Ești aici > Forum > Drept civil

Contractul de Ipoteca AGREAT/NEAGREAT BANCI VS NOTARI

Forum întrebări juridice - Drept civil
Bine aţi venit Vizitator   
[Cont nou]  Conectare
Răspunde
 02-12-2011
Vizitator
ESTE CORECT DACA MERG LA O BANCA X SA MA TRIMITA LA UN NOTAR Y
Am incercat sa fac o ipoteca ,practic vindeam un apartament in Berceni si era nevoie de precontracat cumparatorul lua credit si in atare situatie am mers la o Doamna Notar aleasa de Agentie .Dupa precontract am spus la notar ca voi vrea sa fac si vinzarea la acel birou.Surpriza chiar Notarul imi spune ca daca se face cu banca X sa nu insist ca nu se va face vinzarea la dumneaei.
Acum astept sa fiu sunat sa vedem cind facem vinzarea si sunt tare curios sa vad unde vor sa ma duca ???
Este legal? corect ? sa nu am dreptul sa imi aleg notarul ? Ce temei are banca sa ma oblige sa merg la Y NOTAR ,(practic pe cumparator preseaza )plus ca am impresia CA NOATRUL Y ma va incasa "un pic mai mult" decit notarul unde vreau eu sa merg .Probabil diferenta in plus va merge in buzunarul cuiva de la banca .
Oricum am de gind sa platesc impozitul pe profit la valoarea minimala a ap cu 3 cam diferenta sa o achite cumparatorul ca el nu are cash ca sa declaram pretul minim .
Ce variante am ???
Răspunde
 04-12-2011
Vizitator

O simplă recomandare de a colabora cu un notar agreat cu care banca respectivă lucrează frecvent este corectă atunci când este în beneficiul operativităţii sau al preţului mai avantajos sau are la bază încrederea în serviciile unui anumit notar.

Dar, nu este corect ca reprezentantul instituţiei creditoare să oblige efectiv părţile să meargă la un anumit notar pentru autentificarea contractului. Aceste practici ar putea fi considerate anticoncurenţiale conform art. 5-8 din legea 21 1996 a concurenţei.

De fapt, Consiliul Concurentei a precizat că parteneriatele băncilor cu anumiţi notari poate reprezenta un aspect normal al relatiilor de afaceri create între diverşi actori de pe diferite pieţe, dar numai când banca poate dovedi necesitatea unui astfel de parteneriat, axându-se pe criterii clare, precise şi nediscriminatorii şi când dintr-o astfel de relaţie au de câştigat, implicit, beneficiarii de servicii notariale. "Aspectele negative ale acestei relaţii sunt însă reprezentate de lipsa de transparenţă a procesului de selectare a notarilor de către bănci, dar, mai ales, de informarea precară a consumatorului în legătură cu alternativele disponibile. În cele mai multe cazuri, consumatorul nu este informat încă din faza de contact iniţial cu banca asupra tarifelor practicate de notarii agreaţi[...]".
Răspunde
 05-12-2011
Vizitator
Suna frumos conditiile legale pe care le-ati prezentat dumneavoastra ,eu oricum cred ca se reduce totul la bani asa incit astept finalizarea si ....sa vad unde ar dori domnii de la banca sa merg sa fac vinzarea ? Binenteles dupa , o sa merg sa vad si tarifele la alti notari ..in aceleasi conditii
Răspunde
 12-12-2011
Vizitator
A venit si ziua Z si asa cum ma asteptam, am primit si o recomandare prietenoasa sa facem actele la notarul x sau y in caz contrar vezi doamne trebuia supervizat actul de nu stiu ce avocati care mai luau 800 dolari sau euro nu mai stiu exact .Am incetput un tambalau, in banca aia cu V ... de se uita lumea ca la ...bau ..bau .,si cu ce m-am ales ,in 5 min a venit cumparatorul si imi zice ...daca mai vrei sa iau creditu si sa iti dau banii ...termina .Pe de o parte imi trebuiau banii pe de alta ma caiesc CA AM FOST UN PROST ,ca nu am mers cu tot circu pina la cap .Am semnat, am luat si banii ,iar azi am facut un calcul la scorul de la notarul unde am mers, si un calcul la altcineva + la dvs pe sait si ...exact ce ma asteptam, diferente intre 100 -200euro la onorariu .Asta e noroc ca a platit cumparatorul ...saracu ...
DECI ASTA E, TRAIM IN ROMANIA SI ...NE MANINCA TOTI BANII ..CHESTIA ASTA .
Răspunde
 14-12-2011
Vizitator
In mod normal un notar percepe aceleasi tarife atat pentru clientii veniti direct, fara recomandare, cat si pentru cei trimisi prin recomandare de bancile cu care colaborreaza. Exceptie fac reducerile pe care notarii le pot acorda in anumite situatii conform legii 36/1995.

Notarii trebuie sa practice transparenta onorariilor care sunt aceleasi pentru toate persoanele, deci nu trebuie sa aplice criterii discriminatorii (de ex., cum ar fi perceperea unui tarif disproportionat clientului, profitand de starea sa de necesitate - asa cum am inteles ca s-a intamplat in cazul dvs. - daca ati fi refuzat conditiile impuse de institutia creditoare, clientul bancii risca sa nu i se mai acorde creditul si in consecinta, dvs. ca si vanzator nu mai primeati pretul).
Răspunde
 30-05-2016
Vizitator
Ce raspuns este acesta? "O simplă recomandare de a colabora cu un notar agreat cu care banca respectivă lucrează frecvent este corectă atunci când este în beneficiul operativităţii sau al preţului mai avantajos sau are la bază încrederea în serviciile unui anumit notar".Vorbim despre serviciile prestate de notari,cum adica daca prezinta incredere???DV.stiti ce vorbiti?Adica un notar prezinta incredere si altii nu ???Ce sa intelegem,ca cei agreati de banca sunt mai destepti si mai credibili decat restul?Halal raspuns, maxim profesionalism,nu vi se pare ca sunteti pe langa subiect?O recomandare e una si o conditionare (cum fac majoritatea bancilor) e altceva, adica iti impun in mod abuziv sa mergi la un anumit notar, cand piata e libera,ai d eunde alege, e dreptul tau de a opta pt.orice notar.
Răspunde
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.