Ești aici > Forum > Codul muncii şi litigii de muncă

Angajatii din armata

Forum întrebări juridice - Codul muncii şi litigii de muncă
Bine aţi venit Vizitator   
[Cont nou]  Conectare
Răspunde
 30-11-2019
Vizitator
Buna ziua -am fost angajat ca JAC(jandarm ang. pe baza de contract) in perioada 1999-2000 si mi s-a desfacut CIM pt. calificative necorespunzatoare. Angajatorul adica jandarmeria . nu a emis decizia motivata de desfacere a CIM din informatiile obtinute telefonic.

Am facut adresa catre acestia sa-mi comunice decizia De desf.a CIM si am primit raspuns ca nu detin acest document doar ca mi se poate elibera o adeverinta de vechime.

Precizez ca nu am facut nici lichidarea...nu exista nicio nota de lichidare.

Datul afara de la jandarmi a fost cam asa: da-mi arma si legitimati si iesi pe poarta !

Multumesc
Răspunde
 30-11-2019
Vizitator

Daca personalul pe resurse umane al jandarmeriei nu v-au intocmit pana acum si nu vor in continuare sa va intocmeasca Decizia de desfacere a CIM, inseamna ca dvs conform legii - Codului muncii, aveti dreptul sa va intoarceti la serviciu in baza CIM, act juridic valabil incheiat care produce efecte juridice, si dvs nu sunteti in culpa (vinovat) pentru zilele in care ati lipsit de la serviciu, datorita faptului ca v-au fost retrase arma si legitimatia, in vederea desfacerii CIM.

Deci, pana la emiterea Deciziei de desfacere a CIM, dvs aveti dreptul sa va intoarceti la serviciu, daca doriti.

Daca nu mai doriti sa lucrati in cadrul jandarmeriei, aveti dreptul conform Codului muncii, sa va dati demisia din activitatea de jandarm, in situatia in care aceasta institutie refuza sa va emita Decizia de desfacere a CIM.
Răspunde
 30-11-2019
Vizitator
Nu sunteti in culpa (vinovat) pentru toata perioada in care ati lipsit de la serviciu (este vorba de ani, nu de zile) - pentru motivele aratate.
Răspunde
 30-11-2019
Vizitator
Daca institutia Jandarmeriei a intocmit o Decizie de desfacere a CIM la momentul respectiv (in anul 2000) dar a omis sa v-o comunice la acea data (cand ati plecat) si in prezent nu mai detine fizic, material acest document, deoarece l-a pierdut sau l-a distrus, este posibil sa existe o copie sau un duplicat dupa Decizie la Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) din judetul in care se afla sediul Jandarmeriei la care dvs ati lucrat.

Deci exista doua posibilitati:

1.Jandarmeria nu a intocmit o Decizie de desfacere a CIM in cazul dvs, dar cred ca v-a suspendat activitatea din 2000 pana in prezent - dvs puteti alege sa va intoarceti la serviciu in baza CIM sau sa va dati demisia, conform Codului muncii;

2.Jandarmeria a pierdut sau a distrus Decizia de desfacere a CIM, pe care a emis-o in cazul dvs in anul 2000, cand ati plecat - dvs trebuie sa va interesati la ITM-ul din judetul in care se afla sediul institutiei Jandarmeriei, poate obtineti o copie dupa Decizia respectiva.
Răspunde
 30-11-2019
Vizitator
In situatia nr.1, Jandarmeria poate emite o Decizie de desfacere a CIM in cazul dvs, dar in situatia nr.2, aceasta institutie nu mai poate emite o noua Decizie de desfacere a CIM in cazul dvs, daca Decizia veche este trecuta cu numar si data de inregistrare intr-un Registru de evidenta al Jandarmeriei sau chiar mai mult a fost transmisa in copie sau in duplicat catre ITM.

De asemenea, daca Jandarmeria nu a emis pana in prezent o Decizie de desfacere a CIM (situatia nr.1) este posibil ca din anul 2000 si pana in prezent, activitatea dvs sa fi fost suspendata, perioada in care dvs nu ati fost deloc la serviciu si nici nu v-ati primit salariul lunar prevazut in CIM.

Asa cum am precizat, dvs nu sunteti vinovat pentru perioada in care ati lipsit de la serviciu, deoarece arma si legitimatia v-au fost retrase in mod abuziv si ati fost informat ca vi se va desface CIM (in perioada imediat urmatoare).
Răspunde
 30-11-2019
Vizitator
voi face o adresa si catre ITM si voi solicita o copie a deciziei.

cred ca ar fi de rasu-plansu sa nu existe asemenea decizie.
Răspunde
 30-11-2019
Vizitator
Daca Jandarmeria nu mai are fizic, material nici Registrul de evidenta in care este trecuta cu numar si data de inregistrare Decizia veche de desfacere a CIM in cazul dvs, atunci personalul angajat al Jandarmeriei cu atributii in acest sens, trebuie sa efectueze reconstituirea documentelor si actelor pierdute, distruse, furate: Registrul de evidenta si Decizia veche de desfacere a CIM, iar acest din urma act urmand sa fie comunicat catre dvs, dupa reconstituirea sa.
Răspunde
 30-11-2019
Vizitator
Daca Decizia veche de desfacere a CIM a fost distrusa sau pierduta inainte de a fi trecuta intr-un Registru de evidenta cu numar si data de inregistrare, atunci nu mai trebuie facuta reconstituirea sa, si practic va aflati in situatia nr.1, cand Jandarmeria nu a emis o Decizie de desfacere a CIM in cazul dvs, astfel ca aceasta institutie poate emite o noua Decizie de desfacere a CIM in cazul dvs, iar daca nu procedeaza in acest mod, dvs fie incepeti serviciul in baza CIM, fie va dati demisia conform Codului muncii.
Răspunde
 30-11-2019
Vizitator
Dar asa cum ati spus, cel mai bine este sa va adresati ITM-ului, si in functie de raspunsul primit puteti sti daca Jandarmeria a emis si are o Decizie de desfacere a CIM in cazul dvs, cu numar si data de inregistrare.

Astfel, puteti sti daca va aflati in situatia nr.1 sau in situatia nr.2, si cum sa actionati mai departe, din punct de vedere legal.
Răspunde
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.