Ești aici > Forum > Codul muncii şi litigii de muncă

Orele prestate in zilele de sarbatoare legala

Forum întrebări juridice - Codul muncii şi litigii de muncă
Bine aţi venit Vizitator   
[Cont nou]  Conectare
Răspunde
 12-03-2021
Vizitator
Buna ziua!
Stie cineva daca este "normal" (legal) sa se procedeze in felul urmator?:
Pentru lucrul in ture de 12/24 si 12/48 (ture de noapte incluse), intr-o luna de zile, drept exemplu, norma este de 168 de ore. Eu efectuez 180 (deci 12 ore suplimentare), dar 12 ore din toate cele prestate, le prestez intr-o zi care trebuia sa fie sarbatoare legala.
Intrebarea mea este: Angajatorul trebuie sa plateasca cele 12 ore suplimentare + cele 12 ore prestate in ziua de sarbatoare legala?
Pentru ca un angajator spune ca daca asa a picat tura (12/24 si 12/48) nu trebuiesc platite si orele din sarbatoarea legala, doar cele 12 suplimentare (peste norma), fiindca norma de lucru nu include sarbatoarea legala.
Drept exemplu, daca efectuez 168 de ore din norma de 168, dar am lucrat si de sarbatori, angajatorul nu comenseaza nimic, spunand "daca asa a picat tura".

Va rog sa ma lamuriti, daca stiti cu exactitate, deoarece codul munci stipuleaza plata atat a orelor suplimentare, cat si a celor efectuate in zile de serbatoare, fara a mentiona exceptia programului 12/24 si 12/48.

Mentionez ca stiu ca tebuiesc compensate ori cu liber ori cu plata, in 30 pentru sarbatori si 60 pentru suplimentare.
Răspunde
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.