Ești aici > Forum > Codul muncii şi litigii de muncă

Recunoastere vechime in munca

Forum întrebări juridice - Codul muncii şi litigii de muncă
Bine aţi venit Vizitator   
[Cont nou]  Conectare
Răspunde
 15-12-2022
Vizitator
Buna ziua
Angajatorul curent nu imi recunoaste vechimea in munca aferenta a parte din concediul de maternitate deoarece angajatorul anterior, din contractul caruia am intrat in concediu, s-a desfiintat dupa o perioada dupa ce am nascut. Motivul pentru care nu mi se recunoaste este faptul ca nu am avut un contract de munca valabil in perioada concediului de maternitate. Este conform legii raspunsul angajatorului curent? Din cate am citit, legea prevede incadrarea in campul muncii pe o perioada cumulata de 12 luni in ultimele 24 de luni anterioare nasterii copilului pentru acordarea concediului de crestere copil, perioada care se recunoaste ca vechime in munca si specialitate, nu si incadrarea in campul muncii in timpul concediului....
Răspunde
 15-12-2022
Vizitator

Aveti dreptate si nu numai ca cele 12 luni prevazute de lege in care vi se cere angajarea sunt anterioare concediului de crestere a copilului dar legea nu prevede angajarea la acelasi angajator pe durata acestor 12 luni de zile deci puteti fi angajata si la angajatori diferiti in aceste 12 luni care trebuie considerate vechime in munca.
Răspunde
 15-12-2022
Vizitator
Concediul de maternitate trebuie considerat vechime in munca conform legii.
Răspunde
 15-12-2022
Vizitator
Totusi este posibil ca angajatorul sa considere indemnizatia de concediu crestere copil si vechimea in munca doua lucruri distincte.
Astfel indemnizatia de concediu crestere copil se acorda in situatia in care ati lucrat 12 luni in ultimele 24 de luni anterioare concediului in timp ce vechimea in munca se acorda daca sunteti angajata cu contract de munca si in perioada concediului de crestere copil.
Dar asa cum am spus legea nu cere sa fiti angajata la acelasi angajator deci puteti fi angajata si la angajatori diferiti.
Angajare in timpul concediului inseamna sa va aflati in campul muncii in perioada concediului crestere copil.
Răspunde
 15-12-2022
Vizitator
Consiliere a scris pe 15-12-2022:
Concediul de maternitate trebuie considerat vechime in munca conform legii.

Chiar daca s-a desfiintat angajatorul in perioada concediului de crestere copil? Am dus la resurse umane si o adeverinta de la Ajpis care specifica perioada in care am primit indemnizatia si mi s-a spus ca nu specifica faptul ca am beneficiat de concediu de crestere copil, ci de indemnizatie. Ma intreb retoric, pot primi indemnizatie fara sa primesc concediu?
Răspunde
 15-12-2022
Vizitator
Totusi este posibil ca angajatorul sa considere indemnizatia de concediu crestere copil si vechimea in munca doua lucruri distincte.
Astfel indemnizatia de concediu crestere copil se acorda in situatia in care ati lucrat 12 luni in ultimele 24 de luni anterioare concediului in timp ce vechimea in munca se acorda daca sunteti angajata cu contract de munca si in perioada concediului de crestere copil.
Dar asa cum am spus legea nu cere sa fiti angajata la acelasi angajator deci puteti fi angajata si la angajatori diferiti.
Angajare in timpul concediului inseamna sa va aflati in campul muncii in perioada concediului crestere copil.

Sa inteleg ca nu pot beneficia de concediu de crestere copil recunoscut ca vechime in munca decat daca sunt angajata in perioada in care stau acasa? De curiozitate, exista vreun articol de lege care stipuleaza clar acest lucru? As vrea sa solicit clarificarea in instanta si as vrea sa stiu pe ce ma bazez. Multumesc de raspunsuri.
Răspunde
 15-12-2022
Vizitator
Studiez legislatia in vigoare pentru a vedea daca indemnizatia de concediu crestere copil si vechimea in munca pe perioada concediului de crestere copil sunt doua lucruri distincte sau nu si vin cu un raspuns in cazul spetei dvs.
Răspunde
 15-12-2022
Vizitator
Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr.111/2010 completata si modificata

Articolul 22

(1) Perioada în care o persoană beneficiază de drepturile prevăzute la art. 2 alin. (1), respectiv la art. 5 și art. 9 alin. (4) și (5) constituie perioadă asimilată stagiului de cotizare în vederea stabilirii drepturilor de pensie în sistemul public și a drepturilor stabilite de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, cu modificările și completările ulterioare.

(2) Perioada concediului pentru creșterea copilului prevăzut la art. 2 alin. (1) constituie vechime în muncă și în serviciu, precum și în specialitate și se are în vedere la stabilirea drepturilor ce se acordă în raport cu acestea, cu respectarea prevederilor Legii nr. 200/2004 privind recunoașterea diplomelor și calificărilor profesionale pentru profesiile reglementate din România, cu modificările și completările ulterioare.

(la 01-07-2016, Art. 22 a fost modificat de pct. 21 al art. I din LEGEA nr. 66 din 19 aprilie 2016 publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 304 din 20 aprilie 2016. )
Răspunde
 15-12-2022
Vizitator
OUG 111/2010

Articolul 2

(1) Persoanele care, în ultimii 2 ani anteriori datei nașterii copilului, au realizat timp de cel puțin 12 luni venituri din salarii și asimilate salariilor, venituri din activități independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, beneficiază de concediu pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, precum și de o indemnizație lunară.

(la 17-09-2018, Alineatul (1) din Articolul 2 a fost modificat de Punctul 1, Articolul I din ORDONANȚA DE URGENȚĂ nr. 81 din 13 septembrie 2018, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 792 din 17 septembrie 2018 )
...........................
Răspunde
 15-12-2022
Vizitator
Observatie: art.22 din OUG 111/2010 nu impune conditia ca persoana intrata in concediu pentru crestere copil sa fie angajata (in campul muncii) si pe durata concediului pentru ca acest concediu sa constituie vechime in munca.

Cum legea nu distinge (art.22) atunci inseamna ca dvs beneficiati de vechime in munca pe durata concediului de crestere copil chiar daca nu ati fost angajata in aceasta perioada sau ati lucrat la angajatori diferiti.

Deci ati avea castig de cauza in instanta in temeiul art.22 din OUG 111/2010.
Răspunde
 15-12-2022
Vizitator
Deci concediul de crestere copil reprezinta vechime in munca conform art.22 din oug 111/2010 fie ca ati fost angajata sau nu pe durata concediului deoarece acest articol de lege nu face nicio distinctie in acest sens.

Pe langa vechimea in munca beneficiati si de indemnizatia de concediu prevazuta de lege.
Răspunde
 15-12-2022
Vizitator
Deci concediul de crestere copil reprezinta vechime in munca conform art.22 din oug 111/2010 fie ca ati fost angajata sau nu pe durata concediului deoarece acest articol de lege nu face nicio distinctie in acest sens.

Pe langa vechimea in munca beneficiati si de indemnizatia de concediu prevazuta de lege.

Va multumesc mult pentru lamuriri si implicare!
Răspunde
 16-12-2022
Vizitator
Cu placere.
Răspunde
 16-03-2023
Vizitator
Am lucrat 26 de ani in sistemul public,de atunci si in prezent in sistemul militar ( aproximativ 17 ani si cat oi mai face). intrbare: dupa ce voi iesi la pensie din sistemul militar voi avea dreptul atunci cand voi indeplini conditiile si la pensie din sistemul public? (ei mi-au spus ca cei 26 de ani ii voi pierde.) VA MULTUMESC
Răspunde
 17-03-2023
Vizitator
Am lucrat din 1982 si pana in 2006 fara intrerupere in C.F.R. Din 2006 si pana in prezent in M.A.I. Anul viitor voi iesi la pensie pentru limita de varsta din sistemul militar. Atunci cand voi indeplini varsta am dreptul sa ies la pensie si din sistemul public de pensii? Va multumesc.
Răspunde
 20-03-2023
Vizitator
Marcela
Vizitator
Bună seara.Am 57 ani și o vechime in munca de 30 ani.Am o boală din copilărie numita ambliopie și despre care medicii stiu că apare în copilărie.In legea 263/2010 art.58 există precizarea că cei care au lucrat 2/3 adică 24,5 ani in condiții de handicap accentuat beneficiaza de reducerea vârstei de pensionare cu 10 ani.Eu am neglijat obținerea certificatului de handicap accentuat și l-am obținut doar in iulie 2021.In ce condiții as putea obține pensionarea in baza faptului că am lucrat 24,5 ani in condiții de handicap daca eu nu am acte medicale din copilărie? As putea aduce martori din perioada copilăriei care știau că am aceasta boala.Sau cum as putea obține un certificat de handicap accentuat care sa ateste handicapul din perioada copilăriei? Va mulțumesc anticipat.
Răspunde
 09-07-2023
Vizitator
Sunt un visitatorru am lucrat mai mult sub Ceaușescu si am avut concediu pentru creșterea copiilor,3mai precis,motiv pentru care nu am avut multa vechime,dar legea ca concediul pentru creșterea copilului nu s-a aplicat la calculul pensiei .acum care sunt prevederile legale
Răspunde
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.