Ești aici > Forum > Codul muncii şi litigii de muncă

Evitarea turelor de noapte

Forum întrebări juridice - Codul muncii şi litigii de muncă
Bine aţi venit Vizitator   
[Cont nou]  Conectare
Răspunde
 15-02-2019
Vizitator
Buna ziua.
Ce inseamna : Evitarea turelor de noapte? (Interzicerea totala a turelor de noapte, sau se poate lucra un nr.minim de nopti?) Care este legea? Multumesc.
Răspunde
 15-02-2019
Vizitator

Evitarea turelor de noapte inseamna ca dvs aveti dreptul de a alege sa nu lucrati deloc in ture de noapte.
Răspunde
 15-02-2019
Vizitator
Ar fi bine sa spuneti si contextul in care ati intalnit aceasta exprimare.
Răspunde
 16-02-2019
Vizitator
Evitarea turelor de noapte -legea nu spune cate ture de noapte trebuie sa evitati, asa ca puteti evita (inlatura) toate turele de noapte din programul de lucru.
Răspunde
 16-02-2019
Vizitator
Este important sa vedeti daca firma la care lucrati doreste sa lucrati mai mult in ture de zi sau mai mult in ture de noapte.

Daca firma doreste sa lucrati mai mult in ture de noapte atunci este corect sa va ceara evitarea turelor de zi, si cu cat evitati (inlaturati) mai multe ture de zi (sau chiar pe toate) cu atat mai bine (cu cat lucrati mai putin ziua cu atat mai bine).

Daca firma doreste sa lucrati in ture de zi atunci este corect sa va ceara evitarea turelor de noapte, si cu cat evitati (inlaturati) mai multe ture de noapte (sau chiar pe toate) cu atat mai bine (cu cat lucrati mai putin noaptea cu atat mai bine).
Răspunde
 17-02-2019
Vizitator
Eu cred ca se refera la probleme de sanitate.
Codul Muncii

Art.127(3)

(3) Salariații care desfășoară muncă de noapte și au probleme de sănătate recunoscute ca având legătură cu aceasta vor fi trecuți la o muncă de zi pentru care sunt apți.

Alte detatii, aici:

https://legestart.ro/ce-trebuie-sa-stim-despre-munca-de-noapte/
Răspunde
 17-02-2019
Vizitator
Multumesc pentru raspuns ! Pe motive medicale, medicul mi-a recomandat: Evitarea turelor de noapte. Nu interzicerea noptilor. Si asta pentru a putea efectua un nr.de 3 nopti ,pentru a primi sporul de tura. Dar nu toata lumea (seful),este de acord cu asta.Ma gandeam ca este o lege care explica mai pe intelesul tuturor, care este diferenta intre : evitare si interzicere ture de noapte.
Răspunde
 17-02-2019
Vizitator
Medicul v-a recomandat sa evitati turele de noapte. Asta inseamna ca puteti lucra in ture de noapte sau in ture de zi, conform sfatului medicului.

Dar nu medicul DECIDE cum sa lucrati ci SEFUL.

Seful pe baza examenului medical a ajuns la concluzia, a hotarat ca turele de noapte va afecteaza sanatatea (va agraveaza boala), astfel ca a decis sa lucrati numai in ture de zi.

El are dreptul sa ia aceasta decizie in privinta dvs deoarece - art. 127 alin 3 Codul muncii spune ca problemele dvs de sanatate trebuie sa AIBA LEGATURA cu munca de noapte -adica pot fi si partiale (o evitare a turelor) nu totale (o interzicere a turelor), pentru ca seful sa decida sa faceti numai munca de zi pentru care sunteti apta.
Răspunde
 17-02-2019
Vizitator
Daca medicul v-a recomandat evitarea turelor de noapte inseamna ca dvs aveti o problema de sanatate care are legatura cu munca de noapte si conform art. 127 alin. 3 Codul muncii trebuie sa fiti trecuta la o munca de zi pentru care sunteti apta.
Răspunde
 17-02-2019
Vizitator
Daca seful va obliga sa lucrati 3 nopti in conditiile in care medicul v-a recomandat evitarea noptilor, atunci seful nu a procedat legal - a incalcat art. 127 alin. 3 Codul muncii.

Seful trebuia sa va treaca in baza articolului de mai sus numai la ture (munca) de zi. - el trebuie sa faca acest lucru atat in situatia evitarii noptilor cat si in situatia interzicerii noptilor de catre medic, deoarece in ambele situatii boala are legatura cu munca de noapte.

Seful va poate obliga sa lucrati un numar minim de nopti (de ex 3) NUMAI CU ACORDUL DVS EXPRIMAT IN SCRIS.
Răspunde
 18-02-2019
Vizitator
Interzicerea turelor de noapte - conform sfatului medicului dvs nu trebuie sa lucrati deloc noaptea (nici o tura de noapte).

Evitarea turelor de noapte - conform sfatului medicului dvs trebuie sa lucrati cat mai putine ture de noapte intr-o luna (puteti lucra cateva ture de noapte).

Seful trebuie sa ia in considerare ce spune medicul si ce spune legea referitor la turele de noapte (art. 127 alin. 3 Codul muncii) si sa ia o hotarare.

Dupa parerea mea cea mai buna hotarare a sefului in cazul in care medicul v-a prescris evitarea turelor de noapte este ca sa va treaca in program de zi.(doar ca o situatie speciala seful cu acordul dvs poate hotara sa lucrati foarte putine nopti intr-o luna - doar cateva, de ex 3).
Răspunde
 18-02-2019
Vizitator
Daca seful hotaraste sa lucrati 3, 5 ture de noapte intr-o luna, nu ar fi multe si boala dvs nu se agraveaza dar daca hotaraste sa lucrati 10, 12 ture de noapte intr-o luna, sunt destul de multe si boala vi se poate agrava.
Răspunde
 18-02-2019
Vizitator
Nu am inteles de la inceput daca mediicul va obliga el sa lucrati cele trei ture de noapte sau daca el a hotarat sa lucrati numai in program de zi si vreti dvs sa lucrati si noaptea.
Răspunde
 18-02-2019
Vizitator
!!! nu medicul seful dvs.
Răspunde
 18-02-2019
Vizitator
In prima situatie culpa (vina) o are seful, care nu respecta legea (Codul muncii) si il puteti trage la raspundere in cea de-a doua situatie culpa (vina) o aveti dvs si nu il puteti trage la raspundere pe sef care respecta legea.
Răspunde
 27-02-2023
Vizitator
Am lucrat pe ture,dar mi sa implantat un stimulator.Totul este ok medicul cardiolog mi a dat aprobare să continui serviciul pe ture de noapte dar medicul de intreprindere și șefa nu mai aprobă sa exercit servici de noapte ci numai ture de zi.Rog un răspuns dacă mai pot lucra de noapte. Vă mulțumesc.
Răspunde
 28-02-2023
Vizitator
Chiar daca medicul cardiolog v-a dat aprobare pentru desfasurarea serviciului in ture de noapte prevaleaza si are intaietate raspunsul dat de medicul de medicina muncii (medicul intreprinderii) care cunoaste mai bine situatia dvs din punct de vedere al sanatatii dvs.

In plus este in interesul dvs sa va protejati sanatatea si sa prestati o munca care implica mai putina oboseala in ture de zi decat o munca care va solicita si va oboseste mai mult in ture de noapte.

Deci urmati sfatul medicului de intreprindere care este medic de medicina muncii si cunoaste mai bine starea dvs de sanatate si conditiile in care trebuie sa lucrati pentru a va proteja sanatatea conform Codului muncii.
Răspunde
 26-05-2023
Vizitator
Buna ziua, daca am hernie de disc pot lucra în tura de noaptea? Menționez că nu fac efort, dar doctorul meu a spus sa evit turele de noaptea, din cauza medicamentelor care le iau, deasemenea menționez lucrez 5 zile pe luna
Răspunde
 26-05-2023
Vizitator
Este bine sa respectati sfatul medicului.

Dar daca va simtiti bine puteti lucra si in ture de noapte.
Răspunde
 02-09-2023
Vizitator
Dacă un angajat refuză să facă ture de noapte, fără motive de sănătate, ce atitudine trebuie să ia angajatorul? Într-o structură pentru persoane cu dizabilități, unde turele de noapte sunt obligatorii. Se fac maxim 4 ture de noapte pe lună cu repausul legal stabilit.
Răspunde
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.