Forum întrebări juridice - Drept civil |
|
|
26-08-2022 |
 | Ella Vizitator |
| Soțul meu a primit in 1990 ,ca moștenire o casa ,eu ca soție,am drepturi la ea după decesul lui avem 2 copii impreuna.el a decedat in 2o20 și n- a revendicat casa, și n- plătit impozite după ea.N- am deschis inca succesiune după el.multumesc | |
|
|
|
26-08-2022 |
 | Consiliere Vizitator |
| Doar daca dovediti in fata notarului sau in fata instantei ca ati acceptat tacit mostenirea dupa sotul dvs in termenul de 6 luni de la decsul acestuia conform vechiului cod civil. | |
|
|
|
26-08-2022 |
 | Consiliere Vizitator |
| Corectare : Daca sotul dvs are certificat de mostenitor pe casa aveti dreptul la casa si dvs si copiii dvs pentru ca sunteti in termenul de optiune de un an de la data decesului conform noului cod civil. | |
|
|
|
26-08-2022 |
 | Consiliere Vizitator |
| Daca sotul dvs are certificat de mostenitor pe casa dvs si copiii dvs veti fi intrebati de notar sau de instanta, depinde unde dezbateti mostenirea, daca ati acceptat tacit sau expres succesiunea dupa sotul dvs in termen de un an de la data decesului acestuia. Deci dvs trebuie sa dovediti la notar sau la instanta ca ati acceptat tacit sau expres mostenirea dupa sotul dvs in termen de un an de la data decesului acestuia : ca v-ati exercitat dreptul de optiune succesorala in termenul legal de un an pentru a avea dreptul la mostenire in caz contrar ati putea fi prezumati renuntatori. | |
|
|
|
26-08-2022 |
 | Consiliere Vizitator |
| Succesiunea dupa sotul dvs include nu doar certificatul de mostenitor pe casa ci toate bunurile sale lasate mostenire dupa decesul sau. | |
|
|
|
26-08-2022 |
 | Consiliere Vizitator |
| Pe aceste bunuri in ansamblu lasate mostenire de sot, dvs trebuie sa aveti acceptare tacita sau expresa in termenul de optiune de un an de la data decesului conform noului cod civil. | |
|
|
|
26-08-2022 |
 | Ella Vizitator |
| Eu mă refer la faptul că sunt bunuri proprii,sigur m acceptat tacit moștenirea ptr.ca am locuit în acea casa( prima casa donata de tatăl lui) iar ptr s doua nu am făcut nici un act.nu s a anunțat la primarie,a rămas doar o hârtie ( certif.de moștenitor) eliberat de un notar (coruptibil. Întreb dacă nu o sa avem probleme la dezbaterea succesiunii, pot primi și eu ceva sau numai copii.multumesc | |
|
|
|
26-08-2022 |
 | Consiliere Vizitator |
| Prin certificatul de mostenitor sotul dvs a devenit proprietar al casei. La casa aveti si dvs dreptul in calitate de sotie supravietuitoare si copiii in calitate de rude de gradul 1 : descendenti. | |
|
|
|
26-08-2022 |
 | Consiliere Vizitator |
| Cei care au locuit in casa veche din anul 1990 pana in anul 2020 (30 ani) ar putea invoca in favoarea lor uzucapiunea de 30 ani : prescriptia achizitiva dar certificatul de mostenitor are o forta juridica mai mare decat uzucapiunea de 30 ani reprezentand un act juridic cu drept de proprietate pentru mostenitor in speta sotul dvs fata de uzucapiune care este doar un fapt juridic cu drept de proprietate. | |
|
|
|
26-08-2022 |
 | Consiliere Vizitator |
| CAPITOLUL III : Cod Civil Moştenitorii legali SECŢIUNEA 1 Soţul supravieţuitor Art. 972 Cota succesorală a soţului supravieţuitor (1) Cota soţului supravieţuitor este de: a) un sfert din moştenire, dacă vine în concurs cu descendenţii defunctului; b) o treime din moştenire, dacă vine în concurs atât cu ascendenţi privilegiaţi, cât şi cu colaterali privilegiaţi ai defunctului; c) o jumătate din moştenire, dacă vine în concurs fie numai cu ascendenţi privilegiaţi, fie numai cu colaterali privilegiaţi ai defunctului; d) trei sferturi din moştenire, dacă vine în concurs fie cu ascendenţi ordinari, fie cu colaterali ordinari ai defunctului. (2) Cota soţului supravieţuitor în concurs cu moştenitori legali aparţinând unor clase diferite se stabileşte ca şi când acesta ar fi venit în concurs numai cu cea mai apropiată dintre ele. (3) Dacă, în urma căsătoriei putative, două sau mai multe persoane au situaţia unui soţ supravieţuitor, cota stabilită potrivit alin. (1) şi (2) se împarte în mod egal între acestea. | |
|
|
|
26-08-2022 |
 | Consiliere Vizitator |
| Deci conform art.972 Cod civil : Dvs aveti dreptul la un sfert (1/4) din bunurile lasate mostenire de sotul dvs. | |
|
|
|
26-08-2022 |
 | Consiliere Vizitator |
| Descendentii (copiii) fiind rude de gradul 1 cu defunctul ii inlatura de la mostenire pe mostenitorii din celelalte clase de mostenitori cu exceptia sotului supravietuitor care vine la mostenire impreuna cu toate clasele de mostenitori. | |
|
|
|
26-08-2022 |
 | Consiliere Vizitator |
| CAPITOLUL I : Cod Civil Dispoziţii generale Art. 964 Principiile generale ale devoluţiunii legale a moştenirii (1) Rudele defunctului vin la moştenire în următoarea ordine: a) clasa întâi: descendenţii; b) clasa a doua: ascendenţii privilegiaţi şi colateralii privilegiaţi; c) clasa a treia: ascendenţii ordinari; d) clasa a patra: colateralii ordinari. (2) Dacă în urma dezmoştenirii rudele defunctului din clasa cea mai apropiată nu pot culege întreaga moştenire, atunci partea rămasă se atribuie rudelor din clasa subsecventă care îndeplinesc condiţiile pentru a moşteni. (3) Înăuntrul fiecărei clase, rudele de gradul cel mai apropiat cu defunctul înlătură de la moştenire rudele de grad mai îndepărtat, cu excepţia cazurilor pentru care legea dispune altfel. (4) Între rudele din aceeaşi clasă şi de acelaşi grad, moştenirea se împarte în mod egal, dacă legea nu prevede altfel. | |
|
|
|
26-08-2022 |
 | Consiliere Vizitator |
| CAPITOLUL IV : Cod Civil Rezerva succesorală, cotitatea disponibilă şi reducţiunea liberalităţilor excesive SECŢIUNEA 1 Rezerva succesorală şi cotitatea disponibilă Art. 1087 Moştenitorii rezervatari Sunt moştenitori rezervatari soţul supravieţuitor, descendenţii şi ascendenţii privilegiaţi ai defunctului. | |
|
|
|
26-08-2022 |
 | Consiliere Vizitator |
| Dvs si copiii dvs sunteti si mostenitori rezervatari : ceea ce inseamna ca daca ar exista un testament in favoarea unor alte clase de mostenitori Dvs si copiii dvs aveti dreptul la rezerva succesorala. | |
|
|
|
26-08-2022 |
 | Consiliere Vizitator |
| CAPITOLUL IV : Cod Civil Rezerva succesorală, cotitatea disponibilă şi reducţiunea liberalităţilor excesive SECŢIUNEA 1 Rezerva succesorală şi cotitatea disponibilă Art. 1088 Întinderea rezervei succesorale Rezerva succesorală a fiecărui moştenitor rezervatar este de jumătate din cota succesorală care, în absenţa liberalităţilor sau dezmoştenirilor, i s-ar fi cuvenit ca moştenitor legal. Deci rezerva Dvs ar fi de 1/2 din 1/4 egal 1/8. | |
|
|
|
26-08-2022 |
 | Consiliere Vizitator |
| CAPITOLUL IV : Cod Civil Rezerva succesorală, cotitatea disponibilă şi reducţiunea liberalităţilor excesive SECŢIUNEA 1 Rezerva succesorală şi cotitatea disponibilă Art. 1086 Noţiunea de rezervă succesorală Rezerva succesorală este partea din bunurile moştenirii la care moştenitorii rezervatari au dreptul în virtutea legii, chiar împotriva voinţei defunctului, manifestată prin liberalităţi ori dezmoşteniri. | |
|
|
|
26-08-2022 |
 | Consiliere Vizitator |
| La rezerva am facut o paranteza la cele mentionate. | |
|
|
|
|
|
Răspuns rapid |