Forum întrebări juridice - Codul muncii şi litigii de muncă |
|
|
21-07-2020 |
 | Apostol Eugen Vizitator |
| Buna ziua. Am aflat cu totul intamplator ca de 1 an si 2 luni trebuia sa fiu anuntat de serviciul RUNOS ca pot avansa la economist 1, iar cand am intrebat cum pot recupera sumele cuvenite, mi s-a raspuns ca nu se acorda retroactiv respectivele sume. Va rog sa ma indrumati ce pasi trebuie sa urmez pentru a rezolva acest conflict de munca. | |
|
|
|
21-07-2020 |
 | Vizitator Vizitator |
| Conform - Art 49 Serviciul resurse umane, normare, organizare, salarizare (R.U.N.O.S.) | Regulament - lit.e - "întocmește actele adiționale și deciziile privind modificările intervenite în contractele individuale de muncă ale salariaților (promovare, schimbarea funcției, desfacerea contractului individual de muncă);" Conform art.268 alin.1 lit.c - Codul muncii (1) Cererile în vederea soluționării unui conflict de muncă pot fi formulate: c) în termen de 3 ani de la data nașterii dreptului la acțiune, în situația în care obiectul conflictului individual de muncă constă în plata unor drepturi salariale neacordate sau a unor despăgubiri către salariat, precum și în cazul răspunderii patrimoniale a salariaților față de angajator; Dvs trebuia sa fiti avansat de angajator in profesia de economist 1 - la data indeplinirii conditiilor prevazute de lege sau in contractul colectiv/individual de munca. Cum acest lucru nu s-a intamplat, la data respectiva a luat nastere dreptul dvs la actiune impotriva angajatorului pentru plata despagubirilor, constand in salariile lunare cuvenite in perioada in care nu ati fost promovat in profesia de economist 1 desi in mod legal ati avut acest drept. Acest drept la actiune impotriva angajatorului pentru plata despagubirilor si pentru promovarea dvs in profesia de economist 1 aveti dreptul sa il exercitati in termen de 3 ani de zile de la data cand promovarea dvs trebuia sa aiba loc conform legii - prin actiune impotriva angajatorului depusa la tribunalul teritorial de munca (tribunalul judetean). | |
|
|
|
21-07-2020 |
 | Vizitator Vizitator |
| Acest drept la actiune impotriva angajatorului pentru plata despagubirilor si pentru promovarea dvs in profesia de economist 1 trebuie sa il exercitati in termen de 3 ani de zile de la data cand promovarea dvs trebuia sa aiba loc conform legii - prin actiune impotriva angajatorului depusa la tribunalul teritorial de munca (tribunalul judetean). | |
|
|
|
21-07-2020 |
 | Vizitator Vizitator |
| Dupa 3 ani de zile - dreptul material la actiune pentru plata despagubirilor se prescrie, inceteaza. | |
|
|
|
21-07-2020 |
 | Vizitator Vizitator |
| Angajatorul are calitatea de comitent - conform art.1373 Cod civil. Functionarul din cadrul RUNOS care trebuia sa dispuna promovarea dvs in profesie, are calitatea de prepus, deoarece lucreaza in interesul angajatorului si nu in interesul sau personal - conform art.1373 Cod civil. Actiunea dvs in despagubiri trebuie indreptata impotriva comitentului-angajator, care platindu-va despagubirile legale se poate indrepta cu o actiune civila in regres impotriva prepusului-functionar in cadrul RUNOS pentru recuperarea despagubirilor platite - conform art.1384 Cod civil. | |
|
|
|
21-07-2020 |
| Buna ziua din nou, Revin cu o precizare. Actualmente sunt angajat ca economist 2 intr-un spital din Bucuresti. Am cerut sugestii la Inspectoratul Teritorial de Munca si am ramas surprins sa aflu ca nu ma pot ajuta, ca nu tine de ITM. Discutiile avute cu persoanele de la RUNOS au fost verbale si nu am cerut inca in scris recuperarea sumelor, deoarece am vrut sa aflu etapele ce trebuie sa le parcurg si eventual un sfat in privinta formularii si motivarii cererii de recuperare a sumelor cuvenite. | |
|
|
|
21-07-2020 |
 | Vizitator Vizitator |
| Singura cale prevazuta de lege - Codul muncii - este actionarea in instanta a angajatorului in calitate de comitent, care trebuie sa raspunda civil pentru fapta prepusului din cadrul RUNOS, cu o actiune in despagubiri in termenul de prescriptie de 3 ani de zile. | |
|
|
|
21-07-2020 |
 | Vizitator Vizitator |
| La randul sau angajatorul-comitent se poate indrepta cu o actiune civila in regres impotriva prepusului pentru recuperarea despagubirilor platite, si il poate sanctiona pe acesta si disciplinar pentru neindeplinirea atributiilor de serviciu, conform Codului muncii daca prepusul este angajat cu contract de munca in cadrul spitalului. | |
|
|
|
21-07-2020 |
 | Vizitator Vizitator |
| Exista si o alta cale de actiune: cea prin care la sesizarea dvs, angajatorul ia atitudine, constituie o comisie de disciplina la nivelul unitatii sanitare, comisie care sa efectueze cercetarea disciplinara a functionarului din cadrul RUNOS, in timpul cercetarii disciplinare veti fi audiati: dvs si functionarul vinovat, in urma raportului de disciplina si concluziilor formulate de comisia de disciplina - angajatorul trebuie sa dispuna sanctionarea disciplinara a functionarului vinovat conform art.248 Codul muncii. Dar plata despagubirilor catre dvs trebuie realizata de catre angajator: managerul spitalului, pe cale amiabila de bunavoie, iar daca dvs nu sunteti multumit de cuantumul despagubirilor primite sau daca angajatorul refuza sa va achite despagubirile chiar si dupa sanctionarea disciplinara a functionarului din cadrul RUNOS - atunci dvs trebuie sa intentati o actiune in despagubiri impotriva angajatorului, conform Codului civil si Codului muncii, la tribunalul judetean, iar angajatorul are posibilitatea conform Codului civil sa recupereze banii platiti de la functionarul vinovat, in urma unei actiuni in regres potrivit Codului civil. | |
|
|
|
21-07-2020 |
 | Vizitator Vizitator |
| Potrivit Codului muncii, raspunderea juridica poate fi: - disciplinara si/sau civila si/sau contraventionala si/sau penala. | |
|
|
|
23-07-2020 |
| Va multumesc pentru indrumari. Deocamdata, urmand ierarhia si buna credinta in rezolvarea amiabila, am facut cerere catre manager pentru aprobarea recalcularii si restituirea sumelor cuvenite. Astept un raspuns sau o hotarare din partea managerului si a serviciului RUNOS. In fuctie de acestea, voi lua si eu alte hotarari. O zi buna | |
|
|
|
23-07-2020 |
 | Vizitator Vizitator |
| Asteptati raspunsul la cererea dvs si daca nu sunteti multumit de raspunsul primit aveti posibilitatea unei actiuni in despagubiri la instanta civila (tribunal). Banii pe care managerul spitalului vi-i achita dvs ca despagubire, fac parte din bugetul spitalului si pot fi recuperati de manager de la functionarul din cadrul RUNOS, aflat in culpa, in urma unei actiuni civile in regres, atat in situatia in care banii sunt platiti pe cale amiabila, cat si pe cale judiciara. Managerul spitalului si spitalul - au calitatea de comitent, si raspund civil, prin plata despagubirilor. Functionarul din cadrul RUNOS, aflat in culpa - are calitatea de prepus si pe langa raspunderea civila, plata despagubirilor, poate fi sanctionat si disciplinar, conform Codului muncii. | |
|
|
|
24-07-2020 |
| Buna ziua, Daca raspunsul va fi favorabil si se rezolva prin recuperarea sumelor cuvenite, de unde stiu eu daca am fost incadrat corect si ca sumele primite sunt cele corecte, deoarece nu am acces la grila de salarizare si la calculul sumelor efective de recuperat sau a salariului corespunzator gradului de economist 1? O zi buna | |
|
|
|
24-07-2020 |
 | Vizitator Vizitator |
| Trebuie sa mai formulati inca o cerere scrisa catre managerul spitalului in care sa solicitati: - sa va prezinte prevederile legale care prevad conditiile pe care trebuie sa le indepliniti dvs pentru a fi promovat la gradul de economist 1 - data la care dvs ati indeplinit aceste conditii legale (prevazute de lege) este data la care functionarul din cadrul RUNOS trebuia sa dispuna promovarea dvs; - prevederile legale care prevad salariul lunar pe care trebuie sa il primeasca un economist gradul 1, in functie de studii si vechime in munca - salariul pe lunile in care dvs nu ati lucrat ca economist gradul 1 ca urmare a nepromovarii dvs, desi ati avut acest drept conform legii, reprezinta cuantumul total al despagubirilor pe care managerul spitalului trebuie sa vi le plateasca dvs; - la citirea si interpretarea acestor prevederi legale puteti consulta un contabil autorizat. | |
|
|
|
10-08-2020 |
| |
|
|
10-08-2020 |
| Buna ziua, Revin cu aceeasi tema. Am intrebat sefa serviciului RUNOS daca imi poate spune ceva in legatura cu solicitarea mea si mi-a raspuns ca vor face solicitare la Ministerul Sanatatii pentru transformarea postului de economist 2 in economist 1 si vom vedea pe urma, ca nu rezolva asa cum vrem noi la nivel de institutie. In concluzie, au trecut 20 de zile si nici solicitarea catre minister nu au facut-o. cand am intrebat prima oara, pe 17 iulie, ce trebuie sa fac pentru recuperarea sumelor datorate mi s-a raspuns ca nu se recupereaza nimic rettroactiv. pentru ca este sefa de serviciu RUNOS si stie legea foarte bine, rezulta ca a mintit cu buna stiinta, crezand ca nu voi face alte demersuri. Acum pe un ton foarte vizibil deranjata de intrebarea mea, spune ca nu e dupa cum vrem noi si sa vedem DACA va vrea ministerul. Oare sunt singurul angajat pentru care ministerul primeste astfel de solicitari de transformare a postului intr-unul superior? In afara de calea instantei credeti ca voi putea incerca si alta varianta, dat fiind si dezinteresul lor pentru rezolvarea acestei spete? | |
|
|
|
10-08-2020 |
 | Vizitator Vizitator |
| Pentru ca dvs sa puteti trece de pe postul de economist 2 pe postul de economist 1, trebuie sa indepliniti anumite conditii legale, de ex. trebuie sa aveti o vechime in specialitatea de economist, un anumit numar de ani de zile, expres prevazut de lege. Trebuie sa vedeti care este legea ce prevede aceasta vechime in specialitate si care este vechimea necesara, numarul minim de ani lucrati in profesia de economist 2, cerut de lege, pentru a fi posibila avansarea dvs pe o treapta superioara, in profesia de economist 1. | |
|
|
|
10-08-2020 |
 | Vizitator Vizitator |
| Pe langa, conditiile de vechime, legea respectiva prevede si alte conditii, pentru avansarea in profesie: pe postul de economist 1. | |
|
|
|
10-08-2020 |
 | Vizitator Vizitator |
| Data la care dvs indepliniti, ati indeplinit sau veti indeplini aceste conditii legale, reprezinta data la care dvs aveti, ati avut sau veti avea dreptul sa avansati pe postul de economist 1. Dar pentru a sti daca indepliniti conditiile legale si daca avansarea dvs in profesie este posibila sau nu, dvs trebuie sa cunoasteti care sunt conditiile respective si legea care le reglementeaza. | |
|
|
|
10-08-2020 |
| Aceste date mi-au fost comunicate si aveam dreptul sa trec la economist 1 de 1 an si 2 luni, fapt ce nu mi-a fost comunicat de RUNOS. Problema este ca atunci cand am intrebat cum pot recupera aceasta perioada, mi s-a spus ca nu am dreptul sa recuperez retroactiv nimic. Desi in Codul Muncii se spune clar ca am dreptul in 3 ani sa solicit recuperarea sumelor cuvenite. Prima oara am fost mintit, desi stiau foarte bine legea, iar acum, la 3 saptamani de cand am facut solicitarea in scris pentru recuperarea sumelor, sefa RUNOS a devenit vadit iritata si a spus ca nu e dupa cum vrem noi, ci dupa cum va spune Ministerul Sanatatii dupa ce le va trimite solicitarea. Deci nu s-au grabit deloc sa repare greseala facuta prin neinstiintarea mea privind dreptul legal de avansare, ba chiar au tras de timp, iar solicitarea o vor trimite candva. | |
|
|
|
|
|
Răspuns rapid |
Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te) E-mail: |