? Am primit decizia cu 1322 lei cu 42 ani vechime | |
|
|
|
14-08-2023 |
 | Tanase Silvia Vizitator |
| Buna ziua, Ma numesc Tanase Silvia, sunt nascuta in data de 20.04.1963. Am depus dosarul de pensie in 20.09.2020, iar in data de 19.11. 2020 am facut cerere de anulare a deciziei de pensionare. In momentul de fata as vrea sa depun un nou dosar, in luna noiembrie 2023. Intrebarea mea este urmatoarea: ce acte mai trebuie sa depun, in afara de cerere, avand in vedere ca dosarul depus in anul 2020 contine toate actele necesare? Va multumesc. | |
|
|
|
05-08-2024 |
 | Valentina Vizitator |
| Tatăl meu a iesit la pensie in 2009,va rog sa-mi spuneti daca beneficiază de indice de corecție la recalculare.Pe decizia din 2009 nu are indice corecție.Multumesc | |
|
|
|
05-08-2024 |
 | Valentina Vizitator |
| Pt.tatal meu,a iesit la limita de varsta in 2009,pe decizie nu are indice de corecție,in momentul de față având 3300 ron,40 ani vechime,cât o sa aiba după recalculare?Neavând indice de corecție in 2009,se poate mari mai mult pensia?Va multumesc. | |
|
|
|
|
|
Răspuns rapid |
Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te) E-mail: |