Ești aici > Forum > Drept civil

Daca am prioritate la cumpararea locuinței ?

Forum întrebări juridice - Drept civil
Bine aţi venit Vizitator   
[Cont nou]  Conectare
Răspunde
 23-04-2020
Vizitator
Casa părintească a tatălui meu este vecină cu casa tatălui meu , adică pe grădina bunicului meu sunt amândouă gospodăriile , in casa părintească a rămas fratele tatălui meu care a decedat , copii si mama lor acum au spus ca vand casa , la care am spus ca o cumpărăm noi , adică eu cu fiul meu totul bine pana aici , a vorbit baiatul meu cu unu din băieți si a spus ca vine cum a fost azi sa facem un precontract sa ii dămun avans , ca pana la urma sa ne spună ca a mers altcineva si ia dat mai mult cu 2000€ si ia vanduto lui , adica cu 22000€ fara sa ne mai intrebe pe noi daca nui dam noi pretu ala si sa facem precontractu .Va rog frumos sa mi dati un raspuns , nu trebuie sa ne anunțe pe noi daca vrem sa o cumpărăm si daca nu eram deacord atunci sa o dea la altu , stiind ca noi suntem si vecini si rudeni apropiate . Va rog frumos sa ne lămuriți nu putem face nimic in situatia de fata ? Nu este o lege ca vecini au prioritate ? si inca o intrbare , tata nu a renuntat la mostenire dupa parinti si totusi unchiu a putut intabula propietatea pe numele dansului ! Ce sfaturi si lamuriri ne dati .Va multumesc ! Si astept un raspuns !
Răspunde
 01-06-2020
Vizitator

Codul civil

Art. 1733
Efectele exercitării preempţiunii

(1) Prin exercitarea preempţiunii, contractul de vânzare se consideră încheiat între preemptor şi vânzător în condiţiile cuprinse în contractul încheiat cu terţul, iar acest din urmă contract se desfiinţează retroactiv. Cu toate acestea, vânzătorul răspunde faţă de terţul de bună-credinţă pentru evicţiunea ce rezultă din exercitarea preempţiunii.

(2) Clauzele contractului încheiat cu terţul având drept scop să împiedice exercitarea dreptului de preempţiune nu produc efecte faţă de preemptor.

Art. 1734
Concursul dintre preemptori

(1) În cazul în care mai mulţi titulari şi-au exercitat preempţiunea asupra aceluiaşi bun, contractul de vânzare se consideră încheiat:

a) cu titularul dreptului legal de preempţiune, atunci când se află în concurs cu titulari ai unor drepturi convenţionale de preempţiune;

b) cu titularul dreptului legal de preempţiune ales de vânzător, când se află în concurs cu alţi titulari ai unor drepturi legale de preempţiune;

c) dacă bunul este imobil, cu titularul dreptului convenţional de preempţiune care a fost mai întâi înscris în cartea funciară, atunci când acesta se află în concurs cu alţi titulari ai unor drepturi convenţionale de preempţiune;

d) dacă bunul este mobil, cu titularul dreptului convenţional de preempţiune având data certă cea mai veche, atunci când acesta se află în concurs cu alţi titulari ai unor drepturi convenţionale de preempţiune.

(2) Orice clauză care contravine prevederilor alin. (1) este considerată nescrisă.

Preemptorul conventional este persoana care a incheiat cu vanzatorul un contract, o conventie ce prevede un drept de preferinta, de preemptiune al acestei persoane la cumpararea bunului imobil.

Codul civil nu prevede insa care sunt preemptorii legali, persoanele care au un drept de preferinta, de preemptiune la cumpararea bunului imobil, in temeiul legii, Codului civil.
Răspunde
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.