Ești aici > Forum > Drept civil

Renuntare la promisiune de vanzare -cumparare.

Forum întrebări juridice - Drept civil
Bine aţi venit Vizitator   
[Cont nou]  Conectare
Răspunde
 28-06-2021
Vizitator
Buna ziua,
in luna octombrie a anului trecut am semnat o promisiune bilaterală pentru cumpararea unui imobil, moment in care am achitat un avans de 20.000 euro. Mentionez faptul ca la semnarea promisiunii imobilul nu dispunea de CF, fiind inca inconstructie. Cu aceasta promisiunea m-am deplasat la banca in vederea eectuarii unui calcul pentru achizia imobilului prin programul Noua Casa. In urma acestuia calcul, s-a constatat ca ma incadrez pentru primirea sumei de 65.000 de euro prin acest program, urmand a astepta CF-ul pentru efectuarea vanzarii.
La sfarsitul lunii decembrie promisiunea a expirat, insa avand in vedere ca CF-ul continua sa lipseasa, s-a facut o prelungire a acestuia. În luna martie a anului 2021, prelungirea a expirat din nou, ne-am intors la notar, unde s-a facut o noua prelungire.

În luna aprilie, a aparut si CF-ul imobilului, cu care am mers la banca, unde doamna mi-a dat o lista cu acte necesare pentru completarea dosarului. I-am transmis vanzatorului lista necesara, punându-l totodată in legatura directa cu banca pentru transmiterea documentelor necesare ( eu neavand experienta in acest domeniu).

La data de 23 iunie, am Banca m-a anuntat ca dosarul a fosgt expediat de la fond si creditul a fost aprobat, urmand ca la sosirea documentelor la Cluj, sa programam notarul.

La data de 25 iuni, vanzatorul mi-a transmis telefonic faptul ca, in cazul in care contractul de vanzare-cumparare nu este incheiat pana la data de 30 a lunii si avand in vedere ca promisiunea expira la acea data, el va renunta la vanzarea imobilului iar antecontractul va fi reziliat, totodată inapoindu0mi avansul de 20.000 de euro + suma de 5.000 euro stipulata in promisiune.
In acel moment am luat legatura cu Banca, care mi-a transmis ca actele sunt aprobate, insa acestea nu au ajuns de la Bucuresti si nu se stie cand vor ajunge. Am intrebat ,, de ce a durat asa de mult aprobarea?,, iar doamna mi-a transmis ca dosarul a fost refuzat de mai multe ori la fond pe motiv ca lipseau diverse documente, iar ultimul document, din care reiesea faptul ca detin cota parte dintr-un parc ce urma sa sse construiasca a fost depus de catre vanzator la data de 21 iunie.

In acest context, si avand in vedere ca daca pana miercuri 30 iunie, actele nu ajung, vanzatorul va rezilia antecontractul, exista ceva cale legala prin care sa pot ataca in instanta, sa pastrez casa sau sa primesc daune ?

Mentionez, ca din luna octombrie, cand a fost semnata promisiunea si pana acum, preturile locuintelor au crescut, iar acum, cu suma respectiva nu mai pot cumpara o alta locuinta.
Totodată, au auzit zvonuri de la muncitori, cum ca vanzatorul ar fi gasit un alt cumparator, care ii ofera o suma mai mare pentru imobil. S-ar putea considera rea vointa din partea acestuia?

ul alt aspect ar fi faptul ca, in momentul in care am semnat promisiunea, eu am primit o cheie a locuintei, iar din luna martie cand acestuia au finalizat lucrarile in interior, cu acordul lor, am finisat intreaga casa (cheltuind peste 5.000 euro in acest proces). Voi putea recupera aceasta suma?

un raspuns prompt mi-ar fi de mare folos, avand in vedere ca mai sunt 2 zile pana la expirarea promisiunii.
multumesc.
Răspunde
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.