Forum întrebări juridice - Drept civil |
|
|
02-02-2020 |
 | Mihai Vizitator |
| Buna seara. Pentru actualizarea pensiei alimentare pentru un minor, se poate tine cont de faptul ca o am in intretinere si pe mama mea in baza unui contract notarial? Va mulțumesc. | |
|
|
|
02-02-2020 |
 | Consultant Vizitator |
| Dvs puteti solicita in instanta actualizarea pensiei alimentare a fostei sotii daca aceasta dispune de mijloace materiale si daca minorul dvs se afla in stare de nevoie. In instanta dvs puteti invoca faptul ca starea de nevoie a minorului dvs este determinata de faptul ca acesta nu este angajat (un minor se poate angaja la implinirea varstei de 15 ani conform Constitutiei), nu are bunuri mobile sau imobile pe numele sau, iar dvs cu greu ii puteti acorda intretinerea necesara cresterii, educarii si dezvoltarii sale, deoarece aveti venituri reduse si o aveti in intretinere si pe mama dvs in baza unui contract notarial. Deci, este evident ca obligatia dvs de intretinere a mamei dvs poate influenta si agrava in mod indirect starea de nevoie a minorului dvs si poate reprezenta un motiv intemeiat pentru actualizarea pensiei de intretinere, pensiei alimentare pe care trebuie sa o plateasca fosta sotie, mai ales daca aceasta dispune de mijloace materiale: salariu, pensie, bunuri mobile si imobile pe numele ei producatoare de venituri: chirii, dobanzi, etc. | |
|
|
|
03-02-2020 |
 | Mihai Vizitator |
| Mulțumesc frumos pt răspuns. Eu platesc pensia alimentara pentru minor si o am in intretinere cu contract notarial si pe mama mea. Are acest lucru vreo importanta in stabilirea cuantumului pensiei alimentare? | |
|
|
|
03-02-2020 |
 | Consultant Vizitator |
| Da, are importanta si acest aspect trebuie luat in considerare de instanta, la stabilirea cuantumului pensiei alimentare pe care dvs trebuie sa o platiti, deoarece va diminueaza, va reduce mijloacele materiale, veniturile pe care dvs trebuie sa le aveti pentru a putea plati pensia alimentara (pensia de intretinere) respectiva, in mod semnificativ. In cazul in care dvs nu dispuneti de mijloacele materiale, de veniturile necesare platii pensiei alimentare actuale la care ati fost obligat in urma divortului, datorita faptului ca o aveti in intretinere si pe mama dvs: 1.aveti dreptul sa solicitati instantei de judecata reducerea partiala sau totala a pensiei alimentare actuale aflata in plata, 2.motivand ca veniturile dvs s-au diminuat considerabil, mai ales datorita obligatiei de intretinere pe care trebuie sa o acordati mamei dvs, 3.fapt pentru care plata in continuare a pensiei alimentare ar afecta existenta dvs si a mamei dvs care are nevoie de intretinere, 4.iar minorul caruia trebuie sa ii platiti pensia alimentara nu se afla intr-o reala stare de nevoie, intretinerea sa fiindu-i asigurata in conditii decente de mama sa, de familia sa actuala. Faptul ca dvs aveti obligatia de a acorda intretinere mamei dvs, o puteti dovedi prin contractul notarial de intretinere, obligatie care va reduce in mod semnificativ valoarea actuala a veniturilor de care dvs dispuneti, iar situatia materiala a minorului nu este una foarte grea, familia sa actuala a acestuia dispune de mijloace materiale suficiente pentru a-i acorda intretinere si un trai decent. | |
|
|
|
03-02-2020 |
 | Mihai Vizitator |
| Va multumesc tare mult pentru raspuns. O zi buna! | |
|
|
|
03-02-2020 |
 | Consultant Vizitator |
| Cu placere si mult succes! | |
|
|
|
04-02-2020 |
 | Mihai Vizitator |
| Un amanunt referitor la contractul de intretinere pe care il am incheiat cu mama mea este ca eu o intretin iar ea imi lasa mie casa in schimbul acestei intretineri. Mai poate tine instanta cont de acest lucru in stabilirea cuantumului pensiei alimentare? Va multumesc frumos! | |
|
|
|
04-02-2020 |
 | Consultant Vizitator |
| Instanta poate tine cont si de acest aspect, de faptul ca patrimoniul dvs s-a marit prin dobandirea de catre dvs a casei mamei dvs. Dar, in schimbul dreptului de proprietate asupra casei, dvs trebuie sa acordati mamei dvs intretinerea necesara, - si intr-un fel valoarea casei primite de dvs este anulata, anihilata de valoarea intretinerii pe care dvs trebuie sa o acordati mamei dvs, de cheltuielile banesti si alimentare cu intretinerea la care sunteti obligat, -astfel ca, mijloacele dvs materiale, venituri si alte bunuri, raman la fel ca inainte, -fapt pentru care pensia alimentara pe care dvs o platiti nu ar trebui majorata, dar nici redusa, diminuata sau anulata, -atat timp cat situatia dvs materiala ramane la fel si este aceeasi cu cea de la data stabilirii de catre instanta a cuantumului pensiei alimentare in sarcina dvs, la data divortului, si starea de nevoie a minorului exista si in prezent. | |
|
|
|
28-07-2020 |
 | DASCALU GABI Vizitator |
| Sunt divortat legal si am o hotarare de divort care imi impune plata pensiei de intretinere catre minor. Este legal ca institutia unde lucrez sa imi retina pe statul de plata pensia de intretinere? Juristul institutiei imi face trimitere la Legea nr 134/2010 - 21.12.2018, art. 448 alin(1), nr. 4. Va multumesc anticipat. | |
|
|
|
10-08-2020 |
 | Radulescu Elena Vizitator |
| Buna ziua. Am o plangere penala facuta in ianuarie anul acesta pt pensia de intretinere si nerespectarea hotararii judecatoresti . Dosarul a fost trimis la parchet de atunci si domnul politist care se ocupa de dosar mi-a spus ca ma va contacta dansul drept raspuns nu am primit nici acum. Ce ma sfatuiti sa fac ? | |
|
|
|
10-08-2020 |
 | Vizitator Vizitator |
| Pentru a evita orice conflict de natura penala, dvs trebuie sa va respectati obligatiile ce rezulta din hotararea judecatoreasca comunicata, si anume sa platiti pensia de intretinere in cuantumul lunar, pentru perioada de timp si catre persoana beneficiara, asa cum acestea au fost stabilite de instata de judecata, in considerentele si dispozitivul hotararii judecatoresti. | |
|
|
|
10-08-2020 |
 | Vizitator Vizitator |
| Daca dvs continuati sa nu platiti pensia de intretinere, politistul poate sesiza procurorul, care poate dispune inceperea urmaririi penale impotriva dvs pentru infractiunea/infractiunile prevazuta/e de Codul penal, si daca dvs va achitati toate obligatiile legale fata de persoana beneficiara a intretinerii, procurorul poate dispune incetarea urmaririi penale in cazul dvs sau scoaterea dvs de sub urmarire penala si clasarea dosarului penal, in caz contrar, procurorul fiind nevoit sa intocmeasca rechizitoriul pentru trimiterea dvs in judecata. | |
|
|
|
10-08-2020 |
 | Vizitator Vizitator |
| Prin trimiterea in judecata, se judeca procesul penal, la finalul caruia instanta judecatoreasca poate pronunta o hotarare judecatoreasca de condamnare, de achitare sau de incetare a procesului penal, in functie de temeiurile legale retinute de instanta in considerentele hotararii penale, solutia fiind mentionata in dispozitivul hotararii penale. | |
|
|
|
10-08-2020 |
 | Elena Radulescu Vizitator |
| M-am pronuntat gresit imi cer scuze eu am facut plangere penala la politie pt pensia neplatita de catre fostul sot pe care l-am executat silit si astept sa vad ce rezolva executorul avand in vedere ca l-a gasit cu inca 3 popriri la locul de munca si dureaza pana incepe sa ii opreasca din salariu si cat anume. Ma refeream ca desi am facut plangerea la politie cei de acolo timp de 7 luni nu au facut absolut nimic pe motiv ca au foarte multe dosare si ca dureaza. | |
|
|
|
10-08-2020 |
 | Vizitator Vizitator |
| Daca fostul sot nu are posibilitati sa plateasca pensia alimentara, ar trebui sa depuna la instanta civila o cerere de reducere partiala sau totala a cuantumului sau, pentru a evita executarea silita sau tragerea sa la raspundere penala. | |
|
|
|
10-08-2020 |
 | Vizitator Vizitator |
| In cazul in care debitorul obligatiei de intretinere (fostul sot), nu depune o cerere la instanta civila pentru reducerea partiala sau totala a cuantumului pensiei de intretinere, pe motiv ca nu are posibilitati financiare sa o achite beneficiarului, chiar si in lipsa acestei cereri, executarea silita poate inceta din acelasi motiv ca debitorul este insolvabil si procurorul sesizat de organul de politie poate dispune neinceperea urmaririi penale pentru infractiunea de abandon de familie incriminata de art.378 Noul Cod penal, constatand ca neplata pensiei de intretinere timp de 3 luni nu s-a facut de catre debitor cu rea-credinta, ci din lipsa mijloacelor sale materiale. | |
|
|
|
10-08-2020 |
 | Vizitator Vizitator |
| Art. 378 - Noul Cod penal Abandonul de familie (1) Săvârşirea de către persoana care are obligaţia legală de întreţinere, faţă de cel îndreptăţit la întreţinere, a uneia dintre următoarele fapte: a) părăsirea, alungarea sau lăsarea fără ajutor, expunându-l la suferinţe fizice sau morale; b) neîndeplinirea, cu rea-credinţă, a obligaţiei de întreţinere prevăzute de lege; c) neplata, cu rea-credinţă, timp de 3 luni, a pensiei de întreţinere stabilite pe cale judecătorească, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă. (2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează neexecutarea, cu rea-credinţă, de către cel condamnat a prestaţiilor periodice stabilite prin hotărâre judecătorească, în favoarea persoanelor îndreptăţite la întreţinere din partea victimei infracţiunii. (3) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate. (4) Fapta nu se pedepseşte dacă, înainte de terminarea urmăririi penale, inculpatul îşi îndeplineşte obligaţiile. | |
|
|
|
10-08-2020 |
 | Vizitator Vizitator |
| (...) pentru a evita executarea silita si tragerea sa la raspundere penala (...) | |
|
|
|
10-08-2020 |
 | Elena Radulescu Vizitator |
| Din pacate el isi permite sa plateasca pensia si are sa imi dea din urma de un an jumate chiar . Aici este vorba de incapatanarea lui de a nu imi da mie ca mama copilului considerand ca ma intretine . El are servici dar nu vrea sub nici o forma sa mii dea. Este clar din rea-credinta. Dar nu asta este problema mea principala. Este vorba ca desi am adus dovezi ca nu isi plateste pensia , ca nu si-a respectat nici hotararea de divort cu incredintarea copilului adica nu vroia sa mai mi-o aduca acasa dupa vizita, totusi politia din ianuarie de cand am facut plangerea nu au facut absolut nimic de atunci. Nici macar sa il cheme la sectie sa ii ia macar declaratia sau sa i se aduca la cunostinta ca i se face dosar penal. Aici era problema mea si ce ar trebuii sa fac ca pana la urma cel care se ocupa de plangere sa faca totusi ceva . | |
|
|
|
11-08-2020 |
 | Vizitator Vizitator |
| Trebuie sa depuneti dvs in calitate de reprezentant legal al minorului, care este persoana vatamata, o plangere penala prealabila la parchet impotriva fostului sot pentru savarsirea infractiunii de abandon de familie conform art.378 alin.3 Cod penal, iar la sesizarea dvs in calitate de reprezentant legal al minorului procurorul va incepe urmarirea penala impotriva fostului sot, care va fi fortat de imprejurari sa isi achite toate obligatiile prevazute in hotararea judecatoreasca fata de beneficiarul minor. Daca inainte de terminarea urmaririi penale, in cursul urmaririi penale, fostul sot plateste pensia alimentara restanta, procurorul poate dispune clasarea dosarului penal, conform art.378 alin.4 Cod penal. Art.378 - Noul Cod penal (3) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate. (4) Fapta nu se pedepseşte dacă, înainte de terminarea urmăririi penale, inculpatul îşi îndeplineşte obligaţiile. | |
|
|
|
|
|
Răspuns rapid |
Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te) E-mail: |