Forum întrebări juridice - Drept civil |
|
|
10-05-2020 |
 | Gabrielli Vizitator |
| Acum 8 ani am cumparat un teren intravilan, construibil,la marginea unui sat. Topograful, cu ocazia masuratorilor, a constatat ca un drum satesc taie metrii buni din teren si coltul terenul. De atunci am construit casa, cu autorizatie de constructie si am facut receptie finala. As dori sa va intreb, cum as putea sa fac presiuni asupra primariei sa repozitioneze acest drum in locul in care este trasat? Doresc sa fac poarta si gardul din fata. | |
|
|
|
10-05-2020 |
 | Vizitator Vizitator |
| Acum 8 ani, cand dvs ati cumparat intregul teren, ati cumparat si portiunea de teren pe care se afla drumul satesc (in prezent)? | |
|
|
|
10-05-2020 |
 | Vizitator Vizitator |
| Suprafata totala de teren cumparata de dvs acum 8 ani de la vanzator si care este mentionata in mod expres in contractul de vanzare cumparare cu vecinatatile corespunzatoare, trebuie sa fie aceeasi si in prezent cu aceleasi vecinatati, in urma oricaror masuratori. | |
|
|
|
10-05-2020 |
 | Gabrielli Vizitator |
| da. Eu am cumparat 1000 de mp. Cand s-a facut studiul topografic, parte a documentatiei de autorizare, topograful mi-a semnalat, in urma masuratorilor, punctele unde ar trebui sa fie amplasat gardul. Numai ca, aceasta trece peste drumul actual. Problema este ca, in urma cu cca 10 ani, alt vecin, urmand cursul drumului din acel moment, a sapat un sant din proprie initiativa pe langa acel drum. A dorit sa faca un sant pe langa drum. Doar ca, drumul nefiind pozitionat in mod corect, a sapat, practic, drumul din fata terenului meu. Aceasta situatie este cunoscuta si de catre primar, a tot promis ca se va rezolva, ca se va face drumul, dar nimic. Am citit undeva ca ar trebui sa somez Primaria sa traseze drumul, iar daca nu se conformeaza, va trebui sa dau in judecata pentru granitiere. Nu stiu. | |
|
|
|
10-05-2020 |
 | Gabrielli Vizitator |
| Buna ziua! Da, are aceeasi vecinatati. Doar ca drumul nu este la locul lui. Ieri s-a cumparat terenul de vizavi, pentru construire de casa. A fost topograful angajat a cumparatorului si a trasat terenul lui, exact asa cum mi-a trasat candva topograful angajat de mine. In concluzie, drumul actual se afla pe terenul meu, iar adevaratul drum ar trebui sa fie exact peste santul existent. | |
|
|
|
10-05-2020 |
 | Vizitator Vizitator |
| In situatia in care, in urma masuratorilor rezulta ca dvs stapaniti o suprafata de teren mai mica de 1000 mp, -dvs aveti dreptul sa formulati impotriva primariei in instanta o actiune in revendicare a portiunii de teren situata pe drumul satesc dincolo de santul existent, portiune de teren care sa intregeasca suprafata totala de 1000 mp, -numai daca dvs puteti dovedi in instanta: -ca vanzatorul a fost si el proprietar pe o suprafata totala de 1000 mp de teren pe care v-a vandut-o dvs prin contract de vanzare-cumparare, -ca vanzatorul a stapanit la fel ca dvs o suprafata de teren mai mica de 1000 mp, -si ca portiunea de teren aflata pe drumul satesc dincolo de santul existent nu a putut fi dobandita in proprietate de primarie prin uzucapiunea (posesia) de 30 de ani, -deoarece este vorba de o posesie de rea credinta si nu de o posesie de buna credinta a primariei asupra portiunii de teren respective, -pe motiv ca atat dvs cat si vanzatorul nu ati stiut ca, de fapt, stapaniti o suprafata de teren mai mica de 1000 mp, -si, implicit, atat dvs cat si vanzatorul nu ati lasat ca primaria sa posede, sa stapaneasca portiunea de teren respectiva, -astfel ca posesia de rea credinta a primariei asupra portiunii de teren aflate pe drumul satesc dincolo de santul existent, nu poate valora un drept de proprietate al primariei asupra acesteia. | |
|
|
|
13-05-2020 |
 | Gabrielli Vizitator |
| Multumesc pentru raspuns. Da, in acte am 1000 de mp, cumparate. In documentatie la fel. Primaria stie ca drumul taie coltul terenului, dar primarului este bine exact asa, cum este. Tot timpul imi spune, sa ingradesc proprietatea si astfel, in mod sigur vor repozitiona drumul. Doar ca nu pot face asta, fata de consateni. Va trebui, cred, sa somez sa se prezinte in 5 zile sa traseze drumul in locul corect, si daca nu face, sa dau in judecata pentru granitiere (ca pe un vecin, dansii fiind proprietari a drumului public). Asta mi-a sugerat un avocat pe alt forum. | |
|
|
|
13-05-2020 |
 | Vizitator Vizitator |
| Dvs in realitate stapaniti o suprafata de teren mai mica de 1000 mp, deoarece pe un colt de teren se afla drumul satesc al primariei. Astfel, dvs mai intai trebuie sa formulati in instanta o actiune in revendicare impotriva primariei reprezentata de primar, prin care sa revendicati, sa cereti, sa solicitati ca suprafata de drum satesc care taie coltul dvs de teren sa intre in stapanirea, in posesia dvs din stapanirea fara drept a primariei. Pe suprafata de drum satesc, care taie coltul de teren, dvs sunteti proprietarul-neposesor - deoarece aveti aceasta suprafata de teren trecuta in acte in cei 1000 mp de teren (in contractul de vanzare-cumparare) dar nu o stapaniti (posedati) in fapt, iar primaria este pe aceasta suprafata de drum satesc posesorul-neproprietar - deoarece nu o are trecuta in niciun act, dar o stapaneste fara drept (o poseda). Astfel, daca dvs obtineti o hotarare judecatoreasca prin care instanta hotaraste ca sufrafata de drum satesc ce taie coltul dvs teren sa intre in posesia si stapanirea dvs din stapanirea primariei, dvs fiind proprietarul de fapt si de drept al acestei suprafete, -in urma judecarii actiunii in revendicare pe care dvs trebuie sa o formulati in instanta impotriva primariei, reprezentate de primar, -dvs aveti dreptul sa construiti singur gardul numai pe banii si cheltuiala dvs pe toata suprafata de teren pe care dvs o stapaniti in fapt si in drept - pe cei 1000 mp teren, fara nicio alta formalitate, -iar daca primarul se opune construirii de catre dvs a gardului, atunci dvs trebuie sa formulati in instanta o actiune in granituire impotriva primariei, reprezentate de primar, -pentru ca instanta sa pronunte o hotarare judecatoreasca prin care sa va dea dreptul de a face, adica de a construi gardul pe cei 1000 mp de teren in contradictoriu cu primarul (primaria) care se opune, -si daca, si dupa ce obtineti un drept de a face, de a construi un gard pe cei 1000 mp teren, in urma judecarii actiunii in granituire, primarul (primaria) se opune construirii de catre dvs a gardului respectiv, -atunci, dvs aveti dreptul sa exectutati silit primaria reprezentata de primar, prin intermediul unui executor judecatoresc, in termen de 3 ani de zile de la data pronuntarii hotararii judecatoresti aferente actiunii in granituire, conform Codului de procedura civila, -prin care primarul sa aiba o obligatie de a nu face, adica de a nu se opune construirii de catre dvs a gardului pe cei 1000 mp teren, -iar, dvs sa puteti prin intermediul executorului judecatoresc sa va exercitati dreptul de a face, adica de a construi un gard pe cei 1000 mp teren, in baza hotararii judecatoresti obtinute de dvs in urma actiunii in granituire, hotarare ce reprezinta un titlu executoriu ce poate fi pus in executare slita de catre dvs. | |
|
|
|
13-05-2020 |
 | Vizitator Vizitator |
| Daca pe langa primar, se opun si alti vecini ai dvs construirii de catre dvs a unui gard pe cei 1000 mp teren pe care dvs sunteti proprietar, -dvs trebuie sa formulati in instanta o actiune in granituire impotriva tuturor vecinilor dvs care se opun construrii gardului de catre dvs pe cei 1000 mp teren, -pentru ca instanta sa pronunte o hotare judecatoreasca prin care sa va dea dreptul de a face, de a construi un gard pe cei 1000 mp teren pe care dvs sunteti proprietar, -fie numai din banii si numai pe cheltuiala dvs, daca dvs solicitati in instanta acest lucru, -fie si din banii si pe cheltuiala vecinilor dvs care se opun construirii gardului de catre dvs, daca dvs sau acesti vecini solicita in instanta sa participe si ei cu bani la construirea gardului de catre dvs pe cei 1000 mp teren pe care dvs sunteti proprietar in fapt si in drept. | |
|
|
|
13-05-2020 |
 | Vizitator Vizitator |
| "Actiunea in granituire este o acţiune reală, petitorie, imobiliară, declarativă de drepturi şi imprescriptibilă", de unde rezulta ca: 1.Actiunea in granituire poate fi formulata de dvs in instanta oricand, in orice moment de timp, dupa ce dvs obtineti o hotarare judecatoreasca in urma actiunii in revendicare formulate de dvs impotriva primariei; 2.Hotararea judecatoreasca pronuntata de instanta in urma judecarii actiunii in granituire, poate fi pusa in executare silita in termen de 10 ani de zile, si nu in termen de 3 ani de zile (rectific fata de articolul anterior) conform Codului de procedura civila - in situatia in care primarul (primaria) se opune construirii de catre dvs a unui gard, si dupa ce dvs obtineti o hotarare judecatoreasca in granituire care va da acest drept, de a construi un gard la limita de hotar. https://legeaz.net/dictionar-juridic/actiune-in-granituire | |
|
|
|
|
|
Răspuns rapid |
Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te) E-mail: |