Ești aici > Forum > Codul muncii şi litigii de muncă

Pensie invaliditate

Forum întrebări juridice - Codul muncii şi litigii de muncă
Bine aţi venit Vizitator   
[Cont nou]  Conectare
Răspunde
 03-06-2020

Sant în medical după o operație de coloana pana pe 16-06-2020.Am primit între timp decizia de invaliditate gr3. Am anunțat angajatorul prin hârtie și copie după decizia medicala. Am întrebat când mi se va face actul adițional și mi sa răspuns ca după ce termin medicalul. Dar între timp angajatorul sa sucit nu vrea să-mi pună în aplicare decizia medicala și a zis ca ma baga în șomaj tehnic. Deoarece nu are unde sa mă trimită conform deciziei medicale cu drept de munca 4 ore. Dar eu știu ca dacă întru în șomaj pierd pensia de Invaliditate. Ce demersuri pot face dacă angajatorul refuza punerea în aplicare a deciziei medicale de invaliditate ditate gr3. Eu nu pot depune actele la casa de pensie pe 17 iunie pt. a-mi calcula pensia. Unde ma pot adresa unui avocat sau ITM. pentru reclamate angajator. Mulțumesc. Aștept un răspuns.
Răspunde
 04-06-2020
Vizitator

Somajul tehnic si pensia de invaliditate sunt doua lucruri diferite.

La desfacerea contractului de munca - dvs trebuie sa intrati in somaj tehnic, conform legii, si sa depuneti pe data de 17 iunie asa cum ati stabilit dosarul de pensie la casa de pensii pentru a primi o decizie de pensie de invaliditate, daca indepliniti conditiile de pensionare prevazute de Legea pensiilor nr.263/2010.

Pe perioada somajului tehnic dvs aveti dreptul sa cumulati somajul tehnic cu pensia de invaliditate gradul III - conform art.118 alin.1 lit.c din Legea pensiilor nr.263/2010.

Dupa terminarea perioadei de somaj tehnic, dvs aveti dreptul sa primiti numai pensia de invaliditate prevazuta in decizia de pensie de invaliditate emisa de casa de pensii dupa data de 17 iunie 2020.

Articolul 118 - Legea 263/2010

(1) În sistemul public de pensii pot cumula pensia cu venituri realizate din activități dependente, așa cum sunt reglementate de Codul fiscal, indiferent de nivelul acestora, următoarele categorii de pensionari:

a) pensionarii pentru limită de vârstă;
b) nevăzătorii;
-c) pensionarii de invaliditate gradul III, precum și copiii, pensionari de urmaș, încadrați în gradul III de invaliditate;-
d) copiii, pensionari de urmaș, prevăzuți la art. 84 lit. a) și b).
e) pensionarii care realizează venituri în calitate de consilieri locali sau județeni.
Răspunde
 04-06-2020
Vizitator
Daca somajul tehnic - este considerat o indemnizatie platita numai somerilor, adica persoanelor carora li s-a desfacut contractul de munca - dvs aveti dreptul sa primiti somaj tehnic numai pe perioada in care sunteti somer si anume numai pana la data de 17 iunie cand depuneti dosarul de pensie de invaliditate, data de la care deveniti pensionar, aveti dreptul la o pensie si calitatea dvs de somer inceteaza.

Trebuie sa intrebati la Agentia judeteana de ocupare a fortei de munca, daca somajul tehnic trebuie platit numai somerilor si nu poate fi cumulat cu o pensie, sau trebuie platit toata perioada de timp prevazuta de lege, in care dvs aveti dreptul sa cumulati pensia cu somajul tehnic conform art.118 din Legea pensiilor nr.263/2010.
Răspunde
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.