Forum întrebări juridice - Codul muncii şi litigii de muncă |
|
|
21-02-2023 |
 | Dragnea.cristian1@yahoo.com
|
| Buna ziua, am si eu o intrebare, ieri la munca am gasit pe masa unui departament niste magneti mici ( care erau pentru un proiect anume ) i-am luat si i-am adus la mine in departament la mentenanța, problema este ca fiind importanți cei de acolo s-au sesizat, ei acum la inventar nu mai sunt toti, nici dupa ce i-am adus inapoi ( posibil si altcineva sa fi luat din ei ) se știe ca eu i-am luat. Întrebarea este cam ce mi se poate întâmpla pentru niste amărâți de magneti. Sper sa nu fie prea stupida întrebarea dar chiar sunt nervos din cauza asta, pentru ca nu i-am luat cu gândul de ai aduce la mine acasa, ci sa ii folosesc tot in scopul firmei insa la noi in departament. M-ai ajuta enorm daca mi-ați putea raspunde. | |
|
|
|
22-02-2023 |
 | Lex Vizitator |
| In codul penal sunt reglementate infractiunea de furt care se comite numai cu intentie si infractiunea de distrugere care se comite atat cu intentie cat si din culpa. Dvs nu va faceti vinovat de comiterea infractiunii de furt deoarece nu ati luat magnetii cu intentia de a vi-i insusi pe nedrept asa cum cere legea penala ci cu scopul de a-i folosi in interes de serviciu. Deci fie ati comis fapta de luare a magnetilor fara vinovatie: nici intentie nici culpa fie ati comis aceasta fapta de luare a magnetilor cel mult din culpa: din neglijenta si imprudenta si aceasta nu constituie infractiunea de furt deoarece lipseste intentia ca forma de vinovatie ceruta de legea penala. Daca ati distrus magnetii atunci este posibil sa raspundeti pentru infractiunea de distrugere din culpa. In codul penal este reglementata si infractiunea de distrugrre care se comite cu intentie. Deci magnetii trebuie sa fie toti si in stare intacta sau in stare buna de utilizare in urma folosirii lor sau in starea in care i-ati luat. | |
|
|
|
22-02-2023 |
 | Lex Vizitator |
| Art. 16 - Noul Cod Penal Vinovăţia (1) Fapta constituie infracţiune numai dacă a fost săvârşită cu forma de vinovăţie cerută de legea penală. (2) Vinovăţie există când fapta este comisă cu intenţie, din culpă sau cu intenţie depăşită. (3) Fapta este săvârşită cu intenţie când făptuitorul: a) prevede rezultatul faptei sale, urmărind producerea lui prin săvârşirea acelei fapte; b) prevede rezultatul faptei sale şi, deşi nu-l urmăreşte, acceptă posibilitatea producerii lui. (4) Fapta este săvârşită din culpă, când făptuitorul: a) prevede rezultatul faptei sale, dar nu-l acceptă, socotind fără temei că el nu se va produce; b) nu prevede rezultatul faptei sale, deşi trebuia şi putea să îl prevadă. (5) Există intenţie depăşită când fapta constând într-o acţiune sau inacţiune intenţionată produce un rezultat mai grav, care se datorează culpei făptuitorului. (6) Fapta constând într-o acţiune sau inacţiune constituie infracţiune când este săvârşită cu intenţie. Fapta comisă din culpă constituie infracţiune numai când legea o prevede în mod expres. | |
|
|
|
22-02-2023 |
 | Lex Vizitator |
| Art. 228 - Noul Cod Penal Furtul (1) Luarea unui bun mobil din posesia sau detenţia altuia, fără consimţământul acestuia, în scopul de a şi-l însuşi pe nedrept, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă. (2) Fapta constituie furt şi dacă bunul aparţine în întregime sau în parte făptuitorului, dar în momentul săvârşirii acel bun se găsea în posesia sau detenţia legitimă a altei persoane. (3) Se consideră bunuri mobile şi înscrisurile, energia electrică, precum şi orice alt fel de energie care are valoare economică. | |
|
|
|
22-02-2023 |
 | Lex Vizitator |
| Art. 253 - Noul Cod Penal Distrugerea (cu intentie) (1) Distrugerea, degradarea sau aducerea în stare de neîntrebuinţare a unui bun aparţinând altuia ori împiedicarea luării măsurilor de conservare sau de salvare a unui astfel de bun, precum şi înlăturarea măsurilor luate se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă. (2) Distrugerea unui înscris sub semnătură privată, care aparţine în tot sau în parte altei persoane şi serveşte la dovedirea unui drept de natură patrimonială, dacă prin aceasta s-a produs o pagubă, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă. (3) Dacă fapta prevăzută în alin. (1) priveşte bunuri care fac parte din patrimoniul cultural, pedeapsa este închisoarea de la unu la 5 ani. (4) Distrugerea, degradarea sau aducerea în stare de neîntrebuinţare a unui bun, săvârşită prin incendiere, explozie ori prin orice alt asemenea mijloc şi dacă este de natură să pună în pericol alte persoane sau bunuri, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani. (5) Dispoziţiile prevăzute în alin. (3) şi alin. (4) se aplică chiar dacă bunul aparţine făptuitorului. (6) Pentru faptele prevăzute în alin. (1) şi alin. (2) acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate. (7) Tentativa faptelor prevăzute în alin. (3) şi alin. (4) se pedepseşte. | |
|
|
|
22-02-2023 |
 | Lex Vizitator |
| Art. 255 - Noul Cod Penal Distrugerea din culpă (1) Distrugerea, degradarea ori aducerea în stare de neîntrebuinţare, din culpă, a unui bun, chiar dacă acesta aparţine făptuitorului, în cazul în care fapta este săvârşită prin incendiere, explozie sau prin orice alt asemenea mijloc şi dacă este de natură să pună în pericol alte persoane sau bunuri, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă. (2) Dacă faptele au avut ca urmare un dezastru, pedeapsa este închisoarea de la 5 la 12 ani. | |
|
|
|
25-09-2023 |
 | Marius Vizitator |
| Am lasat un lant care insemna mult mie intr-o sala stiu exat locu lcaci lam lasat acolo se considera furt ca el nu mai este acolo si cineva la luat la receptie nui ca sa stiu daca merita s afac plangere sa cer video de pe camere caci mi sa zic ca doar asa pot sa ma uit | |
|
|
|
|
|
Răspuns rapid |
Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te) E-mail: |