Forum întrebări juridice - Drept civil |
|
|
31-08-2022 |
 | Val Vizitator |
| Sunt în situația de a deschide proces ptr.anularea absolută a unui certif.de moștenitor eliberat in 1991 după decesul mamei.un frate a deschis succesiunea fara sa ne anunțe pe ceilalți 3 frați.El a obținut certif.pe toată casa parinteasc iar noi am fost declarați renuntatori deși niciunul nu am dat declarație de renuntare dar putem demonstra acceptarea tacită.Martori nu găsim după atâta timp,eventual nepoții care cunosc cum stau lucrurile.Noi am aflat abia în 2019 de acest certificat cu ocazia unul alt proces civil.Vrem sa atacam acuma și să facem succesiunea corecta ptr.toti frații.Fratele a decedat,nu a anuntat primăria de acest certif.iar cu fii lui nu ne înțelegem( nu-i interesează,n-au bani de procese.)va rog sa mi spuneti cum sa procedam și ce să se avem.eu sunt singura fiica in viața.multumesc | |
|
|
|
01-09-2022 |
 | Consiliere Vizitator |
| Anulare pe motiv ca nu ati fost citata si instiintata de notar si nu v-ati exprimat acordul cu privire la partajul succesoral prin buna invoiala. | |
|
|
|
01-09-2022 |
 | Consiliere Vizitator |
| Daca toti mostenitorii sunt de acord se poate anula certificatul de mostenitor de comun acord la notar si apoi sa se dezbata mostenirea prin buna invoiala la acelasi notar sau la un alt notar. | |
|
|
|
01-09-2022 |
 | Val Vizitator |
| Consiliere a scris pe 01-09-2022: Daca toti mostenitorii sunt de acord se poate anula certificatul de mostenitor de comun acord la notar si apoi sa se dezbata mostenirea prin buna invoiala la acelasi notar sau la un alt notar. Sa înțeleg că fii moștenitori și soția lui pot anula acest certif.de comun acord chiar daca nu s-a făcut succesiunea? Numai un fiu a acceptat moștenirea in termen.detailati va rog.nu știu dacă notarul poate face asta.multumesc | |
|
|
|
01-09-2022 |
 | Consiliere Vizitator |
| Toti mostenitorii pot sa anuleze de comun acord vechiul certificat de mostenitor la notar sa dezbata din nou succesiunea si sa obtina un certificat de mostenitor nou la acelasi notar sau la un alt notar. | |
|
|
|
01-09-2022 |
 | Consiliere Vizitator |
| Daca toti ceilalti mostenitori sunt de acord cu anularea vechiului certificat de mostenitor nu are sens sa va judecati cu ei in vederea anularii acestui document care poate fi realizata si de notar asa cum am explicat : de comun acord intre toti mostenitorii. | |
|
|
|
01-09-2022 |
 | Val Vizitator |
| Consiliere a scris pe 01-09-2022: Toti mostenitorii pot sa anuleze de comun acord vechiul certificat de mostenitor la notar sa dezbata din nou succesiunea si sa obtina un certificat de mostenitor nou la acelasi notar sau la un alt notar. mii de scuze dar vreau sa fiu sigura.putem merge la notar noi fratii care am fost declarati renuntatori pe certificatul de mostenitor sau trb.sa mearga fii titularului certif, de mostenitor pe care vrem sa-l anulam,ei sunt 4 plus sotia supravietuitoare ,ei nu au deschis inca succesiunea.SE POATE DESCHIDE ACUMA?iar certif. de most.din discutie sa fie anulat de ei?complicat.multumesc. | |
|
|
|
01-09-2022 |
 | Consiliere Vizitator |
| Da se poate deschide succesiunea acum dupa titularul certificatului de mostenitor si ei sa anuleze certificatul de mostenitor : cei 4 descendenti plus sotia supravietuitoare. | |
|
|
|
01-09-2022 |
 | Consiliere Vizitator |
| Dupa anularea certificatului de mostenitor de catre cei 4 fii si sotia supravietuitoare Dvs trebuie sa deschideti succesiunea dupa parintii Dvs impreuna cu cei 4 fii si sotia supravietuitoare a fratelui dvs decedat. | |
|
|
|
01-09-2022 |
 | Consiliere Vizitator |
| Deoarece fratele Dvs a decedat dupa parintii Dvs i-a mostenit pe acestia si cei 4 fii si sotia supravietuitoare il mostenesc pe fratele dvs decedat deci ii mostenesc implicit pe parintii dvs. | |
|
|
|
01-09-2022 |
 | Consiliere Vizitator |
| De aceea la dezbaterea mostenirii dupa parintii Dvs trebuie sa fiti prezenti toti mostenitorii la notarul public. | |
|
|
|
01-09-2022 |
 | Consiliere Vizitator |
| Daca mai aveti nelamuriri puteti adresa intrebari. | |
|
|
|
01-09-2022 |
 | Consiliere Vizitator |
| Este importanta ordinea in care au decedat parintii si fratele dvs. Deoarece fratele a decedat dupa parinti i-a mostenit pe acestia si copiii lui si sotia supravietuitoare il mostenesc pe el deci implicit ii mostenesc pe parintii dvs (mpstenindu-l pe fratele dvs care ii mosteneste pe parintii lui). | |
|
|
|
01-09-2022 |
 | Consiliere Vizitator |
| Este importanta ordinea in care au decedat parintii si fratele dvs. Deoarece fratele a decedat dupa parinti i-a mostenit pe acestia si copiii lui si sotia supravietuitoare il mostenesc pe el deci implicit ii mostenesc pe parintii dvs (mostenindu-l pe fratele dvs care ii mosteneste pe parintii lui decedand dupa acestia). | |
|
|
|
01-09-2022 |
 | Ella Vizitator |
| Consiliere a scris pe 01-09-2022: Este importanta ordinea in care au decedat parintii si fratele dvs. Deoarece fratele a decedat dupa parinti i-a mostenit pe acestia si copiii lui si sotia supravietuitoare il mostenesc pe el deci implicit ii mostenesc pe parintii dvs (mostenindu-l pe fratele dvs care ii mosteneste pe parintii lui decedand dupa acestia). mulțumesc,am inteles | |
|
|
|
01-09-2022 |
 | Consiliere Vizitator |
| |
|
|
01-09-2022 |
 | Consiliere Vizitator |
| Cod Civil : prevederi legale Art. 957 Capacitatea de a moşteni (1) O persoană poate moşteni dacă există la momentul deschiderii moştenirii. Dispoziţiile art. 36, 53 şi 208 sunt aplicabile. (2) Dacă, în cazul morţii mai multor persoane, nu se poate stabili că una a supravieţuit alteia, acestea nu au capacitatea de a se moşteni una pe alta. Art. 1105 Retransmiterea dreptului de opţiune (1) Moştenitorii celui care a decedat fără a fi exercitat dreptul de opţiune succesorală îl exercită separat, fiecare pentru partea sa, în termenul aplicabil dreptului de opţiune privind moştenirea autorului lor. (2) În cazul prevăzut la alin. (1), partea succesibilului care renunţă profită celorlalţi moştenitori ai autorului său. | |
|
|
|
01-09-2022 |
 | Consiliere Vizitator |
| Prin anularea certificatului de mostenitor este ca si cum fratele dvs decedat nu si-a exercitat dreptul sau de optiune cu privire la mostenirea lasata de parintii sai : acest drept de optiune poate fi exercitat prin retransmitere de catre mostenitorii fratelui dvs cei 4 fii si sotia supravietuitoare cu privire la mostenirea lasata de parintii dvs. | |
|
|
|
01-09-2022 |
 | Consiliere Vizitator |
| Fratele dvs a fost in viata la data decesului parintilor dvs deci a existat (a decedat dupa acestia) rezulta ca fratele dvs ii mosteneste pe parintii dvs si cei 4 fii ai sai si sotia supravietuitoare il mostenesc pe fratele dvs si implicit pe parintii dvs. | |
|
|
|
|
|
Răspuns rapid |
Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te) E-mail: |