Ești aici > Forum > Drept civil

Ce as putea sa fac sa pot relua plata ratelor?

Forum întrebări juridice - Drept civil
Bine aţi venit Vizitator   
[Cont nou]  Conectare
Răspunde
 29-02-2020
Vizitator
am un credit ipotecar in franci elvetieni, contractat in anul 2008.banca raiffeisen
in anul 2017 am trimis o notificare bancii ca in baza legii nr. 77/2016,unde am cerut
o intalnire sa incercam sa renegociem contractul pe baza impreviziunii.
totodata in aceasta notificare s-a cerut incetarea incasarii ratelor ,precum si orice procedura judiciara s-au extrajudiciara
demarata de creditor s-au de alte persoane care se subroga in drepturile acestuia s-au ce ar putea fi indreptata
impotriva subsenatului in calitate de consumator s-au a bunurilor detinute.
din acel moment banca nu a mai incasat ratele si a trecut ca termen de plata in sistemul lor
anul in care se termina ultima rata a creditului.
banca nu cred ca a citit ceea ce am trimis catre ei ci doar Legea nr. 77/2016,
care se refera si la darea in plata, asa ca m-au dat in judecata ca nu corespund pentru darea in plata.
instanta a hotarat in urma procesului ca nefondata si datorita solicitarii pe care eu am prezentat-o
deoarece nu vroiam darea in plata ci doar o intalnire de renegociere.
am venit si in intampinare cu documentele care atesta ca nu vroiam sa fac darea in plata,am platit si taxa de timbru,
am facut si apel si recurs si....
procesul s-a terimnat cu:
Ora estimata: 09:00
Complet: S5 Complet 5 R
Tip solutie: Nefondat
Solutia pe scurt: Respinge recursul ca nefondat. Respinge ca neîntemeiată cererea recurenţilor având ca obiect plata cheltuielilor de judecată. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 28.03.2019
Document: Hotarâre 295/2019 28.03.2019.
acest lucru scrie pe portalul instantelor de judecata.
de atunci nu am primit nici o instintare nici de la instanta de judecata nici de la banca.
ratele nu le mai ia banca din 2017 cu toate ca am bani in cont.
intrebarea este :La ce sa ma astept ?
Raportează abuz
Răspunde
 01-03-2020
Vizitator

1.Eu consider ca instanta de judecata a analizat si aspectul referitor la faptul ca notificarea dvs catre banca se referea, de fapt, la o renegociere a contractului de credit pe baza impreviziunii conform Legii nr.77/2016

2.si nu la o dare in plata conform aceleiasi legi si prin urmare, instanta a hotarat ca notificarea dvs nu poate fi admisa sub ambele aspecte: dare in plata si impreviziune conform Legii nr.77/2016,

3.astfel ca instanta de judecata a admis actiunea formulata de banca prin care aceasta a solicitat ca instanta sa constate ca notificarea dvs nu este intemeiata si apelul si recursul dvs au fost respinse ca nefondate.

1.Daca dvs considerati ca prima instanta de judecata sau instantele de apel si recurs nu s-au pronuntat in hotararile lor si asupra aspectului referitor la faptul ca notificarea dvs are la baza impreviziunea si nu darea in plata,

2.puteti trimite bancii o noua notificare in care sa aratati din nou ca doriti o renegociere a contractului de credit pe baza impreviziunii si nu pe baza darii in plata, conform Legii nr.77/2016, ca toate cele trei instante de judecata care au solutionat procesul dintre dvs si banca nu s-au pronuntat si asupra impreviziunii ci numai asupra darii in plata,

3.iar banca ar putea sa va respinga notificarea pe care dvs o trimiteti din nou, aratand ca cele trei instante de judecata s-au pronuntat in hotararile lor si asupra impreviziunii, nu numai asupra darii in plata,

4.iar, daca dvs primiti un astfel de raspuns din partea bancii prin care aceasta respinge notificarea trimisa de dvs din nou, dvs aveti dreptul sa dati in judecata banca solicitand ca instanta de judecata sa constate ca banca este obligata sa renegocieze contractul de credit pe baza impreviziunii, conform Legii nr.77/2016,

5.dar in urma judecatii instanta ar putea respinge actiunea dvs pe motiv ca exista autoritate de lucru judecat, daca una dintre cele trei instante de judecata s-a pronuntat si asupra impreviziunii, nu numai asupra darii in plata, instante care au hotarat ca trebuie respinsa de catre banca prima notificare trimisa de dvs.
Răspunde
 01-03-2020

multumesc pentru raspuns.
si eu am inteles ceea ce a-ti relatat dv in raspunsul dat intrebarii mele.
dar nu am inteles ce trebuie sa fac sa pot relua plata ratelor,deorece ma gandesc
ca nu cumva banca sa-mi puna penalizari s-au chiar sa-mi declare scadenta anticipat la credit.
ma gandesc ca odata ce instanta s-a pronuntat ei trebuiau sa-mi trimita o notificare cu ceea ce se va intampla de la terminarea procesului.
exemplu (sa platesc ratele in continuare)
oare ei sa fi uitat cea ce au facut cand am trimis eu notificarea catre banca
adica intreruperea ratelor?
eu ma gandeam ca daca astept 3 ani de cand nu mi s-a mai ncasat rata (acum sunt 2 ani si jumatate) sa cer scoaterea din cartea funciara a imobilului ipotecat.
credeti ca fac bine?
Răspunde
 01-03-2020
Vizitator
Din moment ce procesul a fost castigat in prima instanta si in caile de atac de banca si nu de dvs, este clar ca dvs trebuie sa platiti bancii ratele in continuare pana la stingerea creditului.

Termenul de prescriptie de 3 ani de zile curge pentru fiecare rata de credit pe care dvs trebuie sa o platiti bancii de la data la care fiecare rata de credit devine scadenta si trebuie platita bancii (lunar, intr-o anumita zi a lunii) - conform contractului de credit pe care dvs l-ati incheiat cu banca.

Deci, dupa acesti 3 ani de zile care se vor implini dupa jumatate de an va fi stinsa prin prescriptie extinctiva numai suma de bani corespunzatoare primei rate de credit pe care dvs trebuia sa o platiti bancii dupa pronuntarea hotararii in recurs cand dvs ati pierdut procesul cu banca in mod definitiv - rata de credit pe care dvs nu ati platit-o si nici banca nu va cerut pana acum sa o platiti.

Astfel, dvs nu puteti deschide proces impotriva bancii pentru radierea ipotecii asupra imobilului, pe motivul intervenirii prescriptiei extinctive de 3 ani de zile.
Răspunde
 02-03-2020

ok
multumesc pentru raspuns.
Răspunde
 02-03-2020
Vizitator
Cu placere.
Răspunde
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.