| Forum întrebări juridice - Codul muncii şi litigii de muncă |
|
|
| 21-02-2023 |
 | Dragnea.cristian1@yahoo.com
|
| | Buna ziua, am si eu o intrebare, ieri la munca am gasit pe masa unui departament niste magneti mici ( care erau pentru un proiect anume ) i-am luat si i-am adus la mine in departament la mentenanța, problema este ca fiind importanți cei de acolo s-au sesizat, ei acum la inventar nu mai sunt toti, nici dupa ce i-am adus inapoi ( posibil si altcineva sa fi luat din ei ) se știe ca eu i-am luat. Întrebarea este cam ce mi se poate întâmpla pentru niste amărâți de magneti. Sper sa nu fie prea stupida întrebarea dar chiar sunt nervos din cauza asta, pentru ca nu i-am luat cu gândul de ai aduce la mine acasa, ci sa ii folosesc tot in scopul firmei insa la noi in departament. M-ai ajuta enorm daca mi-ați putea raspunde. | |
|
|
|
| 22-02-2023 |
 | Lex Vizitator |
| In codul penal sunt reglementate infractiunea de furt care se comite numai cu intentie si infractiunea de distrugere care se comite atat cu intentie cat si din culpa. Dvs nu va faceti vinovat de comiterea infractiunii de furt deoarece nu ati luat magnetii cu intentia de a vi-i insusi pe nedrept asa cum cere legea penala ci cu scopul de a-i folosi in interes de serviciu. Deci fie ati comis fapta de luare a magnetilor fara vinovatie: nici intentie nici culpa fie ati comis aceasta fapta de luare a magnetilor cel mult din culpa: din neglijenta si imprudenta si aceasta nu constituie infractiunea de furt deoarece lipseste intentia ca forma de vinovatie ceruta de legea penala. Daca ati distrus magnetii atunci este posibil sa raspundeti pentru infractiunea de distrugere din culpa. In codul penal este reglementata si infractiunea de distrugrre care se comite cu intentie. Deci magnetii trebuie sa fie toti si in stare intacta sau in stare buna de utilizare in urma folosirii lor sau in starea in care i-ati luat. | |
|
|
|
| 22-02-2023 |
 | Lex Vizitator |
| Art. 16 - Noul Cod Penal Vinovăţia (1) Fapta constituie infracţiune numai dacă a fost săvârşită cu forma de vinovăţie cerută de legea penală. (2) Vinovăţie există când fapta este comisă cu intenţie, din culpă sau cu intenţie depăşită. (3) Fapta este săvârşită cu intenţie când făptuitorul: a) prevede rezultatul faptei sale, urmărind producerea lui prin săvârşirea acelei fapte; b) prevede rezultatul faptei sale şi, deşi nu-l urmăreşte, acceptă posibilitatea producerii lui. (4) Fapta este săvârşită din culpă, când făptuitorul: a) prevede rezultatul faptei sale, dar nu-l acceptă, socotind fără temei că el nu se va produce; b) nu prevede rezultatul faptei sale, deşi trebuia şi putea să îl prevadă. (5) Există intenţie depăşită când fapta constând într-o acţiune sau inacţiune intenţionată produce un rezultat mai grav, care se datorează culpei făptuitorului. (6) Fapta constând într-o acţiune sau inacţiune constituie infracţiune când este săvârşită cu intenţie. Fapta comisă din culpă constituie infracţiune numai când legea o prevede în mod expres. | |
|
|
|
| 22-02-2023 |
 | Lex Vizitator |
| Art. 228 - Noul Cod Penal Furtul (1) Luarea unui bun mobil din posesia sau detenţia altuia, fără consimţământul acestuia, în scopul de a şi-l însuşi pe nedrept, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă. (2) Fapta constituie furt şi dacă bunul aparţine în întregime sau în parte făptuitorului, dar în momentul săvârşirii acel bun se găsea în posesia sau detenţia legitimă a altei persoane. (3) Se consideră bunuri mobile şi înscrisurile, energia electrică, precum şi orice alt fel de energie care are valoare economică. | |
|
|
|
| 22-02-2023 |
 | Lex Vizitator |
| Art. 253 - Noul Cod Penal Distrugerea (cu intentie) (1) Distrugerea, degradarea sau aducerea în stare de neîntrebuinţare a unui bun aparţinând altuia ori împiedicarea luării măsurilor de conservare sau de salvare a unui astfel de bun, precum şi înlăturarea măsurilor luate se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă. (2) Distrugerea unui înscris sub semnătură privată, care aparţine în tot sau în parte altei persoane şi serveşte la dovedirea unui drept de natură patrimonială, dacă prin aceasta s-a produs o pagubă, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă. (3) Dacă fapta prevăzută în alin. (1) priveşte bunuri care fac parte din patrimoniul cultural, pedeapsa este închisoarea de la unu la 5 ani. (4) Distrugerea, degradarea sau aducerea în stare de neîntrebuinţare a unui bun, săvârşită prin incendiere, explozie ori prin orice alt asemenea mijloc şi dacă este de natură să pună în pericol alte persoane sau bunuri, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani. (5) Dispoziţiile prevăzute în alin. (3) şi alin. (4) se aplică chiar dacă bunul aparţine făptuitorului. (6) Pentru faptele prevăzute în alin. (1) şi alin. (2) acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate. (7) Tentativa faptelor prevăzute în alin. (3) şi alin. (4) se pedepseşte. | |
|
|
|
| 22-02-2023 |
 | Lex Vizitator |
| Art. 255 - Noul Cod Penal Distrugerea din culpă (1) Distrugerea, degradarea ori aducerea în stare de neîntrebuinţare, din culpă, a unui bun, chiar dacă acesta aparţine făptuitorului, în cazul în care fapta este săvârşită prin incendiere, explozie sau prin orice alt asemenea mijloc şi dacă este de natură să pună în pericol alte persoane sau bunuri, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă. (2) Dacă faptele au avut ca urmare un dezastru, pedeapsa este închisoarea de la 5 la 12 ani. | |
|
|
|
| 25-09-2023 |
 | Marius Vizitator |
| | Am lasat un lant care insemna mult mie intr-o sala stiu exat locu lcaci lam lasat acolo se considera furt ca el nu mai este acolo si cineva la luat la receptie nui ca sa stiu daca merita s afac plangere sa cer video de pe camere caci mi sa zic ca doar asa pot sa ma uit | |
|
|
|
| 21-04-2026 |
 | Mariana Vizitator |
| Dupa ce s-a hotarat in procesul de partaj ca locuinta sa imi fie data mie 100% la fel si mobilierul iar lui 40% DIN VALOAREA LOCUINTEI SI 50% DIN VALOAREA mobilierului cu mentiunea ca eu si copilul minor sa folosim locuinta iar o parte din produsele electrocasnice doar ale mele, ex locuieste abuziv in locuinta, a furat toata mobila iar produsele electrocasnice l-ea distrus . Nu imi permite sa intru in locuinta . Ce pot sa fac cum formulez plangerea penala. Multumesc | |
|
|
|
| 21-04-2026 |
 | Vizitator Vizitator |
| Pentru formularea plângerii penale dvs trebuie să apelați la ajutorul unui avocat. In concurs pot intra și alte infracțiuni furt, distrugere (dar va poate ajuta un avocat sau un mediator). Art. 287 - Noul Cod Penal Nerespectarea hotărârilor judecătoreşti (1) Nerespectarea unei hotărâri judecătoreşti săvârşită prin: (.........) g) împiedicarea unei persoane de a folosi, în tot sau în parte, un imobil deţinut în baza unei hotărâri judecătoreşti, de către cel căruia îi este opozabilă hotărârea, h) nerespectarea unei măsuri de protecție dispuse în executarea unui ordin european de protecție, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă. (2) În cazul faptelor prevăzute în lit. d)–g), acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate. (3) În cazul faptei prevăzute la alin. (1) lit. h), împăcarea părților înlătură răspunderea penală. | |
|
|
|
| 22-04-2026 |
 | Vizitator Vizitator |
| In speță, nu e sigur daca se poate reține in concurs și infracțiunea de violare de domiciliu prevăzută de art.224 Noul Cod Penal daca partea adversa are inca domiciliul la imobilul vizat la partaj. Dar daca se are în vedere că imobilul este folosit numai de către dvs și partea adversa nu mai are dreptul să folosească acel imobil conform hotărârii de partaj deci nu mai este coproprietar și pătrunde în imobil fără consimțământul dvs atunci s-ar putea reține in concurs și infracțiunea de violare de domiciliu. Art. 224 - Noul cod penal Violarea de domiciliu (1) Pătrunderea fără drept, în orice mod, într-o locuinţă, încăpere, dependinţă sau loc împrejmuit ţinând de acestea, fără consimţământul persoanei care le foloseşte, ori refuzul de a le părăsi la cererea acesteia se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă. (2) În cazul în care fapta este săvârşită de o persoană înarmată, în timpul nopţii ori prin folosire de calităţi mincinoase, pedeapsa este închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau amenda. (3) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate. | |
|
|
|
| 22-04-2026 |
 | Vizitator Vizitator |
| Bunul imobil pe care l-ați primit la partaj se trece în cartea funciară grevat de o sulta formata atât din cota de 40% din valoarea bunului imobil cât și din cota de 50% din valoarea bunurilor mobile. Sulta trebuie plătită la termenul stabilit prin hotărârea judecătorească (sau contractul de partaj notarial). Dacă nu se specifică o da exactă, aceasta devine scadentă la momentul rămânerii definitive a hotărârii (sau autentificării actului). Neplata în termen poate atrage executarea silită și dobânzi. Termen clar: Dacă hotărârea sau contractul prevede o dată (ex: 30 de zile de la pronunțare), plata trebuie făcută până la acea dată. Lipsa unui termen: În lipsa unei date precise, sulta se achită imediat ce partajul este definitiv. Partaj notarial: În cazul partajului la notariat, sulta se plătește de regulă în momentul autentificării contractului. Prescripție: Dreptul de a cere sulta se prescrie în 3 ani de la data scadenței. Executare silită: Hotărârea de partaj constituie titlu executoriu, iar neplata sultei poate duce la executarea silită a debitorului (în speță dvs sunteți debitorul). Dacă creditorul sultei (în speță partea adversa din proces) nu solicita prin executare silita plata sultei în termenul de prescripție de 3 ani atunci debitorul (în speță dvs) nu mai trebuie să plătiți sulta deoarece intervine prescripția executării silite. Dacă ați plătit sulta către partea adversa sau plata sultei s-a prescris fara ca dvs sa o platiti atunci aveți dreptul să solicitati radierea sultei din cartea funciară fie în baza unei declarații notariale a părții adverse în care aceasta sa declare că a primit sulta de la dvs fie în baza unei hotărâri judecătorești în care instanța să constate că dvs ați plătit sulta sau că plata sultei s-a prescris și dvs nu trebuie sa o mai plătiți. Este recomandat să verificați cu atenție documentul de partaj pentru a identifica termenul exact de plată. | |
|
|
|
| 22-04-2026 |
 | Vizitator Vizitator |
| In speță, se aplică art.287 Noul Cod Penal privind nerespectarea hotărârilor judecătorești (in concurs și cu alte infracțiuni, după caz) deoarece între dvs și partea adversa a existat un proces de partaj in urma căruia instanta a pronunțat o hotărâre judecatoreasca care este opozabilă ambelor părți din proces și ambele părți din proces trebuie sa o respecte. Art. 287 - Noul cod penal Nerespectarea hotărârilor judecătoreşti (1) Nerespectarea unei hotărâri judecătoreşti săvârşită prin: a) împotrivirea la executare, prin opunerea de rezistenţă faţă de organul de executare; b) refuzul organului de executare de a pune în aplicare o hotărâre judecătorească, prin care este obligat să îndeplinească un anumit act; c) refuzul de a sprijini organul de executare în punerea în aplicare a hotărârii, de către persoanele care au această obligaţie conform legii; d) neexecutarea hotărârii judecătoreşti prin care s-a dispus reintegrarea în muncă a unui salariat; e) neexecutarea hotărârii judecătoreşti privind plata salariilor în termen de 15 zile de la data cererii de executare adresate angajatorului de către partea interesată; f) nerespectarea hotărârilor judecătoreşti privind stabilirea, plata, actualizarea şi recalcularea pensiilor; g) împiedicarea unei persoane de a folosi, în tot sau în parte, un imobil deţinut în baza unei hotărâri judecătoreşti, de către cel căruia îi este opozabilă hotărârea, h) nerespectarea unei măsuri de protecție dispuse în executarea unui ordin european de protecție, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă. (2) În cazul faptelor prevăzute în lit. d)–g), acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate. (3) În cazul faptei prevăzute la alin. (1) lit. h), împăcarea părților înlătură răspunderea penală. | |
|
|
|
|
|
| Răspuns rapid |
Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te) E-mail: |