Ești aici > Forum > Codul muncii şi litigii de muncă

Obligativitate declaratie de angajament in invatamant?

Forum întrebări juridice - Codul muncii şi litigii de muncă
Bine aţi venit Vizitator   
[Cont nou]  Conectare
Răspunde
 04-09-2022
Vizitator
Buna ziua! Sunt cadru didactic la o gradinita cu program prelungit( de stat) si ma aflu intr.o situatie in care nu stiu ce e bine sa fac. Pe langa fisa postului( pe care am semnat.o),dna director ne.a dat sa semnam si o DECLARATIE DE ANGAJAMENT(pe care inca nu am semnat.o):Subsemnata........am citit si luat la cunostinta de prevederile:
*Nu voi divulga nimanui ceea ce se discuta in gradinita,pastrand confidentialitatea
*Regulamentul de ordine interioara
*Regulamentul de Organizare si functionare a unitatilor de invatamant preuniversitar,cu completarile si modificarile ulterioare
*Codul de etica
*Fisa postului si cea de evaluare
*Norma de baza este in gradinita
* Norme de igiena si masuri covid 19
Dorind sa ma conformez politicilor angajatorului in aceste domenii,ma angajez de buna voie sa.mi desfasor activitatea astfel incat sa contribui la realizarea obiectivelor privind politica de calitate a gradinitei si sa respect prevederile in vigoare.
INTREBAREA MEA ESTE:Aceasta declaratie ce trebuie semnata este legala sau este un abuz al directorului.
Ce pot sa patesc daca nu semnez aceasta declaratie?
Am nevoie de raspuns cat mai urgent. Va multumesc mult!
Răspunde
 04-09-2022
Vizitator

Dupa parerea mea aceasta declaratie de angajament este un fel de declaratie pe propria raspundere prin care Dvs declarati ca ati citit si cunoasteti prevederile legale ale actelor normative enumerate in aceasta declaratie.

Prin semnarea declaratiei de catre Dvs angajatorul doreste sa evite/sa preintampine un eventual litigiu ce ar putea sa apara intre Dvs si gradinita si Dvs sa nu puteti invoca faptul ca nu ati cunoscut anumite prevederi legale dintre cele mentionate sau ca nu ati fost informata cu privire la acestea de catre angajator.

Daca semnarea declaratiei are un caracter obligatoriu atunci trebuie sa o semnati pentru ca in caz contrar riscati sa nu mai fiti angajata.

Daca semnarea declaratiei are un caracter facultativ/optional atunci ramane la alegerea si la latitudinea Dvs daca o semnati sau nu deci puteti refuza semnarea sa.

Daca semnarea declaratiei are un caracter obligatoriu sau facultativ/optional va poate spune doar angajatorul deci trebuie sa il intrebati pe el: adica pe directorul gradinitei unde doriti sa lucrati.
Răspunde
 04-09-2022
Vizitator
Declaratia de angajament este o declaratie de obligare a Dvs de a citi si cunoaste prevederile legale ale actelor normative enumerate : este deci o declaratie prin care Dvs va obligati sa cititi si sa cunoasteti actele normative respective.
Răspunde
 05-09-2022
Vizitator
Codul Muncii : Legea 53/2003

Articolul 20

(1) In afara clauzelor esentiale prevazute la art. 17, intre parti pot fi negociate si cuprinse in contractul individual de munca si alte clauze specifice.

(2) Sunt considerate clauze specifice, fara ca enumerarea sa fie limitativa:

a) clauza cu privire la formarea profesionala;

b) clauza de neconcurenta;

c) clauza de mobilitate;

d) clauza de confidentialitate.

Declaratia de Angajament este legala conform art.20 din Codul muncii : deoarece contine clauze specifice locului de munca de cadru didactic la o gradinita si anume : clauza de confidentialitate prevazuta de art.20 alin.2 lit.d) si clauza cu privire la formarea profesionala prevazuta de art.20 alin.2 lit.a).
Răspunde
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.